Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.09-0060-C0001
Номер на проект: ESF-1109-08-01001
Наименование: Квалификация, адаптивност и реализация на пазара на труда на безработни лица
Бенефициент: Сдружение с нестопанска цел "Местна агенция за икономическо развитие - Разлог"
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 16.10.2012
Начална дата: 13.11.2012
Дата на приключване: 01.02.2014
Статус: Приключен
Място на изпълнение: България
Описание
Описание на проекта: - Повишаване конкурентноспособността на безработните лица чрез квалификация и формиране на трудови навици; Подобряване достъпа на безработни лица - на младежи до 29 години, жени, отсъствали дълго време от работа, поради майчинство/ отглеждане на дете; лица с увреждания; неактивни лица на територията на общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда до първичния пазар на труда и насърчаване мобилността на работната сила; - Подобряване способностите за адаптация и самоусъвършенстване на двете страни – потребител и доставчик; - Съдействие за развитието на партньорство при изпълнението на програмата; - Насърчаване частния бизнес и гражданските сдружения към активно участие в мерките по преодоляване на бедността и безработицата в страната. - Повишаване и удължаване на активната трудова дейност на лицата, създаване на условия за трайна заетост чрез придобиване на нова квалификация.
Дейности: Дейност 1: Начална организационна среща и медийно оповестяване на проекта Организационната среща на ВО и партньорите ще се проведе през 1-ви месец на проекта в залата на БЦ Места с участието на екипа по проекта, представители на партньорите, преподавателски състав, експерт-анализатор, оперативен асистент, представители на дирекция „БТ”, гр. Разлог. Публикация в регионална печатна медия – регионален вестник «Струма» за оповестяване фазите на започване и приключване на проекта, целевата група по проекта, планираните дейности и неговата реализация. По Радио «Дъга», гр. Разлог ще се излъчи информационна обява за реализацията на предвидените обучения на целевата група по проекта.
Дейност 2: Провеждане на процедура за подбор на безработни лица, регистрирани в Дирекция „БТ”, гр. Разлог – представители на целевата група по проекта. В началото на проекта ще бъде проведено проучване с цел идентифициране на всички безработни лица на територията на Разлог, Банско, Белица и Якоруда, представители на целевата група по проекта. Дирекция «Бюро по труда», гр. Разлог ще предостави информация и ще участва в подбора на безработните лица – бенефициенти на проекта. Предоставяне на информация за целевата група по проекта.
Дейност 3: Подбор на 30 бенефициенти за включване в обучение за професионална квалификация. - Събиране на информация относно всеки бенефициент; - Изготвяне на индивидуален профил на всеки бенефициент; - Запознаване с проектните дейности на ВО; - Предоставяне на пакетите за квалификационно обучение;
Дейност 4: Провеждане на обучение за придобиване на трета степен на професионална квалификация, професия «Администратор в хотелиерството», специалност «Организация на обслужването в хотелиерството» - Сформиране на група от 20 лица и оформяне на необходимата задължителна документация; - Подготовка на учебните програми и учебните материали за провеждане на теоретичното и практическо обучение на бенефициентите. - Провеждане на обучението по теория в учебне кабинет на ПГТХТ „Н. Стойчев”, гр. Разлог; - Провеждане на обучението по практика в учебен кабинет на ПГТХТ „Н. Стойчев”, гр. Разлог; - Провеждане на производствената практика в хотел „White Fir Valley”, гр. Разлог; - Провеждане на държавни изпити по теория и практика; - Издаване и връчване на свидетелства за професионална квалификация.
Дейност 5: Провеждане на обучение за придобиване на част от професия «Ресторантьор», специалност «Кетъринг» - Сформиране на група от 10 лица и оформяне на необходимата задължителна документация; - Подготовка на учебните програми и учебните материали за провеждане на теоретичното и практическо обучение на бенефициентите. - Провеждане на обучението по теория в учебна зала на „Бизнес център Места”, гр. Разлог; - Провеждане на обучението по практика в учебен кабинет на ПГТХТ „Н. Стойчев”, гр. Разлог; - Провеждане на производствената практика в хотел „White Fir Valley”, гр. Разлог; - Провеждане на финални изпити по теория и практика; - Издаване и връчване на Удостоверения за професионално обучение.
Дейност 6: Организиране и провеждане на индивидуални срещи между квалифицираните 20 бенефициенти и партньорите-работодатели - Организиране на индивидуални срещи между квалифицираните бенефициенти и партньорите-работодатели; - Провеждане на индивидуални срещи между квалифицираните бенефициенти и партньорите-работодатели; - Включване на бенефициентите в заетост.
Дейност 7: Осигуряване на стажуване на обучените лица по професия «Администратор в хотелиерството» при партньорите-работодатели за срок от 3 месеца За лицата, успешно завършили квалификационно обучение и придобили професия „Включване в стажуване на 20 лица, успешно завършили обучение по професия „Администратор в хотелиерството” ще бъде осигурено придобиване на ценен първи професионален опит, чрез стажуване по специалността, при работодател за период от 3 месеца.
Дейност 8: Организиране и провеждане на индивидуални срещи между придобилите част от професия «Ресторантьор» лица и партньорите-работодатели - Организиране на индивидуални срещи между квалифицираните бенефициенти и партньорите-работодатели; - Провеждане на индивидуални срещи между квалифицираните бенефициенти и партньорите-работодатели; - Включване на бенефициентите в заетост.
Дейност 9: Осигуряване на стажуване на обучените лица по част от професия «Ресторантьор» при партньорите-работодатели за срок от 3 месеца За лицата, успешно завършили квалификационно обучение и придобили професия „Ресторантьор” ще бъде осигурено придобиване на ценен първи професионален опит, чрез стажуване по специалността, при работодател за период от 3 месеца.
Дейност 10: Дейности за информиране и публичност За информиране на общността се предвиждат: - 2 публикации в регионалния ежедневник за Югозападна България – вестник Струма, представящи програмата „Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта”, дейностите по проекта, информация за квалификационните обучения, както и резултатите от проекта. - По радио „Дъга” ще бъдат излъчени 2 радио реклами и 2 специализирани радио предавания по време на реализацията на проекта. - Кратка информация за постиженията по проекта ще бъде разпространена на регионално ниво – Интернет страницата на Община Разлог и порталният сайт Разлог; - Обновяване и актуализиране на сайта на ВО, като се добави информация за Оперативната програма, по която се финансира конкретния проект; - Отпечатване на информационни табели – 2 броя; информационни папки – 100 броя; Цветни диплянки – 260 броя; Презентационни материали – 120 броя за информиране на обществеността при стартиране на проекта и в края на проекта – за реализираните дейности и постигнатите очаквани резултати; анкети относно ползите от курсовете, получаване на обратна връзка и обективна информация през периода на реализация на проекта, постигнати очаквания, проучване нуждата от последващо обучение; Демонстрации на резултатите от проекта – изготвен от ВО снимков материал, който ще бъде записан на CD/ DVD и предоставен за разпространение на всички заинтересовани организации и институции.
Дейност 11: Организационни и управленски дейности по проекта Начална, междинни /ежемесечни/ срещи на екипа, партньорите, преподавателите, заключителна среща, текуща отчетност. Комуникация с преподаватели, отговорници на групи. Подготовка и документиране на дейностите. Осъществяване на вътрешен мониторинг. Изготвяне на финален отчет.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 127 457 BGN
Общ бюджет: 117 525 BGN
БФП: 117 525 BGN
Общо изплатени средства: 117 525 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 117 525 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 25 491 BGN
2014 92 033 BGN
2015 0 BGN
117 525 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 99 897 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 21 668 BGN
2014 78 228 BGN
2015 0 BGN
99 896 BGN
В т.ч. Национално финансиране 17 629 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 3 824 BGN
2014 13 805 BGN
2015 0 BGN
17 629 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в заетост след обучение


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз