Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-5.1.01-0007-C0001
Номер на проект: BG051PO001-5.1.01/D01/0003
Наименование: Създаване на социално предприятие в село Николаевка.
Бенефициент: Сдружение “Център за устойчиво социално развитие”
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 28.09.2009
Начална дата: 10.11.2009
Дата на приключване: 01.03.2011
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Североизточен
               Варна
                    Суворово
Описание
Описание на проекта: Дейност 1 – Създаване на организация за протичане на дейностите по проекта. Дейност 2 – Среща с медиите и действия за прозрачност за разгласа в публичното пространство и информиране на обществото. Дейност 3 - Доставка на оборудване за нуждите на проекта. Дейност 4 - Организиране и провеждане на обучение. Дейност 5 - Организиране и провеждане на курсове за квалификация Дейност 6 - Създаване на социалното предприятие Дейност 7 - Разработване на стратегия, наръчник и рекламни материали за туристическия обект и социалното предприятие Дейност 8 - Отчитане на дейностите по проекта /текущо и цялостно/. Дейност 9 - Мониторинг и оценка на дейностите по проекта. Дейност 10 - Счетоводно отчитане и изплащане на възнагражденията на персонала, зает с дейностите по проекта. Дейност 11 - Одит.
Дейности: Създаване на организация за протичане на дейностите по проекта Дейността ще включва: - Сформиране на екип за управлението на проекта и изпълнителския състав за обслужване на бенефициентите. - Подбор на представителите на целевата група-крайни бенефициенти. Ще бъдат подбрани 15 души от целевата група на територията на обшина Суворово, които ще ползват индивидуални консултации от специалисти по право, счетоводство, маркетинг и мениджмънт, психолог и курсове за квалификация по професиите „Барман и сервитьор” и „Готвач”. - Подготовка и провеждане на тръжни процедури за осъществяване на съответните доставки съгласно ПМС 55/2007. Ще бъдат разработени документите и ще бъде установена процедурата за провеждане на търговете. Ще бъде назначена и комисия, която да ги проведе. Сключване на договори с под доставчици след спечелване на търговете.
Среща с медиите и действия за прозрачност за разгласа в публичното пространство и информиране на обществото Предвиждат се три пресконференции, като едната ще бъде в началото на проекта, втората в процеса на изпълнението му и третата при неговото финализиране, ще се отпечатат брошури. Целта е публична разгласа на дейностите по проекта и популяризиране на финансирането от Европейския съюз. Ще бъде поставена информационна табела на туриститеския обект. Ще се използват нагледни средства за презентация съобразени с изискванията за визуална идентификация на Европейски съюз.
Доставка на оборудване за нуждите на проекта. Социалното предприятие, което ще бъде създадено в село Николаевка ще представлява туристически атракцион за наши и чужди туристи на брега на язовира в село Николаевка. Той ще се оформи като комплекс предлагащ услуги на туристите занимаващи се с риболовен туризъм и краткотраен отдих. За нуждите на проекта ще се закупи необходимото оборудване което ще включва: Надуваема лодка, въдици, маси и столове, шатри, детски комплекс /люлки, катерушки и пързалки/, машина за косене на трева, касов апарат, преносим компютър за нуждите на счетоводната отчетност, фотоапарат, електрическа печка, охладителни камери, хладилник-фризер, кафемашина. Ще бъдат закупени и животни за атракция, развлечение и възпитание в любов към животните на децата. Животните ще бъдат малко магаренце с каручка и теленце. Закупеното оборудване и животните ще бъде съобразено с нуждите и спецификата на проекта и неговата реализация.
Организиране и предоставяне на индивидуални консултации от специалисти по право, счетоводство, маркетинг и мениджмънт и психолог Ще се организират индивидуални консултации на бенефициентите със психолог за установяване на нагласите им и засилване на мотивацията им с цел създаване на предприемачески нагласи и реализация на пазара на труда. Ще се организират и индивидуални консултации със специалисти в областите право, счетоводство, маркетинг и мениджмънт за придобиване на управленски умения и нагласи за ръководене на собствен бизнес в областта на туризма, търсенето и предлагането на туристически продукти на клиенти и реализация на своите идеи и проекти.
Организиране и провеждане на курсове за квалификация Бенефициентите по проекта ще преминат обучение по специалностите „Барман и сервитьор” – 8 души, и „Готвач” – 7 души. Организирането на курсовете ще бъде възложено на подизпълнител с лиценз от НАПОО. Придобитите знания и умения и получената диплома за нова професия ще послужи за повишаване на качеството на предлаганата услуга от бенефициентите на наши и чужди туристи и ще създаде предпоставки за тяхната успешна реализация на пазара на труда.
Създаване на социалното предприятие След провеждане на обученията и курсовете ще се създаде Социално предприятие, което с материалната си база ще бъде с локация на брега на язовира в село Николаевка, община Суворово и това ще бъде една «местна» придобивка с цел разкриване на работни места и осигуряване на поминък в областта на туризма. Ще бъдат назначени 4 души на трудови договори, чиито възнаграждения ще бъдат в размер на минималната работна заплата, за сметка на приходите от социалното предприятие, а при недостиг- и за сметка на Кандидата.
Разработване на маркетингова стратегия, брошура и рекламни материали за туристическия обект и социалното предприятие Ще бъде разработена и разпространена маркентингова стратегия за развитие на туризма в общината която ще включва: - определяне целевите пазарни сегменти на поклонническия и екотуризма на Община Суворово; - програмиране на специализирани маршрути; - определяне на ценовата политика за предлаганите екопродукти; Ще бъде изработена и отпечатана брошура за възпитаване на гостоприемство спрямо туристите у местното население. В нея ще бъде включен и разговорник с най-често употребяваните думи и фрази в областта на посрещането на гости и обслужването им. Тя ще бъде ценно методическо помагало за развитие на туризма в общината на предприемчивите хора заели се с този вид бизнес. За рекламиране на туристическия атракцион в село Николаевка и община Суворово ще се създаде също така и уеб-сайт с подробна информация за туристическите обекти и исторически забележителности. Уеб сайтът ще се поддържа на 3 езика – Български, Руски и Английски. Той ще се използва и като резервационна система при организирани посещения на наши и чужди туристически групи от курортните комплекси по Черноморието. Ще се изработи и мултимедиен диск, представящ услугите на брега на язовира в село Николаевка, а също и историческите забележителности в селото, общината и възможностите за спорт, почивка и забавления. Предвидено е също и участие в „Панаир на туризма” в град Варна и отпечатване на рекламни дипляни. Предвижда се също така и организиране и провеждане на презентационна среща с представители на медиите, общественици, политици, кметове и служители на общинска и областна администрация, представители на неправителствени организации за популяризиране и разпространение на добрите практики в следствие на финансирания проект и за повишаване на обществената информираност за възможностите на социалното предприемачество.
Отчитане на дейностите по проекта /текущо и цялостно/. Ще се изготвят месечни отчети от отделните членове на екипа за спазването на разработените план-графици. При възникване на евентуални конфликти ще се търси успешен начин за тяхното преодоляване
Мониторинг и оценка на дейностите по проекта. Мониторингът и оценката на дейностите ще бъде непрекъснат процес по време на целия проект. Ще се наблюдават и оценяват всички етапи на реализиране на проекта. Това включва: мониторинг и оценка на отговорното и качественото извършване на дейностите от всеки член на екипа, подизпълнителите, количеството и качеството на доставките и оборудването и спазване на разработените графици и изпълнението на заложените дейности.
Счетоводно отчитане и изплащане на възнагражденията на персонала, зает с дейностите по проекта. Ще се извършва месечно отчитане на изразходваните средства, тяхното счетоводно отразяване в регистри, начисляване и изплащане на възнагражденията, превеждане на дължимите суми за социални и други осигуровки на бюджета, внасянето на дължимите данъци и следене за документалната обоснованост на всяка счетоводна операция, законосъобразност и целесъобразност на изразходваните средства. Ще бъдат осъществявани насрещни проверки при изразходване на средствата с цел избягване на всякакви финансови злоупотреби.
Одит. Независим експерт-счетоводител ще изготви одиторски доклад.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 175 198 BGN
Общ бюджет: 171 712 BGN
БФП: 168 450 BGN
Общо изплатени средства: 167 043 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 168 450 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 131 292 BGN
2011 35 751 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
167 043 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 143 182 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 111 598 BGN
2011 30 388 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
141 986 BGN
В т.ч. Национално финансиране 25 267 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 19 694 BGN
2011 5 363 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
25 056 BGN
Финансиране от бенефициента 3 398 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, започнали работа в сектора на социалната икономика
Индикатор 2 Сформиран екип по проекта от 3 души- ръководител, координатор, счетоводител
Индикатор 3 Проведени тръжни процедури за доставка на оборудване
Индикатор 4 Проведен подбор на представителите на целевата група- 15 крайни бенефициенти
Индикатор 5 Доставено оборудване за нуждите на социалното предприятие в с. Николаевка
Индикатор 6 Създадено 1 социално предприятие в областта на туризма в с. Николаевка
Индикатор 7 Проведена 1 информацион-на кампания за популяризира-не на социалното предприема-чество
Индикатор 8 Проведени индивидуални консултации и обучения за 15 души от целевата група
Индикатор 9 Проведени курсове за квалификация на 8 бенефи-циента от целевата група по професията „Барман и сервитьор”
Индикатор 10 Проведени курсове за квалификация на 7 бенефи-циента от целевата група по професията „Готвач”
Индикатор 11 Увеличен туристопоток и възможност за увеличаване броя на заетите лица в социалното предприятие


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз