Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-7.0.07-0182-C0001
Номер на проект: ---
Наименование: „Младежи без граници: добри практики в управлението на младежки центрове и работа с младежи в риск”
Бенефициент: Фондация С.Е.Г.А. - Старт за ефективни граждански алтернативи - София
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 15.02.2013
Начална дата: 03.04.2013
Дата на приключване: 01.06.2014
Статус: Приключен
Място на изпълнение: На територията на ЕС
Описание
Описание на проекта: Да се подкрепи социалната интеграция на младежи в риск чрез: 1) изучаване и анализ на италиански добри практики в управлението на младежки центрове с активно участие на неправителствени организации; 2) социално експериментиране – изпробване на практики за привличане на младежи в риск в дейностите на младежки центрове на базата на италиански опит; 3) популяризиране на социални иновации в социалната интеграция на младежи в риск при включването им в дейности на младежки центрове.
Дейности: (1) Предварително посещение на регион Тоскана Дейността се състои в реализирането на посещение на екип от страна на Фондация С.Е.Г.А. (4 души) във Флоренция, Италия. По време на посещението екипът ще проведе среща с италианските експерти в проекта, както и с младежки центрове, неправителствени организации и др.
(2) Изготвяне на анализ на италианския опит Анализът ще бъде изготвен от експерт „Анализи“ и ще включва: 1) общ преглед на политиката за младежта в регион Тоскана и особено политиката спрямо младежи в риск; 2) практики за съвместно управление на младежки центрове от местните власти и неправителствени организации; 3) практики и методи за привличане на младежи в риск в дейностите на младежки центрове; 4) идеи и предложения за приложимост на горепосочените практики в българския контекст. Анализът ще бъде публикуван в електронен вариант в сайта на проекта. Анализът поставя съдържателна рамка на процеса по изучаване, адаптиране и експериментиране на социални иновации (дейности 5-8).
(3) Национална среща с представители на целевата група Националната среща ще продължи два дни и ще събере 20 души, представители на целевата група. На равни начала ще бъдат включени представители на общински структури и неправителствени организации от десет населени места. Целта на срещата е да се идентифицират факторите и проблемите, свързани с включването на младежи в риск в дейности на младежки центрове и да се детайлизират нуждите на целевата група.
(4) Първо учебно посещение в Италия Първото учебно посещение с представители на целевата група в регион Тоскана, Италия, ще продължи 5 дни. В посещението ще участват 10 представители на целевата група, решение за което е взето в рамките на националната среща (дейност 3). Основната цел на програмата е да се изучи механизма на сътрудничество между местните власти и граждански организации в планирането и осъществяването на дейности, включващи младежи в риск.
(5) Второ учебно посещение в Италия Второто учебно посещение с представители на целевата група в регион Тоскана, Италия, ще продължи 5 дни. В посещението ще участват 10 представители на целевата група, решение за което е взето в рамките на националната среща (дейност 3). Основната цел на програмата е да се иновативни практики за привличане на младежи в риск в дейностите на младежки центрове и организации. Дейността включва доклади на участниците, които ще бъдат споделени с останалите представители на целевата група чрез виртуална мрежа (дейност 11).
(6) Адаптиране и планиране на социални иновации След двете учебни посещения (дейности 4-5) Фондация С.Е.Г.А. ще инициира процес на рефлексия и адаптиране на изучения италиански опит и иновативни практики сред участвалите представители на целевата група. Процесът ще премине през следните фази: 1) Разработване на първоначална концепция за адаптиране и внедряване на практики; 2) Обратна връзка и консултиране от страна на Фондация С.Е.Г.А.; 3) Разработване на конкретни планове за внедряване на практики.
(7) Посещение на италиански експерти и консултации Изпълнението на тази дейност е неразривно свързано с дейността по адаптирането и планирането на социални иновации (дейност 6). Тя ще се проведе непосредствено преди последната стъпка на предходната дейност (изготвяне на конкретни планове). В рамките на тази дейност трима експерти от италианския партньор „Европейска академия във Флоренция“ ще посетят България и поне 5 от населените места, в които работят представители на целевата група, включени в проекта. В рамките на посещението италианските експерти ще консултират представителите на целевата група в процеса на тяхното планиране. Препоръките на експертите ще бъдат споделени с останалите представители на целевата група чрез виртуална мрежа (дейност 11).
(8) Социално експериментиране Същността на тази дейност е изпълнението на конкретните планове за внедряване на иновативни практики от страна на представителите на целевата група, разработени в рамките на дейност 6. Представителите на целевата група в 10-те населени места ще започнат изпълнението на изготвените планове с крайна цел да изпробват на практика иновативните модели, изучени в рамките на учебните посещения (дейност 5-6). Конкретните действия в рамките на дейността ще зависят от конкретните планове на представителите на целевата група. Фондация С.Е.Г.А. ще оказва виртуална методическа подкрепа и консултиране в този процес, като са предвидени и посещения на място. Всички дейности в рамките на социалното експериментиране ще бъдат споделяни с останалите представители на целевата група посредством виртуална мрежа (дейност 11).
(9) Конференция за споделяне на опит Конференцията за споделяне на опит ще събере 20-те представители на целевата група, пряко участвали в проекта (дейности 3-8), както и още 20 представители на целевата група от различни части на страната. В конференцията ще участват и двама експерти от италианския партньор „Европейска академия във Флоренция“. В рамките на конференцията ще бъдат представени: анализа на италианските практики (дейност 2), натрупаното знание от учебните посещения (дейност 4-5) и резултатите от социалното експериментиране (дейност 8).
(10) Изготвяне и разпространение на публикация с опит и добри практики Дейността осигурява широко използване и разпространение на наученото и анализирането в рамките на предходните дейности. То ще бъде обобщено в публикация, която ще бъде публикувана и разпространявана в печатен и в електронен вид. Публикацията ще включва част от анализа на италианския опит в управлението на младежки дейности, включващи младежи в риск (дейност 2), както и резултатите от социалното експериментиране (дейност 8) и изводите от конференцията за споделяне на опит (дейност 9).
(11) Дейности за информиране и публичност Предвиждат се следните дейности за информиране и публичност: организиране на 2 информационни събития за местните и/или национални медии (в началото и в края на проекта); разпространение на 6 прес съобщения; изработване на уеб сайт на проекта, популяризиращ неговите цели, дейности и резултати; издаване и разпространение на 200 брошури и 40 флаш памет, популяризиращи целите и дейностите на проекта; изработване на 8 банера за визуализация и поставянето им в работните помещения на партньорите и представители на целевите групи; създаване на фейсбук група за мрежуване между партньори, целеви групи и други заинтересовани страни.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 145 145 BGN
Общ бюджет: 127 264 BGN
БФП: 127 264 BGN
Общо изплатени средства: 127 264 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 127 264 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 42 958 BGN
2014 84 307 BGN
2015 0 BGN
127 264 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 108 175 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 36 514 BGN
2014 71 661 BGN
2015 0 BGN
108 175 BGN
В т.ч. Национално финансиране 19 090 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 6 444 BGN
2014 12 646 BGN
2015 0 BGN
19 090 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой разработени проекти за обмяна на опит и създадени мрежи
Индикатор 2 Брой лица, участвали в транснационални и междурегионални програми за обмяна на опит
Индикатор 3 Брой обменени нови практики, трансферирани добри практики и представени нови идеи пред партньорите
Индикатор 4 Брой лица, включени в национална дейност на проекта
Индикатор 5 Брой разработени концепции за адаптиране и внедряване на практики
Индикатор 6 Брой разработени планове за внедряване на практики
Индикатор 7 Брой лица, получили публикацията за опит и практики
Индикатор 8 Брой медийни отразявания по проект 0182
Индикатор 9 Брой лица, придобили нови знания и умения за социални иновации в младежката сфера
Индикатор 10 Брой изпълнени планове за внедряване на практики
Индикатор 11 Брой създадени местни партньорства между НПО и местни власти във връзка с младежки дейности
Индикатор 12 Брой създадени международни партньорства във връзка с младежки дейности


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз