Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.13-0072-C0001
Номер на проект: ESF-1113-05-10001
Наименование: "Нова заетост за безработни младежи в "НАСЛАДА 99" ООД"
Бенефициент: "НАСЛАДА 99" ООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 09.09.2013
Начална дата: 25.10.2013
Дата на приключване: 01.06.2015
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Северозападен
               Монтана
                    Монтана
Описание
Описание на проекта: Насърчаване включването на пазара на труда на безработни младежи от общините Враца, Монтана и Криводол, потенциално застрашени от безработица и социално изключване, чрез повишаване на квалификацията им и създаване на заетост.
Дейности: 1/ Организиране и провеждане на процедурите за възлагане на поръчки за външни услуги/доставки Дейността е от ключово значение за по-нататъшната успешна реализация на останалите дейности по проекта. Кандидатът не се явява възложител по ЗОП и затова възлагането на дейности на изпълнители ще стане по правилата на договаряне на ПМС 69/11.03.2013, съгласно Индикативния план на процедурите за възлагане на обществени поръчки (5.1.2). Тази дейност ще бъде изпълнена преди всички останали, за да се осигури ресурсното им обезпечаване.
2/ Подбор на представители на целевата група за включване в обученията Тази дейност е много съществена и в голяма степен определя успешното реализиране на последващите дейности. Образователното равнище, квалификацията, професионалния опит и личностните качества на включените в обученията лица ще бъдат от решаваща важност за постигането на максимален ефект от обученията и за оптималната реализация на наетите във фирмата лица впоследствие. За подбор на участниците в обученията ще бъде приложена Процедурата за подбор на представители на целевата група, разработена от АЗ. С оглед осигуряване на оптимален брой лица от целевата група за включване в обученията, още в началото на проекта ще бъде подадена заявка до ДБТ Монтана и Враца за стартиране на процедура по подбор на представители на целевата група. След изготвянето на „Дълъг списък“ и „Кратък списък“, Комисията за подбор, в която ще бъде включен и представител на „НАСЛАДА 99“ ООД, ще разгледа заявленията на заявилите участие представители на целевата група, ще проведе индивидуални интервюта и ще извърши окончателното класиране на подходящите лица за включване в обученията по проекта. „НАСЛАДА 99“ ООД ще подпише индивидуални споразумения/договори с избраните представители на целевата група, в които ясно ще бъдат регламентирани правата и задълженията на страните по договора.
3/ Предоставяне на професионално обучение на 15 безработни младежи Предвид бързото разрастване на дейността на „Наслада 99“ ООД и навлизането й на нови външни пазари, потребността на фирмата от квалифицирани работници сладкари нарасна рязко. Предлагането на пазара на труда за тази професия е крайно недостатъчно. В рамките на тази дейност по настоящия проект се предвижда на 15 безработни младежи да бъде предоставено професионално обучение за II квалификационна степен по професията Хлебар-сладкар, специалност „Производство на сладкарски изделия“. За подбор на участниците ще бъде приложена Процедурата за подбор на представители на целевата група, разработена от АЗ. Обучението ще се извърши от обучителна организация – изпълнител, избрана по реда на ПМС 69/11.03.2013. То ще бъде проведено на място във фирмата, за което са на лице всички необходими условия – както за теоретичното, така и за практическото обучение. По време на практическото обучение курсистите ще бъдат обучени за работа на новозакупените машини, на които ще работят след завършване на обучението. Планираната продължителност на учебния ден е 8 учебни часа. След приключване на курса обучаемите ще положат изпити по теория и практика на професията и успешно завършилите ще получат свидетелство за придобита професионална квалификация. При провеждане на обучението ще се следи за спазването на законовите изисквания по ЗБУТ, противопожарна охрана и опазване на околната среда. Предвижда се да бъде осигурен организиран транспорт от местоживеенето на обучаемите до фирмата в с. Сумер за периода на обучението.
4/ Предоставяне на обучение по ключова компетентност на 15 безработни младежи В рамките на тази дейност 15 безработни младежи ще бъдат включени в обучение по ключова компетентност 4 „Дигитална компетентност“ съгласно Европейската квалификационна рамка. Чрез това обучение се цели безработните младежи да получат базови знания за компютъра и елементарни компютърни умения. Обучението ще се извърши от обучителна организация – изпълнител, избрана по реда на ПМС 69/11.03.2013. Планираната продължителност на учебния ден е 8 учебни часа. Обучението ще бъде проведено във фирмата, за което са на лице всички необходими условия. То ще завърши с издаване на Сертификат за завършен курс, удостоверяващ придобитите знания и умения. Предвижда се да бъде осигурен организиран транспорт от местоживеенето на обучаемите до фирмата в с. Сумер за периода на обучението. Цената на транспорта е определена на базата на оферта, предложена от потенциален доставчик.
5/ Закупуване на оборудване и обзавеждане, необходими за създаването на нови работни места Ще бъдат оборудвани две споделени работни места: 1/ Пакетираща машина за опаковане на единични сладкарски изделия (вафли, сухи пасти и др.). За обслужването й са необходими по 5 човека на смяна. 2/ Сладкарски миксер – обслужва се от 3 човека на смяна. Тези машини ще допълнят наличното оборудване на сладкарския цех и ще дадат възможност да се увеличи производителността му като цяло, за да се отговори на увеличеното търсене на новите пазари. Двете машини ще бъдат експлоатирани при двусменен режим на работа, така че чрез тях ще се създаде пълна заетост на новообучените работници. При определяне на цените в бюджета са използвани реални пазарни цени към момента, предложени от потенциални доставчици.
6/ Наемане на успешно завършилите обучението лица за период от 12 месеца Предвид нарасналата потребност на фирмата от квалифицирани работници сладкари, се предвижда успешно завършилите обучението младежи да бъдат наети във фирмата за максималния допустим период от 12 месеца. За този период те ще получават възнаграждение в размер на минималния осигурителен доход за икономически дейности Производство на хлебни и тестени изделия; Производство на други хранителни продукти, включително дължимите от работодателя осигуровки. Новите работници ще работят на две смени, към тях ще бъде прикрепен един от старите работници, който ще изпълнява ролята на наставник. Те ще обслужват двете новозакупени машини – пакетираща машина и миксер. Предвижда се работниците да бъдат взаимно-заменяеми и всеки от тях да бъде обучен да работи и на двете машини.
7/ Дейности за информация и публичност Дейностите за информация и публичност включват: • Три пресконференции за местните медии и с участието на заинтересованите страни – една в началото на проекта, за запознаване на обществеността с целите, задачите, дейностите и очакваните резултати от проекта; втората - след приключването на обучението и наемането във фирмата на успешно завършилите, и заключителна пресконференция в края на проекта –с участието на заинтересованите страни и представители на целевите групи - за информиране на обществеността за постигнатите резултати и въздействието върху целевите групи. • Три публикации в медиите – ще бъдат изготвени от водещата организация и ще отразяват ключовите моменти от изпълнението на проекта • Три радио/ТV анонса – в началото на проекта – за да се привлече вниманието на заинтересованите страни, един за информация за хода на проектните дейности и един в края на проекта. • Информационна дипляна –ще бъде изработена във формат А4, пълноцветен двустранен печат, тройно прегъната, в тираж 500 бр. Ще се разпространява сред целевите групи, заинтересованите страни, гражданите. • Табела за визуализация и винилов транспарант. Табелата за визуализация ще бъде поставена в офиса на проекта. Виниловият транспарант ще се постави в залата за обучения, а също така ще се използва в залите за пресконференции. Табелата и транспарантът ще носят съществената информация за проекта и схемата за предоставяне на безвъзмездна помощ. • Поставяне на стикери върху закупеното оборудване
8/ Администриране и управление на проекта. В началото на проекта ще бъде сформиран екипът, който ще осигури точното и качествено изпълнение на проектните дейности. Екипът ще изготви детайлен времеви график, ще бъде отговорен за ресурсното обезпечаване на дейностите, ще осъществява текущ мониторинг на дейностите, ще осигурява обратна връзка от обучаемите, преподавателите и партньорите, ще прави периодична оценка на изпълнението на работната програма и ще предприема корективни мерки, ако това се налага. Екипът ще се ангажира изцяло с изготвянето на отчетната документация.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:
ЕТ "Мексико - ПЕ - Петър Йорданов"
"Гърбачков и Син"ЕООД
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 186 751 BGN
Общ бюджет: 180 831 BGN
БФП: 180 831 BGN
Общо изплатени средства: 180 806 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 180 831 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 37 350 BGN
2014 0 BGN
2015 143 456 BGN
180 806 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 153 706 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 31 748 BGN
2014 0 BGN
2015 121 937 BGN
153 685 BGN
В т.ч. Национално финансиране 27 125 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 5 603 BGN
2014 0 BGN
2015 21 518 BGN
27 121 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 Брой лица, включени в заетост след обучение
Индикатор 4 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 5 дял на лицата, придобили ключови компетенции


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз