Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.09-0038-C0001
Номер на проект: ESF-1109-02-02002
Наименование: За по-добро бъдеще
Бенефициент: Теди 2001 ООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 16.10.2012
Начална дата: 15.11.2012
Дата на приключване: 15.11.2013
Статус: Приключен
Място на изпълнение: България
Описание
Описание на проекта: Успешна интеграция на лица от уязвимите групи на пазара на труда регистрирани като безработни в Дирекции „Бюро по труда”, чрез предоставяне на обучение за придобиване на професионална квалификация и осигуряване на възможност за производствен стаж по специалността.
Дейности: 1. Мениджмънт на проекта. По време на тази дейност се предвиждат провеждане на срещи межу екипа за управление с цел събиране на информация за организационната среда и политиката й по отношение на хората. Ще се направи анализ на конкретните нужди и потребности от обучение и стажуване на участниците, като се отчете спецификата на дейността на фирмата и проблемни сфери. Конкретни изисквания - в какви насоки ще бъдат обучавани безработните лица регистрирани в ДБТ, теми, варианти и възможности ще бъдат съгласувани между желаните насоки за обучение и реалните им потребности. Ще се уточнят вариантите за място и време на провеждане на обучението, продължителност, както и разходи за провеждане на обучението. Разпределяне на дейностите, изработване на конкретен работен план и разпределяне на отговорностите на екипа по проекта. Сключване на договори с експертите определени да вземат участие в екипа по проекта. Сключване на договори с външни изпълнители за реализиране на някои от дейностите предвидени в проекта.
2. Организация и провеждане на търг за избор на обучаваща организация Организиране на тръжна процедура за избор на обучаваща организация за провеждане на предвидените в проекта обучения. Изборът ще бъде направен при спазване условията на ПМС 55/12.03.07 за определяне на изпълнител и свързаните нормативни актове, правилата на ЕСФ за възлагане и етичните норми. Задължително условие е обучаващата организация да притежава лиценз за Център за професионално обучение, издаден от НАПОО. Със спечелилия търга кандидат ще бъде сключен договор за възлагане на обучителни услуги. Отговорността за правилното провеждане на тръжните процедури в съответствие с правните норми и спазването на заложените срокове ще бъде на Ръководителя на проекта.
3. Подбор на бенефициенти Идентифициране на безработни лица, регистрирани в бюрата по труда – младежи до 29 години; жени, отсъствали дълго време от работа, поради майчинство/отглеждане на дете; неактивни лица (след регистрация в ДБТ). При изпълнението на дейността ще се разработи/приложи адекватна методология за извършване на идентификацията, ще бъде приложен за отчитане реален продукт, който я описва, както и документи (анкети, интервюта и др.) с представителите на целевата група, които удостоверяват реалното изпълнение на дейността. След идентифициране на безработни лица, регистрирани в бюрата по труда – младежи до 29 години; жени, отсъствали дълго време от работа, поради майчинство/отглеждане на дете; неактивни лица (след регистрация в ДБТ) те ще бъдат мотивирани за получаване на професионална квалификация и стажуване, чрез провеждане на кампания с информационни материали. Ще се извърши работа в общността индивидуално, за да бъдат мотивирани с цел връщане на пазара на труда. След процеса на идентифициране ще се проведе процедура за подбор на бенефициенти от целевата група 48 безработни лица, регистрирани в бюрата по труда – младежи до 29 години; жени, отсъствали дълго време от работа, поради майчинство/отглеждане на дете; неактивни лица (след регистрация в ДБТ). Тъй като община Несебър е регион с ниска безработица, а с нужда от квалифицирани кадри в областта на туристическите услуги, подбора на безработни лица от целевата група ще се проведе в ДБТ на областите Бургас и Кърджали.
4. Провеждане на обучение за придобиване на професионална квалификация Участниците в обученията попълват заявления за участие в обучението. Ръководителят на проекта уведомява всички участници за целите на проекта, началната дата, съдържанието и плана за провеждане на съответното обучение. Лекторите подготвят конкретното учебно съдържание, необходимите демонстрационни материали, казуси, тестове и др. за целите на занятията. Изготвените подробни учебни програми, съобразени с всички изисквания за придобиване на заявените конкретни знания и умения се предоставят на всеки участник в обучението. След проведени лични разговори и извършен анализ на отчетените нужди се установи потребност от обучение в областта на туристическото обслужване – сервитьор-барман. При формирането на учебните програми са заложени курсове на обучение, третиращи проблеми, с които фирма „Теди 2001” ООД се сблъсква почти всеки ден. В отговор на тези потребности, фирмата предвижда да обучи лицата от целевата група по професия: 811080 – Сервитьор-барман; специалност: 8110801 – Обслужване в заведения в общественото хранене. Обучението ще е организирано в четири учебни групи по 12 човека, в които безработните лица ще усвоят основните теоретични и практически знания. Обучението на две учебни групи по 12 човека ще се проведе в гр. Бургас, а обучението на другите две учебни групи по 12 човека ще се проведе в гр. Кърджали. Това се налага тъй като подбора на бенефициентите ще се проведе в тези два региона. Продължителността на всеки курс ще е 660 учебни часа, като се предвиждат допълнителни до 4 учебни часа за провеждане на заключителен изпит. Общата продължителност на обученията на четирите групи е 2640 учебни часа и 16 учебни часа за провеждане на заключителен изпит. На успешно издържалите заключителния изпит по специалността Центъра за професионално обучение ще издаде документ, удостоверяващ придобитите знания и умения (Свидетелство за професионална квалификация).
5. Стажуване на успешно завършилите и придобили професионална квалификация безработни лица. Завършилите успешно обучението по професионална квалификация с придобита професия сервитьор-барман ще им бъде предоставена възможност за стажуване. Стажът по придобитата професия сервитьор-барман ще се извърши в заведенията и ресторантите на фирма «Теди 2001» ООД, които се намират в хотелите на територията на община Несебър – гр. Несебър и к.к. Слънчев бряг. Продължителността на стажът ще бъде в рамките на 3 /три/ месеца. През този период на бенефициентите ще им бъде продоставена безплатна храна и стая в хотелите на фирма «Теди 2001» ООД в к.к. Слънчев бряг. Поради необходимост от квалифициран персонал за ресторантите и хотелите на фирмата, на успешно завършилите обучение и стаж ще бъде предложено да останат на работа във фирма „Теди 2001” ООД.
6. Осигуряване на информиране и публичност по проекта Популяризирането на дейностите по проекта ще се осъществи като се подготвят информационни брошури, плакати и диплянки с подходящо съдържание, информиращи гражданите на град Несебър, община Несебър и област Бургас за програмата и за дейностите по проекта. Брошурите, плакатите и диплянките ще се разпространяват по обществени места, общината, областта и т.н. Брошурите ще бъдат 400 копия, формат А4, двойно сгъваеми, цветни – представят целите и дейностите по проекта, специално ориентирани към целевата група, адрес, телефон и e-mail за контакти. Плакатите ще бъдат 100 броя, а диплянките ще бъдат 1000 броя. За популяризиране на проекта ще се осъществят две публикации в пресата. За целите на проекта ще се изготвят две табели с номера и наименованието на проекта, които ще се поставят на местата на изпълнение на проекта. За популяризиране на проекта ще бъдат разпространени 1000 броя листовки и изработени 300 броя значки. Съгласно правилата на Регламент /ЕК/ №1828/ 2006 на Европейската комисия от 8 декември 2006 г. относно реда и начина на изпълнение на Регламент /ЕО/ № 1083/2006 на Съвета за определянето на общи разпоредби за Европийския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд и на Регламент 1080/2006 на Европейския парламент и на Съвета относно Европейския фонд за регионално развитие, всички информационни и рекламни материали, както и всеки продукт – резултат от проекта, ще носят символи на ЕС и ЕСФ в указания формат.
7. Мониторинг и отчетност Контрол, стриктно изпълнение на дейностите по проекта и ефективност на разходите. С оглед на това, дейностите по проекта да се изпълняват навреме и с нужното качество, по време на изпълнение на проектните дейности ще се осъществява непрекъснат вътрешен контрол от членовете на екипа по проекта, отговорни за съответната дейност, както и от Ръководителя и Координатора на проекта, отговорни за цялостното му изпълнение. Чрез осъществявания мониторинг на проекта членовете на екипа ще имат ясна представа относно спазването на времевия график. Резултатите от мониторинга по проекта ще дадат възможност да се реагира навреме, ако е необходимо и ако има разлика с разписаните проектни дейности. За целта ще се води протокол за извършения вътрешен мониторинг. Отчитането включва подготовка и подаване на междинни отчети за протичането на проектните дейности, планиране на предстоящите, както и отчет на разходите, които вече са направени по проекта. Счетоводителят редовно ще подготвя точна финансова документация по проекта съгласно изискванията на договарящия орган. За всяка промяна на банкова сметка, адреси, телефони и др. подобни договарящият орган ще бъде уведомяван. В края на проектните дейности ще се изготви финален технически и финансов отчет.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:
"ЕНЕРДЖИ ГРУП 2010" ООД
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 199 163 BGN
Общ бюджет: 178 004 BGN
БФП: 178 004 BGN
Общо изплатени средства: 177 995 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 178 004 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 39 500 BGN
2014 138 495 BGN
2015 0 BGN
177 995 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 151 303 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 33 575 BGN
2014 117 721 BGN
2015 0 BGN
151 296 BGN
В т.ч. Национално финансиране 26 701 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 5 925 BGN
2014 20 774 BGN
2015 0 BGN
26 699 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в заетост след обучение
Индикатор 3 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз