Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.10-0122-C0001
Номер на проект: ESF-1110-18-08002
Наименование: Нова възможност за реализация
Бенефициент: Сдружение "Авто-престиж"
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 19.02.2013
Начална дата: 18.04.2013
Дата на приключване: 01.07.2014
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Югозападен
               Перник
                    Перник
Описание
Описание на проекта: • Извършване на обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация, както и обучение за придобиване на умения по ключови компетенции на безработни лица, регистрирани в Бюрата по труда. • Извършване на мотивационно обучение и разработване на планове за професионално развитие и усъвършенстване на безработните лица
Дейности: Дейност 1. Организация и управление на проекта Цялостно изпълнение на дейностите Наблюдение и вътрешна оценка на изпълнението на проекта Финансова и техническа отчетност
Дейност 2. Подбор и сформиране на групи за обучение Извършването на подбор на лицата от целевата група се осъществява измежду продължително безработни лица, безработни младежи, безработни над 50-годишна възраст, безработни лица с ниска степен на образование и безработни без специалност и професия, регистрирани в ДБТ, завършили основно образование и заявили желание за включване в обучение. Извършването на подбора ще се осъществи на два етапа. Кандидатът ще избере първите 48 лица от целевата група през 1 - 4 проектен месец, а за вторите 46 лица, през 4 - 8 проектен месец. Този метод на избор се прилага с цел създаване на ефективна организация при провеждането на обученията, както и даване на възможност на обучените лица да се включат по-успешно в заетост. Формираните групи ще се запазят при провеждане на трите вида обучения – професионално, по ключови компетенции и мотивационно. ДБТ в област Перник създават и поддържат единен Регистър, в който представителите на целевата група удостоверяват срещу подпис, че са информирани за стартиралите дейности. Желаещите за включване в проектните дейности подават Заявление. ДБТ изготвят Дълъг списък от подходящи за включване в обучението лица. СНЦ „Авто-престиж” одобрява конкретен брой лица от целевата група и изготвя Кратък списък от лица, с които ще се проведе индивидуално интервю. След провеждане на интервютата се извършва окончателно класиране и се изготвя Окончателен списък на одобрените лица. С всяко от избраните лица се подписва индивидуално споразумение.
Дейност 3. Провеждане на обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация по професия „Водач на МПС за обществен превоз”, специалност „Вътрешни и международни превози на пътници” 8400901 – първа степен на професионална квалифика Продължителността на професионалното обучение е 300 часа, в съответствие с посочената в чл.5, ал.2, т.1 от ПМС 251/21.10.2009 г. Одобрените лица се разпределят в 8 групи. Разработва се подробен график за провеждане на обучението, като се отчита спецификата на провеждане на практическото обучение. При обучението се използват учебни програми, актуални методи за преподаване, съвременна материално -техническа база, гарантиращи получаване на качествена образователна услуга. По време на професионалното обучение на лицата от целевата група за присъствени дни се изплащат: - стипендии в размер на 8 лв. за всеки присъствен учебен ден (минимум 6 учебни часа). - Разходи за транспорт от и до населеното място на обучаемия, когато лицето е с адрес в населено място, различно от това, в което се провежда обучението. Разходите за транспорт покриват стойността на билет за пътуване с междуселищен обществен транспорт при избор на най-икономичен маршрут и превозно средство. За времето на провеждане на практическото обучение, всяко едно от лицата е застраховано срещу злополука. След успешно завършване на обучението на всеки обучен се издава Свидетелство за професионална квалификация, съгласно Наредба № 4 на МОМН за документите в системата на Народната просвета. Присъствието на обучаемите на занятията се документира чрез попълнени и подписани присъствени форми. С оглед осъществяване на обратна връзка, по време на обученията и при тяхното приключване обучаемите лица попълват анкетни карти. При провеждане на окончателните изпити при завършване на обученията за придобиване на професионална квалификация ще бъдат поканени и представители работодателите.
Дейност 4. Провеждане на обучение за придобиване на умения по ключова компетенция – Умения за водене на преговори. Продължителността на обучението е 30 учебни часа, съгласно чл. 5, т. 2, б. ”Д” от ПМС 251. Изготвяне на документация за избор на обучителна организация, съгласно изискванията на ПМС 55/2007 г. Избраната чрез процедура обучаваща организация ще провежда обучението в материално – техническа база, с материали и консумативи, по учебни програми и с преподавателски екип, съгласно документацията, с която е спечелила тръжната процедура. Присъствието на обучаемите на занятия се документира чрез попълнени и подписани форми за присъствие. С оглед на обратна връзка, по време на обучението и при неговото приключване, обучаемите лица, попълват анкетни карти. По време на обучението на лицата от целевата група за присъствени дни се изплащат: - стипендии в размер на 8 лв. за всеки присъствен учебен ден (минимум 6 учебни часа). - Разходи за транспорт от и до населеното място на обучаемия, когато лицето е с адрес в населено място, различно от това, в което се провежда обучението. Разходите за транспорт покриват стойността на билет за пътуване с междуселищен обществен транспорт при избор на най-икономичен маршрут и превозно средство На всяко лице, успешно приключило обучението си, ще бъде издаден сертификат.
Дейност 5. Мотивация и изработване на индивидуални планове за професионална реализация Изготвяне на документация за избор на обучителна организация, съгласно изискванията на ПМС 55/2007 г. За лицата от целевата група, включени в обученията за придобиване на професионална квалификация и за придобиване на умения по ключови компетенции се организира мотивационно обучение. Обучението се провежда за 8 групи от по 24 часа. Основните модули на обучението са: 1. Техники за ефективна комуникация – 5 учебни часа; 2. Подготовка на документи при кандидатстване за работа – 7 учебни часа; 3. Подготовка за явяване на интервю/ събеседване с работодател – 6 учебни часа; 4. Изготвяне на план за търсене на работа и реализация – 6 учебни часа. По време на мотивационното обучение на лицата от целевата група за присъствени дни се изплащат разходи за транспорт от и до населеното място на обучаемия, когато лицето е с адрес в населено място, различно от това, в което се провежда обучението. Разходите за транспорт покриват стойността на билет за пътуване с междуселищен обществен транспорт при избор на най-икономичен маршрут и превозно средство. За всяко от лицата след приключване на обученията, ще се изготвят индивидуални планове за професионално развитие и усъвършенстване. При изготвяне на плановете ще бъдат отчетени индивидуалните постижения и предишен опит на всяко едно лице.
Дейност 6. Информиране и публичност Широко разпространение на целите и резултатите от дейностите на проекта въз основа на правилата за информиране и публичност, предвидени в чл.8 от Регламент № 1828/2006 г.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 184 370 BGN
Общ бюджет: 175 073 BGN
БФП: 175 073 BGN
Общо изплатени средства: 175 017 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 175 073 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 36 874 BGN
2014 138 143 BGN
2015 0 BGN
175 017 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 148 812 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 31 343 BGN
2014 117 421 BGN
2015 0 BGN
148 764 BGN
В т.ч. Национално финансиране 26 261 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 5 531 BGN
2014 20 721 BGN
2015 0 BGN
26 252 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 4 дял на лицата, придобили ключови компетенции
Индикатор 5 Брой лица, преминали мотивационно обучение
Индикатор 6 Брой лица, на които са разработени планове за професионално развитие и усъвършенстване


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз