Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.10-0088-C0001
Номер на проект: ESF-1110-01-04001
Наименование: Обучение на безработните лица за конкурентно включване на пазара на труда
Бенефициент: Център за професионално обучение към Българската асоциация каучукова промишленост
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 19.02.2013
Начална дата: 23.04.2013
Дата на приключване: 23.01.2014
Статус: Прекратен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Югозападен
               София град
                    Столична
Описание
Описание на проекта: Общата цел на проектното предложение е насочена към повишаване заетостта в сферата на каучуковата индустрия, металните конструкции и топлоенергетика, електрообзавеждането и поддръжката на електронна апаратура чрез инвестиции в човешки ресурси и обучения на безработни лица, регистрирани в бюрaта по труда.
Дейности: Дейност 1 - Сформиране на експертен екип и управление на проекта За целите на управление на проекта ще бъде сформиран експертен екип в състав Ръководител, Технически секретар и Счетоводител. Екипът ще носи отговорност за осъществяването и/или контрола при изпълнение на проектните дейности, отчетност (месечни справки, междинни доклади при искания за средства, полу- и годишни доклади, финален отчет), подготовка на график за тръжни процедури, организация по събиране на оферти от потенциални изпълнители, осъществяване на регулярна комуникация със служителите на ДО/МЗ. Като средство за осъществяване на вътрешен контрол по напредъка на проекта ще се използва организирането на регулярни (на месечна база) срещи между тримата експерти, по време на които ще се дискутира физическия напредък и идентифицираните трудности. Сформирането на експертен екип в горепосочения състав следва да се разглежда като утвърдена практика, която минимизира рисковете за изпълнение на проекта.
Дейност 2 - Процедура за подбор на представители на целевата група Необходимостта от изпълнение на дейността и заложените в нея дейности са „нормативно“ обусловени – описанието й следва подхода на Процедурата за подбор на представители на целевата група по схеми за безвъзмездна помощ по приоритетна ос 1 и взема под внимание добрите практики на Агенция по заетостта от последните години при реализирането на мерки за насърчаване на заетостта, както и натрупания опит при изпълнение на Програма ФАР. След сключване на ДБФП Бенефициентът ще подаде Заявки (съгласно образец 2) към ДБТ, попадащи в обхвата на дейност на РСЗ София. На база на съставения от бюрата дълъг списък БАКП ще изготви кратък такъв. Включените в него кандидати ще се явят на индивидуални интервюта, които ще бъдат протоколирани. На база проведената процедура ДБТ ще излезе с окончателно решение за крайния състав на лицата, включени в изпълнението на проектните дейности.
Дейност 3 - Избор на външни изпълнители за дейности по проекта. Дейността се изразява в събирането на три съпоставими оферти за услуга с предмет: - Предоставяне на услуги по обучение на безработни лица: Обособена позиция 1: Мотивационни обучения и изготвяне на планове за професионално усъвършенстване и развитие на 90 лица; обособена позиция 2: провеждане на обучение за ключови компетентности по умение за учене с продължителност от 45 часа; При избора на изпълнител по реда на чл. 12, ал. 1 от ПМС № 55/2007 г. се предвижда постоянен мониторинг от страна на експертите от отдел „НТВ” относно законосъобразността на проведения избор преди сключване на договор. В допълнение към горепосочената процедура за събиране на три оферти, ще бъдат сключени договори по чл. 12, ал. 2 от ПМС №55/2007г. за: - Доставка на материали и консумативи: Обособена позиция 1: Доставка на материали, необходими за провеждане на обучения по професии „Заварчик“ „Машинен монтьор“, „Електромонтьор“ и „Химик-оператор“; Обособена позиция 2: Доставка на консумативи за провеждане на обучения в професии „Заварчик“, „Машинен монтьор“, „Електромонтьор“ „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталациии”, „Химик-оператор“; - Изпълнение на дейности по публичност и визуализация на проекта; - Осигуряване на Застраховка "трудова злополука" на обучаемите лица. Изпълнението на дейността ще осигури спазване нормите на ПМС 55 и правилата за изпълнение на проекта, заложени в оперативното ръководство.
Дейност 4 - Провеждане на мотивационни обучения Дейността ще бъде изпълнена в съответствие с минималните изисквания към допустимите дейности за провеждане на мотивационни обучения за безработните лица, включени в изпълнение на проектните дейности. Ще се застъпят следните основни модули и продължителност: - Техники за ефективна комуникация – с продължителност 5 учебни часа; - Подготовка на документи при кандидатстване за работа – CV (автобиография) и мотивационно писмо - продължителност 7 учебни часа; - Подготовка за явяване на интервю/събеседване с работодател с продължителност 6 учебни часа; - Изготвяне на план за търсене на работа и реализация – с продължителност 6 учебни часа; В допълнение към проведените обучения ще бъдат разработени планове за професионално развитие и усъвършенстване на участващите в курса.
Дейност 5 - Провеждане на обучение в ключови компетентности Дейността предвижда провеждане на обучение в ключова компетенция 5 съгласно Европейската Референтна Рамка „Умение за учене“ на 90 безработни лица. Обучението ще се фокусира върху изграждане на базисни умения за активно поведение на пазара на труда, умения за работа в екип и ефективно управление на времето. Обучението ще съдейства за постигането на по-висока степен на свързаност между индивидуалните способности и социалните цели на безработните лица и ще интегрира в себе си въздействие върху няколко аспекта: умения, знания, способности и нагласи, желание и умение за учене. Дейността ще бъде изпълнена от външен изпълнител, специализиран в областта на предоставяне на такъв тип услуги, и разполагащ с необходимия квалифициран преподавателски колектив.
Дейност 6 - Провеждане на обучения по професионална квалификация Дейността се състои от изпълнението на десет обособени етапа (по теория и практика за всяка от петте специалности). Обученията ще се извършат по учебни планове за обучение по Рамкова Програма „Д” (съгласно чл. 10 от ЗПОО) за придобиване на професионална квалификация по част от професия по следните специалности: - „Машинен монтьор” – код 521040, - „Заварчик” – код 521090, - „Електромонтьор” – код 522020, - „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации” – 52204; - „Химик – оператор” – код 524060; Обученията ще включват часове по теория и практика с акцент върху придобиване на практически умения за работа по съответната специалност. Обученията ще се провеждат от преподаватели по теория, притежаващи минимум бакалавърска степен по специалността, и преподаватели по практика, притежаващи минимум 5 години трудов стаж по специалността. Материалната база, на която ще се извършат практическите занятия, ще бъде в съответствие с действащите нормативни актове на МОН, МТСП, МВР и МЗ. Обучението ще завърши с полагането на изпити за придобиване на професионална квалификация съгласно чл. 34, ал.2, чл. 37, ал.2 от ЗПОО по теория и практики и Наредба №3 от 15.04.2003 г. за системата за оценяване.
Дейност 7 - Дейности по информация и публичност За популяризиране на дейностите, начина за участие и социалния ефект от осъществяването на проекта ще се организира информационна кампания, която ще се състои от следните етапи: • Изработване и разпространение на информационни материали на местно ниво: 1500 бр. брошури и 2 бр. табели; • Популяризиране на дейностите чрез местни медии за стартирането и реализацията на Проекта, предвиждат се 4 публикации в местен вестник; Всички информационни материали ще бъдат изготвени съобразно изискванията на Регламент (ЕК) № 1828/2006 на Европейската комисия от 8 декември 2006 г. относно реда и начина на изпълнение на Регламент (ЕО) № 1083/2006 на Съвета за определянето на общи разпоредби за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд и на Регламент 1080/2006 на Европейския парламент и на Съвета относно Европейския фонд за регионално развитие, както и чл. 6 от Приложение I на Договора за безвъзмездна финансова помощ и в Ръководството за изпълнение на дейности за информация и публичност по ОП РЧР.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 171 446 BGN
Общ бюджет: 0 BGN
БФП: 0 BGN
Общо изплатени средства: 0 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 0 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
0 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 0 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
0 BGN
В т.ч. Национално финансиране 0 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
0 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 4 дял на лицата, придобили ключови компетенции
Индикатор 5 Брой лица, преминали мотивационно обучение
Индикатор 6 Брой лица, на които са разработени планове за професионално развитие и усъвършенстване


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз