Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-1.1.10-0069-C0001
Номер на проект: ESF-1110-08-07002
Наименование: Перспективи за професионална реализация
Бенефициент: АДИГ ГРУП ООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 19.02.2013
Начална дата: 23.04.2013
Дата на приключване: 01.04.2014
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Южен централен
               Пловдив
                    Пловдив
Описание
Описание на проекта: Общата цел на проекта е да подпомогне процеса на интеграция на безработни лица на трудовия пазар и по-лесната им адаптация към динамичните условия на пазара на труда чрез предоставяне на възможност за придобиване или повишаване на професионалната им квалификация и обучение по ключови компетенции
Дейности: Дейност 1. Подготовка стартирането на проекта - Подготовка и сключване на договорите с екипа на проекта и с преподавателите - Подготовка на тръжните процедури по проекта - Изготвяне на проектното досие - Разработване на система за мониторинг и оценка на изпълнението на проекта - Разработване на система за финансово управление и контрол по изразходването на средства по пера по проекта - Разработване и подаване на искането за авансово плащане - Разработване на бланка на проекта, съобразена с изискванията за визуализация
Дейност 2. Сформиране на групите за обучение В Дирекциите „Бюра по труда” в гр. Пловдив и гр. Кюстендил ще бъдат обявени курсовете за обучение. Ще бъде изготвен т.н. „дълъг списък” на безработни лица от Бюрата по труда, след което ще бъде сформирана комисия за подбор на участниците в обученията. Комисията ще заседава периодично, в зависимост от графика на обявяване на отделните курсове. Членове на комисията ще бъдат – управителят на АДИГ ГРУП ООД, координаторът по проекта, ще бъдат поканени представители на съответните Бюра по труда и от преподавателите. Общо 5 човека.
Дейност 3. Мотивационно обучение В гр. Пловдив ще бъдат сформирани общо 3 групи с по 12 участника, които ще бъдат включени в мотивационното обучение. В гр. Кюстендил ще бъдат сформирани 2 групи с по 15 участника, които ще бъдат включени в мотивационното обучение. Обучението ще е с продължителност 18 учебни часа и ще включва модулите: - Техники за ефективна комуникация с продължителност 5 учебни часа - Подготовка на документи при кандидатстване за работа – CV (автобиография) и мотивационно писмо с продължителност 7 учебни часа - Подготовка за явяване на интервю/ събеседване с работодател с продължителност 6 учебни часа. Допълнително в рамките на 6 учебни часа за всеки участник ще бъде разработен план за професионално развитие и усъвършенстване. При сформирането на групите ще се спазват принципа за равенство между половете, принципа за равните възможности и превенция на дискриминация Обучението ще се проведе в гр. Кюстендил и гр. Пловдив
Дейност 4. Професионално обучение Професионалното обучение ще бъде за част от професия. Ще се провежда обучение по Професия „Сътрудник в маркетингови дейности”, код 342020, Специалност „Маркетингови проучвания”, код 3420201 и обучение по Професия „Офис – секретар”, код 346020, Специалност „Административно обслужване”, код 3460201. Ще бъдат сформирани 5 групи: - 2 групи „Сътрудник в маркетингови дейности” в Пловдив с по 12 участника - 1 група „Офис – секретар” в Пловдив с 12 участника - 2 групи „Офис – секретар” в Кюстендил с по 15 участника Продължителността на всяко от горепосочените обучения ще е 300 учебни часа, по минимум 6 учебни часа на ден. На всеки от участниците в обучението ще бъдат раздадени: тетрадка, папка с копче, папка и джобове, ксерокопирани учебни материали, които ще са им необходими по време на обучителния процес. За участниците в курс „Офис – секретар” ще бъде закупена кн. „Делова кореспонденция”, която е ключова за тяхното обучение. Ще бъде проведена процедура по ПМС 55 за избор на доставчик на материалите за обучението. След приключването на всеки курс от обучението ще се провеждат междинни тестове, които да покажат нивото на усвоените знания. Тестовете ще се разработват от преподавателите и ще се размножават от АДИГ ГРУП ООД, за което сме планирали средства в бюджета на проекта (т.3.2.). Обучението ще приключи с провеждане на теоретичен и практически изпит. Материалите за изпита ще бъдат разработени от преподавателите и ще бъдат кесрокопирани от АДИГ ГРУП ООД. На успешно издържалите изпита ще бъде издадено удостоверение за професионално обучение.
Дейност 5. Обучение по ключови компетентности Всички участници в професионалното обучение ще преминат и обучение по ключова компетентност 6. Обществени и граждански компетентности – курс „Умения за успешно решаване на конфликти” с продължителност 30 учебни часа, по минимум 6 учебни часа на ден. Спецификата и на двете професии предполага общуване с различни хора, преодоляване на съпротиви и агресия, изграждане на умения за ефективно общуване, асертивни умения и практически умения за решаване на конфликти. Затова избрахме всички участници в професионалното обучение да преминат курс за изграждане на умения за успешно решаване на конфликти. В 1/3 от учебните занятия ще се овладяват умения за ефективно общуване, което е главната предпоставка за успешното решаване на конфликти. На участниците ще бъдат раздавани ксерокопирани учебни материали, за което ще бъде проведена процедура по ПМС 55. След приключване на обучението участниците ще положат изпит и успешно издържалите го ще получат Удостоверение за преминато обучение.
Дейност 6. Информация и публичност По проекта ще бъдат издадени следните рекламни и информационни материали: - рекламна дипляна, представяща проекта и финансовия принос на ЕСФ и ОП РЧР – тираж 500 бр., размер А4, пълноцветен печат, сгъната на 3 - 50 бр. плакати А3 пълноцветен печат, за популяризиране на проекта, поставени в съответните Дирекции „Бюра по труда” в гр. Пловдив и гр. Кюстендил на и на други обществени места - 10 броя табели, една за офиса на кандидата, а останалите ще бъдат поставени на учебните зали, където се провежда обучението - 4 публикации в местните медии, по една публикация при стартирането на проекта в гр. Пловдив и гр. Кюстендил; по една публикация при приключването на проекта в гр. Кюстендил и гр. Пловдив - 150 рекламни папки и 150 рекламни химикалки, които ще бъдат раздавани на пресконференциите и на участниците в обученията Планираме провеждане на 4 пресконференции: 2 в гр. Пловдив – една при стартирането на проекта и една при неговото приключване за популяризиране на постигнатите резултати; 2 в гр. Кюстендил – една при стартирането на проекта и една при неговото приключване за популяризиране на постигнатите резултати. Ще бъдат поканени да присъстват представители на местните медии, институциите, имащи отношение към проекта, граждани. На пресконференциите ще бъде представена и схемата „Квалификация и мотивация за конкурентно включване на пазара на труда”, финансовия принос на ЕСФ и ОП РЧР за подпомагане включването на уязвими групи на пазара на труда.
Дейност 7. Управление и мониторинг През първия месец от стартирането на проекта ще бъдат разработени системата за мониторинг и оценка на изпълнението на проекта и постигането на неговите цели, система за съхранение на документите, система за финансово управление и контрол на предоставените средства по пера и др. Така ще приложим принципите на ефективното управление и ще спазим принципа за прилагане на системи, които гарантират ефикасност и ефективност при постигане на заложените цели. При провеждане на дейностите ще се търси обратна връзка от обучаваните лица, тяхното мнение и оценка на извършваните обучения. Екипът на проекта ще поддържа непрекъсната връзка с преподавателите. Направените предложения и мнения на преподаватели и обучавани ще се отчитат при ежемесечното планиране на дейностите, с което ще бъде спазен принципът за децентрализация. Ежемесечно ще се провеждат срещи на екипа, на които ще се прави анализ на изпълнението на планираните дейности и на разходването на финансовите средства, ще се планират дейностите за следващия месец, ще се анализира информацията от мониторинга и при необходимост ще се предприемат промени, гарантиращи изпълнението на проекта и постигането на неговите цели. Решенията по дейност 2. Сформиране на групите за обучение ще се обсъждат и вземат съвместно с Дирекциите „Бюро по труда” гр. Пловдив и гр. Кюстендил. Следователно проектът ще се осъществява на базата на принципа на прозрачност при вземането на решения и тяхното прилагане и при неговото изпълнение ще бъдат включвани заинтересованите страни. Екипът по проекта ще изготвя междинни и окончателния технически и финансови отчети пред УО.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 97 289 BGN
Общ бюджет: 90 310 BGN
БФП: 90 310 BGN
Общо изплатени средства: 90 305 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 90 310 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 19 458 BGN
2014 70 847 BGN
2015 0 BGN
90 305 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 76 763 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 16 539 BGN
2014 60 220 BGN
2015 0 BGN
76 759 BGN
В т.ч. Национално финансиране 13 546 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 2 919 BGN
2014 10 627 BGN
2015 0 BGN
13 546 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 Брой лица, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции
Индикатор 3 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 4 дял на лицата, придобили ключови компетенции
Индикатор 5 Брой лица, преминали мотивационно обучение
Индикатор 6 Брой лица, на които са разработени планове за професионално развитие и усъвършенстване
Индикатор 7 (Д) Брой лица, успешно завършили професионално обучение
Индикатор 8 (Д) Брой лица, успешно завършили обучение по ключова компетентност


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз