Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-2.3.03-0933-C0001
Номер на проект: ESF-2303-01-04001
Наименование: Европейско ниво на безопасност и здраве в "ЖИВАС" ООД
Бенефициент: "ЖИВАС" ООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 22.05.2013
Начална дата: 26.06.2013
Дата на приключване: 01.08.2014
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Югозападен
               София град
                    Столична
Описание
Описание на проекта: Подобряване условията на труд на работното място.
Дейности: Дейност 1: Подготвителни срещи и действия по проекта и промотиране на проекта; След подписване на договора с ДО ще се проведат работни срещи, на които ще се обсъдят основни етапи и ангажименти по изпълнението на проекта и ще се актуализират, в случай на необходимост разпределените отговорности. Дейностите по информиране и публичност включват: 50 бр. Информационни стикери; 50 бр. Информационни брошури; 2 информационни табели; публикувана информация в интернет сайта на дружеството, 1 публикация в национални вестници и/или електронни издания съобразени с Регламент на Европейска комисия (ЕО) № 1828/2006 от 08.12.2006г.
Дейност 2: Провеждане на процедура и избор на изпълнител; Ще се подготвят необходимите документи и процедури, ще се проведат процедури за избор на фирми за извършване на:  Анализ на текущото състояние на работния процес и проектиране организацията на трудовата дейност;  Доставчик на специализирано работно облекло и технологично оборудване;  Доставчик на технологично оборудване;  Изпълнител за въвеждане на система в съответствие с изискванията на международния стандарт OHSAS 18001:2007;  Изпълнител за сертифициране на система в съответствие с изискванията на международния стандарт OHSAS 18001:2007;  Други в случай на необходимост.
Дейност 3: Анализиране на текущото състояние на работния процес и проектиране организацията на трудовата дейност; „Живас” ООД е изградила гъвкава структура на организация на работния процес, в който участва висококвалифициран инженерно-технически и административен персонал, с ясно определени задължения и задачи, касаещи производствения процес в дружеството. Организацията на работния процес се следи и координира от технически ръководители и специално назначени отговорници по качеството с оглед подобряване на този процес. За добрата организация на работния процес съдейства и наличието на оценки на риска за здравето на служителите. Оптимизирането на работата на служителите е необходимо за удовлетворяване на нарастващите изизсквания към фирмите, предлагащи този вид услуги, нормативните изисквания, с оглед постигане на по-високи резултати от дейността и повишаване конкурентоспособността на „Живас” ООД. Събиране на информация за добри практики при проектирането на работния процес от други местни и чужди фирми. Разработеният и внедрен Анализ на текущото състояние на работния процес и проектиране организацията на трудовата дейност ще бъде изпълнен съгласно изискванията посочени от ДО.
Дейност 4: Закупуване на специално работно облекло и лични предпазни средства; „Живас” ООД ще закупи за своите служители специално работно облекло, което отговаря на високи изисквания за качество и осигурява безопасност на труда. Това се налага с оглед както повишаване на защитата на служителите спрямо редица рискове, така и за гарантиране на качеството и бързината на предоставяните услуги. Съгласно утвърден утвърден списък на работните места и видовете работи, при които се използват лични предпазни средства въз основа на извършената оценка на риска на работните места в настоящото проектно предложение се предвижда закупуването на специализирано работно облекло и лични предпазни средства. Необходимостта от тази дейност произтича от намерението на дружеството да осигури за своите служители качественно специализирано работно облекло отговарящо на Европейските норми на съответствие за безопасност и здраве. Това ще има и пряк положителен ефект върху подобряването на условията на труд, което е и една отосновните цели на настоящото проектно предложение.
Дейност 5: Mодернизация на технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд; С цел подобряване на условията на труд и безопасност и здраве в настоящето проектно предложение се предвижда подмяната на следното оборудване с нови по съвременни технически средства отговарящи на съвременните изисквания за безопасност и здраве:  Климатизация на производствените помещения с цел подсигуряване на по – благоприятен микроклимат в съответствие с изискванията по БДС за температура и влажност в работните помещения. Покупката и пускането в експлоатация ще подобри значително микроклимата в помещенията и ще създаде предпоставки както за по висока производителност на работещите, така и за намаляване на заболеваемостта на служителите на „Живас”ООД;  Вентилационна техника в производствените помещения с цел подобряване на микроклимата и подобряване качествата на въздуха. В производството на дизенфектиращи материали се използват агресивни и опасни за здравето вещества. „Живас”ООД е предприела редица мерки за намляване на риска за работещите, видно и от сертификатите на дружеството, но подобряването на вентилационната техника значително ще минимизира възможните рискове от вдишване на опасни за здравето вещества.
Дейност 6: Въвеждане на система за управление на здравословните и безопасни условия на труд в съответствие с изискванията на международния стандарт OHSAS 18001:2007; Разработване на документация във връзка с избор на сертифициращ орган по стандарта OHSAS 18001/2007. Извършване на дейности във връзка с установяване, разработване и внедряване на Интегрирани Системи за Управление по международния стандарт OHSAS 18001/2007, включително дейности по:  Разработване на графици за изпълнение на разработката, изготвяне на всички необходими документи по изграждането на СУ – заповеди, програми и др.;  Разработване на процедури, оперативни документи, наръчник и др.;  Поетапно приемане на документите от съвместни работни екипи;  Дейности по внедряване на системата; OHSAS 18001/2007 e най-разпространеният международен стандарт (спецификация) за система за управление на безопасните условия на труд. Стандартът се основава на механизма на анализ и оценка на риска и поставя изисквания за управлението на процесите в организациите, които ще осигурят поддържането му в приемливи и ниски граници. Чрез регламентиране на процесите рисковете се свеждат до приемливо ниво, съответстващо на националните и европейски изисквания за здравословни и безопасни условия на труд. Системният подход, регламентиран в OHSAS 18001 създава връзка между всички изисквания и поставя процесите в контролирани условия. Чрез ясно изразената и прилагана политика за безопасен труд и синхронизация на правилата за безопасна работа с производствения процес се постига намаляване на производствените загуби и увеличаване на производителността. Този стандарт е синхронизиран с изискванията на ISO 9001:2000 и ISO 14001, което го прави подходящ за интеграция в Интегрирана система за управление на качеството, околната среда и безопасни условия на труд.
Дейност 7: Сертификация на система за управление на здравословните и безопасни условия на труд в съответствие с изискванията на международния стандарт OHSAS 18001:2007; Извършване на дейности във връзка със сертификация:  Сертификационен одит;  Издаване на Сертификат;  Контролни одити; Чрез придобиване на сертификат OHSAS 18001/ 2007 „Живас” ООД ще докаже, че:  Е въвела система за управление на здравословните и безопасни условия на труд, с цел елиминиране или намаляване на риска за служителите и другите заинтересовани страни;  Е доказала съответствието на предприетите от фирмата действия с декларираната политика по здравословни и безопасни условия на труд;  Е внедрила, поддържа и непрекъснато подобрява системата за управление на здравословни и безопасни условия на труд; Сертификацията по OHSAS 18001/ 2007 помага на бизнеса в много направления: за намаляване на риска за служителите, за подобряване на съществуващата система за безопасни условия на труд, за демонстриране на съответствие и др. Сертификатът е гаранция за намаления риск от трудови злополуки, което води до по-ниски застрахователни ставки.
Дейност 8. Обучение на служители за безопасна работа с нововъведено работно оборудване и технологии. Обучение на най-рисковата част от целевата група по безопасна работа с нововъведеното оборудване и безопасен и здравословен труд. Обучението се налага от нуждата за повишаване квалификацията на служителите на "Живас" ООД във връзка с пускането в експлоатация на нови високотехнологични машини за производство на дезинфектиращи препарати. Освен придобиването на по-висока квалификация и повишаването на производителността, ще има и пряк положителен ефект за подобряване на безопасността на работещите, тъй като в рамките на обучението ще се запознаят със специфичните рискове при работа с нововъведеното оборудване. Обучението ще е в съответствие с приоритетните действия съгласно чл. 3 от Регламент 1081/2006. Обученията ще са съобразени със спецификата на нововъведеното работно оборудване и технологии. В програмите на обученията ще се включат дейности, които ще допринесат за осъвременяване на работния процес и ще обосноват нуждата от подобен вид обучения. Обученията ще съдържат модули информиращи за хоризонталните принципи: информационно-обучителен модул по равенство на половете, равни възможности и антидискриминация, устойчиво развитие с продължителност не по-малко от 45 учебни часа. Обученията ще се извършват в съответствие с установените нужди на работодателите и с насоченост към правилното използване и експлоатиране на нововъведеното работно оборудване или внедряването на нови технологии. От изпълнителя ще се изисква след извършване на дейностите по обучение следва да бъде издаден документ, удостоверяващ успешното завършване и придобитите умения и компетентности
Дейност 9: Приключване, отчитане и одитиране на проекта. След приключване на проектните дейности ще бъде изготвен финален технически и финансов отчет. Екипът на проекта има готовност да предоставя информация по всяко време и формат при поискване от ДО. Извършване на одит по проекта.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 144 779 BGN
Общ бюджет: 127 676 BGN
БФП: 127 676 BGN
Общо изплатени средства: 125 275 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 127 676 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 28 955 BGN
2014 60 390 BGN
2015 35 930 BGN
125 275 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 108 525 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 24 612 BGN
2014 51 332 BGN
2015 30 541 BGN
106 484 BGN
В т.ч. Национално финансиране 19 151 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 4 343 BGN
2014 9 059 BGN
2015 5 390 BGN
18 791 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой работодатели (предприятия), получили подкрепа за подобряване условията на труд и за привеждането им в съответствие с изискванията на стандартите
Индикатор 2 Намаляване на трудовите злополуки и професионалните заболявания при подкрепените работодатели


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз