Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-2.1.01-0637-C0001
Номер на проект: ESF-2101-05-05009
Наименование: Повишаване адаптивността на заети лица във Варна
Бенефициент: ЕТ "Мексико - ПЕ - Петър Йорданов"
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 13.03.2008
Начална дата: 15.04.2008
Дата на приключване: 01.11.2009
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Северозападен
               Враца
                    Враца
Описание
Описание на проекта: Повишаване информираността на работодателите във Враца относно значението от подобряване на капацитета на наетия персонал за нарастване на производителността на труда; повишаване включването и предоставяне на 5 курса а професионално обучение за 6 групи заети лица посредством развитие, подобряване/разширяване на настоящите им професионални компетенции, вкл. придобиване на нови професии, необходими за бъдещото развитие на предприятията; прилагане на принципите за учене през целия живот, следвайки стратегиите на ЕС и целите за създаване на икономика, основана на знанието.
Дейности: Подготовка на дейност 1.) - Информационна кампания по проекта подготовка за провеждане на пресконференция,изработване на дипляни и табели
Подготовка на дейност 2.) Организиране и провеждане на процедури за външни доставки/услуги Доставките по проекта ще бъдат направени след добре организирани и проведени процедури съгласно изискванията на договарящата организация. Те следва да се направят преди започване на обучителните курсове пред вид на това, че консумативите и материалните запаси са необходими за провеждане на обученията. От предложените оферти ще бъде избрана икономически най-изгодната по цена и конкурентни условия на доставка.
Подготовка на дейност 3.) Подписване на договори с обучителите и споразумения с работодателите подготовка на договори
Изпълнение на дейности 1.) , 2.) и 3.), вкл. Първа пресконференция (Х) проведена пресконференция изработени табели и поставени на 5 места.подписани договори и споразумения с работодателите
Изпълнение на дейност 4.) Изграждане на интернет станица и поддържане на форум „РЧР във Враца” Форумът ще се изгради в рамките на Интернет страницата на проекта за тристранен обмен на данни и ще съдържа: •информация, предложения, идеи, мнения и новости, свързани с целите на проекта; •публикуване в електронен вид на списък на фирмите бенефициенти, наименованието на операциите и размера на публичните средства, отредени за финансиране на обучението на заетите лица при спазване на Директива 95/46/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 24 октомври 1995 г. и Регламент (ЕО) № 45/2001 на Европейския парламент и на Съвета от 18 декември 2000 г. ; •периодично оповестяване на договореното целево равнище и постигнатото равнище; •насърчаване и улесняване на връзките между образователните институции и бизнеса; •обмен на добри практики; •публикуване на информация в сферата на иновациите по отношение на професионалното обучение и ученето през целия живот; •обвързване на повишаването на потенциала на Човешкия капитал с достигането на равнища на заетостта, доходите и социална интеграция, осигуряващи по-високо качество на живот.
Подготовка на дейност 5.) Професионално обучение /ПО/ по специалност +Армировка и бетон” – І-ва група сформирана група ,подготвена учебна документация
Изпълнение на дейност 5.)Професионално обучение /ПО/ по специалност +Армировка и бетон” – І-ва група обучение от 334 часа е интегрирано, за да не натоварва прекомерно вниманието и издръжливостта на курсистите. Провежда се от ВО. След успешно завършване на обучението те получават Удостоверение, образец 3-37 по част от професия „Строител”. Практиката на работното място позволява там да се създаде по-ефективна организация на труда и да се постигне по-висока производителност. При изпълнението на всички учебни задачи се спазват всички законови изисквания по ЗБУТ, противопожарна охрана и опазване на околната среда. Произведената годна продукция по време на производствената практика ще бъде дарена на нуждаещи се
Подготовка на дейност 9.) Провеждане на входящ тест и чуждоезиково обучение по Английски език сформирана група за включване в обучение по "Английски езек"
Изпълнение на дейност 9.) Провеждане на входящ тест и чуждоезиково обучение по Английски език Медицински център АЛПИКО ООД, гр. Враца е заявил 22-ма от своите специалисти и служители за повишаване на чуждоезиковите и компютърни знания и умения. След провеждане на входящи тестове по Английски език и Компютърна грамотност 15 от тях ще сформират една група за чуждоезиково обучение по Английски език.
Подготовка на дейност 5.) ПО, специалност „Армировка и бетон”, ІІ-ра група сформиране на група от лиза заети във фирма ситистрой
Изпълнение на дейност 5.) ПО, специалност „Армировка и бетон”, ІІ-ра група Прилаганите учебни програми в системата на преквалификацията отговарят и са адаптирани според конкретните нужди на местния бизнес. Самото обучение от 334 часа е интегрирано, за да не натоварва прекомерно вниманието и издръжливостта на курсистите. Провежда се от ВО. След успешно завършване на обучението те получават Удостоверение, образец 3-37 по част от професия „Строител”. Практиката на работното място позволява там да се създаде по-ефективна организация на труда и да се постигне по-висока производителност. При изпълнението на всички учебни задачи се спазват всички законови изисквания по ЗБУТ, противопожарна охрана и опазване на околната среда. Произведената годна продукция по време на производствената практика ще бъде дарена на нуждаещи се домове за сираци в област Враца.
Подготовка на дейност 7.) ПО, специалност „Мебелно производство” сформиране на група от обучаеми лица
Изпълнение на дейност 7.) ПО, специалност „Мебелно производство” Фирма ЕТ „Тошев-М 63”, гр. Враца е заявила общо 21 свои работници и служители за повишаване на знанията и уменията. 14 от тях ще бъдат обучени по професия „Мебелист” от ЦПО към ЕТ Мексико, вечерен курс на обучение за теоретичните занятия, практика – на работното място. След успешно завършване на 300-часовата учебна програма и полагане на държавен изпит ще получат Свидетелство за придобита І-ва степен на професионална квалификация. При изпълнението на всички учебни задачи се спазват всички законови изисквания по ЗБУТ, противопожарна охрана и опазване на околната среда. Произведената годна продукция по време на производствената практика ще бъде дарена на нуждаещи се домове за сираци в област Враца.
Подготовка на дейност 6.) ПО, специалност „Метални конструкции” на 15 заети лица сформиран група
Изпълнение на дейност 6.) ПО, специалност „Метални конструкции” на 15 заети лица Обучаемите лица са работници във фирма ЕТ „То-Топ” – Тодор Топалски и са обхванати в една група от 15 курсисти. Занятията по теория се провеждат във вечерна форма на обучение. Практиката се провежда в предприятието. Обучението се провежда от ВО. Прилаганата учебни програма от 334 часа дава професионална квалификация по част от професия Строител - монтажник (Удостоверение, обр.3-37) и отговаря на конкретните нужди на работодателите. Практиката на работното място позволява там да се създаде по-ефективна организация на труда и да се постигне по-висока производителност. При изпълнението на всички учебни задачи се спазват всички законови изисквания по ЗБУТ, противопожарна охрана и опазване на околната среда. Продукцията от производствената практика е финансирана със средства на ЕС и Република България и доколкото е годна ще бъде дарена на нуждаещи се домове за сираци в област Враца.
Подготовка на дейност 8.) Провеждане на входящ тест и Компютърно обучение на 14 заети лица сформиране на група и подготовка на входящи тестове
Изпълнение на дейност 8.) Провеждане на входящ тест и Компютърно обучение на 14 заети лица След провеждане на входящи тестове за определяне нивото на познание по Информационни и компютърни технологии 7 от служителите в администрацията и управлението на Фирма ЕТ „Тошев-М 63” заедно със 7 от заетите в Медицински център АЛПИКО ЕООД, гр. Враца ще бъдат обхванати в група за Компютърно обучение – вечерен курс. Учебната програма е разработена за 162 учебни часа в рамките на 40-дневен курс и изпълнява от Партньора. Ако входящото ниво е по-високо спрямо разработената учебна програма, то тя може своевременно да бъде адаптирана към потребностите на курсистите. За всички 14 обхванати в група заети лица се осигурява индивидуално специално оборудвано работно място. Спазват се всички санитарно-хигиенни норми и законови изисквания.
Изпълнение на дейности 1.) Втора пресконференция (Х) В края на проекта ще се проведе заключителната пресконференция. На нея, освен медиите, партньорите и други организации, ще бъдат поканени и обучени заети лица. Тази пресконференция ще даде информация за резултатите, постигнати от проекта, както и обратна връзка от партньорите, целевите групи и ефекта върху техните организации/фирми. Чрез нея постигнатите резултати ще станат достояние на цялата общественост от Врачанска област.
Изпълнение на дейност 10.) Администриране и управление на проекта Екипът за управление на проекта ще гарантира добросъвестното изпълнение на заложените дейности, като упражнява непрекъснат контрол върху дейностите, ще следи графика за тяхното изпълнение, както и бюджета. В екипа на проекта участва експерт на партньора ТПП-Враца. Така заедно с ВО двете организации прилагат принципа на ОП РЧР за Добро управление на програми и проекти.
Партньори
Партньори:
Търговско-промишлена палата Враца
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 72 057 BGN
Общ бюджет: 67 526 BGN
БФП: 66 094 BGN
Общо изплатени средства: 66 089 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 66 094 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 14 411 BGN
2009 40 498 BGN
2010 11 179 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
66 089 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 56 180 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 12 249 BGN
2009 34 423 BGN
2010 9 502 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
56 175 BGN
В т.ч. Национално финансиране 9 914 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 2 162 BGN
2009 6 075 BGN
2010 1 677 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
9 913 BGN
Финансиране от бенефициента 1 560 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 Дял на служителите, успешно завършили обучение


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз