Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.13-0069-C0001
Номер на проект: ESF-1113-05-10005
Наименование: "Нова заетост за търговски служители в "КРИД" ООД"
Бенефициент: "КРИД" ООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 09.09.2013
Начална дата: 30.05.2014
Дата на приключване: 30.11.2015
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Северозападен
               Монтана
                    Монтана
Описание
Описание на проекта: Насърчаване включването на пазара на труда на безработни младежи от град Монтана, потенциално застрашени от безработица и социално изключване, чрез повишаване на квалификацията им и създаване на заетост.
Дейности: Дейност 1 : Организиране и провеждане на процедурите за възлагане на поръчки за външни услуги/доставки Дейността е от ключово значение за по-нататъшната успешна реализация на останалите дейности по проекта. Съгласно изискванията на договарящия орган ще бъдат организирани и проведени процедури за избор на изпълнители на доставки/услуги. Кандидатът не се явява възложител по ЗОП и затова възлагането на дейности на изпълнители ще стане по правилата на договаряне на ПМС 69/2013, съгласно Индикативния план на процедурите за възлагане на обществени поръчки (5.1.2). Тази дейност ще бъде изпълнена преди всички останали, за да се осигури ресурсното им обезпечаване.
2/ Подбор на представители на целевата група за включване в обученията Тази дейност е много съществена и в голяма степен определя успешното реализиране на последващите дейности. Образователното равнище, квалификацията, професионалния опит и личностните качества на включените в обученията лица ще бъдат от решаваща важност за постигането на максимален ефект от обученията и за оптималната реализация на наетите във фирмата лица впоследствие. За подбор на участниците в обученията ще бъде приложена Процедурата за подбор на представители на целевата група, разработена от АЗ. С оглед осигуряване на оптимален брой лица от целевата група за включване в обученията, още в началото на проекта ще бъде подадена заявка до ДБТ Монтана за стартиране на процедура по подбор на представители на целевата група. След изготвянето на „Дълъг списък“ и „Кратък списък“, Комисията за подбор, в която ще бъде включен и представител на „КРИД“ ООД, ще разгледа заявленията на заявилите участие представители на целевата група, ще проведе индивидуални интервюта и ще извърши окончателното класиране на подходящите лица за включване в обученията по проекта. „КРИД“ ООД ще подпише индивидуални споразумения/договори с избраните представители на целевата група, в които ясно ще бъдат регламентирани правата и задълженията на страните по договора.
3/ Предоставяне на професионално обучение на 16 безработни младежи по професиите Търговски представител и Сътрудник в малък и среден бизнес. Разрастващия се асортимент и увеличаване на броя на обслужваните търговски обекти в региона води до невъзможността на сегашните пласьори във фирмата да се справят с нарастващата работа и увеличаващите се изисквания за качествена дистрибуция, въпреки направените им обучения през последната година. Вследствие на обстоен анализ се установи нуждата от назначаване на нови търговски представители, строго профилирани в продажбата и мърчандайзинга на няколко от най-големите доставчици на фирмата. По този начин фирмата не само ще зарежда по голям брой обекти, но ще влияе пряко на продажбите от магазина, чрез правилен мърчандайзинг на продуктите в търговския обект. В рамките на тази дейност по настоящия проект се предвижда 8 безработни младежи да бъдат включени в професионално обучение за част от професия по III квалификационна степен за професията Търговски представител. Поради разширяването на дейността на фирмата, увеличаването на продажбите и увеличаването броя на служителите се налага правопропорционално да се разпределят и административните задачи. Изниква нужда за обработка на допълнителни парични средства и документи, както и за следенето на разплащанията с клиентите и подготвянето на справки, които да улеснят работата на търговските представители. За да се отговори на нарасналата потребност от административен персонал, в проекта се предвижда 8 безработни младежи да бъдат включени в професионално обучение за II квалификационна степен по професията Сътрудник в малък и среден бизнес. Обучението ще се извърши от обучителна организация – изпълнител, избрана по реда на ПМС 69/2013. Едната група ще се обучава във фирмата, за което има необходимите условия, а другата – в наета зала. Двете групи по отделните професии ще се обучават паралелно. За обучението по професията Търговски представител се предвижда вариант на дистанционно обучение. След приключване на курса обучаемите ще положат изпити по теория и практика на професията и успешно завършилите ще получат свидетелство за придобита професионална квалификация или удостоверение за част от професията.
4/ Предоставяне на обучение по ключови компетентности на 16 безработни младежи В рамките на тази дейност 16-те безработни младежи, които ще преминат професионално обучение по професиите Търговски представител и Сътрудник в малък и среден бизнес, ще бъдат обучени по ключова компетентност 4 „Дигитална компетентност”, съгласно Европейската квалификационна рамка. Избраното направление за обучение по ключови компетентности се явява допълващо към съпътстващото професионално обучение и е в тясна връзка с него. Обучението ще се извърши от обучителна организация – изпълнител, избрана по реда на ПМС 69/2013. Всичките 16 обучаеми ще се обучават в една група. Обучението ще бъде проведено във фирмата, за което са на лице всички необходими условия. За него също се предвижда вариант на дистанционна форма. Обучението ще завърши с издаване на Сертификат за завършен курс, удостоверяващ придобитите знания и умения.
5/ Закупуване на оборудване и обзавеждане, необходими за създаването на нови работни места Замисълът на фирмата е да бъдат създадени качествени и атрактивни работни места, които да отговарят на съвременните технологии в търговската дейност и на мащаба и имиджа на „КРИД“ ООД. Предвижда се новите работни места да се оборудват по начина, по който са оборудвани съществуващите работни места за съответните длъжности във фирмата понастоящем. В момента във фирмата се използва ОРАК Инженеринг - софтуерна система за управление и контрол на дейността на търговска фирма с голям асортимент и документооборот. Предвижда се новите работни места да бъдат оборудвани изцяло за работа с наличната система, а освен това тя да бъде разширена с нови модули. За работните места на Търговските представители ще бъдат необходими джобни преносими компютри (таблети) (поз. 1-4 от спецификацията в Б1) и мобилни телефони (поз. 5), имайки предвид, че тяхната работа е почти изцяло извън офис, в търговските обекти. Новозакупените таблети ще да бъдат оборудвани със специфичен софтуер с лиценз за всяко работно място, чрез който става възможно предаването на данни от търговския представител към системата за управление във фирмата Орак Инженеринг. За всеки търговски представител ще бъде закупен автомобил. Предвижда се да се оборудва една работна стая за всичките 8 търговски представители, която да се използва за срещи с клиенти и продуктови презентации (поз. 7-10 от спецификацията в Б1). Индивидуалните работни места в бек-офиса за Касиер-счетоводителите ще бъдат оборудвани със съвременно офис обзавеждане (поз. 11-15), необходимото индивидуално обрудване за каса (поз.18-19), калкулатори и мобилни телефони (поз.16-17). На всеки от новозакупените компютри ще бъдат поставени два специални софтуерни модула за връзка със системата ОРАК, за които ще се закупи лиценз за всяко работно място – ORAK BackOffice Enterprise и Sybase SQL Anywhere OEM ORAK. Позиции 20-24 представляват специфично касово оборудване за бек-офиса – машини за броене на монети и банкноти, за унищожаване на документи, скенер за баркод, огнеупорен сейф. Матричният принтер (поз.25) е необходим за печат на документи на многолистова хартия. Позици 26-31 са необходимо стандартно оборудване за бек-офиса. Ще бъдат закупени три нови модула на системата ОРАК – ОRAK EDI – за електронен обмен на документи с доставчици и клиенти, ОРАК Комбинирана инвентаризация – за следене на точните складови наличности и ОРАК Бюджетиране – за поставяне на цели и проследяване на изпълнението им. Всички софтуерни компоненти и автомобилите за търговските представители ще бъдат закупени с финансиране на кандидата. Обучението за работа със закупения хардуер и софтуер ще бъде включено в обучителните програми за двете професии.
6/ Наемане на успешно завършилите обучението лица за период от 12 месеца Лицата, успешно завършили обучението, ще бъдат наети в „КРИД“ ООД. Предвижда се да бъдат наети 8 човека на длъжността Търговски представител и 8 човека – на длъжността Касиер-счетоводител. С тях ще бъдат сключени трудови договори за срок от 12 месеца. За този период те ще получават възнаграждение в размер на минималния осигурителен доход за икономически дейности Търговия на едро/ Търговия на дребно, включително дължимите от работодателя осигуровки. В рамките на тази дейност се предвижда да се извърши организационна промяна във фирмата. Търговският екип на фирмата ще бъде разделен на дивизии, така че всеки търговски представител да отговаря за определени групи стоки, вместо да предлага целия асортимент на фирмата, както е понастоящем. Така всеки търговски представител ще има възможност да развива пазара не само чрез намиране на нови обекти, но и в дълбочина.
7/ Дейности за информация и публичност Дейностите за информация и публичност включват: • Три пресконференции за местните медии и с участието на заинтересованите страни – една в началото на проекта, за запознаване на обществеността с целите, задачите, дейностите и очакваните резултати от проекта; втората - след приключването на обучението и наемането във фирмата на успешно завършилите, и заключителна пресконференция в края на проекта –с участието на заинтересованите страни и представители на целевите групи - за информиране на обществеността за постигнатите резултати и въздействието върху целевите групи. • Три публикации в медиите – ще бъдат изготвени от водещата организация и ще отразяват ключовите моменти от изпълнението на проекта • Три радио/TV анонса – в началото на проекта – за да се привлече вниманието на заинтересованите страни, един за информация за хода на проектните дейности и един в края на проекта. • Информационна дипляна –ще бъде изработена във формат А4, пълноцветен двустранен печат, тройно прегъната, в тираж 500 бр. Ще се разпространява сред целевите групи, заинтересованите страни, гражданите. • Табела за визуализация и винилов транспарант. Табелата за визуализация ще бъде поставена в офиса на проекта. Виниловият транспарант ще се постави в залата за обучения, а също така ще се използва в залите за пресконференции. Табелата и транспарантът ще носят съществената информация за проекта и схемата за предоставяне на безвъзмездна помощ. • Поставяне на стикери върху закупеното оборудване • Изработване и разпространение на рекламни материали - бележници, джоб-папки, химикалки.
8/ Администриране и управление на проекта. В началото на проекта ще бъде сформиран екипът, който ще осигури точното и качествено изпълнение на проектните дейности. Екипът ще изготви детайлен времеви график, ще бъде отговорен за ресурсното обезпечаване на дейностите, ще осъществява текущ мониторинг на дейностите, ще осигурява обратна връзка от обучаемите, преподавателите и партньорите, ще прави периодична оценка на изпълнението на работната програма и ще предприема корективни мерки, ако това се налага. Екипът ще се ангажира изцяло с изготвянето на отчетната документация.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 266 110 BGN
Общ бюджет: 242 117 BGN
БФП: 242 117 BGN
Общо изплатени средства: 242 115 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 242 117 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 53 222 BGN
2015 188 893 BGN
242 115 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 205 799 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 45 239 BGN
2015 160 559 BGN
205 798 BGN
В т.ч. Национално финансиране 36 318 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 7 983 BGN
2015 28 334 BGN
36 317 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 Брой лица, включени в заетост след обучение
Индикатор 4 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 5 дял на лицата, придобили ключови компетенции


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз