Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.13-0351-C0001
Номер на проект: ESF-1113-01-11001
Наименование: "Компетентност, гъвкавост, включване чрез "ИНТЕРНЕШЪНЪЛ КОНТАКТ СЪРВИСЕС" ЕООД"
Бенефициент: "ИНТЕРНЕШЪНЪЛ КОНТАКТ СЪРВИСЕС" ЕООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 09.09.2013
Начална дата: 15.10.2013
Дата на приключване: 15.04.2015
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Югозападен
               София град
                    Столична
Описание
Описание на проекта:  повишаване адаптивността и конкурентоспособността на безработните лица;  приоритетно интегриране на уязвима група на безработни младежи до 29 годишна възраст към пазара на труда;  придобиване на практически умения от безработните лица;  повишаване на квалификацията и производителността на труда;  изпълнение на дългосрочната цел на фирмата ориентирана към повишаване на квалификацията;  прилагане на иновативни стратегии за развитие на човешките ресурси в предприятията, стимулиращи въвеждането на гъвкави форми на заетост - споделяне на работното място за лица до 29 годишна възраст  възможност за осигуряване на квалифициран персонал за осъществяване дейността на дружеството в условия на бързото навлизащи на нови комуникационни технологии;  създаване на иновативен модел за подбор на персонал;  създаване на добри практики и модел с цел повишаване на информираността на работодателите в страната;  създаване на условия за по-широко прилагане на принципите за учене пр
Дейности: 1. Подбор на представители на целевата група Подготовка: “ИНТЕРНЕШЪНЪЛ КОНТАКТ СЪРВИСЕС” ЕООД подава „Заявка” за извършване на подбор в ДБТ и определя член на екипа по проекта, който ще участва в Комисията по подбор на подходящи за включване представители на целевата група. ДБТ изнася „Съобщение до потенциалните кандидати” на Информационното табло в ДБТ и трудовите посредници уведомят представителите на целевата група за възможността за включване по проекта като уведомените безработни лица се подписват в “Регистър”, воден от ДТБ, че са запознати с нея. Изпълнение: ДБТ приема „Заявление” от желаещите да бъдат включени в дейностите по проекта и изготвя „Дълъг списък” от подходящи кандидати. “ИНТЕРНЕШЪНЪЛ КОНТАКТ СЪРВИСЕС” ЕООД преглежда списъка и създава „Кратък списък” на одобрените и допуснати до индивидуално интервю кандидати. ДБТ утвърждава „Комисия”, която разглежда документите и провежда интервюта с тях. „Комисията” изготвя окончателно класиране в „Протокол”, състоящ се от списък с номинирани кандидати и списък с резерви. „Окончателният списък” се изнася на информационното табло в ДБТ. “ИНТЕРНЕШЪНЪЛ КОНТАКТ СЪРВИСЕС” ЕООД подписва индивидуални договори с избраните представители на целевата група за включване в проекта, в който са ясно регламентирани правата и задълженията на страните. В дейността са взети под внимание опитът и добрите практики на Агенция по заетостта от последните години при реализирането на мерки за насърчаване на заетостта, както и този при изпълнение на Програма ФАР.
2. Провеждане на обучение по ключова компетентност Подготовка: Изготвяне на документи и провеждане на процедура по подбор на изпълнител - обучаваща организация по реда на ПМС 69 от 11.03.2013 г.за провеждане на обучение по ключова компетентност 4 „Дигитална компетентност“ с наименование на курса „Обща компютърна грамотност“. В процедурата за избор на изпълнител ще бъдат заложени хоризонталните принципи. Избран изпълнител и сключен договор. Изпълнение: Провеждане на горепосоченото обучение за 8 – те одобрени представители на целевата група. Продължителност на курса – 45 часа. Продължителност в дни – 8, от които 7 дни по 6 часа и 1 ден по 3 часа. През периода на обучение за всяко едно лице ще се осигурят стипендии в размер от 8 лв. за всеки един от седемте учебни дни по 6 часа.За осигуряване на аналитичност и прозрачност, ще бъдат създадени лични банкови сметки на обучаемите, включени в дейността, по които ще се преведат натрупаните суми от стипендии в края на календарния месец. В рамките на една календарна седмица след приключване на обучението ще бъде организиран и проведен финален изпит за обучените представители на целевата група, при успешното преминаване на който те ще придобият документ - сертификат, потвърждаващ завършеният курс и придобитите знания и умения.
3. Провеждане на обучение по професионална квалификация Подготовка: Изготвяне на документи за процедура по подбор на изпълнител – лицензирана обучаваща организация по реда на ПМС 69/2013 г. за провеждане на обучение по част от професия по втора квалификационна степен за придобиване на професионална квалификация - „Сътрудник в Бизнес услуги, специалност „Бизнес Услуги”. В процедурата ще бъдат заложени хоризонталните принципи. Избран изпълнител и сключен договор. Изпълнение: Провеждане на обучение по част от професия по втора квалификационна степен за придобиване на професионална квалификация - „Сътрудник в Бизнес услуги”– код по списъка на професиите за ПОО: 345040, специалност „Бизнес Услуги” – код по списъка на професиите за ПОО: 3450401 с продължителност 300 часа и полагане на изпит с цел придобиване на Свидетелство за професионална квалификация за включените в обучението 8 бр. одобрени представители на целевата група. Продължителността на обучението е 50 дни по 6 часа дневно (общо 300 часа). В рамките на една календарна седмица след приключването на обучението ще бъде организиран и проведен изпит на обучените по проекта лица, с цел придобиване на Свидетелство за професионална квалификация. През периода на обучение на включените представители от целевата група ще се осигурят стипендии в размер от 8 лв. за всеки учебен ден за всяко едно лице. За осигуряване на прозрачност, по създадените лични банкови сметки и дебитни карти на обучаемите по проекта, ще се превеждат ежемесечно натрупаните суми от стипендии.
4. Въвеждане на гъвкава форма на заетост чрез разкриване на нови споделени работни места Подготовка: Изготвяне на документи за провеждане на процедури по подбор на изпълнител по реда на ПМС 69/2013 г.за доставка на оборудване и обзавеждане по спецификация - Приложение Б4 от бюджета. В тях ще бъдат заложени хоризонталните принципи. Избрани изпълнители и сключени договори. Доставка и монтаж на оборудването и обзавеждането. Назначаване на трудови договори на длъжност „Технически сътрудник” – код по НКПД 2011 – 4110-2005 на всички лица успешно преминали обученията и получили сертификат за завършен курс „Обща компютърна грамотност“ и свидетелство за професионална квалификация - „Сътрудник в Бизнес услуги” специалност „Бизнес Услуги”. Изпълнение: Назначените служители ще работят на две смени като споделят закупеното оборудване и обзавеждане за четири работни места. Те ще бъдат разпределени към служителят на длъжност „главен експерт „Обслужване на клиенти““ в дружеството, с цел усвояване на по- задълбочени и специфични за дейността на фирмата практически умения. Ще преминат и специализирани вътрешно-фирмени обучения и инструктажи през първия месец. При необходимост ще преминават и допълнителни обучения. За успешното изпълнение на работата на служителите фирмата ще осигури персонални чипове за достъп и лизенци за работа със специализиран софтуер. Възнаграждението, което ще получават служителите ще бъде на база 321 лв. на месец (минимален осигурителен доход) като фирмата ще поеме допълнителното заплащане за изработения нощен труд от служителите. Осигурителните вноски ще са на база минимален осигурителен праг за заеманата длъжност. Заплащането на възнаграждението ще се извършва ежемесечно по банков път в личните банкови сметки създадени по проекта, с цел осигуряване на аналитичност и прозрачност на дейността. По усмотрение на ръководството на дружеството на служителите, които успешно усвоят нужните практически умения, допълнителни компетенции, инструктажи и се справят с ежедневно поставените има задачи, ще им бъде предложена постоянна заетост и повишаване на възнаграждението. Останалите лица от целевата група ще бъдат освободени след изтичане на едногодишния трудов стаж.
5. Организация, вътрешен контрол и управление. Подготовка: Сформиране на екип на проекта, състоящ се от: ръководител, счетоводител, координатор. Назначаването му на Граждански договори. Провеждане на въвеждаща среща на екипа по проекта, разпределение на задълженията и детайлен план-график на дейностите. На срещата ще бъдат обсъдени организационни въпроси във връзка с проекта. Изпълнение: Вътрешният контрол и управление ще се осъществяват ежедневно от ръководителя на проекта, според описаните му задължения. Координаторът ще изготви и поддържа „Дневник за вътрешен контрол и отчетност”. В него ще се протоколират: всички срещи на екипа за управление; взетите решения; евентуалните пречки и проблеми, които възникват в процеса на обучения; всички мониторингови посещения и срещи от страна на ДО, УО и МЗ и т.н., както и всички препоръки и насоки, дадени от тях. Ще се поддържа собствен архив на документите по проекта. Счетоводителят ще води финансов отчет на изразходваните по проекта средства, за да се следи движението на средствата. За всяка извършена услуга ще се изисква разходно-оправдателен документ, приемно-предавателен протокол и договор. Цялата документация ще бъде събирана и класифицирана и ще бъде на разположение в офиса при поискване за проверка. Направените разходи по проекта ще се отчитат съгласно изискванията на българското законодателство и правилата на Структурните фондове. Спрямо изискванията на процедурата ще се поддържа отделна банкова сметка по проекта с цел осигуряване на аналитичност и прозрачност на плащанията. Ръководителят, счетоводителят и координаторът ще изпълняват стриктно описаните си задължения в раздел II. ЕКИП ЗА УПРАВЛЕНИЕ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОЕКТА.
6. Информираност, публичност и визуализация. Подготовка: Изготвяне на документи и провеждане на процедури по подбор на изпълнители по реда на ПМС 69/2013 г.В процедурите за избор на изпълнители ще бъдат заложени хоризонталните принципи. Избрани изпълнители и сключени договори. Изпълнение: В началото на проекта ще се проведе информационно събитие (пресконференция), на което ще бъдат поканени местни и национални медии и ще бъдат запознати с началото на проекта и с финансовият принос на Общността. По време на изпълнение на дейностите, ще бъде поместена информация на интернет страницата на дружеството за напредъка по проекта, с цел осигуряване на прозрачност при взимането на решения и тяхното прилагане. Върху оборудването, използвано от назначените служители, ще бъдат поставени обозначителни стикери. На входа на офиса на фирмата, както и на вратата на заседателната зала ще бъдат залепени плакати. Такива ще бъдат раздавани и на клиенти и контрагенти на фирмата за мултиплициране на ефекта от проекта. В заседателната зала, ще се постави информационна табела. При приключване на проекта ще бъде изготвена и разпространена брошура и ще се проведе второ информационно събитие (пресконференция), на което ще бъде представено постигнатото по проекта. Ще бъде осъществена публикация в един национален ежедневник. Всички информационни дейности и материали ще бъдат съобразени с изискванията на Оперативната програма.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 70 890 BGN
Общ бюджет: 66 974 BGN
БФП: 66 974 BGN
Общо изплатени средства: 66 974 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 66 974 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 14 178 BGN
2014 20 876 BGN
2015 31 919 BGN
66 974 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 56 927 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 12 051 BGN
2014 17 745 BGN
2015 27 132 BGN
56 927 BGN
В т.ч. Национално финансиране 10 046 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 2 127 BGN
2014 3 131 BGN
2015 4 788 BGN
10 046 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 Брой лица, включени в заетост след обучение
Индикатор 4 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 5 дял на лицата, придобили ключови компетенции


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз