Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.07-0006-C0001
Номер на проект: ESF-1107-03-14001
Наименование: Професионалната квалификация - шанс за интеграцията на пазара на труда
Бенефициент: Шуменска търговско-промишлена палата
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 06.01.2012
Начална дата: 06.03.2012
Дата на приключване: 06.03.2013
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Североизточен
               Шумен
                    Шумен
Описание
Описание на проекта: Успешна интеграция на лица от уязвимите групи на пазара на труда от Шуменска област, чрез предоставяне на обучение за придобиване на професионална квалификация и осигуряване на заетост.
Дейности: 1. Подготвителна дейност Дейността включва техническата подготовка за стартиране на дейностите по проекта, съгласно план-графика организиране работата на екипа и партньорите, подготовка на договори, длъжностни характеристики, план-графици, документация: дневници, формуляри за присъствие, мониторинг, изработване на материали за публичност. Организиране на процедури за доставка на учебни материали и др.
2. Идентифициране на обезкуражени и неактивни лица за включване в курсове за професионално обучение Дейността се осъществява от НПО, партньор по проекта и обхваща изготвянето на методология за идентифициране на потенциалните бенефициенти, подготовка на анкетни карти, с които да се получи информация от лицата, инструктаж на оперативните асистенти за процеса на идентификация. Ще бъдат проведени редица срещи в селищата и кварталите с представители на общностите, попадащи в целевата група с цел подбор на участници за професионалните обучения. Оперативните асистенти ще проведат анкети с голям брой представители на неактивните, обезкуражени, дълготрайно безработни, на представители на етнически общности и др. Процесът на идентифициране ще се проведе в община Шумен и община Смядово. Във основа на анализ на анкетите и срещите с лицата, експерт - анализаторите ще изготвят списък на потенциалните участници, които по определени критерии, съгласно Процедурата за подбор ще бъдат одобрени от комисията в ДБТ за участие в професионалните курсове. В комисиите по одобряване на участниците ще бъдат включени и представители
3. Мотивационно обучение на идентифицираните за участие в проекта лица Мотивационното обучение ще се проведе в специализиран кабинет на ДБТ Шумен по програма на АЗ. В програмата са застъпени информация и основни познания за предлаганите професии и специалности и предимствата от придобитата квалификация. На участниците ще бъдат поднесени сведения за фирмите от област Шумен, предлагащи работни места по тези специалности, характера на упражнявания труд, системата на заплащане и др. Ще бъдат проведени ролеви игри, казуси и други интерактивни дейности, чрез които ще бъде предизвикан интересът към предлаганите форми на обучение.
4.Разработване и адаптиране на специални обучителни курсове и програми ЦПО при ШТПП ще привлече експерти, които ще адаптират лицензираната програма по професия Готвач, код 811070, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки”, код 8110701 с придобиване на втора кв.степен съобразно характеристиката на включените в обучението от една страна и спецификата на фирмите, осигуряващи стажуване от друга. Адаптирането на програмата няма да наруши ДОИ и ще пригоди учебното съдържание към възможностите на участниците. Друг екип от експерти ще преработи и адаптира учебната програма по професия „Озеленител”, код: 622020, специалност ”Парково строителство и озеленяване”, код: 6220202, втора кв.степен в прогама за част от професията с 300 уч.часа, пригодена за лица с ниска грамотност, без навици за учене и в съответствие с потребностите на работодателя.
5. Професионално обучение по специалността: „Производство на кулинарни изделия и напитки”-втора кв.степен Дейността предвижда организиране на професионално обучение на идентифицираните бенефициенти по теория и практика на специалността: „Производство на кулинарни изделия и напитки” втора кв.степен, съгласно адаптираната учебна програма. За участниците ще бъдат осигурени учебни пособия - учебно помагало, тетрадки, работно облекло, здравни книжки, издадени от РИОКОЗ и консумативи за учебна практика. На участниците в обучението ще бъде направена групова застраховка. Теоретичните занятия по програмата ще се провеждат в залите на ШТПП, а по-голяма част от обученето по практика в учебни кухни на ПГОХХТ-лицензирана уч.база. С цел адаптиране към реалната производствена среда, в която ще бъде организирано стажуването, част от часовете по практика ще се насочат във фирмата-партньор. Имайки предвид състава на обучаемите сме привлекли преподаватели с опит в обучението с възрастни и на лица от тези социални слоеве. През периода на обучение ще бъдат осъществени дейности по мониторинг – проверки от членовете на екипа, анкети с участниците, попълване на формуляри за обратна връзка. Обучението ще приключи с изпит по теория и практика на специалността. Завършилите успешно ще получат Свидетелство за професионално обучение на МОМН, обр.3-54, издадено от обучаващата организация.
6. Професионално обучение по част от професията” , специалност „Парково строителство и озеленяване” Дейността предвижда организиране на професионално обучение на идентифицираните бенефициенти в 3 групи по специалността „Парково строителство и озеленяване”, за част от професията- 2 от гр.Шумен и 1 от гр.Смядово.Обучението ще се проведе по преработената и адаптирана учебна програма в рамките на 300 учебни часа, като теоретичните занятия ще се провеждат в учебни зали на ШТПП, а учебната практика в кабинети на ПГСАГ, КОС ”Хан Крум” и фирмите – партньори. Трите групи ще се обучават съгласно предвидения в проекта план-график. За всички участници в обучението ще бъдат осигурени учебни пособия-тетрадка, химикал, раб. облекло, материали и консумативи за учебна практика. Лицата ще бъдат застраховани за периода на обучение. Преподавателите по теория и практика са с необходимия опит за работа с възрастни, с маргинализирани общности и др. неактивни лица. По време на обучението ще се проведат входяща и изходаща анкети, тестове за проверка на знанията. С цел запознаване с условията на реалната производствена среда, част от часовете за учебна практика ще се проведат във фирмата, осигуряваща стажуване. Обучението ще приключи с изпит по теория и практика на специалността. Успешно завършилите ще получат Удостоверение за професионално обучение за част от професията, обр. 3-37 на МОМН, издадено от обучаващата организация.
7. Включване в стажуване на успешно завършилите обучение. Въз основа на подписаните споразумения за партньорство, 48 успешно завършили професионално обучение ще бъдат настанени за стажуване както следва – 24 човека в „Титан БКС ООд Шумен, 12 в ”Технострой-Г”ЕООД-гр.Смядово и 12 лица в „Диавена”ООД. С лицата ще бъдат сключени трудови договори за период от 3 месеца. Бефициентите ще имат възможност да приложат усвоените знания и умения по специалността в производствени условия, наблюдавайки добрите практики на дългогодишните работници и под ръководството на технолозите на фирмата.По време на стажуването ще се осъществят дейности по мониторинг-посещения във фирмите от представители на бенефициента и анкети на раб.място.
8. Предоставяне на посреднически услуги за намиране на работа на лицата, преминали обучение Посредническите услуги ще се предоставят от екипи на ДБТ. Всички лица, преминали професионално обучение и стажуване във фирмите ще бъдат консултирани за насочване към свободни работни места по придобитата специалност. Тези, които нямат регистрация в ДБТ ще получат такава услуга и последващите я форми за информираност и контрол. Насочените лица ще получат необходимите сведения за местонахожденията на фирмите и лицата за контакт.
8. Дейност за информиране и публичност За осигуряването й предвиждаме провеждането на: пресконференции за стартиране и приключване на проекта; изработване на 4 бр. информационни табла – за сградите на водещата организация и фирмите- партньори; диплянка за дейностите и етапите на проекта. Текущо на страниците на регионалния ежедневник „Шуменска заря” ще се публикуват статии и интервюта за напредъка на проекта. За участниците ще бъдат изработени рекламни 60 бр. фланелки, 100 бр. химикали и 100бр. еко торбички с поставен надпис с логото на проекта.
Публичност
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 140 335 BGN
Общ бюджет: 118 645 BGN
БФП: 118 645 BGN
Общо изплатени средства: 118 601 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 118 645 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 61 333 BGN
2013 57 268 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
118 601 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 100 848 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 52 133 BGN
2013 48 678 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
100 811 BGN
В т.ч. Национално финансиране 17 797 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 9 200 BGN
2013 8 590 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
17 790 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз