Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-5.2.03-0050-C0001
Номер на проект: BG051PO001-5.2.03/D01/0025
Наименование: „Бъдеще за всички –кампания за реинтеграция и социално включване на младежи от специализираните институции”
Бенефициент: Сдружение «Българско сдружение за личностна алтернатива»
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 10.04.2009
Начална дата: 18.06.2009
Дата на приключване: 01.08.2010
Статус: Приключен
Място на изпълнение: България
Описание
Описание на проекта: "Изграждане на два «Центъра за обществена подкрепа» в Русе и Хасково;Анализ и реална оценка на нуждите на младежите, настанени в специализирани институции; Идентифициране на основни проблеми при реинтеграцията на младежите настанени в институциите; Извършване на методически дейности и доставка на социални услуги /социално консултиране/ в изградените «Център за обществена подкрепа», съобразно индивидуалните оценки на ДАЗД за специализираните институци в регионите, насочени към създаване на умения за самостоятелен живот; Провеждане на информационна и медийна кампания за толерантност и ангажиране на обществото в процеса на реинтеграция и социализация на подрастващите, настанени в ДДЛРГ;Провеждане на обществена кампания за отговорно родителско поведение за превенция при изоставянето на деца. "
Дейности: Наименование на Дейност 1: Организиране работата на екипа. Екипът по проекта се състои от 6-има специалисти, включващи Ръководител на проекта, Координатор, Специалист „Връзки с обществеността, Счетоводител, Юридически съветник и Технически сътрудник. За ефективното управление на проекта, ще бъде изграден координационен механизъм за взаимодействие между всеки един член на екипа и правила за комуникация. На първата работна среща ще се : - Изяснят принципите за ефективна работа в екип; - Изготви индивидуален и подробен месечен план-график за реализация на дейностите по проекта, съответните задачи и отговорностите на членовете на екипа; - Извърши подбор на специалисти, които ще изпълняват дейностите свързани с консултиране на младежите от ДДЛРГ.
Наименование на Дейност 2: Подготовка на тръжни процедури и избор на изпълнители Настоящата дейност е в унисон с изискванията произтичащи от ПМС 55 на МС и ЗОП. Ще бъдат изготвени критерии за допустимост, изисквания и условия към кандидатите, времева рамка за изпълнение на съответните проектни дейности съобразно насоките за кандидатстване, условията на договора с финасиращия орган, ПМС №55/12.03.2007 и ЗОП. Изготвените документи и процедури ще бъдат съгласувани с одитора по проекта. Изготвените покани за участие по предвидените процедури ще бъдат публикувани в пресата, съобразно сроковете и изискванията, регламентирани в нормативните актове. Въз основа на проведените процедури ще бъдат избрани фирми изпълнители на предвидените дейности по проекта, които съответстват на провеждането на тръжни процедури съобразно ПМС 55 на МС и ЗОП в съответствие с разработените реламенти и законови изисквания.
Наименование на Дейност 3: Провеждане на социологическо проучване 1.1. Изготвяне на статистически анализ. Тук ще бъде събрана и обработена официалната и публичната информация за броя деца в Хасковски и Русенски региони, за броя на настанените в институциите, за състоянието на училищната мрежа в градовете и селищата, където са насочени, за квалификацията на педагогическия персонал, работещ с младежи със специфични социални потребности. 1.2. Социологически изследвания. Чрез комплекс от социологически проучвания (2 регионални изследвания в Русенска и Хасковска области на 8-10 фокус-групи)с различни методики ще бъде установено: 1.Актуалните нагласи на населението по отношение на децата в неравностойно положение за предприемане на дейности, насочени към тяхното интегриране; 2. Нагласи на педагозите и специалистите към децата; 3. Нагласите на родителите на децата от нормалните семейства, сред които ще се осъществява интегриран образователен процес, чиито деца имат или ще имат бъдещи съученици от ДДЛРГ; 4.Нагласи сред други специфични групи, идентифицирани от демоскопските изследвания
Наименование на Дейност 4: Създаване на Интернет страница. Специално за проекта ще бъде създаден информационен портал, в който ще се съдържа информация относно деинстуционализацията и предоставянето на алтернативни социални услуги с информация за тях и отговорните институции, законите, правилниците и наредбите, които подкрепят процесите на реинтеграция. Страницата ще бъде широко популяризирана в медийното пространство чрез рекламните клипове, брошурите и плакатите, пресконференциите и т.н. Тя ще разполага и с форум, в който всеки ще може да обмени мнения и съвети. През седмия месец на проекта ще бъде публикувана информация на сайта на проекта за целевата група – инициали, години, пол, професионални умения, степен на образование и други данни, имащи отношение към процеса на намиране на подходяща трудова заетост на всеки младеж. Също така през този месец ще бъде изготвен и банер на тази страница от избраната фирма за създаване на този сайт. Предназначението на този банер ще бъде да се осигури лесен достъп до страницата на проекта и публикуваната на него информация.
Наименование на Дейност 5: Подготовка на медийната кампания. Ще бъде изработен слоган на кампанията. За промотиране на настоящия проект ще бъдат отпечатани и разпространени 10 000 брошури, 10 000 плаката и 6000 малки книжки, представящи проекта, планираните дейности и видовете социални услуги в общността. Ще бъдат изработени 3 рекламни табели , които ще бъдат разположени пред офиса на кандидата и двамата партньори - Община Русе и Община Хасково. Ще бъде подготвена презентация на проекта и целите на ОП, по която се отпускат безвъзмездно средства за реализиране на проекта, която ще бъде използвана по-късно по време на пресконференциите и заключителната национална конференция в София. В рамките на дейността ще се извърши дизайн, предпечатна подготовка и печат на информационните материали. Ще бъдат изработени двата телевизионни клипа и ще бъде извършена подготовка за заснемането на документалните филми предвидени в проекта.
Наименование на Дейност 6: Заснемане на документални филми. Филмите ще представят необходимостта от равно третиране на всички в неравностойно положение, независимо от тяхната раса, религия, език, възраст, пол и т.н, необходимостта от социални услуги, реинтеграция и приемни семейства. Също така те ще съдържат информация относно ОП РЧР, с чийто средства могат да се решат проблемите на лишените от родителска грижа и настанени в институциите.
Наименование на Дейност 7: Провеждане на медийна кампания. Ще бъдат проведени 2 пресконференции в градовете Русе и Хасково за проекта, на които ще се популяризират резултатите от проучването, ще се промотира проекта и излъчването на клиповете и 2-те в регионалните телевизии в тези градове, както и ще се анонсира заключителната конференция. В брифингите ще участват кмета на общината, директора на дирекция „Социални дейности” към общината, директорите на домовете за деца, лишени от родителска грижа, представители на регионалните инспекторати към ДАЗД и АСП, които ще бъдат готови да отговарят на журналистическите въпроси. В същото време в 2 регионални телевизии ще се излъчат в двата клипа и документалните филми. За всички заинтересовани страни ще бъдат изготвени рекламните материали - брошури и малки книжки. Няколко дни преди събитията във всеки град ще се разлепят плакатите, рекламиращи кампанията. След проведените брифинги, раздадените брошури и малки книжки и излъчените клипове и филми в телевизиите, ще бъде направен вътрешен анализ в екипа на публикациите и репортажите, за да се подготви голямата заключителна конференция, която ще се проведе дни след излъчването на филмите в национален ефир.
Наименование на Дейност 8: Социално консултиране и обучение на младежи от ДДЛРГ. В рамките на дейността ще бъдат създадени два Центъра за обществена подкрепа в Русе и Хасково, като специалистите които ще поемат тяхното обслужване, ще са от градовете Русе и Хасково и ще работят за предоставяне на социални услуги, свързани с деинституционализацията и реинтеграцията на младежите, обучение в умения за самостоятелен живот, консултиране и подкрепа за тях и техните семейства, оценяване и обучение на бъдещи приемни родители и осиновители, изготвяне и осъществяване на индивидуални програми за социално включване, възможности за осигуряване на работа и обучение. Процесът на реинтеграция и социално включване е неизменно свързан с оказване на подкрепа за развиване на собствен стил за поведение в процеса на търсене на работа. Затова работата на психолозите и социалните работници ще бъде насочена към търсене на силните страни на всеки младеж, дефиниране на персоналните интереси, изясняване на водещите желания, идентифициране на слабите страни, възможностите за продължаване на образованието и изграждане на увереност в собствените възможности, както и към развитие на техните умения за себепредставяне пред работодател, за изготвяне на автобиография и др. Като част от тази дейност ще бъдат организирани през осмия месец на проекта в градовете Русе и Хасково директни срещи между представители на целевата група и потенциални работодатели с цел осъществяване на контакт и подкрепа на целевата група в процеса на търсене, намиране на работа и последваща интеграция в трудовата среда. С оглед разширяване на възможностите за трудова заетост на целевата група по проекта освен тези две директни срещи след изготвянето на банер на интернет страницата той ще бъде публикуван на заглавната страница на водещ интернет сайт за търсене и намиране на работа в обем от около 180 000 броя импресии за оставащите до края на проекта 3 месеца. По този начин страницата ще бъде достъпна до по-голям брой потребители, с което ще се даде възможност и на други потенциални работодатели да се запознаят с профилите на младежите и при желание да осъществят контакт с оглед провеждане на интервю за назначаване на работа. Контактът ще минава през екипа от социални работници и психолози, тъй като няма да бъдат анонсирани личните данни и контакти на децата, а и с оглед превенция на евентуални злоупотреби с целевата група.
Наименование на Дейност 9: Провеждане на национална конференция Провеждане на национална заключителна конференция в един ден в София с участието на социалния министър, ръководителите на АСП и ДАЗД, на домовете за деца, обхванати от проекта, кметовете на Русе и Хасково, социологическата агенция, извършила проучването, водещата организация и националните медии и журналистите със социален ресор. Конференцията ще бъде разделена на модули: 1.анализ на сегашната ситуация и 2.представяне на социологията, брифинг на официалните лица с участието на водещи журналисти, отразяващи социалния ресор и 3. информационен семинар и дебати за бъдещето на децата в институциите в България.
Наименование на Дейност 10: Мониторинг и оценка Екипът по проекта ще разработи подробен план график на дейностите по проекта с конкретни срокове и отговорности на партньорите. Ще бъде разработена система за вътрешен мониторинг, включваща протоколи от срещите на екипа по проекта, технически и финансови отчети по изпълнение на дейностите. Основната цел на систематичния мониторинг е да се постигне максимално съответствие на провежданите дейности със заложените цели и да се осигури прозрачност на осъществяваните дейности. Систематичния мониторинг и прозрачност на дейностите ще стимулира екипът и участниците в проекта за по-активно включване в проектните дейности и ще насочи общественото внимание към повдигнатите въпроси.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 292 755 BGN
Общ бюджет: 279 046 BGN
БФП: 279 046 BGN
Общо изплатени средства: 278 980 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 279 046 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 58 551 BGN
2010 220 476 BGN
2011 - 46 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
278 980 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 237 189 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 49 768 BGN
2010 187 405 BGN
2011 - 40 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
237 133 BGN
В т.ч. Национално финансиране 41 857 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 8 783 BGN
2010 33 071 BGN
2011 - 7 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
41 847 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой разкрити нови форми на социални услуги в общността
Индикатор 2 Брой подкрепени специализирани институции за подобряване качеството на грижа в тях
Индикатор 3 Увеличен брой специализирани институции, отговарящи на утвърдените критерии и стандарти за предоставяне на социални услуги в специализирани институции


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз