Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-7.0.01-0127-C0001
Номер на проект: ---
Наименование: „Анализ и прилагане на модели за обучение на интерпретатори-придружители за работа със сляпо-глухите за повишаване на тяхната социална интеграция”
Бенефициент: Национална асоциация на сляпо-глухите в България"
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 26.01.2012
Начална дата: 26.03.2012
Дата на приключване: 01.08.2013
Статус: Приключен
Място на изпълнение: На територията на ЕС
Описание
Описание на проекта: Повишаване на социалното включване и интеграция на сляпо-глухите лица чрез представяне и внедряване на иновативни методи за предоставяне на подкрепа и услуги.
Дейности: 1.Организация и управление на проекта 1.1 Сформиране на екип за управление на проекта (ЕУ) Управлението на проекта ще се осъществяват от екип за управление, който ще включва ръководител, координатор и счетоводител. Автобиографиите на предложените лица са приложени към проектната документация. При стартиране на проекта предварително избраният ръководител ще запознае останалите членове на екипа с принципите на доброто управление и с конкретното изражение на задълженията им. Дейността на екипа ще гарантира устойчивото и качествено изпълнение на проекта, цялостната организация за изпълнение на заложените дейности – избиране на изпълнители на основните дейности по проекта, спазване изискванията и правилата на ОПРЧР 2007-2013 г.; съблюдаване на регламенти на ЕС и постановленията на МС /ПМС 245/09.10.2007 г., ПМС 62/21.03.2007 г., ПМС 121/31.05.2007 г., поддържане на ефективна комуникация с УО, както и други свързани институции, подготовката на междинните и финални технически доклади и финансови отчети, мониторинг и контрол, публичност и визуализация, съхранение на документация, т.н. 1.2. Среща с участието на партньора за стартиране на проекта С оглед максималната организация на изпълнението на проекта се предвижда провеждането на първоначална среща с участието на представители на партньорската организация. Срещата ще се проведе в град Пловдив и има за цел да позволи на партньорите по проекта да уговорят детайлното изпълнение на съгласуваните дейности и точното разделение на отговорностите и задачите. Провеждането на тази среща е от изключително значение за координацията на проекта и за неговото успешно изпълнение. 1.3 Подготовка на технически доклади и финансови отчети Техническото и финансово отчитане на проекта е ангажимент на бенефициента на безвъзмездна финансова помощ. С всяко искане за междинно плащане ЕУ ще изготвя и представя междинен технически доклад и финансов отчет, в които ще отчита напредъка за съответния отчетен период. При приключване на проекта екипът ще изготви окончателен технически доклад и финансов отчет. Цялостната процедура по отчитане на изпълнението ще бъде съобразена с изискванията по договора с УО и Ръководството за бенефициентите на ОПРЧР. Съгласно изискванията ще бъде определено място и служител за съхранение на проектното досие, както ще се спази и условието, документацията по проекта да бъде съхранявана. 1.4. Мониторинг Мониторингът е цялостен преглед на дейността по изпълнение на проекта и има за цел да удостовери, че дейностите се изпълняват спрямо планираното и са ефективни във времето. Регулярен вътрешен мониторинг ще бъде извършван от екипа на проекта и ще следи за качеството на извършваните дейности.
2. Дейности по разпространение на информация, публичност и визуализация Кампанията по популяризиране на дейностите, които ще бъдат реализирани в рамките на проекта, сред целевите групи и заинтересованите страни ще съпътства цялото изпълнение на проекта и ще включва: - Спазване на правилата за визуализация при оформянето на всички документи по проекта; - Изработване и поставяне на информационно табло на мястото, където се изпълнява проекта; - Изготвяне на периодични прессъобщения за осъществяване на дейностите по проекта и предоставянето им на медиите – не по-малко от 5 прессъобщения; - Осигуряване на постоянна информация за напредъка по изпълнението на проекта чрез публикации на сайта на асоциацията http://www.nasgb.org/ ; - Провеждане на пресконференции за представяне на дейностите по проекта, тяхното развитие и окончателните резултати от проекта – o Начална пресконференция - на нея ще бъдат представени целевите групи по проекта и др. заинтересовани страни, планираните дейности, нуждата от изпълнението на подобен проект и очакваните положителни резултати. Пресконференцията ще бъде организирана с помощта на пресцентър, където ще бъдат поканени представители на медиите. o Междинна пресконференция – тя ще бъде проведена непосредствено преди провеждането на международната конференция. На нея ще бъде представен напредъка на проекта и темата на международната конференция. Участие в пресконференцията ще вземат няколко чуждестранни експерти, които ще оценят важността на извършените до момента дейности o Финална пресконференция – на тази финална пресконференция ще бъдат представени окончателните резултати от провеждането на проекта и плановете за надграждането и изпълнението на дейностите в бъдеще. - Изготвяне на информационна брошура A5 – 1000 броя 4х4, пълноцветна, двустранна за проекта, която ще бъде издадена и на брайлов шрифт, за да бъде достъпна и за хора със зрителни увреждания. - Изготвяне на визуализационни материали за проекта и финансирането от ЕСФ и ОПРЧР, за участниците в дейностите по проекта и в международната конференция: плакат – цветен 4х4, конферентни чанти, папка, бележник, химикал, баджове (всички в тираж 200 броя). Обосновка на дейността: Дейността по популяризиране на проекта ще допринесе за информиране на обществеността за извършените по проекта дейности, за постигнатите резултати и за оказаните въздействия за изпълнение на целите по проекта. Планираните дейности ще гарантират прозрачност и ще допринесат за мултиплициране на ползите.
3. Анализ на провеждането на обучения за интерпретатори-придружители на алтернативни методи на комуникация Предвижданата за изпълнение дейност се състои от следните поддейности: 3.1 Извършване на анализ на практиките прилагани в Унгария за комуникация със сляпо-глухи лица; 3.2 Анализ на методите за обучение на сляпо-глухи лица и техните интерпретатори – придружители на тези комуникационни практики; 3.3 SWOT анализ на избран брой методи за комуникация в специфичната целева група – популярен метод за анализ на различни обекти, който предлага систематизиран подход за определяне на силни страни, слаби страни, възможности и заплахи. 3.4 Изготвяне на доклад, съдържащ най-успешните добри практики за комуникация и методите, използвани за обучение на интерпретатори-придружители за тяхното прилагане. Дейността ще бъде извършена от двама експерти от Унгария, със значителен опит в работата с целевата група и познаване на методите за комуникация. Обосновка на дейността: Тази дейност е много важна за по-доброто разбиране на прилаганите в чужбина начини за комуникация с лица със сляпо-глухота и за намиране на начин за тяхното прилагане в България. У нас най-често тези лица са развили някакви собствени форми на комуникация единствено с близките си, което е пречка за тяхното активно общуване и включване в социалния живот. С анализирането на чуждия опит ще бъде дадена възможност да се изведат принципи за обучение на специалисти, които в последствие да предадат тези познания на лицата от целевата група и ще създадат нужните предпоставки за социално включване на изолирана група от нашето общество.
4. Разработване на методика за обучение на интерпретатори-придружители на алтернативни методи на комуникация Дейността включва провеждането на работна среща по време, на която български и чуждестранни експерти ще разработят методика за обучение на интерпретатори-придружители на сляпо-глухи лица, базирайки се на опита и добрите практики прилагани в Унгария. Работната среща ще се проведе в рамките на 5 работни дни, като освен методологията ще бъдат разработени и помагала, както и помощни материали за обучаващите се. Помощните материали ще представляват нагледен начин за заучаване на алтернативни начини за комуникация (тактилен жестов език, ръчни азбуки, хаптично общуване и др.) Обосновка на дейността: Необходимостта от провеждането на дейността се обуславя от необходимостта от създаване на унифицирана методика, която ще улесни обучението на методи различни от жестомимичния език, които са подходящи за използване за комуникация с лица със сляпо-глухота. Тези методи ще могат да бъдат прилагани при обучения, както на интерпретатори, така и на сляпо-глухи лица с различна степен на увреденост на зрението и слуха.
5. Провеждане на обучение за интерпретатори-придружители Дейността се състои в провеждане на пилотно обучение на лица, които да изпълняват дейност на интерпретатор-придружител на сляпо-глухи. Методиката за обучение ще бъде изпитана за обучението на 5 души в рамките на 3 дни. Участниците, които ще участват ще трябва да имат първоначална подготовка, свързана с използването на жестомимичен език, което ще улесни възприемането на алтернативните методи на комуникация. Обучението ще се проведе в град Пловдив. Ще бъде поканен и експерт - обучител от Финландия, страна известна със своя опит в прилагането на различни форми на комуникация на сляпо-глухите. Експерта ще наблюдава прилагането на методиката и ще даде своите препоръки за по-доброто и възприемане. Обучители ще бъдат българските експерти, участвали в разработването на методиката. Обосновка на дейността: За да бъде оценена една методика като приложима е необходимо тя да бъде пилотирана в малка група. По този начин ще бъдат отчетени всички страни на използването ѝ и ще се даде възможност тя да бъде оценена, оптимизирана и усъвършенствана.
6. Международна конференция В рамките на три дни в София, България ще се проведе мащабна конференция посветена на сляпо-глухотата в Европа. Общата тема на конференцията е свързана с ефективната комуникация като начин за преодоляване на социалната изолация на лицата с увреждания на зрението и слуха – сляпо-глухи. Първият ден от конференцията ще бъде фокусирана върху предизвикателствата пред жените със сляпо-глухота и техните права в модерното общество. Покани за конференцията ще бъдат изпратени на всички организации, занимаващи се с въпросите на сляпо-глухотата в Европа. Техни представители ще имат възможност да споделят опита си за важността на комуникацията в работата със сляпо-глухотата. Участие във форума ще вземат общо 150 души, представители на европейските и български организации, техните интерпретатори-придружители. Покани ще бъдат отправени и към представители на заинтересованите страни от Министерство на труда и социалната политика и образователните институции в България. Форумът ще протече при следната най-обща програма: Пристигане на участниците Ден 1 – Форум на жените със сляпо-глухота Ден 2 – Представяне на опит и обсъждане на представители на организации, работещи със сляпо-глухи от ЕС Ден 3- Представяне на опит и обсъждане на представители на организации, работещи със сляпо-глухи от ЕС Заминаване на участниците По време на конференцията ще бъде осигурен превод от английски на български и обратно. Сляпо-глухите ще присъстват заедно с лични интерпретатори. Всички доклади и резюмета, които ще бъдат представени по време на конференцията ще бъдат издадени под формата на справочник и ще бъдат разпространени както д организациите, взели участие в конференцията, така и до заинтересованите страни. Справочника ще бъде двуезичен – на български и английски език. Ще бъде представен и доклад за разработената методология, която ще бъде представена на всички участници в конференцията. Обосновка на дейността: С помощта на провеждането на конференцията в обществото ще бъде повдигнат въпрос за проблемите на сляпо-глухите, специфична група от обществото в България, която не е обособена съгласно настоящото законодателство и е в положение на силна социална изолация. Проблемите с комуникацията, с които се сблъскват хората са често толкова обезкуражаващи, че те се изолират напълно. По време на конференцията ще бъдат споделени голям брой добри практики за справяне с проблема, които са добра основа за работа с целевата група. Издаден двуезичен справочник с представените на конференцията доклади и резюмета, свързани с комуникацията като основа за социалното включване на сляпо-глухите. Доклад за резултатите от проведената конференция Презентации на лектори; Форми за оценка, попълнени от участниците; Присъствен списък на участниците с имена, контакти.
7. Анализ на проведените дейности С изпълнението на тази дейност ще бъде направен детайлен анализ на изготвената методология за обучение, въз основа на резултатите от нейното прилагане и коментарите на експерти, както и въз основа на оценката ѝ по време на Конференцията.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 122 439 BGN
Общ бюджет: 109 474 BGN
БФП: 109 474 BGN
Общо изплатени средства: 109 450 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 109 474 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 24 488 BGN
2013 84 962 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
109 450 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 93 053 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 20 815 BGN
2013 72 218 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
93 032 BGN
В т.ч. Национално финансиране 16 421 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 3 673 BGN
2013 12 744 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
16 417 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой обменени нови практики, трансферирани добри практики и представени нови идеи пред партньорите
Индикатор 2 Проведени работни срещи между партньорите по проект 0127
Индикатор 3 Проведени информационни кампании за привличане на гражданското общество и повишаване на обществената информираност по проект 0127
Индикатор 4 Разработени анализи по проект 0127
Индикатор 5 Проведени проучвания по проект 0127
Индикатор 6 Разработени методологии по проект 0127
Индикатор 7 Проведени конференции по проект 0127


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз