Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-4.1.05-0022-C0001
Номер на проект: Д01-373/09.10.2012
Наименование: Аз и ти заедно
Бенефициент: ВТОРО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ "ИВАН ВАЗОВ"
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 17.08.2012
Начална дата: 09.10.2012
Дата на приключване: 09.12.2013
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Североизточен
               Варна
                    Провадия
Описание
Описание на проекта: По-успешна интеграция на учащите се от етническите малцинства в училищата от с. Бозвелийско, с. Житница, с. Снежина и с. Блъсково чрез съвместна работа на етническите малцинствени групи с връстници от интегрирали се етнически общности и мнозинството от учениците
Дейности: 1. Подобряване на: - вътрешната среда в училищата, участващи в проекта чрез осигуряване на дидактични материали, материали за обучение и игри. - външната среда чрез занимания с екологична насоченост и обособяване на зелени зони. Предвидените материали за обучение и игри са необходими за реализиране дейностите по проекта: - Клуб „Екобъдеще“ – карти с видове почви и растителност, сбирки от почви и книги, материали за изследоветелска дейност ще се използват за теоретично запознаване и практически занимания по темата и формиране на екологична култура. - Клуб „Човечеството – разговор между култури“ Секция „Социален свят“ – пъзели и игри, федербали и топки ще се използват за опознаване на децата, за развиване на комуникативни умения и качествата съобразителност и доверие. Секция „В чудния свят на приказките“ – предвидените книги ще съдействат за запознаване на децата с приказките на различните етноси, ще развият артистичните им умения и комуникативните им способности. Секциите „Традиции и обичаи“, „Магията на песента“ и „Силата на танца“ - предвидените материали за изработване на костюми ще допринесат за взаимно опознаване бита, обичаите и традициите на различните етноси и ще подобрят междуетническия и междукултурния диалог. Секция „Красотата на изкуството“ – със закупуването на грънчарското колело децата от различните етноси ще се запознаят с традиционното българско керамично изкуство и ще придобият умения за точене; материалите и консумативите са необходими за развиване на изобразителни умения. Със закупената декоративна растителност ще се обособят зелени зони и ще се подобри външната среда.
2. Извеждане на децата от сегрегираните училища Ежеседмична съвместна работа на: - децата от с.Житница и IIOУ Провадия, включени в секция „Красотата на изкуството“. Занятията ще се провеждат в сградата на IIOУ Провадия. - Децата от ДОВДЛРГ (Дом за деца без родители) с.Бързица и съучениците им от с. Бозвелийско в секция „Силата на танца“и „Традиции и обичаи“. Занятията ще се водят в сградата на ОУ“Васил Левски“ с.Бозвелийско. - Десет съвместни сбирки на децата от IIOУ Провадия и НУ“Христо Ботев“ с.Снежина, участващи в секция „Социален свят“ (1-4клас) в сградата на IIOУ Провадия. - Екскурзии с опознавателна цел: • до с.Мадара, гр.Шумен и гр.Варна на децата от секция „Социален свят“ от гр.Провадия и с.Снежина. • до Етнографски музей – Варна на децата от секция „Силата на танца“ с.Бозвелийско и децата от секция „В чудния свят на приказките“ от IIOУ Провадия - Съвместни лагери сред природата на участниците в проекта за: • взаимно опознаване, • съвместни дейности • утвърждаване на толерантността като стил на поведение на учащите се от различните етнси.
3. Сформиране на клубове по интереси за опознаване на културната идентичност на учениците в интеграционната мултикултурна среда В дейността ще се включат 230 ученици от 1 -8 клас от всички училища, включени в проекта, от тях 130 деца от малцинствен произход. За постигане на целта е сформиран клуб „Човечеството – разговор между култури“ (съобразен с етническия състав на децата в посочените училища). Причините за сформирането на клуба са: -дълбоки предразсъдаци по отношение на етносите в България, особено към ромския етнос; -слабо застъпените мултикултурни елементи в учебните програми; -непознаване на бита, културата и обичаите на етносите. При подготовката учениците ще могат да се запознаят с красотата на изработените облекла, обичаите, песните и танците на отделните етноси. Ще покажат и развият талантите и способности си и ще открият творческите си заложби. Обучението ще включва както теоретично запознаване с трите култури, така и практически занятия. Предвидената лагер-школа ще спомогне за постигне целите на клуба. Към клуба ще функционират шест секции: „Социален свят“ Обхваща деца от 1 до 8 клас. Чрез опознавателни игри ще се търсят възможности и предизвикателства, които ще обединят и сплотят децата и ще загърбят противоречията и разделянето, породени от етническата и религиозната принадлежност. Ще се наблегне на развитие на комуникативните способности и работата в екип. „В чудния свят на приказките“ Ще се работи с деца от 1 до 4 клас. Секцията ще фокусира вниманието им върху български, турски и ромски народни приказки. Съобразени с възрастта методи ще провокират емоционалната активност и читателския интерес. Драматизацията на откъси от приказките ще доведе до идентификация с приказните герои. „Традиции и обичаи“ В секцията ще се включат ученици от 1-8 клас. Дейността й е насочена към: • Проучване на обичаите на трите етноса в Провадийския край. • Разучаване на български обичай – Кукерски игри, Българска сватба и Лазаруване; • Турски обичай „Къна чечеси“ и ромски – Банго Василий и Ерделезе „Магията на песента“ В секцията ще вземат участие ученици от 1-8 клас. Дейността е насочена към: • Проучване и събиране на песни от трите етноса • Разучаване на песни свързани с проучените обичаи „Силата на танца“ В секцията ще вземат участие ученици от 1-8клас. Дейността е насочена към: • Проучване на танци от трите етноса • Разучаване на танци свързани с проучените обичаи „Красотата на изкуството“ Секцията обхваща деца от 1 до 8 клас, имащи интерес към изобразителното и приложно изкуство. Дейността е насочена към взаимно културно опознаване и сътрудничество чрез етнокултурно многообразие и развитие на чувства за естетика, красота, както и за развитие на индивидуалните творчески умения. Децата ще изработват сувенири (стъкло, керамика, дърво, текстил), картички и пана. Чрез организирането на изложби и разменните гостувания ще се формира атмосфера на етническа толетантност.
4. Организиране и осъществяване на информационната кампания за етническа толерантност За постигане на по-широка публичност и подкрепа екипът за управление предвижда: • Информационна кампания за обществения форум при стартиране на проекта за запознаване целите, дейностите и очакваните резултати • Пресконференция при финализиране на проекта за отчитане на резултатите и очертаване на перспективите за устойчиво развитие • Периодични радиопредавания по градския радиовъзел за хода на проекта • Информация за хода на проекта чрез публикуване на материали в сайта на IIOУ „Иван Вазов“ и на Община Провадия • Изработване на печатни материали (диплянки, плакати, календари, постери)
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 108 526 BGN
Общ бюджет: 92 886 BGN
БФП: 92 886 BGN
Общо изплатени средства: 92 886 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 92 886 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 21 705 BGN
2013 62 483 BGN
2014 8 697 BGN
2015 0 BGN
92 886 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 78 953 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 18 449 BGN
2013 53 111 BGN
2014 7 393 BGN
2015 0 BGN
78 953 BGN
В т.ч. Национално финансиране 13 933 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 3 256 BGN
2013 9 372 BGN
2014 1 305 BGN
2015 0 BGN
13 933 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Деца и ученици от етнически малцинствени групи, интегрирани в образователната система (детските градини и училищата)
Индикатор 2 Деца и ученици, участващи в дейности за интеграция в образователната система (детските градини и училищата);


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз