Дейности:
|
1. Организация и управление на проекта. Описание: За управлението на проекта ще бъде назначен екип от ръководител и счетоводител. Тяхната задача е да изготвят финансовите и технически междинни доклади и финален доклад, както и полугодишния и годишния доклад за изпълнение на проекта. Те ще бъдат назначени на граждански договор по 115 часа за целия период на договора. Ръководителят на проекта ще изготвя техническите доклади в които ще се описват извършените през отчетния период дейности. Счетоводителят на проекта ще изготвя финансовите доклади, които ще отразяват извършените разходи. Ще се осъществяват вътрешен мониторинг и контрол.
Обосновка: Дейностите по проекта да бъдат отразени в редовна и точна документация, като се използва подходящия счетоводен софтуер. Така ще се внесе яснота и прозрачност за тяхното изпълнение. Екипът за организация и управление ще осъществява вътрешен мониторинг.
2. Дейности, свързани с публичност и визуализация на проекта. Описание: Изработването на табела за информиране на обществеността, относно полученото безвъзмездно финансиране, по образец на Договарящия орган. Пълноцветна табела с размери – дължина – 80 см. и ширина- 55 см. Изработване на самозалепващи се стикери с логото на Европейския съюз и Европейския социален фонд, с които ще бъде обозначено закупеното по проекта оборудване.Стикерите ще са пълноцветни с размери: дължина – 4 см. и ширина – 7 см. по образец на Договарящия орган. Броят им е – 20 бр. При изработването и/или отпечатването на материали по проекта на заглавната страница ще се посочва схемата и източника на финансиране и съответните за това символи.
Обосновка: Разгласяване на факта, че проектът е финансиран от Европейския съюз и Европейския социален фонд.
3. Изготвяне на стратегия и стартиране на дейността на предприятието. Описание: Бизнес стратегията изразява модел на поведение, който ще следва фирмата. Чрез нея ще се търси отговор на въпроса: “Как да сме конкурентоспособни на пазара?”
Целта на това проектно предложение е да се създаде малък хранителен магазин. Той ще обслужва нуждите на живущите в близкия район. Къде да бъде разположен е една от най – важните задачи пред предприемача. От това колко добре е подбрано мястото на магазина ще зависи и бъдещото му развитие. Подборът на добър персонал е от не по – малко значение за бъдещия бизнес. Ще бъде назначен персонал, който да извършва услугите на нужното ниво. Предлаганите от фирмата услуги ще бъдат насочени предимно към потребителите със среден и нисък доход. Ще бъдат предлагани възможно най – качествените стоки за съответната цена.
Обосновка: Необходимостта от план за бъдещото развитие на фирмата. Определяне най – добрата фирмена политика в съответната обстановка на стартиране.
4. Дейност свързана с изплащането на наема на наетото помещение и режийните разходи по него ( ток, вода). Описание: За нуждите на проекта ще бъде наето помещение около 60 кв.м. с обособен санитарен възел и статут на магазин. Разположението на магазина ще бъде съобразено със следните фактори:
- В близост да няма друг хранителен магазин, а наличните такива да са неудобни за местните жители.
- По възможност магазинът да се намира в близост до обществен обект ( болница, училище).
- В близост до наетото под наем помещение да няма разположена голяма хранителна верига ( Пикадили, Кауфланд и др. ).
Обосновка:Разходите по наема, тока, водата ще бъдат отразявани със съответните разходооправдателни документи.
5. Изготвяне на разрешителни и лицензии, свързани със стартиране на дейността. Описание: Да се изготвят следните разрешителни:
1. Разрешително за търговия с хранителни продукти.
2. Разрешително за продажба на тютюневи изделия.
Обосновка: Без тези разрешителни магазинът не може да започне търговска дейност.
6. Придобиване на дълготрайни материални активи и на дълготрайни нематериални активи. Тази дейност може да бъде разделена на следните поддейности:
6.1. Придобиване на компютри и хардуер:
- закупуване на компютър и монитор – 1 бр.
- закупуване на касов апарат – 1 бр.
- закупуване на електронна везна – 1 бр.
- закупуване на баркод четец – 1 бр.
- закупуване на UPS – 1 бр.
- закупуване на маркиращи клещи – 1 бр.
- закупуване на сейф – 1 бр.
- закупуване на кабели – 1 бр.
6.2. Придобиване на оборудване, машини и съоръжения:
- закупуване на стелажи – 6 бр.
- закупуване на щанд-маса – 1 бр.
- закупуване на хладилна витрина – 1 бр.
- закупуване на фризер с горен стъклен капак – 1 бр.
- закупуване на климатик – 1 бр.
- закупуване на стелаж за хляб – 1 бр.
- закупуване на стелаж за зеленчук – 1 бр.
- закупуване на пожарогасител – 1 бр.
6.3. Придобиване на дълготрайни нематериални активи:
- закупуване на програмен продукт.
- обучение.
Обосновка: Тези дълготрайни материални и нематериални активи са минималният брой и най-важните за стартирането на дейността. В бъдещ план, с развитието на търговията се предвижда тяхното увеличаване. Те имат следното предназначение:
- касов апарат – нужен е при всеки търговски обект.
- баркод четец – за разчитане на баркода при продажби или заприходяване на стоките.
- електронна везна – свързана е с компютърната програма и отчита продажбите на стоките на килограм.
- UPS – необходим при аварийни ситуации ( спиране на тока).
- сейф – за съхраняване на касовата наличност.
- маркиращи клещи – за поставяне цени на стоките.
- компютър и монитор – за заприходяване и продажба на стоките.
- крайстенни метални стелажи – за да се подредят на тях стоките в магазина, които не се нуждаят от специално съхранение в хладилник.
- хлябът и зеленчуците, както и плодовете също ще бъдат поставени на предназначените за тях стелажи.
- щанд – масата е необходима, като работен плот за продавача и плот за клиента, където да се поставят закупените стоки.
- хладилната витрина е необходима за съхранение на колбасите и стоките с млечен произход.
- фризер с горен стъклен капак – за съхранение на замразени стоки( замразени зеленчуци, пилешко месо и други), като ще има и видимост за клиентите.
- пожарогасител – изискване към работното помещение, за предотвратяване на пожар.
- климатик – за поддържане на необходимата температура в помещението.
- компютърната програма е необходима за заприходяване на стоките и отчитане на продажбите. Целта е постигане на яснота и прозрачност в търговската дейност и по-добър процес на работна среда.
7. Осигуряване на трудови възнаграждения на самонаетото лице и наетия персонал. За осъществяването и развитието на търговската дейност ще са необходими – един управител и двама продавач – консултанти.
Управителят ще се заеми с управлението на магазина, заприходяването на стоките, ревизиите. Управителят замества и продавач – консултантите през почивката им. Работно време – 8 часа на ден. За целта той трябва да е отговорен, комуникативен и с добри познания в търговията с храни. Имайки в предвид натрупаният трудов опит по време на работата ми като продавач – консултант в хранителен магазин и познаването на естеството на работата, кандидатът по този проект ще може да заеме длъжността.
Също така ще са необходими двама продавач – консултанти. Изискванията към тях са следните - желание за работа, комуникативност, компютърна грамотност, желателно е придобит опит. Работното време – 8 часа на ден. Продавач – консултанта участва в приемането и поръчването на стоките в магазина; подредбата им на съответните места; продажбите; поддържа необходимата хигиена на работното място; попълва необходимите дневници.
8. Първоначално закупуване на материали и консумативи. Описание: Ще бъдат закупени консумативи, нужни за стартиране на дейността. При отварянето на всеки търговски обект са необходими – касова книга, кочани с касови и сторниковани бележки, ревизионна книга, ленти за касовия апарат, всички видове дневници и книги, които се водят в хранителните магазини. Също така ще са необходими и консумативи за поддържане на необходимото ниво на хигиена на персонала и търговския обект – веро, препарати, тоалетна хартия и др. Ще са необходими и опаковачна хартия и торбички при продажбите. Магазинът ще бъде зареден и с първоначално количество стоки, подробно описани в Приложение А.3.1.
Обосновка: Първоначално магазина ще бъде зареден с малко количество стока със средствата отпуснати по проектното предложение. След стартиране на дейността те ще се увеличат като количество и асортимент, като бъдат съобразени с желанието на бъдещите клиенти. Така ще бъдат постигнати по – високи резултати в търговската дейност. За разширяването на стоковият асортимент и количество, финанси ще бъдат подсигурени от кандидата (заем).
|