Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.10-0081-C0001
Номер на проект: ESF-1110-05-05003
Наименование: Чрез квалификация и мотивация към павишаване икономическата активност на безработни лица от област Враца
Бенефициент: ЕТ "Деси-Веси - Митко Василев"
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 19.02.2013
Начална дата: 23.04.2013
Дата на приключване: 01.04.2014
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Северозападен
               Враца
                    Враца
Описание
Описание на проекта: Общата цел на проекта е подпомагане интеграцията и адаптацията към динамичните условия на пазара на труда на безработни лица, регистрирани в дирекции „Бюро по труда” от област Враца чрез предоставяне на мотивационно обучение, професионално обучение и обучение за придобиване на ключови компетентности.
Дейности: 1. Сформиране на екип и организация на дейностите по проекта Членовете на Екипа по организация и управление на проекта ще подпишат договори. Екипът на проекта ще изготви План за действие, включващ отговорности и срокове. По плана ще се ръководи и координира изпълнението на проекта. Същевременно веднага със стартирането на проекта ще бъдат изготвени изисквания към подизпълнителите и ще се подготви стартирането на тръжните процедури, в съответствие с правилата и изискванията при прилагането на ПМС 55 / 12.03.2007г. и посл. изм.
2. Провеждане на тръжни процедури За необходимите доставки и услуги ще бъдат организирани и проведени тръжни процедури съгласно изискванията на възложителя и законодателството. Това изисква да се направи проучване на пазара, да се съберат оферти за доставка на материали и консумативи, необхидими за изпълнение на дейностите по проекта и да се изберат най-подходящите от тях.
3. Визуализация и публичност С цел информирането на широката общественост за финансовото подпомагане, което е отпуснато от Европейския социален фонд се предвижда следното: 1. Изработване и поставяне на видно място на една информационна табела. 2.Две публикации в местната преса - в началото и в края на проекта, с които ше се популяризира финансовия принос на Европейския съюз, ОП „РЧР”, целите и резултатите от проекта. 3.Изработване на рекламни брошури – 300 бр. 4.Изработване на 150 броя рекламни материали/химикалки – 100 бр., тефтери – 50 бр./.
4.Предоставяне на мотивационно обучение, разработване на планове за професионално развитие и усъвършенстване. Предвижда се мотивационното обучение да се извърши преди стартиране на обучението по ключова компетентност или професионална квалификация на всяка учебна група. Дейността ще бъде извършена от изпълнител съгласно изискванията на ПМС 55/ 12.03.2007г. и посл. изм.. Обучението ще застъпи следните модули и продължителност: -Техники за ефективна комуникация (продължителност 5 учебни часа); -Подготовка на документи при кандидатстване за работа – CV (автобиография) и мотивационно писмо (продължителност 7 учебни часа); -Подготовка за явяване на интервю/събеседване с работодател (продължителност 6 учебни часа); - Изготвяне на план за търсене на работа и реализация (продължителност 6 учебни часа). Предвижда се обучението да се извърши в учебен кабинет, собственост на Кандидата за обучаваните лица от Враца, Криводол и Мездра и наета зала за обучаваните лица от Бяла Слатина. Формата на обучение е дневна, присъствена. Продължителността на обучението е 4 дни по 6 учебни часа на ден.
5. Предоставяне на обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация на безработни лица по част от професия „Готвач”. Предвижда се обучението да се извърши като бенефициентите се организират в 2 групи по 12 лица. Едната група ще обхване 12 безработни лица от общини Враца и Криводол, а другата група - 12 безработни лица от община Мездра. Преди стартирането на обучителните курсове ще се извършват допълнителни дейности - закупуване на работно облекло на бенефициентите и застраховки на курсистите за времето на обучение. Предвижда се обучението да се извърши в учебен кабинет, кабинет по практика, собственост на Кандидата в град Враца. Формата на обучение е дневна, присъствена. Учебният план по специалността е разработен по рамкова програма „Б” на Министерство на образованието и науката и при спазване на Държавните образователни изисквания за професионално направление “Хотелиерство, ресторантьорство и кетеринг”, код: 811, Професия “Готвач”, код: 811070, Специалност “Производство на кулинарни изделия и напитки”, код: 8110701, за която ЦПО към ЕТ”Деси-Веси-Митко Василев” притежава лиценз № 200412167 от НАПОО. Продължителността на обучението е 300 часа, разпределени в 7 модула. Съотношението теория/практика е 132 уч.ч. / 168 уч.ч. в полза на практическото обучение. Обучението приключва с изпит под формата на тест. Завършеното професионално обучение се удостоверява с Удостоверение за професионално обучение, образец 3-37. Продължителността на обучението е 43 дни.
6. Предоставяне на обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация на безработни лица по част от професия „Продавач-консултант”. Предвижда се обучението да се извърши като бенефициентите се организират в 2 групи: -първа група от 12 безработни лица от общини Враца и Криводол; -втора група от 15 безработни лица от община Бяла Слатина. Преди стартирането на обучителните курсове ще се извършват допълнителни дейности - закупуване на работно облекло на бенефициентите и застраховки на курсистите за времето на обучение. Предвижда се обучението да се извърши в учебен кабинет, собственост на Кандидата в град Враца за обучаваните лица от общини Враца и Криводол. Обучението на лицата от община Бяла Слатина ще се извърши в град Бяла Слатина в наета за целта зала. Формата на обучение е дневна, присъствена. Учебният план по специалността е разработен по рамкова програма „Б” на Министерство на образованието и науката и при спазване на Държавните образователни изисквания за професионално направление “Търговия но едро и дребно”, код: 341, Професия “Продавач-консултант”, код: 341020, Специалност “Продавач-консултант”, код: 3410201, за която ЦПО към ЕТ”Деси-Веси-Митко Василев” притежава лиценз № 200412167 от НАПОО. Продължителността на обучението е 300 часа, разпределени в 6 модула. Съотношението теория/практика е 144 уч.ч. / 156 уч.ч. в полза на практическото обучение. Обучението приключва с изпит под формата на тест. Завършеното професионално обучение се удостоверява с Удостоверение за професионално обучение, образец 3-37. Продължителността на обучението е 44 дни.
7. Предоставяне на обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация на безработни лица по част от професия „Хлебар-Сладкар”. Предвижда се обучението да се извърши като бенефициентите се организират в една група от 12 лица: Преди стартирането на обучителния курс ще се извършват допълнителни дейности - закупуване на работно облекло на бенефициентите и застраховки на курсистите за времето на обучение. Предвижда се обучението по теория да се извърши в учебен кабинет, собственост на Кандидата в град Враца, обучението по практика ще се извърши в наета за целта производствена база. Формата на обучение е дневна, присъствена. Учебният план по специалността е разработен по рамкова програма „Б” на Министерство на образованието и науката и при спазване на Държавните образователни изисквания за професионално направление “Производство на храни и напитки”, код: 541, Професия “Хлебар-сладкар”, код: 541030, Специалност “Производство на сладкарски изделия”, код: 5410302. Продължителността на обучението е 300 часа, разпределени в 6 модула. Съотношението теория/практика е 126 уч.ч. / 174 уч.ч. в полза на практическото обучение. Обучението приключва с изпит под формата на тест. Завършеното професионално обучение се удостоверява с Удостоверение за професионално обучение, образец 3-37. Продължителността на обучението е 43 дни.
8. Предоставяне на обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация на безработни лица по част от професия „Сътрудник в малък и среден бизнес”. Предвижда се обучението да се извърши като бенефициентите се организират в 2 групи: -първа група от 12 безработни лица от община Мездра; -втора група от 15 безработни лица от община Бяла Слатина. Преди стартирането на обучителните курсове ще се извършват допълнителни дейности - застраховки на курсистите за времето на обучение. Предвижда се обучението да се извърши в учебен кабинет, собственост на Кандидата в град Враца за обучаваните лица от община Мездра. Обучението на лицата от община Бяла Слатина ще се извърши в град Бяла Слатина в наета за целта зала. Формата на обучение е дневна, присъствена. Учебният план по специалността е разработен по рамкова програма „Б” на Министерство на образованието и науката и при спазване на Държавните образователни изисквания за професионално направление “Администрация и управление”, код: 345, Професия “Сътрудник в малък и среден бизнес”, код: 345050, Специалност “Малък и среден бизнес”, код: 3450501, за която ЦПО към ЕТ”Деси-Веси-Митко Василев” притежава лиценз № 200412167 от НАПОО. Продължителността на обучението е 300 часа, разпределени в 6 модула. Съотношението теория/практика е 114 уч.ч. / 186 уч.ч. в полза на практическото обучение. Обучението приключва с изпит под формата на тест. Завършеното професионално обучение се удостоверява с Удостоверение за професионално обучение, образец 3-37. Продължителността на обучението е 43 дни.
9. Предоставяне на обучение за придобиване на ключови умения по Дигитална компетентност. Новите технологии и по-специално компютрите, са неразделна част от организацията и осъществяването на качествено обслужване в търговията,производството,ресторантьорството и администрацията. По тази причина по проекта е предвидено обучение за придобиване на Дигитална компетентност „Работа с текстообработващи програми и елекронни таблици” на 90 безработни лица. Предвижда се обучението да се извърши преди стартиране или след приключване на професионалното обучение на лицата за различните групи. Обучението ще се извършва в гр. Враца в учебен кабинет, оборудван с компютри, собственост на ЕТ „Деси – Веси – М. Василев” за обучаваните лица от общини Враца, Криводол и Мездра. За обучението на лицата от община Бяла Слатина ще се използва наета за целта зала. Формата на обучение е дневна, присъствена - по 6 часа на ден. Учебният план е разработен по рамкова програма за обучение по ключова компетентност 4. Обучението е с продължителност 60 часа, разпределени както следва: 30 часа теория и 30 часа практика. Обучението приключва с изпит под формата на тест и практическа задача. Завършеното обучение се удостоверява със Сертификат. Продължителността на обучението е 10 дни.
10.Администриране и вътрешен мониторинг Ежемесечно ще се изготвят справки за изпълнените дейности и отчитане изразходваните средства от безвъзмездната помощ. Изготвяне на искания за междинни плащания. Счетоводителят ще води редовна и точна финансова-счетоводна отчетност за изпълнение на проекта. Всички доклади и действия по проекта ще са съобразени и стриктно ще се придържат към договора с донорите. След приключване на проекта ще се изготвят Финален технически доклад и Финален финансов отчет пред Възложителя. Системата за вътрешен мониторинг гарантира ефикасност и ефективност при постигане на заложените цели, което е в съответствие с хоризонталния принцип за добро управление на програми и проекти.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 151 052 BGN
Общ бюджет: 144 019 BGN
БФП: 144 019 BGN
Общо изплатени средства: 144 011 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 144 019 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 30 210 BGN
2014 113 800 BGN
2015 0 BGN
144 011 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 122 416 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 25 679 BGN
2014 96 730 BGN
2015 0 BGN
122 409 BGN
В т.ч. Национално финансиране 21 603 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 4 532 BGN
2014 17 070 BGN
2015 0 BGN
21 602 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 4 дял на лицата, придобили ключови компетенции
Индикатор 5 Брой лица, преминали мотивационно обучение
Индикатор 6 Брой лица, на които са разработени планове за професионално развитие и усъвършенстване


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз