Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-5.2.06-0151-C0001
Номер на проект: BG051PO001-5.2.06/D01/0057
Наименование: „Портал за включване на социално уязвими групи”
Бенефициент: ЕООД "Равноденствие"
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 05.08.2010
Начална дата: 02.11.2010
Дата на приключване: 01.01.2012
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Югозападен
               София град
                    Столична
Описание
Описание на проекта: Създаване на портал за превенция на социалното изключване и подкрепа, чрез информиране, консултиране и предоставяне на услуги на уязвимите групи. Подготовка за развитие на нови форми на услуги в общността съобразно потребностите на целевите групи.
Дейности: Дейност 1: Сформиране на екип по проекта за изпълнение на дейностите по проекта Описание на дейността: 1. Организиране и провеждане на работна среща на екипа за разпределяне на отговорностите по осъществяване на отделните дейности; 2. Изготвяне и сключване на договори с членовете на екипа, с подробно разпределение на функциите им; 3. Изготвяне на длъжностни характеристики за членовете на екипа; 4. Установяване на процедура за вътрешен мониторинг и отчитане и механизми за добра координация между членовете на екипа по реализирането на различните дейности. Обосновка на дейността: Последователното изпълнение на посочените поддейности ще допринесе за осигуряване доброто управление и ефективното изпълнение на дейностите по проекта. Значимостта на доброто управление на проекта и сформирането на професионален екип е голяма с оглед мащабността на проекта чрез обхващането на голям брой съществуващи социални предприятия и социални услуги в общността, от една страна и насочване на информацията към всички уязвими групи с цел информирането и консултирането им, от друга
Дейност 2: Съставяне на карта на социалните услуги в общността в гр.София Описание на дейността: Картата на социалните услуги ще бъде съставена чрез методите документално и фактическо проучване на социалните услуги в общността, които функционират на територията на София град. Съдържанието на картата ще бъде: • Основни идентификационни данни за всеки вид услуга; • Конкретни дейности по предоставянето на услугата; • Възможности за промяна и развитие на дейностите; • Възможнoсти за координация със свързани услуги; • Ред и условия за ползване на услугата. Обосновка на дейността: Съставянето на картата ще допринесе за описване на детайли по отношение на функциониращите услуги и ще даде база данни за информационната услуга – портал за електронно включване на социално уязвими групи и приоритетно за хора с увреждания. Ще бъде база и за даване на разработване на модула „Консултации”.
Дейност 3: Проучване на потребностите от нов вид социални услуги Описание на дейността: Фокуса на проучването е както следва: • Идентифициране на проблемни зони в сега действащите услуги; • Очертаване на потребностите от различни и нови социални услуги; • Предложения за нестандартни услуги; • Стъпки, които следва да се предприемат за въвеждането на нови услуги. Проучването ще се проведе по метода на стандартизирани интервюта сред представители на действащите услуги, административните структури, които имат правомощия по отношение на изпълнението на политиката в областта на социалните услуги и най-вече сред потенциални ползватели на нов вид услуги. Обосновка на дейността: Проучването ще бъде добра основа за структуриране на услугата – портал за електронно включване за социално уязвими групи и приоритетно за хора с увреждания. Освен това проучването ще има добавена стойност по отношение на няколко важни елемента в процеса на развитие на социалните услуги: отчитане на потребностите, което е основа за развитие на бъдещи услуги, структуриране на предложения за нов вид услуги и отчитане на съществуващи проблемни зони при предоставянето на сегашните услуги, което ще даде база за усъвършенстването им.
Дейност 4: Осигуряване на оборудване Описание на дейността: Закупуване на три стационарни и три преносими компютъра за шестима консултанти, които в рамките на 8 месеца ще предоставят услуги и консултации въз основа на изработената услуга за електронно включване. Приоритетно за работа ще бъдат избирани хора с увреждания. Обосновка на дейността: Осигуряването на преносимите и стационарните компютри ще осигури техника, с помощта на която ще се осигурят средства на назначените консултанти за разработа с интернет базираната услуга. Това ще доведе до подпомагане на социалното включване на лицата от целевите групи. Техниката ще бъде използвана и за събиране и анализ на необходимата информация, и основно за поддържането на услугата. Услугите ще се предоставят и от мобилен екип, поради което част от техниката е преносима
Дейност 5: Създаване на услуга – портал за електронно включване на социално уязвими групи и приоритетно за хора с увреждания Описание на дейността: Порталът ще съдържа следните модули: • социални услуги в общността на територията на град София; • законодателни актове, които регламентират правата на целевите групи; • консултации – социални, правни и др.; • информационен модул – за възможностите за медицинска рехабилитация и възможности за различни видове обучения; • нови услуги; • полезни формуляри и документи; • често задавани въпроси /FAQ/; • модул за задаване на въпроси; • модул с гласова информация, който да може да бъде ползван от незрящи потребители. Дейността ще бъде извършена чрез: 1. Изготвяне на техническо задание за създаването на портала; 2. Запазване на име; 3. Изработване на платформа, база данни и сайт, съобразно техническото задание; 4. Интегриране на модули за хора с увреждания; 5. Поддържане на електрония портал. Обосновка на дейността: Създаването на портала ще осигури възможност за предоставянето на конкретни услуги през 8-те месеца от предоставянето на услуги за електронно включване. Услугите ще бъдат предоставяни посредством: интернет базирани консултации, от една страна и от мобилен екип, от друга, който ще бхване 30 конкретни потребители – които ще бъдат избрани след направена оценка на потребностите и възможностите. За целта ще бъде ползвана информация от Дирекциите „Социално подпомагане” в гр.София и изготвени оценки след индивидуални срещи с потребителите. Изработването на портала представлява въвеждане и развитие на иновативен подход за ползване на информация за съществуващите услуги, за обмен на практики между услугите в общността в гр.София, за даване на консултации и за развитие на нови и алтернативни форми на услуги.
Дейност 6: Тестване на портала, наемане на консултанти за работа с портала и обучение Описание на дейността: 6.1. Тестване на портала – ще се осъществи чрез работа с портала в интерактивна среда и тестово предоставяне на консултации на целевите групи. 6.2. Избор на консултанти за даване на консултации и за предоставяне на мобилни услуги – ще бъдат избрани при спазване разпоредбите на законодателството и при пълно проследяване на знанията и компетенциите им в областта на социалните услуги. Приоритетно ще бъдат наети хора с уреждания, които притежават нужната квалификация. Ще бъдат наети 6 социални консултанти, консултант – психолог и консултант –юрист. 6.3. Обучение на консултантите – обучението ще се извърши от трима експерти в няколко модула според спецификата на работата - единия модул ще е напълно технически и ще отразява работата с информационния портал и базата данни, вторият модул ще е със социална насоченост и ще бъде основен за дейността – той ще включва информация за всички социални услуги и социални консултации, които ще предоставят наетите за целите на проекта консултанти. Обосновка на дейността: Дейността се обосновава с извършване на посочените дейности с цел осигуряване на безпрепятственото предоставяне на услугите чрез електронния портал.
Дейност 7: Предоставяне на услугата – електронно включване на социално уязвими групи и приоритетно за хора с увреждания Описание и обосновка на дейността: Услугите ще бъдат предоставяне по модули на създадения портал, а именно: Подкрепа за ползване на социалните услуги в общността: Осъществяване на връзка със структурите, които подготвят документите и настаняването в дадената услуга, попълване на необходимите документи, предоставяне на консултации за подходящите услуги и др. Правни консултации: Подкрепа при тълкуване, прилагане и използване на нормативните актове в областта на социалните услуги, които ще бъдат достъпни на изработения портал. Услуги от психолог: Ще бъдат предоставяни от психолог чрез индивидуален подход за изследване и установяване потребностите на лицата. След извършването на психодиагноститка ще се разработва индувидуална програма, по която психолога чрез посещение на място/ чрез портала ще предоставя услуги. Консултации за възможностите за медицинска рехабилитация: Предоставяне на информация и консултации за възможностите за медицинската рехабилитация от екипа по предоставяне на услуги с цел осигуряване на възможности за подобряване на физическите функции на целевите групи, психомоторика, развиване на координацията, като важно условие за постигане на по-голяма самостоятелност и включване в ежедневни дейности. Услуги за обучения в социални, компютърни и др умения Чрез портала ще се обменя информация, опит и ще се предоставят консултации за възможности за обучения, свързани със социални, компютърни и др. умения. Консултирането за възможностите за обучения ще осугури възможности за адаптация и социално включване на целевите групи. Посочените консултации ще се предоставят от екипа по предоставяне на услугата чрез портала, като част от екипа ще бъдат хора с увреждания с нужните компетенции за това. Консултации на място от мобилен екип: Мобилния екип ще предоставя консултации на оценени потребители на портала, които имат най-голяма нужда от социална подкрепа. Подбора ще се осъществява от екипа по предоставяне на услугата при спазване на критериите и стандартите за социални услуги.
Дейност 8: Изработване и издаване на наръчник с информация за портала, услугите, които се предоставят чрез него и препоръки за създаване на нови социални услуги Описание на дейността: Изработване на наръчник чрез систаматизиране на информация от изготвената по дейност 2 карта на социалните услуги в общността и от изработения и тестван портал за електронно включване. Обосновка на дейността: Издаването на наръчник е обосновано с оглед на предоставянето на възможност на хора от целевите групи да ползват информацията създадена посраедством дейностите по проекта и попълнена чрез предоставяните услуги и консултации.
Дейност 9: Популяризиране на проекта Описание на дейността: Кампанията по популяризиране на дейностите, които ще бъдат реализирани в рамките на проекта, сред целевите групи и заинтересованите страни ще включва:  Изготвяне, отпечатване и разпространение на информационни брошури;  Изготвяне на информационни табла;  Изготвяне и разпространение на информационни постери;  Провеждане на 2 пресконференции за информиране на обществеността;  Популяризиране на портала чрез интернет търсещи системи, индексиран по ключови думи. Обосновка на дейността: Дейността по популяризиране на проекта ще допринесе за информиране на обществеността за възможностите и потенциала на социалните услуги и възможностите за ползване на новите форми на социални услуги с цел преодоляване на социалната изолация.
Партньори
Партньори:
Фондация за Социални инвестиции и ресурси - София
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 170 634 BGN
Общ бюджет: 60 490 BGN
БФП: 60 490 BGN
Общо изплатени средства: 64 175 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 60 490 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 34 000 BGN
2011 35 593 BGN
2012 0 BGN
2013 - 5 418 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
64 175 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 51 417 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 28 900 BGN
2011 30 254 BGN
2012 0 BGN
2013 - 4 605 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
54 549 BGN
В т.ч. Национално финансиране 9 074 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 5 100 BGN
2011 5 339 BGN
2012 0 BGN
2013 - 813 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
9 626 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Увеличен брой лица, ползващи социални услуги в общността
Индикатор 2 Съставена карта на социалните услуги в общността в гр.София
Индикатор 3 Доклад за проучени потребностите от нов вид социални услуги
Индикатор 4 Създаден портал за електронно включване на социално уязвими групи и приоритетно за хора с увреждания
Индикатор 5 Изработен и издаден на наръчник с информация за портала.
Индикатор 6 Проведена информационна кампания 0151
Индикатор 7 Консултирани представители от целевите групи
Индикатор 8 Брой лица преминали през обучения за повишаване на професионалните умения


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз