Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-7.0.01-0012-C0001
Номер на проект: ---
Наименование: The Knowledgeable Family Enterprise - Знаещият семеен бизнес
Бенефициент: Дружество "Знание" - София
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 26.01.2012
Начална дата: 29.02.2012
Дата на приключване: 29.08.2013
Статус: Приключен
Място на изпълнение: На територията на ЕС
Описание
Описание на проекта: Трансфер на модел и добри практики за предоставяне на услуги за обучение и консултиране на семейните фирми и предприятия от Малта в България с цел изследване, апробиране, адаптиране и внедряване на устойчиви практики за адаптация на служителите на всички равнища, включително и собствениците към спецификата и особеностите на семейството като бизнес среда и към променящите се условия на работното място и използването на нови технологии в малките, средни и големи предприятия.
Дейности: Дейност 1 Ситуационен анализ на семейните фирми и тенденциите за развитие на семейния бизнес в България. Сравнителни модели с добрите практики на Малта. Ситуационен анализ на средата за развитие на семеен бизнес в България по отношение наличие, организационни структури, управленски практики, устойчивост и ефективност на семейните фирми в България, както и Сравнителен анализ спрямо семейния бизнес в Малта, идентифицирайки релевантни добри практики, както и средиземноморския обхват на вече въведени мерки за повишаване на конкурентоспособността;
Дейност 2 Обучение на бизнес съветници по семеен бизнес от България в Малта на основата на разработения модел за фирмено развитие и управленско консултиране на семеен бизнес Организиране на обучителен семинар за бизнес съветници на семеен бизнес в Малта – 7 души ще бъдат обучени съгласно предварително подготвена програма в рамките на 5 работни дни – 3 дена обучение, 2 дена практически посещения; Участниците в обучението ще придобият знания относно за същността и значението на семейния бизнес, както и относно формите и организацията на неговото възникване; знания относно фазите на процеса на предаване на бизнеса между отделните поколения; достъп до практически инструменти, които могат да се използват за генериране на по-голям бизнес резултат от вече съществуващи клиенти на семейната фирма.
Дейност 3 Пилотни обучения на семейни фирми в България Организация и провеждане на пилотни обучения на семейни бизнеси в България в 6-те региона на планиране (6 обучения, всяко от по 5 дена и по 10 часа консултации за всеки регион) – да бъдат избрани микро, малки, средни и големи фирми/ предприятия. Пилотните обучения да се проведат от малтийски консултанти на семеен бизнес и обучените български бизнес съветници по сертифицирана програма (виж Приложение) в България. Програмата е предназначена за членове на успешни семейни фирми или служители, които искат да придобият технически познания за начина, по който семейните фирми следва да бъдат организирани с цел да бъде постигната устойчивост и бъдеще на бизнеса. Целта е всеки, който по някакъв начин участва в семеен бизнес, независимо, дали като член на съответното семейство, доставчик на услуги, собственик, директор, наследник, мениджър или служител или бизнес предприемач, да има достъп до разработената програма, като получи необходимите умения в резултат. Програмата представя ключови модели и рамки, които обясняват уникалната динамика на семейните бизнеси. Собствеността, управлението и лидерството на семеен бизнес следва да се справят с тази динамикa по съвсем различен начин от стандартния тип бизнес. Най-добрите практики и решения с оглед горепосоченото ще бъдат представени на обучаемите чрез интерактивни методи и казуси.
Дейност 4 Консултиране на избрани фирми от вече обучените в България Консултиране на избрани фирми от вече обучените в България по теми за „Разбиране на Голямата картина“ - Значението на семейния бизнес, разбиране относно промените в семейството, бизнес системата семействбо и инструментариум за успешен преход между поколенията; „Въпросите на следващото поколение“ - Как да интегрираме членовете на следващото поколение в семейния бизнес и кои да бъдат основните опорни точки, които да продължат да поддържат развитието на фирмата?; „Управление и собственост на семейния бизнес“ - Видове лидерски стилове, кой може да се превърне в собственик и какви са правата и отговорностите на собствениците.; „Корпоративно управление и ръководство на семейството в семейния бизнес“; „Управление на промяната“, „Управление на конфликти“; „Правна рамка на семейния бизнес“ - правни аспекти на бизнеса. Особености на законодателството при семейния бизнес.; „Успешно планиране на прехода межу поколенията“ - преходът между поколенията е продължителен процес. Значението на умелото планиране,което следва да постигне успешен преход от едно поколение към друго.
Дейност 5 Разработване и публикуване на Наръчник за обучение на семейни фирми Разработване на Наръчник за обучение на семейни фирми; Публикуване и разпространение на създадения Наръчник Наръчникът в рамките ще постави акцент върху практически примери и добри практики и съответно по-голям фокус относно приложението на представения инструментариум от методи и техники за работа със семейния бизнес. След което ще бъдат подробно представени новите инструменти, като се разгледат в детайли и прецизират използваната методология. В резултат на горепосоченото ще бъде предоставена допълнителна помощ в приложението на новите техники, което още повече да улесни учебното преживяване. Последната трета част ще обхване процеса на развитие на организационни структури в рамките на семейните фирми, както и модели за тяхното управление. Всяка семейна фирма е от значение за съответната икономика, но с оглед да се предостави пълният набор от услуги за семейния бизнес, и да се избягнат критичните точкии състояния, които лесно възникват и са познати в практиката, е необходимо да се придобият знания и умения за начина, по който функционира семейният бизнес като цяло и да се усвоят практически техники, които да позволят посредством Наръчника да се създадат практики за бизнес съветниците да напътстват и консултират своите клиенти посредством подпомаганаето на семейните фирми да изграждат успешни мулти-генеративни предприемачески организации. Разработено учебно помагало Наръчник за обучение на семейни фирми, което ще подпомага обучението на работещите в семейните фирми
Дейност 6 Разработване и публикуване на Ръководство за управление и добри практики в сферата на семейния бизнес Създаване на материал, подпомагащ малкия семеен бизнес и разпространението на добрите практики за тяхната конкурентноспособност. Разработеното Ръководство ще служи за въведение в управлението и организационната структура на семейния бизнес посредством извеждане и подробно представяне на идентифицираните добри практики от Ситуационния анализ, сравнителните тенденции и проведените обучения и консултации за устойчив модел на успешните семейни фирми в България, които се управляват добре. Управлението в семейния бизнес е изключително различно от традиционното корпоративно управление, тъй като следва да балансира различни и често пъти конкуриращи се интереси на семейството и съответно – неговата фирма. Управлението изисква от семейните фирми да се променят сравнително бързо в хода на времето и с нарастването на самото семейство, бизнесът се превръща във все по-комплексен. Ръководството ще представя въведение в стандартите на добрите практаки в управлението на семейни фирми и обяснява как техните нужди се адаптират с времето. Тези знания са от значение, тъй като фирмите по този начин ще бъдат в състояние да разпознават заинтересовани страни, партньори и клиенти, чийто бъдещ успех и печалба зависят от това да осъзнаят тези нови форми и практики на управление, както и наличния набор от организационни структури.
Дейност 7 Информация и публичност Запознаване на широката общественост с постигнатите резултати от извършените дейности. Провеждане на семинар за споделяне на добрите практики със заинтересованите групи и институции. Избор на подходящ изпълнител и възлагане на поръчка за изработка на информационни материали. Провеждане на информационна кампания за възможностите за обучение и консултиране.
Дейност 8 Управление и координация на проекта Успешно осъществяване на проекта Създаване на група с представители на кандидата и партньора, които ще координират и наблюдават изпълнението и завършването на задачите. Ръководителят на проекта от Дружество “Знание” и координатора от Малта ще отговарят за всички основни дейности по време на изпълнение на проекта. Координаторът на проекта ще следи дейностите да се извършват в точния срок за постигане на резултатите. Подготовка и организация на дейностите според актуализирания времеви график. Подготовка на междинните и крайния отчети.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 187 992 BGN
Общ бюджет: 174 986 BGN
БФП: 174 986 BGN
Общо изплатени средства: 174 986 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 174 986 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 37 598 BGN
2013 137 388 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
174 986 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 148 738 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 31 958 BGN
2013 116 780 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
148 738 BGN
В т.ч. Национално финансиране 26 248 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 5 640 BGN
2013 20 608 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
26 248 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, участвали в транснационални и междурегионални програми за обмяна на опит
Индикатор 2 Брой обменени нови практики, трансферирани добри практики и представени нови идеи пред партньорите
Индикатор 3 Създаване на партньорство
Индикатор 4 брой участвали в обучение
Индикатор 5 трансферирани добри практики
Индикатор 6 нови идеи представени пред партньорите


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз