Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.10-0048-C0001
Номер на проект: ESF-1110-01-01002
Наименование: Успешен старт в професията "Козметик"
Бенефициент: ЕФЕКТО ЕООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 19.02.2013
Начална дата: 25.04.2013
Дата на приключване: 01.05.2014
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Югозападен
               София град
                    Столична
Описание
Описание на проекта: Успешна интеграция на безработни лица от уязвимите групи на пазара на труда, чрез предоставяне на обучение за придобиване на професионална квалификация и преквалификация и осигуряване на заетост, ключови умения, необходими за успешната им реализация.
Дейности: Дейност 1: Управление на проекта. Екипът за управление ще извършва всички дейности по администриране, организиране и контрол на проекта. Ще бъде отговорен за цялостното изпълнение на заложените дейности и комуникация с ДО и ДБТ. Ще класифицира постъпващата документация, систематизира я в съответствие с установения ред. Извършва цялостна дейност по правилното водене на счетоводните документи по проекта и ще изготвя месечни отчети. Осъществяване на оперативните контакти с лектори и курсисти. Ще координира дейностите с оглед постигането на заложените в проекта цели. Ще следи за изпълнението на графика. Ще контролира обучението. За успешното провеждане и изпълнение на предложения Проект Ръководителят на проекта ще има задължението да изготви и представи пред Агенцията по заетостта междинни отчети за извършените дейности и заключителен финансов и технически отчети .
Дейност 2: Подбор на лицата от целевата група Изборът на лицата ще бъде извършен от регистрираните безработни лица в дирекциите „Бюро по труда” на територията на град София. При подбора на обучаемите фокусът ще е към безработни лица до 40-годишна възраст с акцент на безработните младежи, които са една от най-уязвимите групи на пазара на труда. Ще се разчита на посредническите услуги, предоставяни от ДБТ за мотивирането и насочването на лицата, като в процеса бъдат ангажирани активно Управителя и служителя на „Ефекто” ЕООД. Лицата от целевата група ще бъдат разделени на две групи по 10 души, като всички ще преминат съответно мотивационно обучение, професионално обучение и обучение за придобиване на ключова компетентност 7, както и ще им бъдат разработени планове за професионално развитие и реализация.
Дейност 3: Мотивационно обучение и разработване на планове за професионално развитие за Група 1 В рамките на дейността лицата от целевата група ще преминат мотивационно обучение, в което ще бъдат включени следните модули: - Техники за ефективна комуникация (6 часа); - Подготовка на документи при кандидатстване за работа – автобиография и мотивационно писмо (7 часа); - Подготовка за явяване на интервю с работодател (7 часа); - Изготвяне на план за търсене на работа, професионално развитие и реализация (7 часа). Участието на безработните лица в мотивационното обучение е предпоставка за тяхното последващо активно участие в професионално обучение и обучението за придобиване на ключова компетентност. Мотивацията и добре разработения план за професионално развитие са гаранция, че лицата ще се стремят да завършат успешно и да намерят бърза реализация на пазара.
Дейност 4: Организиране и провеждане на обучения- теория и практика, за придобиване на професионална квалификация по втора квалификационна степен по Професия „Козметик” на Група 1. Ще бъде извършена цялостна дейност по обучението на първата от две групи от по десет човека. Обучението включва: обучение в практика и теория на основни масажни техники на лице; хигиенно - козметичен масаж на лице, шия и деколте; основни техники за почистване на лице; дезинфекция и стерелизация; практика и теория на над 100 терапии за лице, шия и деколте; антицелулитни процедури и масажи. Ще бъде предоставено обучение в отношение към клиента посрещане и изпращане; хигиенни и санитарни дейности; подготовка на помещенията преди и след процедура; теория и практика на епилация с коло-маска; електроепилация; професионална етика; безопасност на труда и ППО. След приключване на обучението ще се проведе изпити, съобразно изискванята. Обучението ще бъде проведено в модерно обзаведената и напълно оборудвана база на кандидата. Обучението ще бъде проведена от майстор Ефка Ценова, която притежава голям практически опит и опит в обучението на възрастни. Продължителността на обучението ще бъде както следва: Теория – 302 часа, Практика – 358 часа; Общо 660 часа. Регулярно ще се изплащат стипендии на курсистите. В рамките на дейността ще бъде проведена процедура за избор на изпълнитела за доставка на необходимите консумативи и материали за провеждане на обучението по Дейност 3 и Дейност 4.
Дейност 5: Мотивационно обучение и разработване на планове за професионално развитие за Група 2 В рамките на дейността лицата от целевата група ще преминат мотивационно обучение, в което ще бъдат включени следните модули: - Техники за ефективна комуникация (6 часа); - Подготовка на документи при кандидатстване за работа – автобиография и мотивационно писмо (7 часа); - Подготовка за явяване на интервю с работодател (7 часа); - Изготвяне на план за търсене на работа, професионално развитие и реализация (7 часа). Участието на безработните лица в мотивационното обучение е предпоставка за тяхното последващо активно участие в професионално обучение и обучението за придобиване на ключова компетентност. Мотивацията и добре разработения план за професионално развитие са гаранция, че лицата ще се стремят да завършат успешно и да намерят бърза реализация на пазара.
Дейност 6: Организиране и провеждане на обучение по предприемачество (Ключова компетентност 7) на Група 2 Безработните лица ще бъдат включени в обучение по предприемачество – Ключова компетентност 7 „Инициативност и предприемачество”, съгласно Европейската квалификационна рамка. Обучението ще е с продължителност 30 часа и има за цел да подготви лицата да използват ефективно възможностите, които придобитата професионална квалификация им дава за реализация на пазара на труда. На всички лица, преминали успешно обучението ще бъде издаден сертификат от обучаващата организация. Специфично за занаятчийските професии е, че всеки един професионалист би могъл да започне и развие самостоятелн бизнес, разчитайки на своите знания и умения. Поради тази причина в рамките на настоящия проект е най-удачно професионално обучение по козметика да бъде комбинирано с обучение по предприемачество, като една допълнителна възможност за последващо развитие на лицата от целевата група.
Дейност 7: Организиране и провеждане на обучения- теория и практика, за придобиване на професионална квалификация по втора квалификационна степен по професия „Козметик” на Група 2. Ще бъде извършена цялостна дейност по обучението на втората от две групи от по десет човека. Обучението включва: обучение в практика и теория на основни масажни техники на лице; хигиенно - козметичен масаж на лице, шия и деколте; основни техники за почистване на лице; дезинфекция и стерелизация; практика и теория на над 100 терапии за лице, шия и деколте; антицелулитни процедури и масажи. Ще бъде предоставено обучение в отношение към клиента посрещане и изпращане; хигиенни и санитарни дейности; подготовка на помещенията преди и след процедура; теория и практика на епилация с коло-маска; електроепилация; професионална етика; безопасност на труда и ППО. След приключване на обучението ще се проведе изпити, съобразно изискванята. Обучението ще бъде проведено в модерно обзаведената и напълно оборудвана база на кандидата. Обучението ще бъде проведено от майстор Ефка Ценова, която притежава голям практически опит и опит в обучението на възрастни. Продължителността на обучението ще бъде както следва: Теория – 302 часа, Практика – 358 часа; Общо 660 часа. Регулярно ще се изплащат стипендии на курсистите.
Дейност 8: Организиране и провеждане на обучение по предприемачество (Ключова компетентност 7) на Група 1 Безработните лица ще бъдат включени в обучение по предприемачество – Ключова компетентност 7 „Инициативност и предприемачество”, съгласно Европейската квалификационна рамка. Обучението ще е с продължителност 30 часа и има за цел да подготви лицата да използват ефективно възможностите, които придобитата професионална квалификация им дава за реализация на пазара на труда. На всички лица, преминали успешно обучението, ще бъде издаден сертификат от обучаващата организация. Специфично за занаятчийските професии е, че всеки един професионалист би могъл да започне и развие самостоятелен бизнес, разчитайки на своите знания и умения. Поради тази причина в рамките на настоящия проект е най-удачно професионално обучение по козметика да бъде комбинирано с обучение по предприемачество, като една допълнителна възможност за последващо развитие на лицата от целевата група.
Дейност 9: Информиране и публичност Доброто взаимодействие със средствата за масова информация и осигуряването на максимална информираност и публичност относно Проекта е гаранция за неговото качествено и прозрачно изпълнение от страна на Водещата организация и Партньорите. Популяризацията на изпълнение на дейностите по договора ще спомогне за разпространение на информация до работодатели-собственици на салони или студия за козметични услуги. Това ще подпомогне реализация на обучаваните след финализиране на заложените дейности. Публичността на Проекта ще се осъществява съгласно Насоките за кандидатстване и Регламент на Комисията (ЕО) № 1828/2006 от 8.12.2006 г. - Изготвяне и разпространение на информационни брошури за ползите и възможностите, които предоставя проектът – 200 бр. - Изготвяне и инсталиране на информационна табела – 1 бр. - Информационна среща с представители на браншовите организации професионалисти за популяризиране на ползите и резултатите от проекта. На срещата ще присъстват и групата обучаеми, с цел представяне на придобитите знания и умения и за да им се предостави шанс да се реализират на пазара на труда в сферата на козметичните услуги. – 1 среща За изработването на информационната табела и брошурите ще бъде проведена процедура за избор на изпълнител по реда на ПМС 55/2007 г.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 43 110 BGN
Общ бюджет: 39 699 BGN
БФП: 39 699 BGN
Общо изплатени средства: 39 697 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 39 699 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 10 357 BGN
2014 29 340 BGN
2015 0 BGN
39 697 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 33 744 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 8 803 BGN
2014 24 939 BGN
2015 0 BGN
33 743 BGN
В т.ч. Национално финансиране 5 955 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 1 554 BGN
2014 4 401 BGN
2015 0 BGN
5 955 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 4 дял на лицата, придобили ключови компетенции
Индикатор 5 Брой лица, преминали мотивационно обучение
Индикатор 6 Брой лица, на които са разработени планове за професионално развитие и усъвършенстване


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз