Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-5.1.03-0018-C0001
Номер на проект: BG051PO001-5.1.03/D01-1
Наименование: Подкрепа за социално включване на хора с увреждания в "ЧОИ" ЕООД - град Варна
Бенефициент: ЧОИ ЕООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 05.12.2011
Начална дата: 21.12.2011
Дата на приключване: 01.04.2013
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Североизточен
               Варна
                    Варна
Описание
Описание на проекта: Целта на проекта е подкрепа за социално включване на хора с увреждания чрез осигуряване на заетост, обучение и услуги за адаптиране към работното място в специализирано предприятие за хора с увреждания „ЧОИ” ЕООД – град Варна. Предвижда се разкриване на нови работни места за хора с намалена трудоспособност; обучение за придобиване ключови компетенции, транспорт, наставничество и социални услуги за адаптиране на наетите хора с увреждания към новите работни места; осигуряване на системен и устойчив подход в развитието и управлението на човешките ресурси в предприятието.
Дейности: 1. УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТА Дейността включва традиционни поддейности, като сформиране на екип за организация и управление на проекта и осъществяване на планиране, счетоводна отчетност и финансов мениджмънт, мониторинг и контрол, тръжни процедури и управление на договорите с изпълнители, комуникация със заинтересованите страни, дейности по разпространение на информация и осигуряване публичност на проекта и други. Дейността ще бъде изпълнявана през целия срок на проекта с използването на вътрешни ресурси на водещата организация – оборудван офис в град Варна, осигурени консумативи и отделено време от специално назначен за изпълнение на дейността екип от 3-ма души административен персонал, които ще имат непосредствен ангажимент за организацията и управлението на проекта.
2. ОСИГУРЯВАНЕ ЗАЕТОСТ НА СЕДЕМ ТРУДОУСТРОЕНИ ЛИЦА С НАМАЛЕНА ТРУДОСПОСОБНОСТ ЗА ПЕРИОД ОТ 12 МЕСЕЦА Дейността включва назначаване на трудови договори на 7 трудоустроени лица с намалена трудоспособност, както следва: - Двама намотчици в цех за ремонт на електрически двигатели (статори, ротори, бубини и т.н.) в град Варна; - Трима оператори на контролен пункт в автобаза в района на град Червен бряг; - Един търговец на гориво с допълнителни функции диспечер в град Варна; - Един счетоводител в град Варна. Договорите ще бъдат подготвени от управителя на „ЧОИ” ЕООД и ще бъдат със срок най-малко 24 месеца – 12 по време на проекта и 12 след неговото приключване. По време на срока на проекта, възнаграждението на 7-те новонаети служители ще бъде финансирано от бюджета на проекта.
3. ОСИГУРЯВАНЕ НА НАСТАВНИЧЕСТВО НА НОВОНАЕТИТЕ СЛУЖИТЕЛИ С НАМАЛЕНА ТРУДОСПОСОБНОСТ Дейността предвижда назначаване на 5-има специалисти с опит (един специалист по ремонт на електрически двигатели, двама специалисти по авто-ремонтни дейности и технически прегледи на транспортни средства, един счетоводител и един търговец) за подпомагане на новоназначените служители с намалена трудоспособност за по-бързото, ефективно и ефикасно навлизане в съответната длъжност. Дейността включва два компонента: - Подготовка на дейността: организиране и провеждане по реда на ПМС №55 на процедура с обособени позиции за избор на 5 лица – външни експерти, които да извършват наставничество на новонаетите лица с намалена трудоспособност в отделните дейности на дружеството; - Изпълнение на дейността: назначаване на избраните 5-има външни експерти – наставници, на граждански договори на 3-часов работен ден за период от 12 месеца, за осъществяване на наставничество (предоставяне на указания за извършване на работата и осъществяване на наблюдение и контрол), както следва:  Един наставник на двамата намотчици в цех за ремонт на електрически двигатели в град Варна;  Двама наставници на тримата оператори на контролен пункт в автобаза в град Червен бряг – един, специализиран в областта на контролно-пропускателния режим, а другия – в областта на извършването на технически прегледи на транспортни следства;  Един наставник на търговеца на гориво, базиран в офиса на дружеството в град Варна;  Един наставник на счетоводителя, базиран в офиса на дружеството в град Варна.
4. ОСИГУРЯВАНЕ НА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА НОВОНАЕТИТЕ СЛУЖИТЕЛИ С НАМАЛЕНА ТРУДОСПОСОБНОСТ Дейността предвижда назначаване на двама специалисти в предоставянето на социални услуги на новонаетите служители с намалена трудоспособност – един за групата работещи в град Варна и един за служителите в автобаза в цеха в град Червен бряг. Дейността включва два компонента: - Подготовка на дейността: организиране и провеждане по реда на ПМС №55 на процедура с обособени позиции за избор на 2 лица – външни експерти, които да предоставят социални услуги; - Изпълнение на дейността: назначаване на избраните двама външни експерти на граждански договори за период от 12 месеца, за предоставяне на социални услуги за адаптация към новите работни места, както следва:  Един специалист в предоставянето на социални услуги ще подпомага четиримата новонаети служители с намалена трудоспособност в офиса на дружеството и в цеха за ремонт на електрически двигатели в град Варна. Специалистът ще работи по 10 часа на седмица за период от 12 месеца, от които по 2 часа на седмица ще работи индивидуално с всеки от 4-мата новоназначените четирима служители и по 2 часа групово с всички.  Един специалист в предоставянето на социални услуги ще подпомага тримата новонаети служители с намалена трудоспособност в автобазата в град Червен бряг. Специалистът ще работи по 8 часа на седмица за период от 12 месеца, от които по 2 часа на седмица ще работи индивидуално с всеки от един от 3-мата новоназначени служители и по 2 часа групово с всички. Помощта е насочена към ключови въпроси като: отключването на вътрешния потенциал на човека, възпитание, ориентирано към личността (висока и реалистична самооценка), възможности за нормално развитие и изява на човешкия потенциал, възможност за развитие на самостоятелен, смислен и удовлетворяващ живот, възможност за изграждане на хармонични човешки отношения в колектива и общността, възможност за пълноценна професионална изява, отсъствие на трайно чувство на страдание, унижение или изолация, реализиране на социално значими роли в професията. Ще бъдат затвърдени изградените в рамките на обучението по ключови компетенции умения за работа в смесени колективи - разрешаване на трудови конфликти, развитие на изграденоти умения за справяне с конфликти, ситуации в стрес, дисстрес, преодоляване на загуба, развитие на умения за самостоятелно вземане на решения и поемане на отговорност както и овладяване на нови професионални роли, изграждане на хуманистични ценности (уважение, толерантност, сътрудничество, асертивност) и т.н.
5. СПЕЦИАЛИЗИРАН ТРАНСПОРТ ДО РАБОТНОТО МЯСТО НА ТРИМА НОВОНАЕТИ СЛУЖИТЕЛИ С НАМАЛЕНА ТРУДОСПОСОБНОСТ Включването на тази дейност в проекта е обусловена от разположението на автобазата, в която ще бъдат разкрити три работни места за служители с намалена трудоспособност извън границите на град Червен бряг и липсата на възможност за придвижване до и от работното място с обществен транспорт. Дейността ще бъде възложена на изпълнител по реда на ПМС №55. Подготовката на дейността включва организиране и провеждане на процедура за избор на доставчик на специализирана транспортна услуга. Транспортът ще се извършва ежедневно в рамките на 5-дневна работна седмица за период от 12 месеца.
6. ОБУЧЕНИЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНЦИИ Дейността ще бъде възложена на изпълнител по реда на ПМС №55. Подготовката на дейността включва организиране и провеждане на процедура за избор на доставчик на предвиденото обучение. Изпълнението на дейността от страна на избрания обучител предвижда: - Изготвяне и предоставяне на възложителя на учебна програма и график на обучението; - Подготвяне и предоставяне на обучаемите на необходимите материали; - Осъществяване на обучение на работното място, в съответствие с учебната програма и графика, с продължителност 6 дни по 8 часа дневно; - Провеждане на заключителен тест и оценка на знанията; - Издаване на сертификати за ключови компетенции.
7. РАЗРАБОТВАНЕ НА СИСТЕМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ И СЪПЪТСТВАЩИ ДОКУМЕНТИ ЗА РАБОТА С ХОРАТА С НАМАЛЕНА ТРУДОСПОСОБНОСТ Дейността ще бъде възложена на изпълнител/-и по реда на ПМС №55, като се предвижда процедура с обособени позиции. Подготовката на дейността включва организиране и провеждане на процедурата и сключване на договор с избран/-и изпълнител/-и. Изпълнението включва: - Разработване на Система за развитие на човешките ресурси в „ЧОИ” ЕООД; - Разработване на система за оценка на професионалната пригодност на хората с увреждания / професионалните възможности за труд в „ЧОИ” ЕООД.
8. ОСИГУРЯВАНЕ НА ПУБЛИЧНОСТ Осигуряването на публичност е задължително изискване съгласно Регламент (ЕО) 1828/2006 на Европейската комисия. За прилагане на това изискване е разработено Ръководство за изпълнение на дейностите за информиране и публичност по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г. , въз основа на което бенефициентът ще изпълни следните дейности за разпространяване на информация за проекта: - Упоменаване на финансовия принос на Европейския социален фонд, предоставен чрез Оперативната програма, в информацията, предоставяна на целевата група по проекта, в изготвяните междинни и заключителни технически доклади и във всички останали изготвяни в рамките на проекта документи, както и при контакти със средствата за осведомяване; - Организиране и провеждане на информационни събития – пресконференции, с участието на представители на местни медии и заинтересовани страни; - Отпечатване и разпространение на рекламно-информационна дипляна/брошура; - Отпечатване на рекламно-информационен плакат; - Изработване на информационни табели за цеха във Варна и автобазата в град Червен бряг.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 124 633 BGN
Общ бюджет: 120 949 BGN
БФП: 120 949 BGN
Общо изплатени средства: 120 949 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 120 949 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 46 072 BGN
2013 74 877 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
120 949 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 102 806 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 39 161 BGN
2013 63 646 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
102 806 BGN
В т.ч. Национално финансиране 18 142 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 6 911 BGN
2013 11 232 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
18 142 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Лица, включени в обучение .
Индикатор 2 Лица, включени в обучение за ключови компетенции .
Индикатор 3 Брой лица взели участие в проекта в качеството си на наставници .
Индикатор 4 Брой лица, взели участие в проекта в качеството си на предоставящи социални услуги .
Индикатор 5 Брой сключени договори за предоставяне на специализиран транспорт
Индикатор 6 Брой системи за развитие на човешките ресурси в дружеството .
Индикатор 7 Брой методики за разкриване и предоставяне на социалната услуга „подкрепена заетост”, ориентирана към индивидуалните потребности на новонаетите лица с увреждания в дружеството
Индикатор 8 Брой Наръчници за асистиране и менторство на новонаетите хора с увреждания в дружеството .
Индикатор 9 Брой системи за оценка на професионалната пригодност на хората с увреждания / професионалните възможности за труд в дружеството
Индикатор 10 Брой проведени информационни събития (пресконференции) .
Индикатор 11 Брой рекламно-информационни брошури .
Индикатор 12 Брой рекламно-информационни плакати
Индикатор 13 Брой информационни табели .
Индикатор 14 Брой новонаети служители с намалена трудоспособност, осигурени с наставничество
Индикатор 15 Брой новонаети служители с намалена трудоспособност , осигурени със социални услуги
Индикатор 16 Брой новонаети служители с намалена трудоспособност, осигурени със специализиран транспорт до и от работното място


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз