Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-2.1.02-0395-C0001
Номер на проект: ESF-2102-01-07037
Наименование: "Повишаване качеството и адаптивността на работната сила чрез развитие на квалификационното равнище и комуникативните умения на заетите в ЗАД "Алианц България" и "Алианц Банк България" АД
Бенефициент: Застрахователно акционерно дружество "Алианц България" АД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 29.01.2010
Начална дата: 24.02.2010
Дата на приключване: 24.12.2010
Статус: Прекратен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Югозападен
               София град
                    Столична
Описание
Описание на проекта: Да се разие потенциала на мениджърския екип, служителите и агентите на ЗАД "Алианц България" и "Алиан Банк България" АД в съответствие с изискванията на работата и приоритетите на работодателите чрез предоставяне на обучения за повишаване на професионалната квалификация и развитие на ключовите комптетентности.
Дейности: Подготовка на дейност 1 Организация и управление на проекта Системата за реализация на проекта се основава на принципа за децентрализация и взаимно-полезно сътрудничество, имащо за задача да постигне неговата устойчивост. Управлението на проекта е систематичен начин на работа, който ще осигури планово протичане на всички мероприятия, подходящ контрол и успешно финализиране на дейностите. Сътрудничеството между тримата партньори се основава на лоялност и коректност, съгласуваност на съвместните действия и взаимно подпомагане при реализацията на всяка от дейностите. Веднага след подписване на договора с ДО, екипът по изпълнението ще предприеме следните стъпки: • Сключване на договори с членовете на екипа – ръководител, координатор, организатор обучения, технически сътрудник и счетоводител; • Запознаване на всички членове на екипа с техните задължения и отговорности; • Изготвяне на Оперативен план и времеви графици с персонални задачи за всеки член на екипа; • Изготвяне на времеви графици и провеждане на редовни срещи на екипа на проекта по организацията и логистиката на изпълнението на дейностите; • Съвместни срещи между ВО и партньорите за установяване на механизмите на работа и координация на дейносттите по проекта. Системата за управление и реализация на проекта се изготвя от ВО в сътрудничество с партньорите. В продължение на 10 месечния перод на проекта ще бъдат предприети следните поддейности с цел мониторинг и отчитане на проекта: • Съвместни срещи с подизпълнителя за установяване на механизмите на работа и координация на дейносттите по проекта; • Изготвяне на междинен и окончателен финансови и технически доклади.
Изпълнение на дейност 1 Организация и управление на проекта Системата за реализация на проекта се основава на принципа за децентрализация и взаимно-полезно сътрудничество, имащо за задача да постигне неговата устойчивост. Управлението на проекта е систематичен начин на работа, който ще осигури планово протичане на всички мероприятия, подходящ контрол и успешно финализиране на дейностите. Сътрудничеството между тримата партньори се основава на лоялност и коректност, съгласуваност на съвместните действия и взаимно подпомагане при реализацията на всяка от дейностите. Веднага след подписване на договора с ДО, екипът по изпълнението ще предприеме следните стъпки: • Сключване на договори с членовете на екипа – ръководител, координатор, организатор обучения, технически сътрудник и счетоводител; • Запознаване на всички членове на екипа с техните задължения и отговорности; • Изготвяне на Оперативен план и времеви графици с персонални задачи за всеки член на екипа; • Изготвяне на времеви графици и провеждане на редовни срещи на екипа на проекта по организацията и логистиката на изпълнението на дейностите; • Съвместни срещи между ВО и партньорите за установяване на механизмите на работа и координация на дейносттите по проекта. Системата за управление и реализация на проекта се изготвя от ВО в сътрудничество с партньорите. В продължение на 10 месечния перод на проекта ще бъдат предприети следните поддейности с цел мониторинг и отчитане на проекта: • Съвместни срещи с подизпълнителя за установяване на механизмите на работа и координация на дейносттите по проекта; • Изготвяне на междинен и окончателен финансови и технически доклади.
Подготовка на дейност 2 Провеждане на тръжна процедура за избор на подизпълнител за провеждане на обученията по ключови компетентности Съгласно Насоките за кандидатстване по настоящата процедура и изискванията на ПМС 55/12.03.2007 се предвижда провеждане на процедура за избор на изпълнител за провеждане на обученията по ключови компетенции. Водещата организация ще създаде комисия и критерии за избор на подизпълнител. Основните критерии, към които ще се придържа екипът на проекта при избор на обучаваща институция, са свързани с условията за допустимост, описани в Насоките за кандидастване - организации, предоставящи обучение за придобиване на ключови компетенции и притежаващи минимален професионален опит от 2 години за провеждане на обучения. В подготовката на тръжната документация и провеждането на процедурата основен отговорник е Водещата организация. Дейността е с продължителност първи - четвърти месец. В резултат на проведената процедура ще бъде подписан договор с избрания подизпълнител за доставка на образователните услуги.
Изпълнение на дейност 2 Провеждане на тръжна процедура за избор на подизпълнител за провеждане на обученията по ключови компетентности Съгласно Насоките за кандидатстване по настоящата процедура и изискванията на ПМС 55/12.03.2007 се предвижда провеждане на процедура за избор на изпълнител за провеждане на обученията по ключови компетенции. Водещата организация ще създаде комисия и критерии за избор на подизпълнител. Основните критерии, към които ще се придържа екипът на проекта при избор на обучаваща институция, са свързани с условията за допустимост, описани в Насоките за кандидастване - организации, предоставящи обучение за придобиване на ключови компетенции и притежаващи минимален професионален опит от 2 години за провеждане на обучения. В подготовката на тръжната документация и провеждането на процедурата основен отговорник е Водещата организация. Дейността е с продължителност първи - четвърти месец. В резултат на проведената процедура ще бъде подписан договор с избрания подизпълнител за доставка на образователните услуги.
Изпълнение на дейност 3 Сформиране на групите, участващи в професионалното обучение по част от професия Първи етап: Сформиране на групите, участващи в професионалното обучение по част от професия „Финансист банково дело” и „Финансист застрахователно и осигурително дело”: По проекта се предвижда в професионалното обучение да бъдат включени общо 475 застрахователни и банкови агенти от двете дружества. От тях 237 ще се включат в обучението по част от професия „Финансист банково дело” и 238 по част от професия „Финансист застрахователно и осигурително дело”. Сформирането на групите за обучения ще бъде съобразено с местоживеенето на обучаемите и индивидуалната им професионална натовареност. Съгласно приложените заявки на двамата работодатели за включване в обученията на съответните лица според тяхното местоживеене се предвижда сформирането на следните групи: За обучения по част от професия „Финансист застрахователно и осигурително дело”: - София (и Кюстиндил, Монтана) – 77 души, разпределени в 6 групи Пловдив (и Пазарджик) – една група от 10 души - Шумен (и Силистра, Варна) – 39 души в 3 групи по 12 или 13 души - Стара Загора (и Ямбол) – 67 души в 6 групи - Плевен (и Севлиево) – 45 души в 4 групи За обучения по част от професия „Финансист банково дело”: - София (и Кюстиндил, Монтана) – 83 души, разпределени в 7 групи - Пловдив – една група от 12 души - Шумен (и Силистра, Варна) – 57 души в 5 групи - Стара Загора (и Ямбол, Бургас) – 52 души в 4 групи - Севлиево (и Плевен, Троян) – 33 души в 3 групи Участниците в обученията ще попълват молба – заявление по образец, Личен картон и ще подпишат договор за запазване на заетост в срок от една година след приключване на проекта. Ще представят документи, доказващи здравословното им състояние и образователно ниво. Сформирането на групите за обучение ще приключи до края на четвърти месец. Дейността ще се изпълнява съвместно от двете дружества - партньори по проекта и представители на ЦПО.
Изпълнение на дейност 3 Провеждане на професионално обучение по част от професия „Финансист застрахователно и осигурително дело” – „Застрахователно дело” Втори етап: Провеждане на професионално обучение по част от професия „Финансист застрахователно и осигурително дело” – „Застрахователно дело” Обучението ще се проведе по рамкова програма Д за провеждане на професионално обучение по част от професия, съгласно нормативните изисквания на Закона за професионално образование и обучение и адаптирана към потребностите на работодателя за общо 160 часа, от които 72 часа теория и 88 часа практика. Обучението ще стартира от началото на петия месец и е с продължителност 4 месеца. Занятията по теория ще се провеждат в специално наети зали за обучения в планираните градове, а практическите занятия ще бъдат провеждани на работното място в клоновете на ЗАД „Алианц България” по местоживеене на обучаемите. Обучението е на модулен принцип и включва следните модули: • Нормативна база на застраховнето в РБългария. Кодекс на застраховането. Държавен и обществен надзор на застраховането • Представяне на кариерата на съветника • Продажбен процес • ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ “ОБЩО ЗАСТРАХОВАНЕ” • ЗАСТРАХОВКА “ПОЖАР” • ЗАСТРАХОВКА “КРАЖБА ЧРЕЗ ВЗЛОМ” • ЗАСТРАХОВКА “КАСКО” • ЗАСТРАХОВКА “ПП – АВТОАСИСТАНС” • ЗАСТРАХОВКА “ГО НА АВТОМОБИЛИСТИТЕ” • ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ “ОТГОВОРНОСТИ” • ЗАСТРАХОВКИ “ОТГОВОРНОСТИ” И “ФИНАНСОВИ РИСКОВЕ” • ЗАСТРАХОВКА “КАРГО” • ЗАСТРАХОВКИ “ОП” И “ОС”; КАСКО И ГО НА ПЛАВАТЕЛНИ СЪДОВЕ И ЛЕТАТЕЛНИ АПАРАТИ- ОБЩИ ПОНЯТИЯ • СЕЛСКОСТОПАНСКО ЗАСТРАХОВАНЕ – ЖИВОТНИ, КУЛТУРИ • ТЕХНИЧЕСКО ЗАСТРАХОВАНЕ – СМР, АМ, ЕЛ. ОБОРУДВАНЕ И ДР. • ЛИКВИДАЦИЯ НА ЩЕТИ Всеки модул завършва с комплексна оценка по теория и практика. След приключване на обучението агентите ще усвоят основните теоретични и практически знания в областта на застрахователната и презастрахователната дейност и ще придобият допълнителни професионални умения. Провеждане на професионално обучение за придобиване на професионална квалификация по част от професия „Финансист банково дело” – „Банкови продукти за граждани” От началото на петия месец ще започне паралелно обучение общо на 237 души, работещи като банкови агенти на граждански договор към „Алианц Банк България”. Обучението ще се проведе по рамкова програма Д, разработена съобразно българското законодателство и адаптирана към изискванията на работодателя. Обучението е с продължителност 160 часа и включва 72 часа теория и 88 часа практика. Занятията по теория ще се провеждат в събота и неделя в специално наети зали за обучения в планираните градове, а практическите занятия ще бъдат провеждани на работното място в клоновете на „Алианц Банк България” по местоживеене на обучаемите. След приключване на обучението обучаваните ще придобият следните професионални умения: 1. Познания за нормативните документи, регламентиращи банковата дейност. 2. Пари, финансово посредничество и финансови пазари. 3. Особености в механизмите и технологията на осъществяване на банковите операции. Специфика в обслужването на частни лица. 4. Продуктова политика. Банкови продукти за граждани. 5. Комуникационен маркетинг. Условия и документи при създаване на професионални контакти. Етика на деловото общуване. 6. Кредитиране и кредитен анализ. 7. Правила за изготвяне и съхранение на банково-счетоводна документация. 8. Умения за работа с информационни технологии и системи и правила за безопасност. Всеки модул от теоретичното и практическото обучение ще приключва с провеждане на тестове.
Изпълнение на дейност 3 Провеждане на професионално обучение по част от професия „Финансист банково дело” – „Банкови продукти за граждани” От началото на петия месец ще започне паралелно обучение общо на 237 души, работещи като банкови агенти на граждански договор към „Алианц Банк България”. Обучението ще се проведе по рамкова програма Д, разработена съобразно българското законодателство и адаптирана към изискванията на работодателя. Обучението е с продължителност 160 часа и включва 72 часа теория и 88 часа практика. Занятията по теория ще се провеждат в събота и неделя в специално наети зали за обучения в планираните градове, а практическите занятия ще бъдат провеждани на работното място в клоновете на „Алианц Банк България” по местоживеене на обучаемите. След приключване на обучението обучаваните ще придобият следните професионални умения: 1. Познания за нормативните документи, регламентиращи банковата дейност. 2. Пари, финансово посредничество и финансови пазари. 3. Особености в механизмите и технологията на осъществяване на банковите операции. Специфика в обслужването на частни лица. 4. Продуктова политика. Банкови продукти за граждани. 5. Комуникационен маркетинг. Условия и документи при създаване на професионални контакти. Етика на деловото общуване. 6. Кредитиране и кредитен анализ. 7. Правила за изготвяне и съхранение на банково-счетоводна документация. 8. Умения за работа с информационни технологии и системи и правила за безопасност. Всеки модул от теоретичното и практическото обучение ще приключва с провеждане на тестове.
Изпълнение на дейност 3 Провеждане на изпити и издаване на Удостоверения за професионално обучение В края на двете обучения /през девети месец/ ще се проведат държавни изпити по теория и практика в съответствие с държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация по част от професия. Успешно издържалите изпитите ще получат Удостоверение за професионално обучение по част от професия. В комисиите по провеждане на изпити ще бъдат включени представители на работодателите, преподавателите и обучаващата организация. Удостоверенията ще бъдат издадени от партньора ЦПО към МИУРРП, съгласно българското законодателство.
Изпълнение на дейност 4 Провеждане на обучения за придобиване на ключови компетентности „Развитие на лидерски умения”, „Мениджърски умения за среден управленски персонал” и „Успешна комуникация”. „Развитие на лидерски умения” Обучението има за цел да провокира висшите ръководители да осъзнаят как биха могли да повишат собствената си ефективност и да мотивират служителите. То ще помогне на мениджърите да определят мисията и целите на компаниите, да подредят задачите, да изграждат ефективни екипи и да увеличават възращаемостта на инвестициите. Това ще подобри производителността и финансовите резултати на дружествата дори в условията на криза. Всеки мениджър ще бъде в състояние да си поставя измерими цели и да прилага наученото за постигането им. Чрез по-пълното развитие на своите ключови компетенции топ мениджърите ще могат да се фокусират върху жизненоважните за успеха на бизнеса управление и инвестиции в интелектуални активи, повишавайки ефикасността и конкурентноспособността си. Ще развият управленски умения за: • Ефективност и целесъобразност • Съкращаване на разходите • Увеличаване на печалбата • Вземане на решения • Преговори • Интегриране Обучението ще се проведе на модулен принцип. То ще включва традиционни и интерактивни методи на преподаване. Практическите занятия ще се основават решаване на казуси и ролеви игри. Предвидената продължителност на обучението е 20 учебни часа в рамките на 3 дни за 7 топ мениджъри на двете партниращи по проекта дружества. Обучението ще се проведе в град София. „Мениджърски умения за среден управленски персонал” Обучението има за цел да развие предприемчивостта, комуникативността, аналитичното мислене, организираността и стремежа към поддържане на високо ниво на професионална подготовка на средния управленски персонал. Програмата включва модули за подобряване на производителността, изграждане на ефективни екипи, справяне с проблемни служители, увеличаване на възвръщаемостта от направените инвестиции, делегиране на права и др. Участниците ще се научат да прилагат съвременните подходи на мениджмънта в своята работа. Обученията ще се проведат под формата на тридневни интерактивни тренинги. Темите, които ще бъдат застъпени са: • Поставяне на цели • Планиране • Умения за вземане на решения • Делегиране и определяне на приоритети • Подбор и назначаване на служители • Мотивиране на служителите • Поддържане обратна връзка • Управление на срещите • Разрешаване на проблеми в екипа • Оценка работата на служителите Обучението по „Мениджърски умения за среден управленски персонал” ще обхване 269 мениджъри от двете компании, разделени на 11 групи по 25 човека. Обучението ще се проведе в град София като за 185 служители от клоновете на Алианц банк от страната се предвиждат разходи за командировка – пътни, дневни и квартирни според регламентираните от Насоките ставки. „Успешна комуникация” Обучението за подобряване на уменията за комуникация има за цел запознаване с основни понятия и методи на комуникация, овладяване и упражняване на психологически техники за установяване на отношения в екипа и с клиентите и оказване на влияние в процеса на комуникация и провеждане на успешни продажби; формиране на базови знания, свързани със структурата на процеса на продажба, подходите за мотивиране на клиента и бариерите пред успешното обслужване на клиенти. Обучението ще обхване 729 служители на двете дружества, които ще бъдат разделени на 60 групи по 12 или 13 души. То ще има продължителност от 20 учебни часа в рамките на 3 дни. Обучението ще се проведе в София като за 464 служители на клоновете на Алианц банк от страната се предвиждат разходи за пътни, дневни и квартирни в рамките на регламентираните от Насоките суми. След приключване на всяко от обученията по ключови компетентности на участниците ще се издадат сертификати за придобити умения по образец на обучаващата организация.
Изпълнение на дейност 5 Информиране и публичност на проекта Още със стартиране и по време на проекта са предвидени редица дейности, свързани с популяризиране и разпространение на целите, дейностите и резултатите от тях. Те са насочени към провокиране на широк медиен интерес и поддържане на непрекъсната осведоменост за развитието и целева ефективност на проекта. 1. Пресконференции в началото и края на проекта – 2 бр.; 2. Периодично оповестяване за резултатите от напредъка на проекта в местни и регионални медии, в интернет-страниците на ВО и партньорите; 3. Изготвяне на бланки за писма и факсове, образци за представяне на доклади с логото на ЕС и името на схемата за подкрепа; 4. Анкети при старта и финала на проекта с обучаемите за индикация на очакванията и промените след приключване на обученията; 5. Отпечатване на рекламни брошури – 4000 бр.; 6. Изработване и окачване на информационни табели – 3 бр.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 357 753 BGN
Общ бюджет: 0 BGN
БФП: 0 BGN
Общо изплатени средства: 0 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 0 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
0 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 0 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
0 BGN
В т.ч. Национално финансиране 0 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
0 BGN
Финансиране от бенефициента 153 323 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 4 дял на лицата, придобили ключови компетенции


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз