Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.13-0199-C0001
Номер на проект: ESF-1113-03-13003
Наименование: "По-добрите работни места"
Бенефициент: "Информационно обслужване АД клон Добрич
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 09.09.2013
Начална дата: 22.10.2013
Дата на приключване: 01.12.2014
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Североизточен
               Добрич
                    Добрич-град
Описание
Описание на проекта: Повишаване адаптивността и конкурентоспособността на млади безработни лица до 29-годишна възраст, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда” Добрич, посредством разкриване на нови работни места в „ИО” АД клон Добрич и обучение за придобиване на Професионална квалификация и Дигитална ключова компетентност.
Дейности: Дейност 1: Организация, управление и мониторинг на проекта. Успешната реализация на Проекта изисква добра организация, координация, управление и контрол, предвид териториалния обхват на Проекта. За целта се сформира Екип за организация и управление на Проекта, който се състои от Ръководител, Счетоводител и Координатор. Екипът осъществява дейности относно: - организиране и координиране на дейностите по Проекта; - осъществяване на контакти с ДБТ Добрич; - контролиране качеството на провежданото обучение; - организиране на дейностите по спазване на поетите ангажименти за осигуряване на заетост на лицата успешно преминали професионално обучение; - периодично изготвяне на справки и доклади за реализацията на Проекта; - водене и отчитане на финансово-счетоводната документация по Проекта.
Дейност 2: Информиране и публичност. В съответствие с приложимите правила за информиране и публичност, предвидени в чл. 8 от Регламент на ЕК /ЕС/ № 1828 от 2006 г. и в Ръководството за изпълнение на дейности за информиране и публичност по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г., се предприемат необходимите действия за популяризиране на Проекта, а именно: 1. Провеждане на информационна кампания при стартиране на Проекта за представяне на неговите цели и дейности в община град Добрич. 2. За оповестяване на безвъзмездната финансова помощ от ЕС, във всички документи, публикации и доклади ще се посочва изречението”Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз”, както и посланието на оперативната програма – „Инвестира във вашето бъдеще!”. 3. Разработване на печатни материали както следва : - 3 броя плакати за учебни зали и фоайета; - 11 броя папки за обучаемите; - 2 броя табели за входни врати на сграда и учебна зала; - 1000 броя листовки, отразяващи предстоящи дейности по проекта с цел мотивация на целевата група; -1000 броя брошури, отразяващи постигнатите резултати по проекта. 4. Осъществяване на контакти и информиране чрез средствата за масово осведомяване. 5. Организиране на информационно събитие в местни медии за предстоящия проект и за завършването на дейностите по проекта.
Дейност 3: Избор на изпълнител за доставка. Определяне на изпълнители за допустими разходи по правилата на ЕСФ: Определяне на изпълнител за доставка на материали, консумативи и услуги при стриктно спазване правилата на законодателството, задължително за бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове на ЕС. Разходването на средства за дейността ще се извърши при спазването на правилата и изискванията на ПМС № 69/11.03.2013 г. като се осигурят, съобразят и спазят следните принципи: - Публичност и прозрачност; - Свободна и лоялна конкуренция; - Равнопоставеност и недопускане на дискриминация. Според клаузите на ПМС № 69/11.03.2013г., посочените финансови прагове за доставки и услуги, и заложените стойности в Бюджета на проекта, Приложения №№ А3.1, А3.2, А4.2 и В, се определяме в чл.12, ал.2, т.2. Предвиждаме да съберем по една оферта за доставка на материали, консумативи и изработка на печатни материали за информиране и публичност, отговаряща на поставени технически изисквания/спецификация и да докажем извършеният разход с първични платежни документи с отбелязан номер на договора за безвъзмездна финансова помощ. Определяне на изпълнители за допустими разходи по правилата на ЕФРР: Разходването на средства за дейността ще се извърши при спазването на правилата и изискванията на ПМС № 69/11.03.2013г. като се осигурят, съобразят и спазят следните принципи: - Публичност и прозрачност; - Свободна и лоялна конкуренция; - Равнопоставеност и недопускане на дискриминация. Според клаузите на ПМС № 69/11.03.2013 г., посочените финансови прагове за доставки и услуги, и заложените стойности в Бюджета на проекта, Приложение № Б4, се определяме в чл.12, ал.2, т.2. Предвиждаме да съберем по една оферта за доставка на компютърна техника и обзавеждане, отговаряща на поставени технически изисквания/спецификация и да докажем извършеният разход с първични платежни документи с отбелязан номер на договора за безвъзмездна финансова помощ.
Дейност 4: Набиране и определяне на безработните лица от целевата група. За постигане целите на дейността, се извършват подготвителни действия: 1. Разработване на материали за изпълнение на дейността, задължение на ДО. 2. По информиране и консултиране за целите, задачите и възможностите за участие в проекта на безработните лица от целевата група: - генериране списък на регистрираните безработни лица, включени в целевите групи по проекта; - извършване селекция на безработните лица от генерираните списъци, в съответствие с изискуемото минимално входящо образователно равнище; - осъществяване контакти и разговори с безработните лица, регистрирани в ДБТ, като се информират и консултират за възможността да бъдат включени в заетост след професионално обучение по проекта и им се предоставят рекламно-информационни материали; Подбор и насочване на безработни лица от целевата група - изявилите желание безработни лица попълват Заявление за включване в проекта; - всички безработни лица, попълнили Заявление, се описват в Списък на безработните лица по проекта (дълъг списък). - осъществява се контакт с бенефициента/работодател,според териториалния обхват на проекта, с цел уточняване начина на подбор на безработните лица, датата и мястото за провеждане на среща-интервю; - подборът на безработните лица се извършва, съобразно изискванията на бенефициента/работодател; - подборът на безработните лица от бенефициента/работодател се осъществява чрез организиране на групови срещи в дирекция „Бюро по труда” Добрич.
Дейност 5: Провеждане на професионално обучение и КК4 Изборът на обучение по професионална квалификация „Оператор на компютър” и КК4 „Електронни услуги за гражданите и бизнеса” е в съответствие с другата основна дейност на проекта, а именно предоставяне на трудова заетост на успешно завършилите и дейностите, които ще се изпълняват по време на трудовата заетост. Обученията се извършва с подбрани безработни лица от целевата група на проекта. В рамките на учебната програма лицата ще придобият нови знания и ще усъвършенстват възможностите си за работа със системен софтуер и персонален компютър. Новата професия и придобитите специфични дигитални компетенции ще им предоставят допълнителни възможности за реализация на пазара на труда. По време на обучението на включените безработни лица от целевата група за присъствените дни се изплащат: - стипендии в размер на 8 лв. за всеки присъствен учебен ден /минимум 6 учебни часа/; - разходи за транспорт, съответстващи на посещенията на курса, от и до населеното място на обучаемия, когато лицето е с адрес в населено място, различно от това, в което се провежда обучението. Разходите за транспорт покриват стойността на билет за пътуване с междуселищен обществен транспорт при избор на най-икономичен маршрут и превозно средство. Предвижда се включване на едно безработно лице от целевата група от град Балчик, където „ИО” АД клон Добрич има изнесени работни места. След успешно завършване на обучението на всеки обучен се издава свидетелство за професионална квалификация, съгласно Наредба № 4 на МОМН за документите за системата на Народната просвета и сертификат на ИО АД клон Добрич за придобита компетентност. Присъствието на обучаемите на занятия се документира от бенефициента, чрез попълнени и подписани формати на присъствени форми. За документиране на получените учебни материали и пособия се използва предоставената форма на проекта. С оглед осъществяване на обратна връзка, по време на обученията и при тяхното приключване обучаемите лица попълват формати на анкетни карти от АЗ. Според изискванията на системата за управление на качеството EN ISO 9001:2008, по която “Информационно обслужване” АД е сертифицирана, всяка завършила група на обучение при нас попълва анкетна карта. Резултатите от анкетите служат за оценяване степента на удовлетвореност на клиента. - По време на обученията се извършват проверки на място от екипа по проекта, териториалното поделение на ДО/УО, като за резултатите от тях се попълват формуляри, разработени за целите на контрола по проекта.
Дейност 6: Създаване на нови работни места Дейността на „ИО” АД клон Добрич е: Проектиране, разработка, инсталиране, внедряване, поддръжка и съпровождане на съвременни информационни системи; доставка на удостоверителни услуги, базирани на инфраструктура на публичния ключ; инсталиране и поддръжка на софтуер и хардуер; обучение и професионална квалификация; комплексно обслужване на държавната администрация и корпоративни клиенти в областта на информационните технологии; предоставяне на информация и услуги на база клиент-сървър; управление на проекти за информационни системи. В съответствие на основната ни производствена дейност планираме да разкрием 10 нови работни места - 2 в седалището на клона и 8 работни места в 5 изнесени офиса, както следва: - Две работни места - Добрич, бул. „25 септември” 84, стая 201. Всяко работно място ще бъде оборудвано с едно общо двойно бюро, два ергономични стола, два преносими компютъра, един лазерен принтер; - Две работни места – Добрич, ул.”Кирил и Методий” 41, изнесен офис за комунални плащания, гише 4 и 5. Всяко работно място ще се до оборудва с ергономичен стол, мобилен компютър, изнесена цифрова клавиатура, фискален принтер, матричен принтер, банкнотоскоп за проверка на банкноти, монетник за стотинки, калкулатор; - Две работни места – Добрич, ул.”Кирил и Методий” 41, изнесен офис за комунални плащания, отделена стая. Всяко работно място ще бъде оборудвано с едно общо двойно бюро, един шкаф, два ергономични стола, два преносими компютъра, един лазерен принтер; - Едно работно място – Добрич, ул.”Георги Кирков” 14, изнесен офис за комунални плащания, гише 1. Работното място ще се оборудва с ергономичен стол, мобилен компютър, изнесена цифрова клавиатура, фискален принтер, матричен принтер, банкнотоскоп за проверка на банкноти, монетник за стотинки, калкулатор; - Едно работно място – Добрич, ул.”Дунав” 13, изнесен офис за комунални плащания, гише 2. Работното място ще се оборудва с ергономичен стол, мобилен компютър, изнесена цифрова клавиатура, фискален принтер, матричен принтер, банкнотоскоп за проверка на банкноти, монетник за стотинки, калкулатор; - Едно работно място – Добрич, ул.”Агликина поляна” 20, изнесен офис за комунални плащания, гише 2. Работното място ще се оборудва с ергономичен стол, мобилен компютър, изнесена цифрова клавиатура, фискален принтер, матричен принтер, банкнотоскоп за проверка на банкноти, монетник за стотинки, калкулатор; - Едно работно място – Балчик, ул.”Стара планина” 2, изнесен офис за обслужване на фирми и граждани в Съдебна палата Балчик. - Работното място ще се оборудва с бюро, ергономичен стол, мобилен компютър. изнесена цифрова клавиатура. Новите работни места за длъжност „Оператор, въвеждане на данни” ще допринесат за по-бързото и навременно обслужване на фирми и граждани в различни точки на града, в кварталите, там където клиентите ни живеят или работят. По този начин ще се предостави възможност предлаганите услуги да достигнат до повече хора. Предвижда се, да се изградят две споделени работни места, като се ползва общ ресурс (принтер, шкаф, касов апарат). Предвиждаме разходите за оборудване и обзавеждане да бъдат извършени по допълващ начин (кръстосано финансиране), съгласно условията на ПМС № 236/27.09.2007 г. за определяне на преките допустими разходи по ОП”Развитие на конкурентоспособността на Българската икономика”, съфинансирана от ЕФРР. Предвиждаме разходите по правилата на ЕФРР да не надвишават 40% от разходите по правилата на ЕСФ. Получените от работодателя средства за оборудване и обзавеждане, ще считаме за минимална помощ, съгласно Регламент 1998/2006 г. Извършването на разходите по дейността ще бъде в съответствие с изискванията на ПМС № 69/11.03.2013.
Дейност 7: Осигуряване на заетост за срок от шест месеца Назначаване на лица по трудов договор за срок от шест месеца на 90% от успешно завършилите квалификационното си обучение. Назначаването ще се осъществи при работодател „Информационно обслужване” АД клон Добрич на длъжност „Оператор,въвеждане на данни”. Предвижда се 10 (десет) младежи от целевата група да се назначат с месторабота освен в седалището на клона и в някои от изнесените ни офиси в Добрич и Балчик. От бюджета на проекта се предоставят на работодателя средства за осигуряване на заетост на всяко наето от него лице по проекта, в размер на установения за страната минимален осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност, за период от 6 месеца. От бюджета на проекта се предоставят на работодателя възнаграждение, за: - допълнителни трудови възнаграждения по Кодекса на труда; - възнаграждения за основен платен годишен отпуск по чл.155 от КТ; - възнаграждения по чл.40,ал.4 от Кодекса за социално осигуряване; - дължими за сметка на работодателя задължителни вноски за социално и здравно осигуряване; Получените от работодателя средства за възнаграждения се считат за минимална помощ, съгласно Регламент 1998/2006 г. Действително отработеното време от наетите лица се документира от работодателя, чрез попълнени и подписани формати на присъствени форми. Присъствената форма е специално разработена за целите на проекта и представлява първичен отчетен документ, в който се описват само наетите по проекта лица. Въз основа на този документ се определя размера на минималната помощ, предоставяна на работодателя за всяко наето лице, както и се извършва контрол на правомерното разходване на средствата по проекта. По време изпълнението на дейността се извършват проверки на място от екипа по проекта, координаторите по региони, териториалните поделения на ДО/УО, като за резултатите от тях се попълват формуляри, разработени за целите на контрола по проекта.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 56 682 BGN
Общ бюджет: 49 845 BGN
БФП: 49 845 BGN
Общо изплатени средства: 49 827 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 49 845 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 11 336 BGN
2015 38 491 BGN
49 827 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 42 368 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 9 636 BGN
2015 32 717 BGN
42 353 BGN
В т.ч. Национално финансиране 7 477 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 1 700 BGN
2015 5 774 BGN
7 474 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 Брой лица, включени в заетост след обучение
Индикатор 4 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 5 дял на лицата, придобили ключови компетенции


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз