Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-2.1.01-0665-C0001
Номер на проект: ESF-2101-05-05007
Наименование: Подобряване нивото и качеството на професионална квалификация на заетите в БКС-Враца ЕООД
Бенефициент: "БКС-ВРАЦА" ЕООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 13.03.2008
Начална дата: 11.04.2008
Дата на приключване: 10.03.2009
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Северозападен
               Враца
Описание
Описание на проекта: Развитие на работната сила, заета в "БКС-Враца" ЕООД, посредством обучение за придобиване на професионална квалификация; създаване на положително отношение у заетите лица към и включването им в инициативата "Учене през целия живот"; формиране на положителна нагласа у работодателя към организиране на обучения на работното място и инвестиране в развитието на човешкия капитал; повишаване производителността на "БКС-Враца" ЕООД чрез подобряване производителността и конкурентоспособността на работната ръка в предприятието; изграждане на система за развитие на човешките ресурси в предприятието-кандидат; създаване на по-тесни отношения със социално-икономическите партньори в лицето на синдикалната организация на работниците в "БКС-Враца" ЕООД
Дейности: Създаване на екипна организация и на основните технически документи по изпълнение на проекта Създаване на екипна организация и на основните технически документи по изпълнение на проекта предвижда първи срещи на екипа по проекта за организиране на вътрешните правила на действие при изпълнение на проектните дейности. Водещата организация и партньорът ще обсъдят и изготвят план-програма за провеждане на занятията по обучението, ще уточнят точните дати за провеждане на теорията и практиката. Ще се създадат и първичните документи по проектното изпълнение.
Подготовка и провеждане на обучения за придобиване на професионална квалификация Подготовка и провеждане на обучения за придобиване на професионална квалификация ще бъде с най-голяма продължителност и ще обхване 7 месеца от периода на изпълнение на проекта. През това време ще се проведе същинското обучение по специалностите „Парково строителство и озеленяване” и „Помощник в строителството”. Продължителността на обучението по всяко направление ще бъде над 300 учебни часа. Обучението ще се извърши на работното място на заетите лица, без откъсване от трудовия процес.
Провеждане на съвместни обучителни дейности със социалните партньори Провеждане на съвместни обучителни дейности със социалните партньори в лицето на КНСБ ще бъде неформален метод на обучение, насочен към повишаване адаптивността на заетите лица и на самите предприятия към европейските стандарти в областта на развитие и подобряване качеството на човешките ресурси. Ще бъдат поканени представители и на икономическите партньори като ТПП – Враца, за да бъде повишен капацитета на социално-икономическите партньори и да бъде насърчен активният диалог между тях. Дейност 3 предвижда организиране на цикъл от презентации с участието на заетите лица от целевата група по проекта с цел повишаване информираността относно ученето през целия живот и връзката с удължаване на активния професионален живот. Ще бъдат представени добри практики от други европейски държави, където се постига икономически растеж чрез инвестиции в човешкия капитал и как тези практики могат да бъдат приложени в предприятието – кандидат по проекта. Неформалното обучение ще даде възможност за дискусия по презентираните проблеми и възможности за развитие на човешките ресурси в полза на всички заинтересовани страни. Дейност 3 ще се стреми да допринесе за развитието на социална икономика и постигане на икономическо и социално сближаване между работодател – заети – обучаваща организиция – синдикални организации.
Разработване на организационна стратегия за управление на човешките ресурси в предприятието Разработване на организационна стратегия за управление на човешките ресурси в предприятието – кандидат ще бъде възложена на външен изпълнител. Чрез нея ще се търси помощ за въвеждане на нови и иновационни модели за организация на труда в предприятието – кандидат чрез стратегия за управление на човешкия капитал. Стратегията трябва да е отразява европейските добри практики в тази област, съобразени с конкретното състояние и възможности на водещата организация по проекта. Тя трябва задължително да включва система за оценка и кариерно развитие на персонала и програми за продължаващо професионално обучение на наетите лица. Задължително е на изхода на стратегията да има разработена и система за оценка на резултатите от провежданото професионално обучение. Дейност 4 ще отрази инициативата на Европейската Общност за създаване на унифицирани индикатори за оценка качеството на професионалното обучение в ЕС.
Осигуряване на публичност Осигуряване на публичност ще се осъществява през целия период на изпълнение на проектните дейности. Дейността предвижда публикации в печата и в местни електронни медии за отбелязване началото и края на проекта, с цел популяризиране областта на интервенция 2.1 Подобряване адаптивността на заетите лица. Края на проекта ще бъде отбелязан и с пресконференция за постигане на повече гласност на резултатите от заложените в предложението дейности. Съвместните дейности със социално-икономическите партньори също ще бъдат отразени от местните медии.
Партньори
Партньори:
СД "Русе Експорт Импорт Константинов и Сие"
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 29 148 BGN
Общ бюджет: 18 134 BGN
БФП: 14 507 BGN
Общо изплатени средства: 14 507 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 14 507 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 5 804 BGN
2009 0 BGN
2010 8 704 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
14 507 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 12 331 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 4 933 BGN
2009 0 BGN
2010 7 398 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
12 331 BGN
В т.ч. Национално финансиране 2 176 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 871 BGN
2009 0 BGN
2010 1 306 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
2 176 BGN
Финансиране от бенефициента 7 255 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз