Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-5.1.01-0097-C0001
Номер на проект: BG051PO001-5.1.01/D01/0023
Наименование: "МОГА (Малка общност за голям актив)"
Бенефициент: СНЦ за осъществяване на общественополезна дейност за лица с интелектуали затруднения "Шанс"
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 28.09.2009
Начална дата: 11.11.2009
Дата на приключване: 01.03.2011
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Югозападен
               Благоевград
                    Разлог
Описание
Описание на проекта: Създаване на защитена работилница; Подбор и специализирано обучение на представителите на целевите групи; Специализирано обучение за специалистите, пряко работещи с целевите групи; Работа на социално предприятие – защитена работилница – изработване на керамични и рисувани предмети, приложна бижутерия и др.;Осъществяване на контакт с потенциални клиенти на продукцията и сключване на търговски договори за доставка.
Дейности: Организиране и провеждане на процедура за избор на изпълнител на строително-монтажни работи Ще бъдат събрани оферти от участници, ще бъде проведена процедура за избор на изпълнител и ще бъде сключен договор за извършване на дейностите
Извършване на строително-монтажни работи за приспособяване на съществуващо помещение за социално предприятие – защитена работилница Ще бъде направен ремонт на съществуващо помещение – измазване, боядисване, полагане на настилки и облицовки и пр. След приключване на ремонта помещението ще бъде пригодно за осъществяване на дейността на защитената работилница.
Доставка на мебели и оборудване за защитената работилница (вкл. работно място за мениджъра на социалното предприятие) Ще бъдат закупени и доставени мебели/оборудване за защитената работилница, които ще направят възможно обучението и работата на участниците в целевата група в четирите ателиета. Ще бъде обзаведено и работно място за мениджъра на социалното предприятие
Доставка на материали за работа в защитената работилница Ще бъдат закупени и доставени материали и средства за работа в четирите ателиета на защитената работилница, с които участниците в целевата група ще бъдат обучени и ще работят до края на проекта
Обучение на служителите на водещата организация и нейния партньор, екипа на проекта, мениджъра на социалното предприятие и доброволци по социално предприемачество Участниците в проекта и доброволците ще бъдат запознати с целите на социалното предприемачество и ще споделят опит и добри практики с организации, които вече са създали и поддържат функционирането на подобно социално предприятие. Тази дейност е необходима, за да бъдат подготвени екипът на проекта, служителите, специалистите и доброволците с потенциалните рискове и предизвикателства, както и с възможностите, които предоставя социалното предприемачество. Продължителност на обучението – 3 дни х 8 часа, всичко 24 часа.
Разработване на процедура и извършване на подбор на участниците в целевата група Заетите в социалното предприятие – защитена работилница лица се предвижда да извършват дейности, изискващи творчески умения – за моделиране, рисуване и др. п. Затова е необходимо да бъдат разработени критерии за оценка на дарбите им и да бъде проведен подбор на най-способните участници от контингента, обслужван от Сдружение „Шанс”. При подбора няма да имат значение полът, здравният статус, възрастта и пр. на хората, а единствено техните творчески умения.
Мотивационно обучение на членовете на целевата група Мотивационното обучение е необходимо, за да подготви участниците в целевата група за ефективно участие в бъдещите дейности на защитената работилница, които ще поставят пред тях изисквания и цели, различни от изискванията и целите на осъществяваната до момента трудотерапия. Продължителност на обучението – 8 седмици (4 групи х 32 часа всяка; два пъти х 2 часа всяка седмица). Нуждаещите се от транспорт участници ще бъдат превозвани с микробус, собственост на сдружение „Шанс”
Специализирано обучение на екипа от специалисти (трудотерапевти), който ще работи с целевата група Специалистите от водещата организация и доброволците трябва да бъдат подготвени по технологията на работа с новите материали, как да полагат боите върху тях, какви техники на рисуване да прилагат и т.н., Продължителност на обучението – 40 часа, 5 дни х 8 часа.
Специализирано професионално обучение на целевата група Целевата група трябва да бъдат подготвени и научени как да моделират и да подготвят различни форми, как да работят с новите материали, как да полагат боите върху тях, какви техники на рисуване да прилагат и т.н. Продължителност на обучението за всяка група 40 часа, 8 седмици х 5 часа (по един час всеки ден), общо 160 часа. Нуждаещите се от транспорт участници ще бъдат превозвани с микробус, собственост на сдружение „Шанс”
Разработване на модели и образци за ателиетата и методика/система за тяхното изработване от целевата група Квалифицирани специалисти – художници и занаятчии ще разработят примерни модели и образци, с чието възпроизвеждане ще започне работата на четирите ателиета на защитената работилница – за изработване на керамика и приложна бижутерия, сувенири, рисуване върху различни материали. Ще бъде създадена и методика/система за изработване на моделите. След старта на социалното предприятие всеки месец по един ден художниците ще посещават социалното предприятие, за да консултират дейността на ателиетата и да предлагат нови модели с търговска стойност (общо 7 дни консултации).
Дейност на социалното предприятие – защитена работилница Четирите ателиета / групи, в които са разпределени участниците в целевата група съобразно техните дарби и възможности и според препоръките на специалистите, провели обучението, ще започнат своята дейност. Във всяко ателие ще има по 8 члена, за да може да се работи по-лесно и ефективно. Всяка група ще има занимания три пъти седмично по 2 часа и ще създава произведения на приложните изкуства според разработените от художниците модели и образци и системата/методиката за изработването им, както и проявявайки творчество под методическото ръководство на трудотерапевтите. Нуждаещите се от транспорт участници ще бъдат превозвани с микробус, собственост на сдружение „Шанс”. В заниманията ще участват и доброволците, които ще работят заедно с участниците и ще подпомагат дейността на трудотерапевтите. Всеки готов продукт ще бъде снабден с т.нар. „Сертификат за произход”, в който ще бъде обозначено къде и от кого е произведен и от кого е подкрепен финансово проектът, т.е. стоката ще носи т. нар. „социална добавена стойност”, така че потребителите й да са информирани, че с парите си подпомагат представители на уязвими социални групи. Участието на младежи-доброволци в дейността на ателиетата ще подпомогне социализацията на целевата група и информираността на общността за творческите способности на членовете й.
Разработване на маркетингова стратегия Ще бъде разработена маркетингова стратегия на предприятието, която ще определи целевите пазари, желаната пазарна позиция, сравнителните конкурентни предимства на продукцията на социалното предприятие, неговите маркетингови цели и пр.
Отпечатване на рекламен каталог на продукцията на социалното предприятие – защитена работилница Снимки на предметите, изработвани от четирите ателиета на защитената работилница, придружени със съответен текст, ще бъдат оформени като продуктов каталог, предназначен за разпространение сред клиенти и потребители. Каталогът ще информира за финансовата подкрепа на ОПРЧР и за проекта, в рамките на който е създадено социалното предприятие. Формат: А5, обем 32 стр., пълноцветен, тираж: 2000 екземпляра.
Осъществяване на търговски контакти с потенциални клиенти на социалното предприятие Ще бъдат установени контакти с галерии, магазини, хотели и пр. съгласно определените в маркетинговата стратегия целеви пазари на продукцията на социалното предприятие. Ще им бъдат изпратени каталози, ще бъдат проведени разговори и срещи с най-перспективните потенциални клиенти с цел сключване на договори и получаване на поръчки.
Разработване и отпечатване на Методология за създаване на социално предприятие – защитена работилница Ще бъде разработена Методология за създаване на социално предприятие, като ще бъде ползван натрупаният от екипа на проекта опит по време на изпълнението му, опита на сродни организации, изпълняващи сходни дейности и опита на външни експерти. Изданието ще бъде предложено на партньорски организации от страната, проявяващи интерес към социално предприемачество. Методологията ще бъде в обем 24 печатни страници, формат А5 и ще бъде отпечатана в тираж 500 екземпляра.
Информационна кампания за социално предприемачество Кампанията за социално предприемачество ще протече на няколко етапа и ще обхваща информационни, промоционни и рекламни дейности: 1. Разработка и поддръжка на уебсайт на Сдружение „Шанс” с линк към социалното предприятие – като средство за проследяване на напредъка по проекта Ще бъде публикуван каталогът на продуктите и на по-късен етап – списък на търговските партньори на предприятието и местата, откъдето тези продукти могат да бъдат закупени. Изпълнение: Месец ІІ – ХІІ 2. Организиране на 2 изложби в културни центрове или галерии в София с възможности за откупуване на експонатите. Ще участват и представители на целевата група. Изпълнение: Месец ІХ-ХІ 3. Организиране на изложба в Благоевград с възможност за откупуване на експонатите. Ще участват и представители на целевата група. Изпълнение: Месец Х-ХІ 4. Организиране на изложба-базар в Разлог. Ще участват и представители на целевата група. Изпълнение: Месец Х 5. Организиране на постоянен базар на открито в Разлог. Изпълнение: Месец Х-ХІІ 6. Пресконференции за местни, регионални и национални медии преди откриване на изложбите с цел представяне на дейностите и резултатите от проекта и идеята за социалното предприятие. Изпълнение: Месец ІХ-ХІІ 7. Излъчване на 5 репортажи за дейността на социалното предприятие и произведените от него продукти в регионални и национални електронни медии. Изпълнение: Месец ІІ-ХІІ 8. Отпечатване и разпространение на информационна дипляна за резултатите от проекта. Изпълнение: Месец VІІІ Всички информационни дейности ще акцентират върху финансирането, получено от ОПРЧР.
Партньори
Партньори:
Сдружение "Международни инициативи за сътрудничество"
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 163 704 BGN
Общ бюджет: 138 972 BGN
БФП: 137 624 BGN
Общо изплатени средства: 134 338 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 137 624 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 85 239 BGN
2011 49 099 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
134 338 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 116 980 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 72 453 BGN
2011 41 735 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
114 188 BGN
В т.ч. Национално финансиране 20 644 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 12 786 BGN
2011 7 365 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
20 151 BGN
Финансиране от бенефициента 1 600 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Проведени 24 часа обучение по социално предприемачество
Индикатор 2 Проведени 128 часа мотивационно обучение на целевите групи
Индикатор 3 Проведени 40 часа специализирано обучение на специалисти и доброволци
Индикатор 4 Проведени общо 160 часа специализирано обучение на целевите групи
Индикатор 5 168 часа работа на целевите групи в социалното предприятие
Индикатор 6 Брой осъществени лични контакти с потенциални клиенти
Индикатор 7 Повишени знания на 17 човека по социално предприемачество
Индикатор 8 32 човека от целевите групи мотивирани да се включат в социалното предприятие
Индикатор 9 10 специалисти и доброволци подготвени да работят с нови материали и техники
Индикатор 10 32 човека от целевите групи обучени да работят с нови материали и техники
Индикатор 11 Брой изработени предмети на приложното изкуство
Индикатор 12 Брой предмети, включени в изложбите
Индикатор 13 Брой осъществени покупки
Индикатор 14 Брой сключени договори за доставка на продукция на социалното предприятие


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз