Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-2.1.16-0126-C0001
Номер на проект: ESF-2116-01-07011
Наименование: "Обучение - шанс за развитие"
Бенефициент: "Фреш 2000" ООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 23.11.2012
Начална дата: 19.12.2012
Дата на приключване: 19.12.2013
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Югозападен
               София град
                    Столична
Описание
Описание на проекта: Повишаване на адаптивността и квалификацията на заетия персонал във фирма „Фреш – 2000“ ООД, чрез усвояване на нови ключови компетенции и надграждане на умения в областта на търговията и мениджмънта, с цел стимулиране на „ученето през целия живот“.
Дейности: ДЕЙНОСТ 1 – УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТА Тази дейност е основна за изпълнението на проекта във връзка с реализирането на останалите дейности и координирането и насочването на усилията на всички ангажирани с проекта. Чрез тази дейност се осъществява и връзката и координацията на проекта с междинното звено и управляващия орган по програмата. Ще бъдат сключени граждански договори с участниците в екипа на управление. По време на дейността се предвиждат провеждане на срещи между екипа за управление с цел събиране на информация за организационната среда и осъществяване на заложените по проекта дейности. С избраните обучителни организации ще се уточни най-подходящата учебна програма и модули, както и конкретни изисквания към обучението - теми, варианти и възможности ще бъдат съгласувани между желаните насоки за обучение на служителите и реалните им потребности. Ще се уточнят всички детайли свързани с обучението.
ДЕЙНОСТ 2 – ИЗБОР НА ОБУЧИТЕЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ Дейността предвижда избор на обучителни организации и изготвяне на дизайна на обученията. Настоящият проект е свързан с обучение на 86 човека по две направления за професионално обучение и ключови компетенции по чуждоезиково обучение по три езика. Лицата ще бъдат разделени на групи, според вида на обучението. За целта се предвижда провеждане на търг за избор на подизпълнители – обучителни организации. Ще бъде избран лицензиран център за професионално обучение за провеждането на квалификационните обучения. За чуждоезиковите обучения могат да бъдат избрани и други фирми, разполагащи с необходимия опит за извършване на сходни с описаните в проектното предложение обучения. Процедурата по избиране на обучителната организация ще бъде проведена съгласно правилата и изискванията на ПМС 55 и ще се осъществява от представители на ВО (ръководител проект, счетоводител и координатор). Основно изискване при избора на обучителна организация ще бъде притежаването на опит при провеждане на електронно базирани дистанционни обучения за възрастни. С избраните подизпълнители ще бъдат сключени договори за изпълнение на дейностите по обучение на работещите във „Фреш – 2000“ ООД.
ДЕЙНОСТ 3 – ПРОВЕЖДАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИОННИ ОБУЧЕНИЯ Избраният след тръжна процедура изпълнител ще има ангажимент да обучи 86 от служителите във фирма „Фреш – 2000“ ООД по специалностите: „Търговия” с код 3451202 – с хорариум 960 учебни часа и „Икономика и мениджмънт” с код 3451204 с хорариум 960 учебни часа. Обучението ще се извършва, чрез уеб-базирана електронна платформа в дистанционна форма на професионално обучение. Електронната платформа ще дава възможност за „онлайн“ консултации, решаване на практически задачи и казуси и оценка на придобитите знанията, чрез тестове. Обучението ще се извършва дистанционно, без откъсване от работата, посредством открит достъп до електронна платформата в реално време на възложителя. Обучението завършва с държавни изпити по теория и по практика на професиите. В обученията по професионална квалификация ще бъдат включени следните лица:  Специалност „Търговия” с код 3451202 – 43 лица  Специалност „Икономика и мениджмънт” с код 3451204 - – 43 лица На всички успешно завършили квалификационния курс ще бъдат издадени свидетелства за професионална квалификация, съгласно Наредба № 4 на МОМН.
ДЕЙНОСТ 4 – ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБУЧЕНИЯ ПО КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНЦИИ В обучението по ключови компетенции ще бъдат включени следните лица: 1. Общуване на чужди езици – Английски език – ниво А1, А2 и В1 – с хорариум 300 учебни часа – 29 лица 2. Общуване на чужди езици – Италиански език – ниво А1, А2 и В1 – с хорариум 300 учебни часа– 38 лица 3. Общуване на чужди езици – Руски език – ниво А1, А2 и В1 – с хорариум 300 учебни часа – 19 лица Обучението ще се извършва, чрез уеб-базирана електронна платформа в дистанционна форма за чуждоезиково обучение. Електронната платформа ще дава възможност за „онлайн“ консултации, решаване на практически задачи и казуси и оценка на придобитите знанията, чрез тестове. Обучението ще се извършва дистанционно, без откъсване от работата, посредством открит достъп до електронна платформата в реално време на възложителя. Обучението завършва със заключителен изпит. Обучението завършва с удостоверяване на съответните нива на владеене на езика – разбиране, говорене, писане, съобразно Европейската класификация за нива - А1,А2 и В1. Успешно издържалите изпита ще получат Сертификат за придобита ключова компетентност.
ДЕЙНОСТ 5 - ИНФОРМИРАНЕ И ПУБЛИЧНОСТ Визуализацията и публичността на проектното предложение е от особено значение за постигане на заложените цели и резултати. Чрез предвидените информационни материали ще се осигури:  информираност на персонала на дружеството за целите на проекта, като по този начин се очаква да се постигне силна мотивация на обучаемите лица да завършат успешно предвидените курсовете;  повишаване на обществената информираност за нуждата от по-висока квалификацията на заетите лица  осигуряване на широка информираност за възможностите, които предоставя ОП „Развитие на човешките ресурси“ за развитие на човешкия потенциал в България  възможностите за мултиплициране на ефекта на проекта сред други заинтересовани страни и организации;  осигуряване на добра информираност сред клиентите и бизнес партньорите, за предприетите действия по повишаване капацитета на организацията В количествено отношение, предвидените информационни материали включват:  Изработка и поставяне на табела за визуализация и публичност - 1 брой, съдържаща логото на ОП „РЧР“ и всички необходими обозначения.  Провеждане на 2 (две) конференции – начална и крайна, популяризиращи проекта, неговите цели и резултати;  Комплект информационни материали (конференции) – 100 бр.  Листовки – 2000 бр.  Брошури – 2000 бр.  Химикалки с лого – 300 бр. На всички документите, които ще бъдат изготвени за целите на проекта ще бъдат поставени задължителните реквизити на оперативната програма (логата на Европейския съюз и Европейския социален фонд, позоваване на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, задължителните текстове). Предвидената брошура ще дава концентрирана и ясна информация относно целите на проекта, самата водеща организация, а също и че се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, като ще се показват ползите от проекта и ще се насърчава участието на заетите лица в програми за повишаване на професионалните им компетенции. Предвиждаме информацията за ползата от инвестиции в човешките ресурси в брошурата да бъде достъпна и до мнозинството от клиентите на фирмата. На видимо място върху фасадата на сградата, в която се помещава офисът - седалище на компанията ще бъде поставена табела съдържаща следните реквизити: - емблемата на Европейския съюз съгласно графичните стандарти установени в приложение цитираното по-горе Ръководство, обозначение че проектът се съфинансира от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и означение „Инвестира във вашето бъдеще”, акцентиращо върху значимия принос на дейностите финансирани от Европейския социален фонд за представителите на целевата група от компанията и за обществото като цяло. Информационните материали ще бъдат разпространени по време на предвидените публични мероприятия и сред бизнес партньорите на фирмата.
ДЕЙНОСТ 6 – МОНИТОРИНГ След приключване на всички обучения ще бъде изготвен доклад за протичане на обученията, както и обобщени резултати от обратната връзка и оценката на обучението от участниците, което ще става чрез попълване на анкета. Дейностите по мониторинга ще включват: текущ и изходящ контрол, както и приключване, оценка и отчитане на проекта. Текущият контрол на проектния цикъл ще се осъществява, чрез постоянно наблюдение на постъпващата информация по групи дейности. Информацията ще се събира, обработва, отчита и анализира от координатора на проекта. Представителите на управленския екип ще извършват текущи проверки в хода на учебния процес, чрез осигурен достъп до електронната платформа за осъществяване на резултатите от обучението. Координаторът подготвя, разпространява и обработва анкетни карти и контролира състоянието на учебната документация като цяло. На заседанията на екипа и работните групи ще се отчитат резултатите от текущия контрол и ще се вземат решения за корективни действия. Изходящият контрол ще се осъществява в края на всеки курс. Курсистите ще представят на координатора мненията и препоръките си за равнището на обучението, попълвайки анонимно анкета. Резултатите от последващия контрол ще бъдат представени и оформени във финален отчет. Приключване, оценка и отчитане на проекта - Ще бъде изготвен финален технически и финансов отчет. В изготвянето на отчетите ще участват счетоводителя на проекта, координатора и ръководителя на проекта. Финалният отчет ще бъде изготвен в рамките на последния месец на проекта и ще бъде представен за одобрение на Договарящия орган.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 265 071 BGN
Общ бюджет: 327 009 BGN
БФП: 261 608 BGN
Общо изплатени средства: 261 608 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 261 608 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 261 608 BGN
2015 0 BGN
261 608 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 222 366 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 222 366 BGN
2015 0 BGN
222 366 BGN
В т.ч. Национално финансиране 39 241 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 39 241 BGN
2015 0 BGN
39 241 BGN
Финансиране от бенефициента 66 268 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 4 дял на лицата, придобили ключови компетенции


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз