Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-2.3.02-0014-C0001
Номер на проект: ESF-2302-05-05004
Наименование: "Повишаване културата на здравословен и безопасен труд в "Кампино" ООД чрез подобряване условията на труд на работното място"
Бенефициент: "Кампино" ООД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 30.05.2012
Начална дата: 09.08.2012
Дата на приключване: 17.09.2013
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Северозападен
               Враца
                    Враца
Описание
Описание на проекта: Подобряване условията на труд в „Кампино” ООД при спазване на нормите и изискванията на законодателството по безопасност и здраве при работа.
Дейности: 1.Сформиране на екип и организация на дейностите. Членовете на Екипа по организация и управление на проекта ще подпишат договори с декларации за участие. Екипът на проекта ще изготви План за действие, включващ отговорности и срокове. По плана ще се ръководи и координира изпълнението на проекта. Същевременно веднага със стартирането на проекта ще бъдат изготвени изисквания към подизпълнителите и ще се подготви стартирането на тръжните процедури, в съответствие с правилата и изискванията при прилагането на ПМС 55 / 12.03.2007г. и посл. изм.
Дейност 2 - Провеждане на тръжни процедури. За реализиране на дейностите по проекта ще бъдат организирани и проведени тръжни процедури съгласно изискванията на възложителя и законодателството. Това изисква да се направи проучване на пазара, да се съберат оферти от доставчици на услуги, необхидими за изпълнение на дейностите по проекта и да се изберат най-подходящите от тях.
Дейност 3 - Визуализация и информиране на обществеността. С цел информирането на широката общественост за финансовото подпомагане, което е отпуснато от Европейския социален фонд се предвижда: 1.Изработване на 1 брой постоянна обяснителна табела, която да се постави на външната стена на офиса на Кандидата. Табелата ще бъде изработена съгласно изискванията за изпълнение на дейности за информиране и публичност по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” от изпълнител, избран съгласно съответната процедура. 2.Провеждане на два информационни – при стартиране на проекта и при приключване на дейностите. На първия информационен ден ще бъде обявено началото на проекта и ще бъде представена на присъстващите, информация за целите на проекта, дейностите, които се предвиждат, целевите групи и очаквани резултати. На втория информационен ден ще се отчетат резултатите от реализирания проект и постигнатите цели. 3.Две публикации в местната преса - в началото и в края на проекта, с които ше се популяризира финансовия принос на Европейския съюз, ОП „РЧР”, целите и резултатите от проекта. 4.Изработване на 150 бр. рекламни материали/химикалки, падове, тениски, тефтери/.
Дейност 4 - Анализ на състоянието и проектиране на организацията на трудовата дейност в „Кампино” ООД. От изпълнителя ще си изисква в Анализа да се опише сегашното състояние и организация на роботния процес във фирмата. Да се опишат силните и слаби страни в структурата на организационната дейност, оценки на риска, обосновка от оптимизиране, мерки и методи за повишаване на трудовата дейност. И като заключение – да се отчете индикатора резултат, вследствие на въведените нови мерки за подобряване условията на труд в „Кампино” ООД . Изготвянето на анализ на състоянието на трудовата дейност в „Кампино” ООД ще подпомогне да се определят условията и факторите, влияещи върху доброто здравословно състояние на служителите, Ще бъдат посочени средствата и мерките, които да бъдат използвани за отчитане на дейността във фирмата, повишаване на трудовата дейност на работниците и служителите, което неминуемо ще доведе до повишаване производителността на труда.
Дейност 5 - Разработване и внедряване на стандарт за безопасни условия на труд BS OHSAS 18001:2007 – Система за управление на здравето и безопасността при работа. Интегрирането на дейността по безопасност и здраве при работа като елемент на цялостната бизнес политика на „Кампино” ООД представлява основен подход за успешно прилагане на новите стандарти, за осигуряване на устойчиво развитие и ефективност. Предвиждат се следните етапи при разработването на Система за управление на здравето и безопасността при работа в „Кампино” ООД: -Преглед на състоянието; -Разработване на документите от Системата за управление; -Внедряване; -Функциониране. Елементите на стандарта ще включват политика и ангажираност; идентификация на опасностите, оценка и контрол на риска, оценка на съответствието; законови изисквания; цели и програми, организация и персонал, обучение, комуникация и консултации; документи и записи; оперативен контрол, готовност за извънредни ситуации, наблюдение и измерване, коригиращи и превантивни действия, преглед от ръководството. Разработването и внедряването на Система за управление на здравето и безопасността при работа (OHSAS – Occupational Health and Safety Management Systems) ще подпомогне: -управлението и контрола на здравето и безопасността по време на работа; -спазването на законовите задължения за безопасност на труда; -повишаването културата на безопасен труд в организацията; -намаляването разходите по злополуки и подобрява ефикасността на труда; -подобряване репутацията на организацията за безопасен труд.
Дейност 6 - Модернизация на технологичния процес и обезопасяване работната среда, свързана с подобряване условията на труд. Модернизирането на технологичния процес и работната среда включва следните дейности: 1. Закупуване и инсталиране на климатична инсталация, съдържаща: -Сплит системи стенен тип; -Колонен тип. В „Кампино” ООД има изградена аспирационна система, която осигурява необходимия въздухообмен. Предлаганата за инсталиране климатична система ще допринесе за подобряване на работния климат във фирмата. Ще подобри терморегулацията в отделните помещения, което ще се отрази положително върху физиологичните приспособителни възможности на заетите лица. Системата не съдържа вредни вещества, притежава допълнително повишена енергийна ефективност. Вътрешното тяло работи изключително тихо. Пречистването на въздуха става чрез плазмена технология, посредством, която ще се премахват неприятните миризми, прашинките, които влияят на дихателната система, полените, спорите мухъл, бактериите и микробите. Климатичната система ще бъде застрахована . 2.Ремонт на хладилна камера Във връзка с безопасното използване на хладилната камера се предвижда да се обезопаси хладилния агрегат, да се подмени ел.таблото и хладилната врата. Тези дейности ще спомогнат за повишаване безопасността на заетите лица при достъпа до хладилната камера. Ще се намали риска от злополуки, свързани с ръчната работа с тежести и потенциална опасност от изгаряне при късо съединение, термични травми и пожар. Ремонта на хладилната камера ще допринесе за това, работните места да отговарят на изискванията за осигуряване на ЗБУТ сцел опазване здравето на персонала на фирмата.
Дейност 7 - Закупуване на нови лични предпазни средства и работно облекло за нуждите на заетите във фирмата лица. Предвижда се да бъдат закупени нови предпазни средства и работно облекло, съгласно Приложение 3.1 от Бюджета Работещите във фирмата лица са снабдени с работни престилки. Предлаганите за закупуване нови предпазни средства и работно облекло ще подобрят здравето и безопасността на персонала в „Кампино” ООД. Те са съобразени с ергономичните изисквания и здравословното състояние на работещите лица и условията на работното място. Ще се предотвратят възможни термични травми при допир до горещи повърхности и повишено топлоотделяне. Ще се намали риска от подхлъзване и падане поради често овлажняване и омазняване на пода в работните помещения. Ще се намали риска от увреждане при работа с видео дисплеи. Ще се подобри качеството на труд и обслужване на клиентите. Реализацията на тази дейност ще допринесе за подобряване безопасното осъществяване на трудовата дейност във фирмата.
Дейност 8 - Провеждане на обучение на 20 служители, заети във фирмата за здравословни и безопасни условия труд. Обучението на персонала на фирмата ще бъде във връзка с подобряване нивото на защита при осъществяване на трудовота дейност във фирмата. Предвижда се обучението да бъде с продължителност 60 учебни часа, в рамките на 15 дни по представена от изпълнителя учебна програма. По време на обучението ще се решават тестове, казуси. Ще се използват ролеви игри. Ще се закупят учебни материали. За целите на обучението ще бъде наета зала за обучение. Ще се наеме мултимедия за презентация. За периода на обучението лицата ще бъдат застраховани. Обучението ще обхване възможностите за поддържане на здравословни и безопасни условия на труд, приспособяване на работата към възможностите на работещия, като се отчита неговото физическо и психическо здраве. Предвижда се организиране и провеждане обмяна на опит във връзка с внедряване на стандарт за безопасни условия на труд BS OHSAS 18001:2007 във фирми, където има изградена такава Система за управление на безопасни и здравословни условия на труд. За целта ще бъдат необходими два дни. Провеждането на обучение по ЗБУТ ще засили и повиши вниманието на персонала, ще спомогне за преосмислянето на съществуващите рискове на работното място, ще засили доверието в ръководния персонал.
Дейност 9 - Администриране и вътрешен мониторинг. Ежемесечно ще се изготвят справки за изпълнените дейности и отчитане изразходваните средства от безвъзмездната помощ. Изготвяне на искания за междинни плащания. Счетоводителят ще води редовна и точна финансова-счетоводна отчетност за изпълнение на проекта. Всички доклади и действия по проекта ще са съобразени и стриктно ще се придържат към договора с донорите. След приключване на проекта ще се изготвят Финален технически доклад и Финален финансов отчет пред Възложителя. Системата за вътрешен мониторинг гарантира ефикасност и ефективност при постигане на заложените цели, което е в съответствие с хоризонталния принцип за добро управление на програми и проекти.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:
Сдружение с нестопанска цел "Глобус-ВСД" гр. Враца
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 93 117 BGN
Общ бюджет: 91 906 BGN
БФП: 91 906 BGN
Общо изплатени средства: 91 906 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 91 906 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 18 623 BGN
2013 37 132 BGN
2014 36 150 BGN
2015 0 BGN
91 906 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 78 120 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 15 830 BGN
2013 31 562 BGN
2014 30 728 BGN
2015 0 BGN
78 120 BGN
В т.ч. Национално финансиране 13 786 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 2 794 BGN
2013 5 570 BGN
2014 5 423 BGN
2015 0 BGN
13 786 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой работодатели (предприятия), получили подкрепа за подобряване условията на труд и за привеждането им в съответствие с изискванията на стандартите


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз