Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-5.1.01-0033-C0001
Номер на проект: BG051PO001-5.1.01/D01/0008
Наименование: Център за обществена подкрепа
Бенефициент: Социална Фондация „Инди-Рома 97” - с. Куклен
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 28.09.2009
Начална дата: 10.11.2009
Дата на приключване: 01.03.2011
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Южен централен
Описание
Описание на проекта: Професионално обучение Мотивационно обучение Обучение на НПО за социално предприемачество Маркетингови проучвания и консултации Консултации по бизнеспредприемачество Проучване на нови практики за социално предприемачество и издаване на наръчник Стартиране на фризьорски салони в центъра за обществена подкрепа в Куклен в във филиала на центъра за обществена подкрепа в Пазарджик. Стартиране на кафетерия в центъра за обществена подкрепа в Куклен и на шивашко ателие във филиала на центъра за обществена подкрепа в Пазарджик. Информационна кампания за привличане на гражданското общество и повишаване на обществената информираност за възможностите на социалното предприемачество
Дейности: Подготовка на проекта за изпълнение Изготвяне на работни графици и разписания. Сключване на договори с членовете на екипа на проекта. Директна връзка със значителен брой бенефициенти за участие в проекта. Среща на екипа на проекта с хора от целевата група и представители на общини и НПО за помощ при привличане на участници в целевата група.
Закупуване на оборудване и материали Описание на оборудването и материалите подлежащи на закупуване с обосновка: копирна машина /необходима за размножаване на учебните материали /; тестомесачка, фурна и миксер /необходими за оборудването на работилница за банички и кифли – социално предприятие към сдружение “Бъдеще” –Пазарджик ,филиал на центъра за обществена подкрепа; климатици – 2 бр. /необходими за подържане на нормална температура в залите за обучение на центъра за обществена подкрепа в Куклен /; столове мека мебел /необходими за залите за обучение на центъра за обществена подкрепа в Куклен /; кафемашина и бар-плот / необходими за оборудването на кафетерия – социално предприятие към центъра за обществена подкрепа в Куклен /; други материали за провеждането на професионално обучение по фризьорство, шивачество, хлебарство и външни облицовки както и за мотивационно обучение на участниците в целевата група.
Професионално обучение Описание: За членове на целевата група от Пазарджик ще бъдат проведени курсове по шивачество / 7 курсистки / , фризьорство / 7 курсистки / , хлебарство / общо 7 курсистки и курсисти / и външни облицовки / 10 курсисти /. Обучението ще се провежда в центъра за обществена подкрепа в Куклен който е пригоден за това. С изключение на обучението по външни облицовки, което ще се проведе във филиала на центъра за обществена подкрепа в офиса на сдружение “Бъдеще” – Пазарджик. Обучението ще се осъществи от обучители от ТПК “Феникс” по програми одобрени от НАПОО, с изключение на обучението по хлебарство, което ще се проведе от обучители от професионална гимназия по туризъм “Д-р Асен Златаров” – Пловдив. Обосновка: нужда от професионална квалификация на членовете на целевата група поради липса на професионални умения.
Мотивационно обучение Описание: Мотивационното обучение обхване общо 120 човека от целевата група / включително преминалите професионално обучение / разделени на 4 групи за обучение по 15 човека като всяка група ще получи обучение в обем по 2 двудневни семинара, като на всеки семинар ще се разгледат по 4 теми съгласно методиката на Агенцията по заетостта. Семинарите ще се провеждат извън града в почивен дом с цел по-голяма ефективност на обучението. Освен от общините Куклен и Пазарджик за обучение ще бъдат привлечени и хора в неравностойно положение от ромските и турски общности в с. Брестовица, гр. Перущица, с. Ахматово и с. Костиево. Обосновка: Хората от целевата група се нуждаят от обучение и окуражаване с цел да са по-уверени при търсенето на работа на пазара на труда.
Обучение на НПО за социално предприемачество Описание: Обучение на 7 човека от 7 НПО на ромската и турска общноисти от региона на Пловдив и Пазарджик чрез 2 двудневни обучителни семинара. Обучението ще се извърши в центъра за обществена подкрепа в Куклен и ще бъде проведено от консултанта по добри практики за социално предприемачество. Обосновка: Необходимост от развитие на капацитета на НПО за социално предприемачество.
Маркетингови проучвания и консултации Описание: Изготвяне от консултанта по маркетингови проучвания и консултации на 6 анализа с необходима информация за пазара на труда и възможни пазарни ниши за развитие на социално предприемачество в съответната община в общините Куклен, Пазарджик, Родопи, Садово, Марица и Перущица. Обосновка: Недостатъчно успешни, устойчиви и убедителни модели на социални предприятия, които да създават възможност за хора от рискови групи да се интегрират в обществото. Липса на обучени и мотивирани за работа в този сектор специалисти.
Консултации по бизнеспредприемачество Описание: Създаване на консултативни групи за развитие на социално предприемачество в общините Куклен, Пазарджик, Родопи, Перущица, Садово и Марица. Групите включват представители на местни НПО, работодатели, общинска администрация. Провеждане на по 4 срещи на всяка група под ръководството на консултанта по бизнеспредприемачество. Обосновка: Недостатъчно успешни, устойчиви и убедителни модели на социални предприятия, които да създават възможност за хора от рискови групи да се интегрират в обществото. Липса на обучени и мотивирани за работа в този сектор специалисти.
Проучване на нови практики за социално предприемачество и издаване на наръчник Описание: Проучване на нови добри практики в социалните предприятия в страните на ЕС, синтезиране на информацията в достъпен вид в наръчник с обем 100 стр. и тираж 1500 бр. който да бъде разпространен сред НПО и общините в регионите на Пловдив и Пазарджик. Дейността се извършва от консултанта по нови практики на социално предприемачество. Обосновка: Необходимост от трансфер в България на водещия европейски опит в областта на социалното предприемачество.
Стартиране на фризьорски салон в центъра за обществена подкрепа в Куклен Създаване на 1 работно място за фризьорка от ромската общност в гр. Куклен
Стартиране на фризьорски салон в във филиала на центъра за обществена подкрепа в Пазарджик Създадено 1 работно място за фризьорка от ромската общност в гр. Пазарджик
Стартиране на шивашко ателие във филиала на центъра за обществена подкрепа в Пазарджик Създаване на 1 работно място за шивачка от ромската общност в гр. Пазарджик
Стартиране на кафетерия в центъра за обществена подкрепа в Куклен Създаване на 1 работно място за продавач от ромската общност в гр. Куклен
13. Стартиране на работилница за банички и кифли във филиала на центъра за обществена подкрепа в Пазарджик Създаване на 3 работни места в производство на банички и кифли за 3 човека с увреждания от ромската общност в гр. Пазарджик.
Информационна кампания за привличане на гражданското общество и повишаване на обществената информираност за възможностите на социалното предприемачество Описание: Интернет-сайт, наръчник за нови добри практики за социално предприемачество, пресконференция, дипляни / 1000 бр. /, обяви във вестник / 3 бр /, обозначителни табели Обосновка: Налице е недостатъчна информираност и обществена подкрепа за възможностите на социалното предприемачество, и за социалната полза от този вид дейност. Няма достатъчно успешни, устойчиви и убедителни модели на социални предприятия, които да създават възможност за хора от рискови групи да се интегрират в обществото.
Партньори
Партньори:
Сдружение Бъдеще
ТПК за квалификация и услуги "Феникс"
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 134 280 BGN
Общ бюджет: 129 586 BGN
БФП: 129 586 BGN
Общо изплатени средства: 129 572 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 129 586 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 76 035 BGN
2011 53 537 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
129 572 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 110 148 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 64 630 BGN
2011 45 506 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
110 136 BGN
В т.ч. Национално финансиране 19 438 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 11 405 BGN
2011 8 031 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
19 436 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, започнали работа в сектора на социалната икономика
Индикатор 2 Брой лица, преминали от сектора на социалната икономика към реалния пазар на труда, вследствие на предоставени интегрирани социални услуги
Индикатор 3 Създаване и/или подкрепа на предприятия в сферата на социалната икономика.
Индикатор 4 Обучени доставчици на социални услуги, работодатели, юридически лица с нестопанска цел за създаване на работни места в сферата на социалната икономика.
Индикатор 5 Проведени минимум информационни кампании за привличане на гражданското общество и повишаване на обществената информираност за възможностите на социалното предприемачество.


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз