Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-5.2.04-0134-C0001
Номер на проект: BG051PО001/5.2/D02/0031
Наименование: „ Социални услуги в семейна среда”
Бенефициент: “Джи Ем Пи Комерсиал” ООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 25.03.2009
Начална дата: 25.06.2009
Дата на приключване: 01.11.2010
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Югоизточен
               Сливен
                    Сливен
Описание
Описание на проекта: Целта е да допринесе за подобряване качеството на живот и социалното включване на хората от уязвими и зависими групи чрез предоставяне на активни социални услуги в семейна среда . Да се преодолее социалната изолация и да се неутрализира риска от институционализация на 40 самотно живеещи възрастни хора и хора с увреждания от община Сливен чрез предоставяне на услугите „Социален асистент” и „Домашен помощник”.
Дейности: 1. Сформиране на екип за организация и управление на проекта Непосредствено след влизане в сила на договора между ВО и финансиращата институция ще бъде сформиран екип за организация и управление на проекта. В структурно отношение, екипът ще се състои от: 1. Ръководител; 2. Координатор; 3. Счетоводител; 4. Технически сътрудник; Включените в настоящото проектно предложение специалисти притежават опит в реализацията на проекти за безвъзмездно финансиране, както и при предоставянето на социални услуги.С членовете на екипа ще бъдат сключени граждански договори в които ще бъдат регламентирани ясно функциите на членовете на екипа,така както е направено в Раздел ІІ от настоящия формуляр за кандидатстване.
2. Провеждане на информационна кампания Дейностите по подготовка и провеждане на информационната кампания ще стартиран веднага след сформирането на екип за организация и управление. 1. Ще се стартира с провеждане на пресконференция, по време на която ще се даде обща информация за проекта, планираните дейности и преследваните резултати и цели. Особено внимание ще бъде обърнато на условията и процедурата за подбор на ползватели на услугите, на информацията за разкриването на 20 нови работни места за СА и ДП, за критериите и процедурата по избор на съответните доставчици на услугите, както и на финансовият принос от ЕС чрез Европейския социален фонд и Националния бюджет на Република България. 2. Ще бъдат отпечатани и разпространени – информационни цветни дипляни 500 бр. и плакати 30 бр. Информационните материали ще имат за цел да се разшири кръга на достигнатата аудитория с хора, които не са получили информация за проекта от пресконференцията. Част от брошурите ще бъде предадена за разпространение на Дирекция „Социално подпомагане”, Община Сливен, местни организации на пенсионерите и хората с увреждания. 3. Ще бъдат направени 3 публикации в местни ежедневници; 4. Изработка и поставяне на 2 бр табели съдържащи задължителните реквизити за визуализация съгл.изискванията на ОП”РЧР” и ЕС. Табелите ще бъдат поставени на офиса на проекта и офиса на партниращата организация. 5. Интернет – непосредствено след стартиране на дейностите, на интернет страницата на ВО ще бъде качена и периодично актуализирана информация за проекта;
3. Оценка на индивидуалните потребности от социални услуги на кандидатите за потребители Изготвянето на индивидуалните социални оценки на потребностите на подалите заявление представители на целевите групи се извършва от специалисти на Дирекция „ Социално подпомагане” и потенциалния потребител. Дейността е необходима, за да се отговори на реалните нужди на потребителите.
4. Извършване на подбор на потребителите на услугите „Домашен помощник” и „Социален асистент”. Подборът се извършва на база подадено заявление от нуждаещите се лица и извършената соц.оценката на потребността от услуги.
5. Извършване на подбор на социални асистенти и домашни помощници Подборът се извършва на база CV, и събеседване.
6. Провеждане на въвеждащо и поддържащо обучение на СА и ДП . Обучението ще се извърши след подписването на договори с асистентите и помощниците. За целта ще бъдат привлечени лектори с опит в предоставянето на социални услуги.Необходимите материали за обучението са описани в прил..към бюджета/бележници, химикали,уч.пом.флипчарт,тетрадки, сертификати и др./ Въвеждащото обучение задължително включва следните теми: • общи познания за домашните грижи и необходимите умения; • основни задължения на СА и ДП; • специфика на грижите за стари хора и лица с увреждания. • методика за предоставяне на услугата „Социален асистент”; • етични стандарти в работата при представяне на соц.услуги • здравословни и безопасни условия на труд, включително въведение в процедурите за оказване на услуги с физически контакт; • процедури за осигуряване на качество на услугата и за мониторинг; Обучението ще се извърши преди започване предоставянето на услуги в домовете на потребителите и ще има продължителност 30 уч.часа. Поддържащото обучение ще се извърши на 5-ия месец след старта на предоставяне на услугата, като по време на провеждането му ще бъдат отчетени нововъзникнали потребности, в хода на изпълнение на проекта. Ще се окаже психологическа подкрепа и мотивация на СА и ДП . Обучението ще бъде изнесено извън гр. Сливен с продължителност 30 уч.часа. Ще бъде обезпечено с командировки- 3 дни и необходимите материали съгл. бюджета.
7. Изработване на индивидуални планове за предоставяне на социални услуги за потребителите и на индивидуални работни планове/графици/ на СА и ДП. Индивидуалните планове се изготвят с участието на потребителя и СА или ДП. Включват и оценка на рисковете за здравето и безопасността . В хода на предоставяне на услугата, индивидуалните планове се актуализират като се вземат предвид нововъзникнали нужди и обстоятелства. Дейността е обезпечена с необходимите материали съгл описа към бюджета.
8. Предоставяне на социалните услуги – “Социален асистент” и “Домашен помощник” – комплексно или поотделно от наетите за целта лица. Социалните услуги се осъществяват съгласно индивидуалните планове на потребителите и индивидуалните работни графици на СА и ДП.
9. Осъществяване на мониторинг върху предоставяните услуги. Периодични посещения на място по домовете на потребителите и анкетни проучвания за оценка степента на удовлетвореност от услугите по проекта. Получаване на обратна връзка за качеството на предлаганите социални услуги от потребителите, близки или роднини посредством, срещи, тел.обаждания, анкети, мнения и предложения отразени в Дневника на офиса. • веднъж месечно мониториране дейността на СА и ДП • периодична проверка и преглед на документацията.
10. Осигуряване на специализирана, социално насочена консултантска подкрепа Предоставяне на консултации,за потребителите на услуги и техните семейства, доставчиците и други страни имащи отошение към проблемите на уязвимите и зависими групи в рамките на 150 часа от наети външни експерти. Ще се разработи процедура за заявяване на интерес към консултациите на експерти и предоставянето им, както в офиса на проекта, така и на място в дома на ползвателя.
11. Дейности по организация, управление и отчетност на проекта Наборът от дейности по организация и управление на проекта ще включва: • Периодични заседания на екипа; • Вътрешен мониторинг и оценка на степента на постигане на заложените резултати и цели; • Анализ на риска и прилагане на методи за ранна идентификация на рискове и проблеми, които биха могли да застрашат изпълнението на проекта; • Текуща отчетност; • Изграждане и управление на система за изготвяне, обработка и съхранение на документация; • Извършване на финансови операции; • Изготвяне на междинни и финален финансов и технически отчет
Партньори
Партньори:
"Есо комерс" ООД
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 94 967 BGN
Общ бюджет: 98 663 BGN
БФП: 90 553 BGN
Общо изплатени средства: 90 547 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 90 553 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 18 993 BGN
2010 42 833 BGN
2011 28 720 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
90 547 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 76 970 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 16 144 BGN
2010 36 408 BGN
2011 24 412 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
76 965 BGN
В т.ч. Национално финансиране 13 583 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 2 849 BGN
2010 6 425 BGN
2011 4 308 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
13 582 BGN
Финансиране от бенефициента 8 500 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Увеличен брой лица, обслужвани в семейна среда
Индикатор 2 Брой лица, започнали работа след осигуряване на грижа в семейна среда за техни деца и близки


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз