Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-2.3.03-0496-C0001
Номер на проект: ESF-2303-03-02015
Наименование: "Инвестиция за по-добри условия на труд в "Хепи Лейди" ЕООД
Бенефициент: "ХЕПИ ЛЕЙДИ" ЕООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 22.05.2013
Начална дата: 25.06.2013
Дата на приключване: 01.08.2014
Статус: Приключен
Място на изпълнение: Недефиниран
Описание
Описание на проекта: Подобряване условията на труд на работното място.
Дейности: ДЕЙНОСТ 1. Организация и управление на проекта С оглед изпълнение на проектните дейности и предвид постигане на заложените цели се изисква създаване на добра организация, координация и управление на проекта. С цел успешното реализиране на проекта, в рамките на дейността ще бъде сформиран Екип за организация и управление на проекта. Дейността ще включва още оперативното изпълнение, текущ мониторинг и отчетност, и финална отчетност по проекта. Екипът ще изпълнява следните задачи: - актуализиране План-графика за изпълнение на проекта; - ще организира и отговаря за изпълнението на дейностите по проекта при спазване на приложимите указания, и в съответствие с клаузите и срока на сключения Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП); - ще гарантира извършване на разходите по проекта в съответствие с одобрения бюджет и при спазване на европейското и националното законодателство; - ще предоставя на Договарящия орган (ДО), Управляващия орган (УО) и Сертифициращият орган (СО) на цялата изискана информация относно изпълнението на проекта в предвидените срокове, вкл. при възникване на обстоятелства, които могат да възпрепятстват или забавят изпълнението на проекта и при необходимост от промяна в Договора за БФП; - ще отговаря за изготвянето и представянето на искане/искания за междинно плащане и за окончателно пращане, заедно с междинни доклади и заключителен доклад; - ще отговаря за изготвянето на техническите доклади и финансови отчети и на полугодишния и годишни доклади за напредъка на проекта; - ще отговаря за воденето на точна и редовна документация на проекта и за запазване поверителността на всички предоставени документи, информация и др. материали; - ще организира съхранението на документите съгласно нормативните изисквания; - ще предприема всички необходими мерки за избягване на конфликт на интереси при реализиране на проекта; - ще отговаря за прилагането на мерки за информиране и публичност, и за разгласяване на факта, че проектът се финансира от ЕСФ; - ще отговаря за избора на изпълнител на предвидените дейности в съответствие с действащото национално законодателство, при спазване принципите на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, и за сключване на договор с избраните изпълнители. Екипът ще включва ръководител на проекта, координатор на проекта и счетоводител. Участието на всеки член на екипа по отношение организацията и управлението на проекта ще бъде, както следва: Ръководителят на проекта ще отговаря за цялостната организация по реализиране и отчетане на проекта. Координаторът на проекта ще организира, координира и контролира изпълнението на проекта и работата на членовете на екипа. Счетоводителят на проекта ще отговаря за счетоводното отчитане на проекта, ще води финансово-счетоводната документация по проекта, ще изготвя финансовите доклади, ще съхранява данните и документацията.
ДЕЙНОСТ 2. Провеждане на процедури за определяне на изпълнители на дейностит по проекта по реда на Постановление №69/2013 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Струк В рамките на проектното предложение са предвидени дейности съобразно Насоките за кандидатстване, чието изпълнение ще доведе до постигане целите на настоящия проект и на схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Дейностите са: „Анализ на състоянието и проектиране на организацията на трудовата дейност във фирма „Хепи Лейди” ЕООД”, „Закупуване на лични предпазни средства и работно облекло за работещите в „Хепи Лейди” ЕООД”, „Подобряване условията на труд чрез модернизиране на вентилационната инсталация и силнотоковата, мълниезащитна и заземителна инсталации на кухня „Ученическо хранене и кетъринг”, „Обучение на работещите във фирма „Хепи Лейди” ЕООД за безопасна работа“, „Осигуряване на публичност на проекта”. Изпълнението на тези дейности ще бъде възложено на изпълнители, определени след проведена процедура по правилата на ПМС № 69/2013 г., и в съответствие с изискванията на Управляващия орган. Ще бъдат проведени 5 процедури. Съгласно изискванията за провеждане на процедурите за определяне на изпълнител, дейността ще включва: - подготовка на документация за участие и пояснителен документ; - осъществяване на предварителен контрол от страна на ДО; - обявяване на процедурата чрез публикуване на обява; - административна, техническа и финансова оценка на офертите и избор на изпълнители; - сключване на писмени договори с участниците, избрани за изпълнители на дейностите; - публикуване на информацията за сключения договор на интернет страницата на ДО; Тръжната документация ще бъде обект на предварителен, текущ и последващ контрол от страна на Агенцията по заетостта в качеството на ДО по ОП РЧР.
ДЕЙНОСТ 3. Анализ на състоянието и проектиране на организацията на трудовата дейност във фирма „Хепи Лейди” ООД В рамките на дейността се предвижда оценка състоянието на елементите на организацията на трудовата дейност при производството на метални изделия, вкл. изпълнение законодателните изисквания по осигуряване на безопасност и здраве при работа, и набелязване на мерки и действия за подобряване организацията на трудовата дейност и условията на труд. Това ще доведе до превенция на идентифицираните рискове и повишаване производителността на труда. Анализът ще бъде структуриран както следва: - раздел „Въведение” – описание на сегашното състояние на организацията на работния процес; - раздел „Изложение и анализ” – описание на силните и слабите страни на организацията на трудовата дейност и работната среда; - раздел „Обосновка за оптимизиране на работата и нуждата от повишаване и проектиране на организацията на труда” - ще бъдат описани и обосновани елементите на организацията, които имат необходимост от усъвършенстване и подобрение, начините на подобряване условията на труд, както и мерките за повишаване и поддържане на работоспособността и производителността на труда, методите и средствата, които ще бъдат използвани за постигане целите на проекта. - раздел „Заключение” – след анализ на резултатите ще бъдат направени съответните генерални изводи за състоянието на фирмата и организацията на трудовия процес, както и обобщение на мерките и съответно необходимите ресурси за подобряване организацията на трудовата дейност и условията на труд в „Хепи Лейди” ЕООД след внедряването им.
ДЕЙНОСТ 4. Закупуване на лични предпазни средства и работно облекло за работещите в „Хепи Лейди” ЕООД В изпълнение на чл.17 от Наредба №3 от 19 април 2001 г. за минималните изисквания за безопасност и опазване на здравето на работещите при използване на лични предпазни средства на работното място и въз основа на извършена Оценка на риска и утвърден Списък на работниците, имащи право на специално работно облекло илични предпазни средства, за тези работници служители ще бъдат закупени ЛПС и специално работно облекло, които ще бъдат по-модерни и качествени, съобразени с ергономичните изисквания и с по-добри експлоатационни качества. С оглед гарантиране спазването на правилата на работа и нормативните изисквания се предвижда закупуването на следните ЛПС и специално работно облекло: - работен костюм – летен – 175 бр. - работен костюм – зимен – 175 бр. - яке шушляк – 10 бр. - костюм работен за работа при излагане на вредни въздействия от повишена влажност – 67 бр. - костюм работен – зимен, за работа при излагане на вредни въздействия от повишена влажност – 31 бр. - костюм работен гащеризон – 19 бр. - костюм работен зимен гащеризон – 19 бр. - елек – 15 бр. - престилка предна лятна – 175 бр. - престилка работна лятна – 18 бр. - престилка цветна – 5 бр. - обувки профилактични, вкл. Чехли – общо 150 бр. - бонета – 525 бр. (необходим в по-голям брой от броя на лицата, които ще използват бонетата (175), поради по-малкия срок на износване – 3 месеца, и съблюдаване на правилата за лична хигиена,) - ботуши каучукови – 13 бр. - престилка водозащитна – 22 бр. - ръкавици – общо 8 чифта. Лятното и зимно работно облекло ще отговаря на стандарти EN 340 Основни изисквания към работното облекло, EN 342 Основни и допълнителни изисквания към студозащитно работно облекло. Обувките ще съответстват на спецификациите на обувки за професионална употреба, непритежаващи защитно бомбе EN 347. Изборът на видовете ЛПС и работно облекло съответства на работните места нуждите на целевата група. Новозакупените ЛПС и работно облекло ще заменят използваните след изтичане на срока им на годност. ЛПС и работното облекло ще отговарят на нормите и изискванията за осигуряване на безопасност и опазване на здравето, съдържащи се в приложимите нормативни актове, вкл. на основните изисквания към работното облекло.
ДЕЙНОСТ 5. Подобряване условията на труд чрез изграждане на климатични сплит системи и силнотоковата, мълниезащитна и заземителна инсталации на кухня „Ученическо хранене Осигуряването на подходящ микроклимат в производствените помещения е част от комплекса от мерки за осигуряване на здравословна и безопасна работна среда. Производственият микроклимат като физическа характеристика на работната среда оказва влиянието върху функционалните възможности на човешкия организъм. Работното време на по-голяма част от персонала на фирмата преминава в затворени помещения, където се приготвят храна и заготовки. Вентилационната инсталация е много стара, амортизирана и затлачена, поради това, че е изработена от неподходящ материал. Необходима е промяна на тръбите и на вентилационните чадъри. Проектът е насочен и към подобряване условията на труд в кухнята чрез модернизиране на съществуващата вентилация в кухнята, където се осъществява производството на готови ястия за ученическо столово хранене и за кетъринг. Проектът ще включва и дейности по ремонт на силнотоковата, мълниезащитна и заземителна инсталации, които в момента не отговарят на изискванията за ел.безопасност.
ДЕЙНОСТ 6. Обучение на работещите във фирма „Хепи Лейди” ЕООД за безопасна работа във връзка с въвеждане в експлоатация на нова кухня и разработване на нови дейности на предприятието. Обучението ще включва запознаване с действащите разпоредби на законодателството в областта на здравословните и безопасни условия на труд – професионален риск, правила за осигуряване на безопасност и здраве при работа, практическо прилагане и изпълнение на нормативните изисквания, повишаване компетентността на работниците и служителите и запознаване с добри практики с цел опазване на безопасността и здравето на работещите. Обучението ще включва и придобиване на знания по първа долекарска помощ, проиграване на програми за предотвратяване на пожари и правила за поведения при бедствия и аварии. Обучението ще бъде с продължителност 45 часа. Ще се извърши поетапно, по групи с оптимална численост на групите. Обученията ще обхванат всички служители и работници на фирмата. След завършване на обучителния курс, на участващите ще бъдат издаден документ, удостоверяващ успешно завършване и придобитите компетентности по безопасни и здравословни условия на труд.
ДЕЙНОСТ 7. Осигуряване на публичност на проекта Дейността предвижда мерки, насочени към общественото мнение за повишаване на информираността и популяризиране на проекта, както и за оповестяване на финансовия принос на ЕСФ, в съответствие с правилата за информиране и публичност, предвидени в Регламент (ЕО) №1828/2006 и Приложение 1 към него, и Ръководството за изпълнение на дейности за информиране и публичност по ОП РЧР: - организиране и провеждане на встъпителна пресконференция при стартиране на проекта с участието на местни, регионални и национални медии – за представяне на проекта: цели, дейности, продължителност, очаквани резултати; - съобщения в местните и/или регионални медии във връзка с проведената встъпителна пресконференция; - публикации в местни и/или регионални медии – за разясняване изпълняваните дейности, напредък на проекта и др.; - поставяне на информационна табела на помещението, в което ще бъдат извършени ремонтни работи; - печат и разпространение на информационнии брошури; - организиране и провеждане на заключителна пресконференция при завършване на дейностите по проекта – за представяне на постигнатите резултати; - съобщения в местните и/или регионални медии във връзка с проведеното заключително информационно събитие.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 106 417 BGN
Общ бюджет: 121 819 BGN
БФП: 97 456 BGN
Общо изплатени средства: 97 456 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 97 456 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 97 456 BGN
97 456 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 82 837 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 82 837 BGN
82 837 BGN
В т.ч. Национално финансиране 14 618 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 14 618 BGN
14 618 BGN
Финансиране от бенефициента 26 454 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой работодатели (предприятия), получили подкрепа за подобряване условията на труд и за привеждането им в съответствие с изискванията на стандартите
Индикатор 2 Намаляване на трудовите злополуки и професионалните заболявания при подкрепените работодатели


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз