Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-2.3.03-0187-C0001
Номер на проект: ESF-2303-08-01003
Наименование: "Подобряване на условията на труд във фирма "МОНОЛИТ - 21 - АНДОНОВ И ЗАХОВ" ООД чрез проектиране на модерна органицзация на труда, въвеждане на стандарти за управление на риска и превенция на трудовите злополуки и заболеваемостта и оптимизация на работната среда"
Бенефициент: "МОНОЛИТ-21-АНДОНОВ И ЗАХОВ" ООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 22.05.2013
Начална дата: 18.06.2013
Дата на приключване: 01.04.2014
Статус: Приключен
Място на изпълнение: Недефиниран
Описание
Описание на проекта: Подобряване условията на труд на работното място.
Дейности: Дейност 1. Сформиране на мениджърски екип. Организация и управление на проекта. Описание: С цел успешно управление и изпълнение на проекта е формиран екип от експерти, които ще ръководят и координират проектните дейности в съответствие с клаузите на сключения с Договарящия орган договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Екипът е съставен от експерти от различни области, имащи отношение към успешното изпълнение на дейностите по проекта. Екипът за управление на проекта (ЕУП) ще изпълнява следните задачи: • изготвяне на подробен план за действие за изпълнението на предвидените по договора дейности; • осигуряване на постоянен контрол на място върху изпълнението на проектните дейности; • извършване на своевременната подготовка и провеждане на предвидените тръжни процедури, както и да осъществява контрол върху изпълнението на договорните задължения на определените изпълнители/доставчици; • своевременно изготвяне и представяне на изискваните технически и финансови отчети по изпълнението на проекта, и да осъществява ефективна комуникация с Договоращия орган. Обосновка: Успешното изпълнение на проекта се основава на добро техническо и финансово управление на предвидените по договор дейности. То предполага екип от експерти, които задълбочено познават различните аспекти, свързани със спецификата на управлението на дейности както в компанията, така и в проектен формат. С оглед успешното управление на проекта, ЕУП ще създаде и поддържа ефективна система за комуникация в екипа, редовни срещи на екипа с цел да се следи цялостния напредък по проекта и своевременно да се вземат решения за коригиращи действия.
Дейност 2. Организиране и провеждане на планираните по проекта процедури за избор на изпълнители за дейностите, които ще бъдат възлагани по реда на Постановление на Министерски съвет 69/2013 г. и последващите му изменения Описание: В рамките на проекта са предвидени дейности, които ще бъдат възложени за изпълнение на външни изпълнители. Касае се за: 1. Избор на изпълнител за изготвяне на анализ на моментното състояние на организацията на трудовата дейност във фирмата и проектиране, при необходимост, в следствие констатациите на анализа, на нова организационна форма на труда, с оглед по-рационалното използване на трудовите и материалните ресурси, повишаване ефективността на производството и ограничаване на риска от трудов травматизъм и професионална заболеваемост; 2. Избор на изпълнител, който да извърши дейността, свързана с осигуряване на информиране и публичност; 3. Избор на изпълнител, който да достави предвиденото оборудване – укрепителни системи, с цел подобряване на безопасните и здравословни условия на труд. 4. Избор на изпълнител, който да достави нови и модерни предпазни средства и специално работно облекло за нуждите на заетите в предприятието, с цел създаване на предпоставки за повишаване на производителността на труда и намаляване на трудовите злополуки и заболявания. Обосновка: Възлагане на тези услуги и доставки ще бъде осъществено в съответствие с реда, предвиден в ПМС №69/2013 г. и последващите му изменения. По този начин ще се гарантират принципите на прозрачност и публичност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.
Дейност 3. Анализ на моментното състояние на организацията на трудовата дейност във фирмата и проектиране на нова организационна форма на труда, с оглед по-рационалното използване на трудовите и материалните ресурси, повишаване ефективността на произ Описание: Чрез настоящата дейност ще бъде установено състоянието и проектирането на организацията на трудовата дейност за целия управленски цикъл (планиране, организация, изпълнение и контрол), в т.ч. изпълнението на изискванията на КТ, Закона за ЗБУТ и свързаните с тях наредби. Ще бъдат анализирани и оценени всички елементи на организацията на трудовата дейност, в т. ч.: - осъществяване на трудовите процеси; - условия на труд; - организация на труда и трудовите стандарти - персонал; - трудово-медицинско обслужване на персонала; - организация и управление; - организация на дейностите по осигуряване на ЗБУТ. Анализът ще бъде структуриран, съгласно предвиденото в Насоките за кандидатстване по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова BG051PO001-2.3.02 „Безопасен труд“. Обосновка: Извършването на анализа е необходимо, с цел установяване на моментното състояние на организацията на трудовата дейност, при необходимост проектиране на нова, за да може да се създадат необходимите предпоставки за рационално използване и организация на трудовите, материалните и финансови ресурси във фирмата.
Дейност 4. Закупуване на нови и модерни предпазни средства и специално работно облекло за нуждите на заетите в предприятието, с цел създаване на предпоставки за повишаване на производителността на труда и намаляване на трудовите злополуки и заболяван Описание: Съгласно утвърден списък на работните места и видовете работи, при които се използват лични предпазни средства въз основа на извършената оценка на риска на работните места в настоящето проектно предложение се предвижда закупуването на специализирано работно облекло и лични предпазни средства. Необходимостта от тази дейност произтича от намерението на дружеството да осигури за своите служители качественно специализирано работно облекло отговарящо на Европейските норми на съответствие за безопасност и здраве. Това ще има и пряк положителен ефект върху подобряването на условията на труд, което е и една от основните цели на настоящето проектно предложение. Предвижда се закупуването на: - Летен и зимен комплект полугащеризон и яке: студо и влагозащитен, със светлоотразителни ленти. - Зимни и летни ергономимични обувки с устойчиво композитно бомбе, масло устойчива подметка с пластина предотвартяваща пробождане, антистатична, антимагнитна, термична изолация; - Защитна каска - полиетилен, шест точково закрепване, омекотена предна част на околожката, възможност за поставяне на антифони Обосновка: Реализирането на настоящата дейност ще спомогне за минимизиране на рисковете за персонала на дружеството по отношение на рискове за здравето и безопасността, ще утвърди прилагането на добри практики и ще осигури по-качествена работна среда.
Дейност 5. Закупуване на укрепителни системи за изкопи с усилена подпора които ще гарантират предлаганите здравословни и безопасни условия на труд във фирмата Описание: При извършване на изкопни работи за полагане и ремонт на тръбопроводи с дълбочина над 1,5 метра, винаги има опасност от свличане на земни маси и затрупване на работещите в изкопа. Съгласно чл. 2 от Наредба No 9/2004 г. за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при експлоатация и поддържане на водоснабдителни и канализационни системи, чл. 49 от Наредба No 9/2004 г. за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи, както и съгласно Приложение No 1 към чл. 2, ал. 2 на същата наредба, работодателят следва да предприеме подходящи мерки за безопасност, включително оформяне на откоси и използване на подходящо укрепване при извършване на изкопни работи за ремонт и полагане на тръбопроводи. Укрепващите елементи не трябва да са стари, корозирали, изгнили или без необходимата якост. Понастоящем във фирмата се използва традиционно укрепване – с дървени греди и талпи, което винаги крие риск от повреждане и срутване на стените на изкопа. Неукрепените строителни изкопи представляват потенциална опасност за работещите в тях. Да пропаднеш, да паднеш в строителството е толкова драматично, колкото да попаднеш под лавина. Поради това всички строителни изкопи и ями трябва задължително да се укрепят качествено. Обосновка: Реализирането на настоящата дейност ще спомогне за минимизиране на рисковете за персонала на дружеството по отношение на рискове за здравето и безопасността, ще утвърди прилагането на добри практики и ще осигури по-качествена работна среда.
Дейност 6. Обучение на 148 човека, заети в „МОНОЛИТ-21-АНДОНОВ И ЗАХОВ” ООД. Описание: Предоставяне на обучение на заетите лица относно спецификата на нововъведеното техническо оборудване. Обученията ще са с продължителност 45 часа, в предварително сформирани 10гр. и ще допринесат за осъвременяване на работния процес. След проведеното обучение на всички участници в курса ще бъде издаден сертификат за успешното завършване. Обосновка: Проведеното обучение ще популяризират резултатите от проекта не само сред неговaтa целевa групa, а и сред широката общественост.
Дейност 7. Дейност по информиране и публичност, свързана с популяризиране на целите и резултатите по проекта, възложени на компетентна фирма изпълнител, съобразно реда, предвиден в Постановление на Министерски съвет 69/2013 г. Описание: Прилагане на мерки за публичност и информираност, съгласно правилата на Регламент на ЕК 1828/2006, относно общите правила за приложение на регламент 1083/2006 за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд. Предвидените по проекта дейности и съответните резултати от изпълнението на проекта ще бъдат популяризирани пред обществеността като за целта бъдат спазвани стриктно изискванията на „Насоките на ЕС за визуална идентификация при външни действия”. В съответствие с подписания договор, кандидатът ще предприеме всички необходими за популяризиране на получената безвъзмездна помощ действия, а именно: - Осигури провеждането на две пресконференции в началото и края на проекта; - Изготвяне на дизайна и отпечатване на брошури – цветни - гланц, А5 формат, съдържащи информация относно провежданите дейности и резултатите от тях; - Две публикации в регионални печатни медии; - Поставяне на 2 броя информационни табели на видно място във фирмата. В хода на изпълнение на проектните дейности ще бъдат ползвани подходящо оформени бланки на документи с ясна визуализация в съответствие с изискванията. Всички доклади, свързани с проектните дейности също ще бъдат съобразени с изискванията за визуализация на проекта. Това се отнася и за предвидените правила за работа, методики и т.н Обосновка: Дейностите за информация и публичност ще популяризират резултатите от проекта не само сред неговaтa целевa групa, а и сред широката общественост.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 197 374 BGN
Общ бюджет: 190 272 BGN
БФП: 190 272 BGN
Общо изплатени средства: 190 235 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 190 272 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 39 475 BGN
2014 150 760 BGN
2015 0 BGN
190 235 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 161 732 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 33 554 BGN
2014 128 146 BGN
2015 0 BGN
161 700 BGN
В т.ч. Национално финансиране 28 541 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 5 921 BGN
2014 22 614 BGN
2015 0 BGN
28 535 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой работодатели (предприятия), получили подкрепа за подобряване условията на труд и за привеждането им в съответствие с изискванията на стандартите
Индикатор 2 Намаляване на трудовите злополуки и професионалните заболявания при подкрепените работодатели


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз