Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.09-0019-C0001
Номер на проект: ESF-1109-06-16001
Наименование: От обучение към заетост - шанс за реализация
Бенефициент: "Никанор" ООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 13.08.2012
Начална дата: 20.09.2012
Дата на приключване: 01.10.2013
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Южен централен
               Смолян
                    Златоград
Описание
Описание на проекта: Да се повиши конкурентоспособността на лица, регистрирани като безработни в Дирекция “Бюро по труда”– Златоград, и да се създадат условия за успешната им интеграция на пазара на труда чрез предоставяне на обучение за придобиване на професионална квалификация и преквалификация по професия „Шивач” І СПК и осигуряване на заетост на обучените, с приоритетно включване на лица от уязвимите групи.
Дейности: 1. Изграждане на екип за експертно и административно управление на проекта. В началния етап от реализирането на проекта ще бъде сформиран екип от квалифицирани специалисти за администрирането и ефективното реализиране на проектните дейности. Кандидатстващата организация “Никанор” ООД ще разпредели задачите между екипа и ще изгради система за управление на проекта, която ще гарантира както доброто управление, така и ефективно и прозрачно отчитане на постигнатите резултати. В системата ще бъдат включени финансови процедури, оценка на риска и начини за преодоляване на проблемите, комуникация между екипа и др. Екипът на проекта ще провежда регулярни срещи за вътрешен контрол и мониторинг на реализацията на дейностите и постигане на планираните резултати.
2. Провеждане на процедури по възлагане на обществени поръчки Възлагане на обществени поръчки на външни изпълнител. Стриктно ще бъдат следвани разпоредбите. По време на изпълнението на дейността ще се следва планът, заложен в т. 5.1.2 на проектното предложние.
3. Подбор на безработните лица, които ще бъдат включени в проекта Съвместно с представители на ДБТ – Златоград ще бъдат селектирани 52 бенефициента от региона, като за критерии за включване ще се използват минимално изискуемото за професията образователно ниво, мотивацията на кандидатите за обучение и квалификация, желанието им за работа в текстилната промишленост и възможностите им за включване в обучението и последващия стаж. Приоритетно ще бъдат включвани лица, представители на уязвимите групи – младежи до 29г., жени, отсъствали дълго време от работа поради майчинство/отглеждане на дете, лица с увреждания, неактивни лица след регистрация в ДБТ – Златоград.
4. Провеждане на обучения за придобиване на професионална квалификация „Шивач”, специалност „Шивачество”, 1-ва СПК Обученията за професия „Шивач”, 1-ва СПК ще се извършват съгласно одобрена от НАПОО програма, предварително адаптирана за спецификите на целевата група. Бенефициентите ще се разделят на две групи. Преподавателите и материалите ще бъдат осигурени от „Никанор” ООД, който има дългогодишен опит в сферата на професионалните обучения. В края на обучението за професионална квалификация „Шивач”, 1-ва степен, курсистите ще положат Държавни изпити по теория и практика. На успешно завършилите обучението и положили заключителните изпити и в зависимост от входящото им образователно ниво, ще бъдат издадени Документи за професионална квалификация –Удостоверение 3-37 МОМН или Свидетелство за придобиване на 1-ва СПК за професия „Шивач” в зависимост от ходящото образователно ниво. По време на всички обучения ще бъде водена пълна документация от страна на обучаващата организация – учебни графици, присъствени форми, протоколи за получени материали, протоколи за проведени изпити и др. За всеки присъствен учебен ден участниците в обученията ще получават стипендия съгласно присъствени форми и ще бъде осигурен транспорт за лицата от съседни населени места, на които се налага да пътуват до мястото на провеждане на обученията. Ако в рамките на 20% от общия брой учебни часове по професионална квалификация някой от обучаемите по обективни причини няма възможност да продължи курса, ”Никанор” ООД ще се свърже с кандидат от резервния списък, който да бъде включен в обучението.
5. Провеждане на производствен стаж на успешно завършилите курса на обучение Практическият стаж по шивачество ще бъде проведен във фирмата-работодател, която е партньор по настоящия проект – «Ес Би Ен – Виолета Беширова» ЕООД, съгласно подписаните с нея споразумения и декларации за осигуряване на възможност за стаж. Успешно завършилите курса на обучение и придобили професия „Шивач”, 1-ва СПК ще бъдат включени в 3-месечен стаж във фирмата работодател – партньор по проекта и ще получават възнаграждения за всеки реално отработен трудов ден. Със стажантите ще бъдат подписани трудови договори съгласно Кодекса на труда. ”Никанор” ООД ще контролира процеса на стажуване. Включването на успешно завършилите курса на обучение безработни лица ще им даде възможност да придобият реални трудови навици и ще спомогне за интеграцията им на пазара на труда.
6. Информиране и публичност на проекта С цел осигуряване на максимална публичност на целите, дейностите, постигнатите резултати и финансовата подкрепа на ЕСФ и ОП „Развитие на човешките ресурси”, през целия период на изпълнението ще бъде разпространявана регулярна информация за напредъка. В началото на проекта ще бъдат подготвени и разпространени 4 прес-съобщения до местните медии. Ще бъде оформена и отпечатана информационна брошура, която ще се разпространи сред партньорски организации и сред представителите на целевата група по време на процеса на подбор на участниците в обученията, с цел по този начин информацията за проекта да достигне и до други представители на целевата група. Брошурата ще бъде формат А4, 2 страници, пълноцветен печат. Ще бъдат изработени телевизионни рекламни съобщения, които да популяризират проекта и постигнатите от него резултати. Ще бъдат отпечатани плакати – пълноцветен печат. Всички информационни, обучителни и промоционални материали ще отговарят на изискванията за публичност, съгласно Ръководството за изпълнение на дейности за информиране и публичност по ОП „Развитие на човешките ресурси”.
Партньори
Партньори:
«Ес Би Ен Виолета Беширова» ЕООД
Изпълнители:
ЕТ "Р.Николова-Даци-Р"
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 154 211 BGN
Общ бюджет: 48 625 BGN
БФП: 48 625 BGN
Общо изплатени средства: 48 625 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 48 625 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 30 842 BGN
2013 0 BGN
2014 17 783 BGN
2015 0 BGN
48 625 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 41 331 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 26 216 BGN
2013 0 BGN
2014 15 116 BGN
2015 0 BGN
41 331 BGN
В т.ч. Национално финансиране 7 294 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 4 626 BGN
2013 0 BGN
2014 2 667 BGN
2015 0 BGN
7 294 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в заетост след обучение
Индикатор 3 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз