Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-5.2.06-0029-C0001
Номер на проект: BG051PO001-5.2.06/D01/0011
Наименование: „Онлайн психологически консултации и терапия за уязвими социални групи”
Бенефициент: ЕТ "Тома Б. Томов"
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 05.08.2010
Начална дата: 28.10.2010
Дата на приключване: 01.03.2012
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Югозападен
               София град
                    Столична
Описание
Описание на проекта: Предоставяне на иновативна услуга за преодоляване на социалното изключване - онлайн психологически консултации и терапия за уязвими групи в обществото – хора с увреждания – незрящи и инвалиди, и ХИВ позитивни. 2. Емоционално отреагиране, терапия и ресоциализация на представители на уязвимите групи.
Дейности: Дейност 1 – Сформиране на екип за управление на проекта Описание: Сформиране на проектния екип - ръководител на проекта, технически сътрудник и счетоводител, посочени в т. II на формуляра за кандидатстване. Подписване на граждански договори с членовете на екипа. Разпределяне на задълженията за реализацията на проекта между отделните членове на екипа, изготвяне на план-график за изпълнение на дейностите, предвидени в проектното предложение. Обосновка: Дейността е необходима, за да се сформира и координира екипът за управление на проекта, след което може да започне същинското изпълнение на дейностите, предвидени в проектното предложение.
Дейност 2 – Наемане на необходимия персонал за предоставяне на социалната услуга Описание: Наемане на трудови договори на необходимия персонал за предоставяне на социалната услуга – трима оперативни психолози и един компютърен специалист с функционални отговорности и характеристики, посочени в т. IV, 5.3.3. на формуляра за кандидатстване. Разпределяне на задълженията за ефективно предоставяне на услугата между отделните членове на персонала. Подготовката на дейността включва предварителен избор на персонала, който ще бъде нает, според процедурите за избор на подизпълнители съгласно ПМС № 55/12.03.2007 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове на Европейския съюз. Обосновка: Дейността е необходима, за да се избере и назначи предвиденият персонал за предоставяне на социалната услуга. Тримата оперативни психолози са необходими за извършване на същинските психологически консултации и терапия, докато компютърният специалист е необходим за изработването и поддръжката на интернет сайта, чрез който услугата ще се предоставя онлайн. Наетият по проекта персонал е необходим, тъй като назначените в момента от кандидата психолог и информационен специалист са заети с поддръжката и реализацията на сайта e-therapy и не биха могли да съвместяват едновременно двете функции и да предоставят качествени услуги на потребителите.
Дейност 3 – Закупуване на преносими компютри и софтуер. Описание: Закупуване на 4 бр. преносими компютри и софтуер (Windows Vista). Компютрите и софтуерът са необходими за предоставяне на социалната услуга, тъй като по същество тя представлява онлайн психологически консултации и терапия, за което са необходими компютри. Те ще бъдат използвани от екипа от специалисти – тримата оперативни психолози и компютърния специалист. Не е необходимо закупуването на специализиран софтуер за изработване на интернет сайтове, защото компютърния специалист, който ще бъде нает, ще трябва да разполага с такъв лицензиран софтуер, който може да се използва за изработката на необходимия сайт за психологически консултации и терапия. Подготовката на дейността включва предварителен избор на доставчик, който ще бъде избран, според процедурите за избор на подизпълнители съгласно ПМС № 55/12.03.2007 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове на Европейския съюз. Обосновка: Дейността е необходима, за да се осигури на екипа от специалисти необходимата техника за предоставяне на иновативната социална услуга.
Дейност 4 – Изготвяне на идеен проект на сайта за предоставяне на социалната услуга Описание: Изготвяне на предварителен идеен проект на сайта за предоставяне на онлайн психологически консултации и терапия за уязвимите групи. Проектът ще бъде изготвен съвместно от оперативните психолози и компютърния специалист и ще представлява напълно завършена бета версия на сайта, с готов интърфейс, менюта, препратки, формуляри за попълване и т.н. Тази версия ще бъде готова за употреба от потенциалните потребители на услугата и ще отразява визията на екипа, нает по проекта за предоставяне на социалната услуга. Обосновка: Дейността е необходима, за да се създаде предварителна версия на сайта за предоставяне на онлайн психологически консултации и терапия, която да послужи като основа за обсъждане и препоръки от страна на заинтересованите страни по проекта.
Дейност 5 – Обсъждане на идейния проект на сайта за предоставяне на социалната услуга с представители на организациите на целевата група и др. заинтересовани лица. Описание: Организиране на семинари за консултиране на идейния проект на сайта за онлайн консултация и терапия с представители на заинтересованите страни по проекта. Предвижда се да бъде организиран отделен семинар за представителните организации на всяка една от трите целеви групи: • Съюза на слепите в България; • Съюза на инвалидите в България; • Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). На семинарите ще бъдат поканени да присъстват също представители на работодатели, близки и асистенти на хора с увреждания, фондации за борба с вируса на ХИВ/СПИН. Очаква се на тези семинари заинтересованите страни да изразят своето мнение относно качеството на сайта и услугата, както и да отправят препоръки за промени, които биха подобрили значително качеството на предоставяне на иновативната услуга с оглед специфичните нужди и потребности на представителите на отделните целеви групи. Логистичното организиране на семинарите – наем на зали, техника, организация, кетъринг т.н. - ще бъде осъществено като външна услуга от предварително избран изпълнител. В тази връзка подготовката на дейността включва предварителен избор на подизпълнител съгласно ПМС № 55/12.03.2007 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове на Европейския съюз. Обосновка: Дейността е необходима, за да се отчетат мнението и препоръките на заинтересованите страни по проекта относно качеството и възможностите на предварителната версия на сайта. Тези препоръки ще бъдат взети предвид при разработването на окончателната версия, за да се подобри нейната функционалност, както и цялостното качество на предлаганата иновативна услуга.
Дейност 6 – Изготвяне на окончателен вариант на сайта за предоставяне на социалната услуга Описание: Изготвяне на окончателен вариант на сайта за предоставяне на онлайн психологически консултации и терапия за уязвимите групи. Сайтът ще бъде изготвен съвместно от оперативните психолози и компютърния специалист, въз основа на проведените консултации и препоръки на заинтересованите страни. Екипът ще извърши промени спрямо изготвената предварителна версия на сайта като целта е максимална част от коментарите и препоръките на заинтересованите страни да бъдат отразени и внедрени в окончателната версия. Дейността включва също изготвяне на акаунтите (1920 бр.) за бъдещите потребители на услугата от целевите групи и раздаването им на представителните организации на целевите групи (ССБ, СИБ, КАБКИС). Предвижда се броят на акаунтите за всяка организация да съответства пропорционално на броя официално регистрирани представители на рисковата група. По този начин ССБ ще получи 576 бр., СИБ ще получи 1152 бр. и КАБКИС ще получи 192 бр. Обосновка: Дейността е необходима, за да се изготвят окончателен вариант на сайта за предоставяне на онлайн психологически консултации и терапия, както и акаунтите за бъдещите потребители, посредством които може да започне същинското предоставяне на иновативната услуга. С цел подобряване на цялостното качество на услугата, максимална част от препоръките на заинтересованите страни ще бъдат внедрени.
Дейност 7 – Изготвяне на система за мониторинг на резултатите от проекта Описание: Изготвяне на система от въпросници за измерване на състоянието на потребителите преди и след проведена терапия и консултации. Системата ще включва въпросници от типове „САН-карта”, „Личностов въпросник Гийсен”, „Личностов въпросник Айзенк”, както и стандартизиран въпросник за оценка на степен на удовлетвореност или неудовлетвореност от целенасочена психологическа дейност. Същността на тези въпросници е посочена в методологията, описана в т. IV, 5.2.1. на формуляра за кандидатстване. Обосновка: Дейността е необходима, за да се отчита степента на реално подобрение в състоянието и нагласите на потребителите на услугата, както и тяхната удовлетвореност. По този начин ще могат да се наблюдават резултатите от проекта и да се отчита ефективността на иновативната услуга при преодоляване на социалните нужди и проблеми на представителите на целевите групи, към които е насочено проектното предложение.
Дейност 8 – Изготвяне и разпространение на рекламни материали за популяризиране на иновативната услуга. Описание: Изготвяне на 4000 бр. брошури, 10 бр. банери и 20 бр. стикери. Брошурите ще съдържат кратко описание на проекта, целевите групи и услугите, които сайтът за психологически консултации и терапия ще предлага за тях. Те ще бъдат разпространени сред заинтересованите страни, главно сред ССБ, СИБ и КАБКИС с цел популяризиране на сайта и привличане на нови потребители. Банерите, брошурите и стикерите ще съдържат също информация относно изпълнението на проекта с финансовата помощ на ЕСФ. Те ще съдържат информацията, посочена в Дейност 13 - Дейности за информиране и публичност, и ще бъдат използвани по време на стартиращата и заключителната конференция, както и върху закупеното оборудване – четирите преносими компютъра. Изготвянето и отпечатването на рекламните материали ще бъде осъществено като външна услуга от предварително избран изпълнител. В тази връзка подготовката на дейността включва предварителен избор на подизпълнител съгласно ПМС № 55/12.03.2007 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове на Европейския съюз. Обосновка: Дейността е необходима, за да се популяризира иновативната социална услуга сред представителите на целевите групи. Рекламните материали, в частност брошурите, ще достигнат до потенциалните потребители на услугата посредством централните и регионални структури на ССБ, СИБ и КАБКИС. Материалите са необходими също и за изпълнение на дейностите за информиране и публичност относно изпълнението на проекта с финансовата помощ на ЕСФ.
Дейност 9 – Организиране на стартираща конференция. Описание: Организиране и провеждане на първоначална конференция, на която да бъдат представени целите на проекта, целевите групи, както и дейностите, които са предвидени и ще бъдат извършени. На конференцията ще бъде обявено и официалното началото на функционирането на сайта за психологически консултации и терапия за уязвимите групи. За участие в конференцията ще бъдат поканени представители на всички заинтересовани страни - СИБ, ССБ, фондации за борба с вируса на ХИВ/СПИН, КАБКИС, работодатели, близки и асистенти на хора с увреждания. За отразяване на конференцията ще бъдат поканени местни и национални медии. Логистичното организиране на конференцията – наем на зала, техника, организация, кетъринг т.н. - ще бъде осъществено като външна услуга от предварително избран изпълнител. В тази връзка подготовката на дейността включва предварителен избор на подизпълнител съгласно ПМС № 55/12.03.2007 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове на Европейския съюз. Обосновка: Дейността е необходима, за да се популяризират проектът и иновативната социална услуга пред широката публика, за да могат повече представители на целевите групи да научат за тях. Конференцията ще бъде част и от дейностите за информиране и публичност съгласно изискванията на Регламент на Съвета № 1083/2006 от 11 юли 2006 г., установяващ общи разпоредби за ЕФРР, ЕСФ и КФ и Регламент на Комисията № 1828/2006, установяващ правила за изпълнението на Регламент на Съвета 1083/2006, както и Ръководството за изпълнение на дейности за информиране и публичност по ОП РЧР.
Дейност 10 – Предоставяне на иновативната социална услуга. Описание: Предоставяне на онлайн психологически консултации и терапия за представители на целевите групи. Същинската терапия ще се извършва след регистрация на всеки отделен потребител в сайта, който е получил своя акаунт от съответната представителна организация на целевата група (СИБ, ССБ, КАБКИС), в която попада. Терапевтичните сесии ще се извършват от тримата оперативни психолози, в предварително записани от потребителя часове, според методологията, посочена в т. IV, 5.2.1. на формуляра за кандидатстване. Техническата поддръжка на сайта и дистанционното предоставяне на услугата ще се извършва от компютърния специалист в екипа. Обосновка: Дейността е от изключително значение, тъй като представлява същността на настоящото проектно предложение. В резултат на тази дейност и на предоставените онлайн психологически консултации и терапия се очаква да се постигне емоционално отреагиране и ресоциализация на потребителите, както и реално да бъдат преодолени голяма част от нуждите и проблемите на целевите групи, към които е насочен проекта.
Дейност 11 – Изготвяне и разпространение на анализ и доклад за резултатите от изпълнението на проекта. Описание: Изготвяне на анализ и доклад за резултатите от изпълнението на проекта. Те ще бъдат изготвени от външен изпълнител въз основа на данните, събрани с помощта на системата за мониторинг на резултатите от проекта, създадена в Дейност №7. Анализът и докладът ще бъдат отпечатани от външен изпълнител и разпространени сред заинтересованите страни, в частност СИБ, ССБ, КАБКИС, както и всички останали, които проявят интерес. Подготовката на дейността включва предварителен избор на подизпълнители (един за изготвяне на Анализа и Доклада и втори за отпечатването им) съгласно ПМС № 55/12.03.2007 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове на Европейския съюз. Обосновка: Дейността е необходима, за да се анализират безпристрастно резултатите от изпълнението на проекта. Поради тази причина анализът ще бъде извършен от външен изпълнител. Същевременно анализът и докладът ще послужат за представяне и популяризиране на ползите от предоставянето на подобни иновативни социални услуги сред заинтересованите страни и целевите групи. Дейността също така би могла да гарантира устойчивост на резултатите от проекта чрез генериране на подкрепа за по-нататъшно финансиране на подобни дейности и инициативи.
Дейност 12 – Организиране на заключителна конференция. Описание: Организиране и провеждане на заключителна конференция, на която да бъдат представени резултатите от изпълнението на проекта и ползите от предоставянето на подобни иновативни социални услуги, посочени в Анализа и Доклада, изготвени в Дейност № 11. За участие в конференцията ще бъдат поканени представители на всички заинтересовани страни - СИБ, ССБ, фондации за борба с вируса на ХИВ/СПИН, КАБКИС, работодатели, близки и асистенти на хора с увреждания. За отразяване на конференцията ще бъдат поканени местни и национални медии. Логистичното организиране на конференцията – наем на зала, техника, организация, кетъринг т.н. - ще бъде осъществено като външна услуга от предварително избран изпълнител. В тази връзка подготовката на дейността включва предварителен избор на подизпълнител съгласно ПМС № 55/12.03.2007 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове на Европейския съюз. Обосновка: Дейността е необходима, за да се популяризират ползите от предоставянето на подобни иновативни социални услуги сред широката публика. Дейността също така би могла да гарантира устойчивост на резултатите от проекта чрез генериране на подкрепа за по-нататъшно финансиране на подобни дейности и инициативи. Конференцията ще бъде част и от дейностите за информиране и публичност съгласно изискванията на Регламент на Съвета № 1083/2006 от 11 юли 2006 г., установяващ общи разпоредби за ЕФРР, ЕСФ и КФ и Регламент на Комисията № 1828/2006, установяващ правила за изпълнението на Регламент на Съвета 1083/2006, както и Ръководството за изпълнение на дейности за информиране и публичност по ОП РЧР.
Дейност 13 – Дейности за информиране и публичност. Описание: Организиране на две информационни събития за местните и национални медии – за старта и завършването на дейностите по проекта, както и за резултатите от неговото изпълнение. Това са предвидените и описани като отделни дейности (№ 9 и 12) стартираща и заключителна конференции. В залите, където ще се провеждат конференциите, ще бъдат поставени банери, изработени от външен изпълнител в Дейност № 8. Банерите ще съдържат следната информация: • Наименованието на проекта; • Стойността на проекта (включително европейското и националното съ-финансиране); • Флага на ЕС; • Пълното изписване на ЕСФ и ОП РЧР; • Логото на ЕСФ и ОП РЧР. Същата информация, заедно с изречението „Проектът се финансира от Европейския социален фонд и Република България”, ще бъде показвана постоянно на сайта за предоставяне на психологически консултации и терапия, изготвен в Дейност № 6. Изготвените в Дейност № 8 стикери с информация относно изпълнението на проекта с финансовата помощ на ЕСФ и ОП РЧР ще бъдат поставени върху всички закупени преносими компютри, необходими за предоставяне на иновативната услуга. Върху изготвените в Дейност № 8 брошури, както и върху корицата на изготвените в Дейност № 11 Анализ и Доклад за резултатите от изпълнението на проекта също ще бъдат разположени: • Логото на ЕСФ и ОП РЧР; • Наименованието на проекта; • Пълното изписване на ОП РЧР; • Изречението „Проектът се финансира от Европейския социален фонд и Република България”; • Флагът на ЕС. Обосновка: Дейността е необходима, защото е в съответствие с изискванията и задълженията за информиране и публичност, произтичащи от Регламент на Съвета № 1083/2006 от 11 юли 2006 г., установяващ общи разпоредби за ЕФРР, ЕСФ и КФ и Регламент на Комисията № 1828/2006, установяващ правила за изпълнението на Регламент на Съвета 1083/2006, както и Ръководството за изпълнение на дейности за информиране и публичност по ОП РЧР.
Дейност 14 – Заключителни дейности. Описание: Изготвяне на финален финансов и технически отчети. Обосновка: Дейността е необходима за приключване изпълнението на проекта според правилата на настоящата Схема за безвъзмездна финансова помощ.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:
„АПРА” ООД
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 85 986 BGN
Общ бюджет: 81 570 BGN
БФП: 81 570 BGN
Общо изплатени средства: 81 262 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 81 570 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 17 190 BGN
2011 37 295 BGN
2012 26 777 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
81 262 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 69 335 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 14 612 BGN
2011 31 701 BGN
2012 22 760 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
69 073 BGN
В т.ч. Национално финансиране 12 236 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 2 579 BGN
2011 5 594 BGN
2012 4 016 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
12 189 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой разкрити нови форми на социални услуги в общността
Индикатор 2 Брой изготвени и разпространени акаунти за сайта за психологически консултации и терапия
Индикатор 3 Брой изготвени и отпечатани брошури, банери и стикери за популяризиране на иновативната социална услуга
Индикатор 4 Брой проведени конференции 029
Индикатор 5 Брой изготвени и разпространени Анализ и Доклад за резултатите от изпълнението на проекта
Индикатор 6 Брой представители на целевите групи, използвали иновативната социална услуга
Индикатор 7 Брой потребители с висока степен на удовлетвореност от целенасочената терапия
Индикатор 8 Брой потребители, претърпели успешно емоционално отреагиране
Индикатор 9 Брой потребители, постигнали трайна ресоциализация (повишена социална активност)
Индикатор 10 Брой потребители, постигнали трудова реализация


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз