Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-2.3.02-0331-C0001
Номер на проект: ESF-2302-03-13003
Наименование: Безопасни условия на труд - гаранция за по-висока производителност и конкурентоспособност
Бенефициент: „ВЕС” ООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 30.05.2012
Начална дата: 03.08.2012
Дата на приключване: 01.11.2013
Статус: Прекратен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Североизточен
               Добрич
                    Добрич-села
Описание
Описание на проекта: Постигане на безопасни и здравословни условия на труд в предприятието, чрез подобряване на микроклимата и повишаване степента на специализираното познание на служителите за работа с нововъведена организационна структура, с цел подобряване адаптивността на заетите лица и повишаване на конкурентоспособността на фирмата. Това от своя страна ще доведе до подобряване и разширяване на професионалните им компетенции, съобразени с нуждите на фирмата, необходими за бъдещото й развитие е един динамичен сектор.
Дейности: Дейност 1: Сформиране на екип за организация и управление, мониторинг и контрол на проекта Предвижда се да бъде сформиран екип за организация и управление на проекта, състоящ се от ръководител, координатор, счетоводител и експерт, отговарящ за учебната дейност. Ще бъдат подготвени и сключени договори. Екипът ще изготви програма за извършване и отчитане на дейностите, предвидени в план-графика за изпълнение на проекта, ще определи сроковете и съответните отговорни лица. Ще бъде изготвен работен календар за провеждането на работните срещи, на които ще се обсъжда поетапното реализиране на проекта, евентуално възникнали проблеми и трудности, както и други организационни въпроси. Ще бъде осигурен офис от страна на ВО за целите на проекта, който ще бъде оборудван със съответното техническо оборудване. Подготовка на документация за възлагане на отделни дейности на изпълнител, избран по реда на ПМС №55/2007г. Извършване на мониторинг и контрол на изпълнението на проекта, включващ изпълнението на вътрешните процедури за контрол и оценка и активно участие и подпомагане на мониторинга, осъществяван от страна на ДО, УО и други институции. Финансово управление на проекта, включващо разплащания, осчетоводяване, финансово-счетоводна отчетност и други. Анализ на текущото състояние на предприятието и предложение за създаване на нова организационна структура на работа.
Дейност 2: Подобряване на микроклимата в предприятието – монтаж и модернизация на климатична система. Голямото значение на метеорологичните фактори на работната среда за физиологичното състояние на работниците, тяхната работоспособност и производителността на труда, налагат спешното изграждане и модернизиране на климатичната система, с цел строго нормиране и контрол за изпълнение на нормативните изисквания, още повече, че съществуващата функционира от самото създаване на заведението и е амортизирана и нефункционална, а моралното и материалното й износване изисква подмяната й с нова, по-ефективна и по-малко енергоемка система .
Дейност 3: Доставка на предпазни средства – работно облекло и лични предпазни средства. Съществено значение за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд на работниците и служителите имат специалното работно облекло и личните предпазни средства, безплатната храна и противоотровите, ограничаване продължителността на работата във вредна или опасна среда и предоставянето на допълнителен годишен отпуск. Специалното работно облекло и личните предпазни предпазни средства се предоставят на работниците и служителите, които работят със или при опасни или вредни за здравето или живота машини, съоръжения, течности, газове, стопени метали, нажежени предмети и други подобни, в случаите, когато е невъзможно с технически средства и други мерки да се отстранят съществуващите опасности и вредности за живота и здравето на работещите. Това са каски, антифони, очила, маски, щитове, облекла, ръкавици, обувки и други, които посредством материала и конструкцията си предпазват работника или служителя от вредности и опасности, произтичащи от характера и условията на трудовата дейност. Работодателят не допуска до работа работници или служители, които са без предвидените за вида работа защитни средства и специални работни облекла. В настоящия проект, нуждата от закупуване на предпазно работно облекло е продиктувано от факта, че съществуващото е с по-ниски предпазни свойства и е относително захабено. От своя страна, новото ще отговаря на съвременните изисквания за работно облекло и на нуждите на персонала.
Дейност 4: Обучение на производствения персонал за работа с новата организация на трудовата дейност в предприятието. Обучението ще бъде проведено от подизпълнител, избран по реда на ПМС 55/2007г. При подготовката на заданието ще се изисква изпълнителят да осигури цялостното провеждане на обучението, както и необходимите материали и учебни помагала за него. Обучението на лицата ще бъде свързано с въвеждането на нова организация на труда в предприятието, като ще бъде разделено на няколко модули, свързани с хоризонтални принципи при работа, правилна употреба на лични и колективни предпазни средства – допълнение към основен инструктаж, техника на безопасност и качествена работа с машините. След приключване на обучението крайните бенефициенти трябва да могат в реални производствени условия да изпълняват конкретно поставени задачи, да анализират условията на работа и съобразно с тях да избират технологията за изпълнението на конкретно поставената задача; да извършват контрол на качествените показатели на суровините и материалите и готовия продукт; да прилагат правилно технологичните инструкции и инструкциите за безопасна работа с машините и да регулират параметрите на технологичния процес, да оценяват качеството на извършената работа; да синтезират усвоените знания за правилно организиране на работното място, да спазват изискванията по техника на безопасност и изпълняват точно технологичните операции; да осъществяват ефективни комуникации при изпълнение на трудовата си дейност в работен екип – умения за формулиране на въпроси, да правят отчет за извършената работа, да участват при разпределение на задачите, да съдействат и търсят помощ от членовете на екипа, да се отнасят с чувство на отговорност при изпълнение на задачите, които са възложени; да разбират собствената си роля в производството и да съзнават необходимостта от повишаване на квалификацията си.
Дейност 5: Публичност и визуализация Осъществяването на дейността ще се извършва през целя период на изпълнение на проектните дейности. Предвижда се извършването на публикация в медиите и изготвяне на интернет страница на проекта с цел популяризиране на проекта и помощта от ЕСФ като цяло. Края на проекта ще бъде отбелязан с пресконференция за постигане на повече гласност на резултатите от заложените в предложението дейности. Ще бъде поставена на подходящо място на територията на ВО информационна табела.
Дейност 6: Изготвяне на анализ на състоянието и проектиране на новата организация на трудовата дейност в предприятието и разработване на стандарт за безопасни условия на труд Структурата на анализа на състоянието ще съдържа: - Част, с описание на сегашното състояние на фирмата и организацията на работния процес в нея; - Част, с описание на силните и слабите страни в структурата на организационната дейност на трудовия процес, какви оценки на риска са разработени и внедрени в предприятието, - Част, с обосновка на нуждата от оптимизиране на работата и нуждата от повишаване и проектиране на организацията на трудовата дейност; Част, с обобщени постигнатите резултати от реализацията на останалите дейности и индикатора за резултат – намаляване на трудовите злополуки и професионалните заболявания, чрез сравнителен анализ на данните от състоянието на здравословните и безопасни условия на труд преди въвеждане на мерките за подобряване условията на труд и резултатите след внедряването им и анализ на трудовите злополуки и професионалните заболявания във фирмата
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 190 914 BGN
Общ бюджет: 0 BGN
БФП: 0 BGN
Общо изплатени средства: 0 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 0 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 38 183 BGN
2013 - 38 183 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
0 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 0 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 32 455 BGN
2013 - 32 455 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
0 BGN
В т.ч. Национално финансиране 0 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 5 727 BGN
2013 - 5 727 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
0 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой работодатели (предприятия), получили подкрепа за подобряване условията на труд и за привеждането им в съответствие с изискванията на стандартите
Индикатор 2 Намаляване на трудовите злополуки и професионалните заболявания при подкрепените работодатели


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз