Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-7.0.01-0076-C0001
Номер на проект: ---
Наименование: Платформа за генериране на подходи и методи за интеграция на ромите на местно ниво
Бенефициент: Сдружение с нестопанска цел "Асоциация Интегро"
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 26.01.2012
Начална дата: 05.04.2012
Дата на приключване: 01.06.2013
Статус: Приключен
Място на изпълнение: На територията на ЕС
Описание
Описание на проекта: Обща цел: Да се засили социалното включване на ромите чрез повишаване ангажираността на местните власти с политиката за ромите и подобряване на изпълнението на националните интеграционни политики на местно ниво. Специфични цели: 1. Да се проучи и използва положителният опит на три общини от България, Белгия и Чехия в интегрирането на техни малцинства, включително роми, по отношение на осигуряване на по-качествено образование, по-добър достъп до пазара на труда, здравеопазване, жилищна политика, защита от дискриминация и политическо и гражданско участие. 2. Да се изгради устойчива Платформа от представители на местни власти и институции в рамките на Европейската Мрежа на ромските организации от местно ниво – ERGO Network - за обмяна на идеи, опит и практика и генериране на нови подходи, методи и концепции за изпълнение на политики за интегриране на ромите.
Дейности: 1.1. Провеждане на документално проучване Документалното проучване ще се съсредоточи върху анализи и оценки на предварително поставени цели и очаквани резултати по отношение на приобщаването на малцинствата/ ромите и действително постигнатите такива. Ще се анализират факторите, допринесли до успешно постигане на целите и резултатите, ще се изследват създадените организация и структури, натоварени с отговорността за изпълнение на местните политики за интеграция. Идеята е да се сравни актуалното състояние на местните политики за ромите в България, Белгия и Чехия, както и да се подготви последващото теренно проучване – за определянето на интервюерите, на фокус-групите и за изследването на случай.
1.2. Проучване на терен Ще се проведат полустандартизирани дълбочинни интервюта с различни служители от трите общини, пряко и косвено отговорни за малцинствената политика на общините си и ще се обследва тяхното мнение, разбиране и отношение към отговорностите им, към методите и подходите на работа, ще се търси гледната им точка за факторите, които обуславят успеха или неуспеха им. Ще се проведат и интервюта с роми от трите общини, за да се потърси тяхната гледна точка по отношение достъпа до различни услуги, участието в политически и граждански структури и отношения с представителите на местните власти и другите граждани. Най-показателните примери за ефективна местна политика ще бъдат по-задълбоченно обследвани и описани (изследване на случай).
1.3. Изготвяне на общ изследователски доклад с аналитична част, изводи и препоръки. Докладите от документалното проучване и на отделните експерти от интервютата със служители по различните приоритети ще бъдат обобщени в един цялостен доклад, който ще бъде предоставен на представители на местните и централни власти в България. Анализът в общия доклад ще се фокусира върху спецификата на нацоналния и конкретния контекст във всяка от изследваните общини, както и върху типовете държави и населени места по критериите на техния подбор, за да се верифицира допускането, че ефективни политики за интегриране на малцинствата, в т.ч и на роми, има там, където на местно ниво се разбират добре понятието за включващо общество и международните стандарти за човешки права. Ще се проведе цялостна оценка на местните политики, насочени към преодоляване на негативните тенденции в областта на образованието, здравеопазването, жилищната политика, заетостта и антидискриминацията. Докладът ще бъде основа за разработване на наръчник/насоки за прилагане и използване на успешни модели и практики за интеграция на ромската общност на местно ниво. Докладът ще послужи и при разработване на програми и планове за действие на национално ниво.
2.1. Изработване на програми за обменното посещение и срещите на Платформата Експертите на проекта, на основата на проведеното изследване, ще идентифицират основните въпроси, които е важно да бъдат разгледани съвместно от обшинските служители и ще разработи програми 1)за обменно посещение на служителите от 5 български общини в Белгия, 2)за срещите на Платформата и 3)за работните заседания по интернет на работните групи
2.2. Провеждане на обменно посещение в Генд и установяване на връзки между бъдещи членове на Платформата. Ще бъдат избрани по двама представители на местни власти и институции от 5 общини в България и ще бъде организирано за тях тридневно обменно посещение в общинската управа на Гент, Белгия. По време на посещението българските служители ще се запознаят на място с дейността на колегите си и ще видят изпълнението на политиките на практика. Освен това ще се запознаят с участниците в Платформата от страна на община Гент.
2.3. Провеждане на две общи срещи на Платформата, съответно една в България и една в Брюксел. Ще се проведат две общи срещи на участниците в Платформата - по една в Белгия и България, като срещата в Белгия ще последва непосредствено след обменното посещение с оглед по-целесъобразни разходи. Във всяка среща ще участват по 20 души – служители от български общини, представители на общините Гент и Острава и експертите по проекта. По време на срещите ще се обменя опит, както и ще се обсъждат съвместно общи подходи и методика за работа на основата на практиката. По време на срещите ще се работи и в рамките на работни групи по отделни направления. Ще се разработват и предложения към националните власти и по-специално към органите, отговорни за интеграционната политика.
2.4. Он-лайн комуникация и работни заседания на сформираните работни групи на Платформата по направления. Предвиждаме минимум 5 циркулярни писма до всички членове на Платформата и 3-5 скайп – срещи на работните групи според необходимостта. С интернет комуникацията членовете на Платформата ще продължат да бъдат в контакт помежду си, а така също ще се поддържа и активността им при разработването на подходите, методите и пр.
3.1. Прессъобщения Ще се изготвят прессъобщения за информационните агенции, основните централни медии, интернет-пространството, както и за регионалния печат в градовете, където ще се провеждат регионални семинари, за да се информира относно началото на проекта, провеждането на обменното посещение, работните срещи на платформата, провеждането на регионалните семинари и националната конференция.
3.2. Пресконференция Ще се организира и проведе пресконференция за централните медии, на които ще се представи синтезирания опит от другите държави за политики на местно ниво за социално включване на ромите, ще се разясни дейността на Платформата, както и ще се представи изработения в рамките на проекта наръчник за ефективни местни политики. В пресконференцията ще участват екипът и експертите на Интегро.
3.3. Изработване на аудиовизуален продукт – разширен репортаж с продължителност до 10 минути за представяне опита на белгийската община Генд за интегриране на малцинства. Експерт на Интегро ще заснеме, а впоследствие ще изработи документален репортаж за представяне на добри практики и методики за интегриране на малцинствата в трите общини, които ще се изследват. Филмът ще бъде предоставен на представители на целевите групи, заинтересованите страни и електронните медии; ще бъде излъчен по време на регионалните семинари и финалната конференция.
3.4. Създаване и издаване на Наръчник, обобщаващ работата на Платформата и съдържащ добрите практики на общините Гент, Каварна и Острава за интегриране на малцинства Експерти на Интегро, на базата на общия изследователски доклад и обобщенията от работата на работните групи по Платформата ще разработи Наръчник, в който от една страна ще бъде описан опитът и добри практически подходи на изследваните общини, а от друга страна ще се разработят препоръки към местните и централни власти за прилагането на тези практики в работата на общините. Ще се направят и препоръки към централните власти за релевантни подходи, които да се включат в националните документи за интеграция на ромите в България.
3.5. Провеждане на 3 регионални информационни семинара Ще се организират три работни еднодневни семинари в три региона на страната. На всеки семинар ще бъдат поканени по 30 представители на местни власти и институции и ще участват и участници в обменното посещение. Резултатите от проучването ще се представят и след това ще се направи обсъждане за работата по места, проблемите, успехите и възможностите за използване на проучения опит и подходи.
3.6. Финална заключителна конференция в София Екипът на Интегро ще организира национална конференция с участие на представители на местните власти и институции, ромски НПО, представители на централните власти, отговорни за процеса на интеграция на ромските общности. Ще бъдат направени препоръки към националните власти за включване в националните програми и стратегии на подходи и практики, открити по време на проекта. Такива препоръки ще бъдат направени и към местните и регионални власти. Ще се промоцира и Платформата като модел за консултативен орган на национално и международно ниво.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 181 569 BGN
Общ бюджет: 153 310 BGN
БФП: 153 310 BGN
Общо изплатени средства: 153 300 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 153 310 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 84 717 BGN
2013 68 583 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
153 300 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 130 313 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 72 009 BGN
2013 58 296 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
130 305 BGN
В т.ч. Национално финансиране 22 996 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 12 708 BGN
2013 10 288 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
22 995 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Създадена плетформа
Индикатор 2 брй лица, участвали в обменно посещение
Индикатор 3 проведено изследване
Индикатор 4 разработени аналитични доклади от експиртш
Индикатор 5 брой интервюирани
Индикатор 6 брой доклади от кейс стъди
Индикатор 7 брой проведени общи срещи на платформа
Индикатор 8 брой участници в общите срещи на платформата
Индикатор 9 брой работни срещи по групи
Индикатор 10 рой участници в работните групи
Индикатор 11 издаден практически наръчник
Индикатор 12 брой експерти участващи в платформата
Индикатор 13 изготвени прессъобщения и брой публикации
Индикатор 14 изработен аудиовизуален продукт
Индикатор 15 проведени регионални семинари
Индикатор 16 брой участници в семинари
Индикатор 17 проведена конференция 0076
Индикатор 18 брой участници в конференция 0076
Индикатор 19 проведена конфереция 0076-2
Индикатор 20 генерирани идеи за прилагане на добри практики от местно ниво за интеграция на роми
Индикатор 21 разработени методологии и подходи за интервенции на местно ниво
Индикатор 22 описан ясен механизъм за ангажиране на местни власти с планиране и изпълнение на политика за интегриране на местно ниво
Индикатор 23 включване на предложения на Платформата в национални и общински документи


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз