Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.13-0458-C0001
Номер на проект: ESF-1113-03-02008
Наименование: Компeтентност, интеграция, успех - създаване на нови работни места в АГЕНДА ООД
Бенефициент: АГЕНДА ООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 09.09.2013
Начална дата: 22.10.2013
Дата на приключване: 22.02.2015
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Североизточен
               Варна
                    Варна
Описание
Описание на проекта: Създаването на нови работни места за две безработни лица до 29 годишна възраст
Дейности: 1. Организиране, текущо управление и мониторинг на проекта. "Екип от 2 души (ръководител и счетоводител) ще отговаря за цялостната организация и координация на дейностите по проекта. С оглед точното и своевременно изпълнение на всички дейности предвидени за осъществяване по проекта, екипът по управление на проекта включва лица, които са теоретично и практически подготвени в областта на управление на проекти. Основните поддейности включват: 1.1. Подготовка на индивидуалните ангажименти на членовете на екипа. 1.2.Провеждане на регулярни месечни срещи на екипа с цел разпределение на текущите за месеца задачи, решаване на оперативни въпроси, планиране на предстоящото и отчитане на направеното. 1.3. Провеждане на разширени екипни срещи с участието на всички лица, пряко ангажираните с изпълнението на проекта. 1.4. Непрекъсната комуникация между представителите на екипа с цел ефективно планиране, организация и управление на проектните дейности. 1.5. Текущо обработване и поддържане на документацията. Опитът и експертизата на екипа по управление на проекти ще способстват за ефективно управление на проекта. "
2. Подготовка и провеждане на процедури по ПМС 69/11.03.2013 за избор на изпълнители по доставката на услуги и оборудване. "Дейността съдържа 2 поддейности: 1. Избор на доставчик за обучението по професионална квалификация; 2. Избор на доставчик за оборудване и обзавеждане на новите работни места; 3. Избор на доставчик на стоки и услуги за дейности за информиране и публичност; При изпълнение на проекта ще бъдат проведени процедури по реда на ПМС 69/11.03.2013 г. Екипът на проекта ще организира избора на доставчици на стоки и услуги необходими за осъществяването на настоящия проект и ще подготви цялата необходима документация за тази цел. Ще бъдат избрани най-подходящите изпълнители от гледна точка на качество на извършваните дейности и икономическа ефективност на разходите и ще бъдат сключени договори с изпълнителите за реализирането на отделните дейности, включени в проекта. Доставките ще бъдат приемани с приемо-предавателен протокол и отчитани с първичен платежен документ."
3. Подбор и назначаване на служители и осигуряване на средства за трудово възнаграждение и осигуровки. "Дейността включва следните поддейности: 1. Определяне на ясни критерии за избор на безработни лица; 2. Привличане и подбор на две безработни лица; 3. Назначаване на безработните лица за срок от 12 месеца на позиция ""Управител бизнес услуги"" и ""Организатор работа с клиенти"". В сътрудничество с Бюрото по труда ще бъдат избрани най-подходящите кандидати за новооткритите работни места, по предварително определени и ясни критерии. Екипът за управление на проекта ще подготви трудови договори за назначаване на представителите на целевата група. Ще бъдат предоставени средства в размер на минималния осигурителен доход за позициите и дължимите осигурителни плащания. През периода 2010 – 2012 г. Агенда ООД е увеличила приходите си от продажби 2 пъти. Основната икономическа дейност на дружеството е Консултантска дейност по стопанско и друго управление (КИД 7022). Акцент в услугите на фирмата са дейности по разработване и управление на проекти, съдействие при разработване на бинеспланове. Клиентската маса на дружеството се разраства и обемът на работата е изключително голям за сега заетите в дружеството. Той ще се увеличи още повече през следващата година поради участието на дружеството в новосъздаден клъстър за предоставяне на услуги, свързани с консултации за малки и средни предприятия в Североизточен регион и популяризиране на региона като място за инвестиции. Увеличава се съществено и обемът на работа, свързан с техническо асистиране по различни проекти. С цел посрещане на увеличения обем на работата и осигуряване на възможност за устойчива заетост на назначените досега служители, както и разтоварването им от чисто административни дейности и запазване на високото качество на предоставяните от Агенда ООД бизнес услуги, дружеството има нужда от двама отделни служители, който да се занимават: а/Управител бизнес услуги - изключително и само с управление предоставянето на бизнес услугите – администриране, непосредствена връзка с клиентите, анализ и контрол на дейностите. за него дружеството ще изисква висше образование. б/Сътрудник бизнес услуги - с осигуряване техническа подкрепа при разработване, управление и отчитане на проекти, делова кореспонденция с клиенти. За тази позиция дружеството ще изисква средно образование. Кандидатът ще наеме за период от 12 месеца в рамките на проекта на позиция ""Управител бизнес услуги"" 1 безработно лице до 29 годишна възраст и на позиция ""Организатор работа с клиенти"" 1 безработно лице до 29 годишна възраст. "
4. Провеждане на професионално обучение по част от професия по трета квалификационна степен и по част от професия по втора квалификационна степен. "Съгласно Насоките за кандидатстване ще бъде извършена задължителната дейност по провеждане на обучение по част от професия. За новонаетите лица ще бъдат проведени професионално обучение по специалност ""Бизнес администрация""(3460101), част от професия ""Офис мениджър"" (код 346010) и по специалност ""Малък и среден бизнес”, (код 3450501), част от професия ""Сътрудник в малък и среден бизнес"" (код 345050). Обучението за двамата представители на целевата група ще включи необходимите дисциплини от общата професионална, отраслова професионална и специфична професионална подготовка. Изборът на дисциплините ще е съобразен със спецификата на работната дейност, която ще извършват наетите лица. Обучението ще бъде с продължителност 600 часа за трета и 300 часа за втора квалификационна степен и ще бъде извършено от ЦПО, притежаващ съответната лицензия на НАПОО в присъствена и дистанционна форма. Изборът на ЦПО ще бъде извършен съгласно ПМС 69/11.03.2013. След завършването на дейностите по професионално обучение, на заетите лица ще бъдат издадени съответни удостоверения, удостоверяващи придобитата част от професия, съгласно чл.38, ал.2 и ал.3 от ЗПОО. Провеждането на обучението е необходимо не само за осигуряване на професионален капацитет за заетите лица по време на изпълнението на проекта, но и за придобиването на компетенции и умения, които ще ги направят по-адаптивни на пазара на труда в бъдеще. "
5. Провеждане на обучение за придобиване на ключови умения и компетентности. Съгласно Насоките за кандидатстване ще бъде извършена задължителната дейност по предоставяне на обучение на наетите лица по ключови компетентности съгласно Европейската квалификационна рамка. Ще бъде извършено обучение по Ключова компетентност 5 „Умения за учене”, и по-специално "Умение за комуникация и ефективни продажби". Обучението ще е с продължителност 30 часа и ще бъде извършено от Кандидата, който притежава богат опит в провеждането на подобен тип обучения и релевантно образование в съответната област за конкретното обучение. Обучението за ключови компетенции ще завърши със съответен документ, удостоверяващ придобитите знания и умения. Изборът на обучението за ключови умения е направен, от една страна в съответствие с нуждите на новите позиции, на които ще бъдат назначени безработни лица, а от друга с цел да надгради компетенциите и уменията, които лицата от целевата група ще получат по време на професионалното си обучение. Чрез обучението, в дългосрочен план наетите лица ще получат и по-голям шанс за постигане на заетост, лична реализация, социално включване и активна позиция в променящите се условия на пазара на труда
6. Закупуване на оборудване о обзавеждане за новосъздадените работни места. "С цел привеждане на новите работни места в състояние, подходящо за работа на наетите лица и постигане на максимална функционалност на работната среда, отговаряща на изискванията за безопасни и здравословни условия на труд ще бъде закупено офис оборудване, което да се използва от новонаетите лица. Оборудването и обзавеждането са изцяло съобразени със спецификата на трудовата дейност. Ще бъде закупено следното оборудване и обзавеждане: 1. Офис композиция с Работно бюро и етажерка, която е абсолютно необходима за извършване на работната дейност на назначените лица. 2. Стол. Ще бъдат закупени подходящи ергономични столове, необходими за използването на работните бюра и изпълняването на трудова дейност при здравословни условия на труд. 3. Мултифункционално устройство с копир, принтер, скенер и факс - ще бъде закупено едно мултифункционално устройство, което е необходимо за извършване на пряката трудова дейност на наетите лица - поради факта, че позициите им изискват гъвкавост при управление на всички дейности, свързани с предоставяне на бизнес услуги, пряка работа с клиенти, бърза реакция при обслужването им, се налага достъп до офис техника, даваща всички възможности за управление и координация. Тя ще се ползва споделено от двете лица. 4. Преносим компютър, който да може да се използва от едното наето лице (управител бизнес услуги), както на работното му място, така и извън него, в случай, че възникне нужда от извършване на професионални ангажименти изискващи мобилност. 5. Стационарен компютър. Спецификите на компютрите ще бъдат съобразени и с нуждата от привеждането на работните места в съответствие с Наредба № 7 от 15.08.2005 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи. 6. Софтуер - ще бъде закупен професионален лицензиран програмен продукт за текстообработка, електронни таблици, презентации, електронна поща, организация на бази данни и управление на интернет приложения и антивирусна програма за двете раб. места и 1 лицензиран програмен продукт за управление на бази данни с клиенти"
7. Дейности за информиране и публичност по ОП „Развитие на човешките ресурси”. "Дейностите по публичност и визуализация ще бъдат стриктно изпълнени съгласно правилата на Регламент (ЕК) № 1828/2006 на Европейската комисия от 8 декември 2006 г. относно реда и начина на изпълнение на Регламент (ЕО) № 1083/2006 на Съвета за определянето на общи разпоредби за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд и на Регламент 1080/2006 на Европейския парламент и на Съвета относно Европейския фонд за регионално развитие и съгласно Ръководството за информиране и публичност от Насоките за кандидатстване. Ще бъдат поръчани две публикации в местни медия, които да информират обществеността за дейностите и резултатите от проекта. В сградата на Агенда ООД, където ще се намира новото работно място, ще бъде поставена една информационна табела. Ще бъдат изработени 7 стикера за оборудването закупено със средства по проекта. Ще бъдат изготвени и 200 брошури с информация за проекта и ОП РЧР както и 10 преносими usb памети със ситопечат, които да се разпространяват от офиса на Агенда ООД и сред клиентите и партньорите на работодателя. На уеб страницата на предприятието регулярно ще бъде публикувана информация за развитието на проекта. "
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:
СВЕТМАН
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 31 602 BGN
Общ бюджет: 29 075 BGN
БФП: 29 075 BGN
Общо изплатени средства: 29 075 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 29 075 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 6 320 BGN
2014 18 961 BGN
2015 3 794 BGN
29 075 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 24 714 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 5 372 BGN
2014 16 117 BGN
2015 3 225 BGN
24 714 BGN
В т.ч. Национално финансиране 4 361 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 948 BGN
2014 2 844 BGN
2015 569 BGN
4 361 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 Брой лица, включени в заетост след обучение
Индикатор 4 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 5 дял на лицата, придобили ключови компетенции


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз