Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG161PO005-3.0.07-0031-C0001
Номер на проект: 5103020-24-667
Наименование: "Мерки за подобряване условията за обитаване на 4 редки и застрашени горски видове птици на територията на ПП Българка"
Бенефициент: Дирекция на Природен парк Българка
Източник на финансиране: ЕФРР ==> Оперативна програма "Околна среда"
Дата на решение на договарящия орган: 16.12.2011
Начална дата: 17.01.2012
Дата на приключване: 15.10.2015
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Северен централен
               Габрово
Описание
Описание на проекта: Спиране загубата на биологичното разнообразие и в частност на четири вида редки и защитени птици – Лещарка (Bonasa bonasia), Полубеловрата мухоловка (Ficedula semitorquata), Червеногуша мухоловка (Ficedula parva), Южен белогръб кълвач (Dendrocopos leucotos lilfordi)
Дейности: Дейност 1: УПРАВЛЕНИЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТА • Сформиране на екип за управление. Управлението на проекта ще се извършва пряко от бенефициента. За целта ще бъде сформирано звено за управление, което ще се състои от вътрешни експерти – служители на бенефициента. Екипът за управление включва ръководител на проекта, координатор, финансист, юрист и експерт „Връзки с обществеността”. Подробно описание на екипа, основните функции и задачи, изисквания за квалификация и отговорностите са дадени в раздел I т.1.1 • .Сформиране на екип за изпълнение. Ръководителят на проекта е пряко отговорен за изпълнението на проектните дейности. Той трябва да носи отговорност и за избора на най-подходящия екип за изпъление на задачите. За да се постигне максимално ефективно използване на ресурсите по проекта – времеви и финансови, както и за да се гарантира добро планиране на дейностите по проекта, изборът на изпълнители е съсредоточено в началото на периода по изпълнение на проекта. В допълнение, спецификата на някои дейности позволява да се избере един общ изпълнител, така че да се оптимизират разходите за изпълнение и администриране.
Дейност 2: ПРОВЕЖДАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПРОУЧВАНИЯ НА ПОПУЛАЦИИТЕ НА ЦЕЛЕВИТЕ ВИДОВЕ И ОЦЕНКА НА БПС /БЛАГОПРИЯТЕН ПРИРОДОЗАЩИТЕН СТАТУС/ Сред основните обекти на опазване в ПП ”Българка” са девствените горски екосистеми запазени в стръмните северни склонове на Центр.Стара планина. В тези гори са установени едни от най-редките и слабо проучени видове птици –обитатели на планинските гори в България – лещарката, полубеловратата и червеногушата мухоловка и белогръбия кълвач. За да бъде успешно опазването на тези критично застрашени видове е необходимо да бъде събрана подробна научна информация за техния статус в парка - разпространение, численост, местообитания и заплахи. След това ще се извършат теренни специализирани проучвани за доказване, допълване и конкретизиране на данните. В резултат извършеното ще бъдат набелязани основните лимитиращи фактори за всеки от видовете и ще бъде определен научно обоснован комплекс от мерки за опазването на видовете. В рамките на проекта ще бъдат приложени на практика тези от мерките, които могат да бъдат реализирани в един краткосрочен план /в рамките на проекта/. Останалите мерки ще залегнат в стратегически документи, планиращи или регламентиращи ползването на природните ресурси в местообитанията на видовете – обект на проекта. Дейността се състои от две части: а) Проучване и анализ на наличната литература. б) Провеждане на теренни проучвания. Ще се проучи цялата налична информация и публикации за статуса и разпространението на застрашените видове. Ще се извършат специализираните научни изследвания, ще се обособи проучвателена база, която ще е подкрепена от щателно картиране и изготвяне на необходимия картен материал. Ще се изготви доклад с препоръки и научно обосновани мерки за прилагане с цел защита и подпомагане на популациите на четирите вида птици и достигане на БПС.
Дейност 3: ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ПРИОРИТЕТНИТЕ ЗА ЦЕЛЕВИТЕ ВИДОВЕ МЕСТООБИТАНИЯ И ИЗГОТВЯНЕ НА КАРТА НА ПРИОРИТЕТНИТЕ МЕСТООБИТАНИЯ • Изборът на видове обитаващи горите е направен във връзка с високатa уязвимост на горските местообитания свързана с активното им ползване от човека. Ползването на горите в ПП “Българка“ не е забранено и се извършва активно, макар и регулирано в известна степен. Известно е, че активното горско стопанство принципно е основният лимитиращ фактор за целевите видове в настоящия проект. Нашата основна цел ще бъде да се оцени влиянието на горското стопанство върху застрашените видове птици и да се набележат мерки и препоръки за устойчиво ползване на горите в рамките на обитаваните от тях територии. Ще се извършат теренни проучвания на местообитанията с цел определяне на местата за извършване на консервационните дейности за четирите вида птици. Получените резултати от теренните проучвания и изследвания на орнитолозите, полевия експерт - местообитания и консултанта “Лесовъдски дейности” ще бъдат нанесени върху картната основа на парка за определяне на бъдещите консервационни дейности. Като резултат от тази дейност ще се изготви доклад с необходимите дейности, които следва да се прилагат в краткосрочен и дългосрочен план за достигане на БПС и стабилизиране на популациите на четирите вида птици.
Дейност 4: ИЗРАБОТВАНЕ И ПОСТАВЯНЕ НА ИЗКУСТВЕНИ ГНЕЗДИЛКИ (КЪЩИЧКИ) ЗА ПОЛУБЕЛОВРАТАТА И ЧЕРВЕНОГУШАТА МУХОЛОВКИ И БЕЛОГЪРБИЯ КЪЛВАЧ С цел запазване на гнездовите популации на трите вида птици е необходимо поставянето на 450 изкуствени гнездилки, по 150 за трите вида, които да наподобяват естествените хралупи на тяхното гнездене. Местата за поставяне ще се определят след проведените проучвания за местообитанията и видовете и намалелия брой (отсечени) стари хралупати дървета – следствие от провежданите санитарни и други видове сечи.
Дейност 5: СЪЗДАВАНЕ НА ИЗКУСТВЕНИ ЗИМНИ УБЕЖИЩА ЗА ЛЕЩАРКА С цел подобряване на местообитанията на лещарката в проекта предвиждаме създаването на 15 изкуствени зимни убежища за лещарка. Прилагайки опита на редица държави ще предприемем дейности по създаване изкуствени зимни убежища чрез струпване на клони от дървета. Местата ще се определят след анализ и приоретизиране на направените теренни и литературни изследвания.
Дейност 6: ПОДХРАНВАНЕ ПРЕЗ ЗИМНИЯ ПЕРИОД Предвиждаме в районите с концентрация на приоритетните видове да бъдат създадени хранилки. За целта в 15-те района с изкуствени зимни убежища на лещарката ще се поставят стари, изгнили пънове с напукана кора, под която да се събират различни видове насекоми, служещи за храна на лещарката и белогърбия кълвач. Част от тях ще съвпаднат с местата за изкуствени убежища за лещарката. Също така ще се направят допълнителни хранилки – дървени скари, върху които ще се складира сено с класове и метлици, разположени в близост до 15 места за зимни убежища. Целта за тяхната направа и поддръжка е при „придърпването” на сеното от дивите животни семената, които ще паднат отдолу да служат за храна на лещарката и останалите птици. Сеното, което ще се напластява върху хранилките ще бъде добивано чрез косене на билните поляни в целевата територия. Добивът ще стане в по-късна фаза на тревите, когато семената са узрели, така че да се запазят хранителните им вещества. На мястото на косене сеното ще бъде два пъти обръщано и пренесено за временно съхранение в места, близки до местата за зимно подхранване. През зимните месеци от там ще се взема определено количество сено и ще се складира на скарите за подхранване на лещарката. В тези райони ще се създадат и „прашни бани”. При тях чрез насипване покрай горските пътища на дребна фракция, лещарките ще си набавят необходимите гастролити.
Дейност 7: ПОДПОМАГАНЕ НА МЕСТООБИТАНИЯТА И ОБОГАТЯВАНЕ НА ПОДРАСТТА В близост до определените 15-те убежища ще бъде внесено допълнително подлес в близост до покрайнините на съседните горски местообитания. Контейнерните храсти, които ще се засадят допълнително ще са от леска Corylus avellana - 10000бр. и Sorbus aucuparia – офика – 5000 броя. Изборът им е свързан с това, че ресите на леската и плодовете на офиката присъстват в „менюто” на лещарката. На тези храсти ще бъде направено три пъти отглеждане по време на проекта и при необходимост (при доказано неприхващане на част от тях) ще бъдат подменени с нови.
Дейност 8: Урегулиране на неблагоприятното антропогенно въздействие и туристопотока в целевите местообитания Осигуряване на необходимото спокойствие на целевите видове през гнездовия им сезон като основна природозащитна мярка за подобряване статуса на популациите им. Обогатяването на подраста и подобряването на местообитанията им ще е пряк резултат от изпълнението на тази дейност, която предвижда: - Идентификация на горските пътища, които съществуват, но не са заложени в лесоустрйствените проекти на ДГС Габрово и ДГС Плачковци. Съгласуване на необходимостта от тези пътища за целите на горските стопанства в района. - Идентификация на нерегламентираните горски пътища, използвани за нелегални дейности – управление на АТВ, мотори и други ПМС-та. Често пъти практиката показва, че по такива пътища се извозват нелегално придобита дървесина и други материали придобити по открит способ на територията на парка без разрешение. - Преустановяване на движението по нерегламентирани в лесоустройствените проекти пътища чрез поставяне на временни преградни съоръжения и засяване на дървета и храсти, които, от една страна, ще подобрят характеристиките на местообитанието на целевите видове птици, и от друга – ще осигурят дългосрочна устойчивост на постигнатите резултати и естествена бариера за неблагоприятното антропогенно въздействие върху всички животински и растителни видове в районите на действие. - Поставяне на информационни табели за урегулиране на туристопотока – 20бр. - Съвместна работа и съгласуване на дейността с представители на ДГС Габрово и ДГС Плачковци и представители на БЛРС по време на предвидените двудневни работни срещи с тях в Дейност 10.
Дейност 9: МОНИТОРИНГ НА ЦЕЛЕВИТЕ ВИДОВЕ И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕДВИДЕНИТЕ ДЕЙНОСТИ И МАРКИРАНЕ НА ПТИЦИ СЪС СТАНДАРТНИ И ЦВЕТНИ ОРНИТОЛОГИЧНИ ПРЪСТЕНИ • Ще се провежда ежемесечен мониторинг на популациите на четирите вида птици и резултатите от консервационните дейности. За правилното провеждане ще бъдат проектирани и изградени шест броя земни укрития. Те ще бъдат вкопани в земята със стабилизирани стени и съответното отводняване. Над тях ще се направи земен насип, който ще се затреви. • Проектът предвижда и маркиране на птици от целевите видове с цветни и стандартни орнитологични пръстени, за да се проследят тенденциите в локалните популации. За целта ще бъдат закупени орнитологични мрежи, пръстени и необходимото оборудване за опръстеняване на целевите видове по проекта. Опръстеняването ще се извърши, спазвайки се изискванията на Закона за биоразнообразието. В края на дейността ще се подготви доклад за постигнатите резултати.
Дейност 10: РАЗРАБОТКА НА ОБУЧИТЕЛНА ПЛАТФОРМА И ПОСЛЕДВАЩО ОБУЧЕНИЕ Дейността ще се състои от три компонента 1. Разработване на онлайн обучителна платформа - За изпълнението на тази дейност отговаря експертът „Връзки с обществеността”. Наличната информация за цялостната методология за възстановяване на популациите на четирите застрашени вида птици, както и подобряването и защитата на местообитанията им ще бъде систематизирана и разработена под формата на онлайн обучителна платформа, която ще бъде използвана както от служители от системата на държавното горско стопанство, така ще е от полза за неправителствени организации, работещи в сферата на екологията и природозащитата, журналисти, които да обогатят своите познания, представители на БЛРС и други заинтересовани. Онлайн обучителната платформа ще съдържа още информация за нормативната уредба в областта на биоразнообразието, форум за обсъждане на конкретни теми, карти, снимков материал, добри практики, полезни връзки. 2. С цел повишаване информираността на служителите от държавните горски стопанства в региона и представители на БЛРС, които са пряко отговорни за устойчивостта на постигнатите резултати и следят съхранението на възстановените местообитания, ще бъде проведено обучение. В рамките на 4 двудневни работни срещи (80 участници) ще се запознаят с дейностите и резултатите на проекта, ще получат информация за цялостната методология за възстановяване на популациите на четирите застрашени вида птици, както и подобряването и защитата на местообитанията им, ще им бъде демонстрирана онлайн платформата и нейните възможности за подпомагане на тяхната дейност. Вторият ден ще бъде практически насочен – служителите от системата на горското стопанство и предствители на ловните сдружения ще бъдат запознати на място с поставените съоръжения, целящи подобряването на целевите местообитания, ще имат възможност да задават въпроси към специалистите – орнитолози, ще се набележат мерки за бъдещи действия с цел предотвратяване на незаконен лов и защита на популациите на видовете. 3. Виртуална визуализация на редките и защитени видове, с цел интерактивно обучение и изграждане на природозащитно мислене и подрастващите и местната общност. Тъй като сред заинтересованите страни липсва информация за защитените целеви видове на проекта, търсим интрактивен и иновативен подход за тяхното приобщаване. Част от обучението ще се проведе и представяйки и използвайки виртуална визуализация на редките и защитени видове. Тя ще се изработи и ще се снабни с необходимия софтуер специално за проекта. Чрез 3D визуализацията ще се постигне фото-реалистично компютърно пресъздаване на птиците и обектите, интегриране на 3D модела към реалният терен и обкръжаващата го среда, с цел да се добие по-добра реална представа за презентираната тема и да се осъществи положително въздействие върху обучаемите. Системата ще използва статична и динамична 3D визуализация, която максимално ще ангажира вниманието на аудиторията, комплексно ще въздейства – звуково и зрително.
Дейност 11: МЕРКИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ПУБЛИЧНОСТ Експертът „Връзки с обществеността“ ще прилага мерките за информация и публичност спрямо целевите групи. Групите са: (1) регионални и национални медии; (2) широка общественост; (3) междинно звено на ОПОС; (4) регионални и национални държавни институции. Основните ПР стъпки са: 1. Организиране на 2 прес конференции в началото на проекта и при завършването му. На прес конференциите ще бъдат поканени регионални медии, за да им се представи информация за целите и дейностите по проекта, както и за постигнатите резултати; 2. Изготвяне и разпространение на прес съобщения при всеки етап от реализирането на проекта – минимум 2 прес съобщения до регионалните и национални медии; 3. Изработване на 3 постоянни пояснителни табели, които ще съдържат информация за проекта и финансовия принос на Структурните и Кохезионния фонд; 4. Изработване на 2 вида информационни брошури за проекта в общ тираж 2 000 и плакати 500бр., които ще бъде разпространена до всички заинтересовани институции, както и в информационните центрове в парковете, Демонстрационен център „Българка”, архитектурно етнографски комплекс „Етър”; 5. Изготвяне и разпространение на писма до представителите на местните власти след приключване на основни етапи от реализирането на проекта; 6. Видеодокументиране и изготвяне на информационен видеофилм за редките и застрашени видове птици на територията на природен парк «Българка» . 7. Поддържане на архив на всички публикации свързани с проекта и други доказателства, необходими за изготвянето на докладите по напредъка. Архивът ще бъде част от общия архив на проекта; При осъществяването на всички мерки ще бъдат спазени изискванията за изпълнение на мерките за информация и публичност. Дейностите предварително ще бъдат консултирани с междинното звено на програмата.
Дейност 12: ОДИТ НА ПРОЕКТА Лицензиран одитор, който ще бъде подпомаган от финансиста и ръководителя от екипа за управление на проекта. Извършването на одит се възлага по реда на ЗОП. Преди подаване на искания за средства ще се представи одитен доклад за извършен одит с одитно мнение за законосъобразността на съответните обществени поръчки, осчетоводяване на разходите, включени в искането за средства в счетоводната система. Към окончателното искане за средства ще се представи окончателен одитен доклад, който съдържа одитно мнение, относно цялостното изпълнение на проекта. Ще бъде осигурен достъп до счетоводната и друга документация по проекта.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:
" Благоустрояване" ЕООД
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 610 019 BGN
Общ бюджет: 473 618 BGN
БФП: 473 618 BGN
Общо изплатени средства: 473 618 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 473 618 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 135 471 BGN
2013 224 512 BGN
2014 52 810 BGN
2015 60 825 BGN
473 618 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 402 575 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 115 150 BGN
2013 190 835 BGN
2014 44 889 BGN
2015 51 701 BGN
402 575 BGN
В т.ч. Национално финансиране 71 043 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 20 321 BGN
2013 33 677 BGN
2014 7 922 BGN
2015 9 124 BGN
71 043 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Извършени анализи, оценки и проучвания
Индикатор 2 Животински видове, за чието опазване / възстановяване се изпълняват дейности
Индикатор 3 Местообитания за животински видове, за чието възстановяване / опазване се изпълняват дейности
Индикатор 4 Защитени територии, за които се изпълняват дейности


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз