Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-2.1.02-0186-C0001
Номер на проект: ESF-2102-18-13001
Наименование: "Професионална квалификация на заети лица от "ЛИЛИЯ-С" АД, гр.Своге, по професията "Работник в производството на облекло".
Бенефициент: "ЛИЛИЯ-С" АД
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 01.07.2009
Начална дата: 23.07.2009
Дата на приключване: 01.08.2010
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     ЮГОЗАПАДНА И ЮЖНА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
          Югозападен
               София област
                    Своге
Описание
Описание на проекта: Целта на проекта е да се утвърди практика за учение през целия живот ,което ще допринесе до пълна професионална реализация на целевата група .С увеличаване на знанията на обучаемите заети лица във връзка със специалността „Производство на облекло”ще се повиши качеството на работната сила в « ЛИЛИЯ-С» АД чрез постигане на по-висока производителност на труда и подобряване на благосъстоянието на работещите във фирмата.С придобитите нови компетенции ,основани на новите знания,умения и способности, участващите в целевата група ще подобрят ефективността на работата си в бъдеще.Това ще стимулира обучаемите да дават максимума от себе си и да бъдат съпричастни с целите и намеренията на фирмата.Като резултат от всички целенасочени действия да се постигне икономическо и социално сближаване.Увеличеното инвестиране в човешкия капитал чрез добро и достъпно образование ще доведе до по-висока продуктивност.Учението през целия живот и професионалното образование и обучение са от ключово значение з
Дейности: Дейност 1 : Популяризиране на проекта – осъществяване разяснителна кампания сред колектива на фирмата , за възможностите и професионалните перспективите , които същият предоставя На специално организирани планьорки ,ръководството на фирмата ще запознае личния състав с целите на проекта и как той ще повлияе за повишаване знанията по ключови компетенции, а оттам на производителността на труда и съответно на заплащането на обучените заети лица. Ще се направи презентация на основните цели на проекта и дейностите , които се планират да се извършат. Ще се представят перспективите за развитието на персонала и фирмата след успешното приключване на проекта. Ще се проведе среща на екипа на проекта , на която ще се набележат бъдещите действия , задачи , задълженията на членовете на екипа. Ще се обсъдят макети на рекламните материали, които е необходимо да бъдат изготвени с цел стимулирането на личния състав за включване в проектните действия и ще бъде определен отговорник за изготвяне,отпечатване и разпространение на материалите.
Дейност 2 :Изработване на рекламни материали по проекта.Формиране на групите за обучение.  За нуждите на проекта ще бъдат изготвени:  Рекламен плакат, тираж 100 бр.  Информационна диплянка,тираж 100 бр.,на която ще бъдат описани целта на проекта,задачите и целите ,които си поставя фирмата. Плакатите и брошурите ще бъдат разпространени.  Уеб страница.Ще бъде изготвена уеб страница за услугата и резултатите от нея,която ще допринесе за нейната устойчивост и ще е на разположение на всички интересуващи се и стремящи се да я ползват в своята работа. Информационните плакати и диплянки ще са цветни и ще дават информация за : - целта на настоящия проект ; - опитът на обучаващата организация; - задачите и целите, които си поставя фирмата; - възможностите да се придобият нови умения и знания ат заетите лица за повишаване на тяхната квалификация и адаптивност към промените , настъпващи с използването на новите технологии ; - възможностите да повишат своето и на семействата си благосъстояние; - начините за включване в обучението; - източника на финансиране Ще бъдат разпространени на : - територията , обслужвана от фирмата за информация на клиентите; - сред работниците на фирмата с цел увеличаване на техния интерес, а също така запознаване с изгодите , които те биха извлекли участвайки в проекта; След разяснителната работа ще бъдат формирани групите от лицата , желаещи да повишат квалификацията си. Групите за обучение ще бъдат формирани от работещи във фирмата , като се спазват – принципа на равенство между половете и принципа на равните възможности ,без да се прави разлика между участниците по расова или верска принадлежност.
Дейност 3 : Закупуване на учебни материали , учебна литература , подготовка на материално-техническата база и разпространение на рекламните материали. За нуждите на учебните занятия ще бъдат закупени учебни материали : папки , тетрадки , химикалки , специализирана литература и др. Ще бъдат подготвени учебни комплекти за ползване от всеки курсист. Учебните зали ще бъдат подготвени за стартиране на обучението. Ще се сключат договори с членовете на екипа- преподаватели и административно- технически състав. Ще се изготви график за учебните занятия за седемте групи.
Дейност 4 : Провеждане на обучението по професия „Работник в производството на облекло” Курсистите ще бъдат запознати с програмата , условията за провеждане на обучението , техните права и задължения и др. те ще получат индивидуалните си учебни комплекти и график на учебните занятия. 4.1 Квалификационното обучение по специалност „Производство на облекло”, код 5420901, професия „Работник в производството на облекло”, код 542090 Съгласно приложена програма за обучение с основни модули : Модул 1: Здравословни и безопасни условия на труд ; Модул 2: Материалознание Модул 3: Машини и апарати в шивашката промишленост Модул 4: Конструиране на облекло Модул 5: Технология на облеклото Модул 6 : Производствена практика След завършване на професионалното обучение по професията обучените заети лица ще знаят за : -устройството и видовете шевни машини -материалите в шевната промишленост -техниката на безопастност и охрана на труда -правилата за вземане на мерките на тялото -технологичната последователност при скрояване и изработка на долни и връхни облекла Ще могат : - да шият на шевна машина - да почистват, смазват и да регулират механизмите на шевната машина - да шият на ръка - да изпълняват основни и спомагателни операции за изработка на отделни детайли - да кроят долно и връхно дамско и мъжко облекло - да използват стандартни и индивидуални размевни таблици - да изготвя шаблони и кройки за производство на облекло Дейност 4.2: Провеждане на изпити след приключване на всеки модул от учебните програми и заключителни изпити,след приключване на обучението.Текущо административно обслужване на курсовете. За всеки модул ще бъдат изготвени изпитни протоколи.Ще бъдат разработени изпитни тестове от преподавателите ,с които ще се оценят знанията на курсистите.Заключителните изпити по теория и практика ще се провеждат с изпитна комисия,назначена от ръководителя на проекта в присъствието на представител на ръководството на фирмата.Ще се извършва перманентен контрол върху посещаемостта на курсистите чрез водене на присъствени форми. По време на провеждане на занятията ще се води строга отчетност и контрол за целесъобразно изразходване на средствата по проекта, текущо изготвяне и поддържане на учебната документация – подреждане ,комплектоване,архивиране. Ще се следи ежемесечното изплащане на хонорари, възнаграждения и дължимите социални осигуровки,плащанията по осигуряване на учебните материали и пособия,като особено внимание ще се обръща на материалите ,които действително се влагат в съответните производства и пряко влияят върху финансовите резултати. В края на обучението ще бъдат издадени свидетелства за професионална квалификация по образец на МОН.
Дейност 5: Анализ на резултатите от провежданите дейности и изготвяне на месечни технически и финансови отчети и окончателен отчет. По време на обучението се провеждат анкетни проучвания за оценка на извършваното обучение от курсистите.Координаторът и ръководителя на проекта изготвят анализ на резултатите които се представят на ръководството на фирмата,участваща в проекта.Тя от своя страна обсъжда резултатите и внася при необходимост предложения за подобрения в организацията и условията за реализация на проекта. Ежемесечно ще се изготвят и предоставят на Договарящия орган месечни отчети за напредъка на проекта ,за постигнатите резултати и решените проблеми.След приключване на проекта ще се изготви окончателен технически и финансов отчет.
Дейност 6: Провеждане на заключителна конференция за огласяване на резултатите от проекта. На конференцията съвместно ръководството на фирмата и на обучаващата организация ще си споделят проблемите с цел тяхното преодоляване, ще извършат оценка на постигнатите резултати от проведеното обучение и ефективността на проекта. Ще се набележат предстоящите действия за продължаване на съвместната работа по повишаване квалификацията на работещите във фирмата за поддържане на лидерската й позиция в региона. Ще бъде запознат колективът за разширяване на действията чрез включване на нови услуги към настоящият пакет. Сред поканените на срещите ще бъдат работодатели, представители на Агенцията по заетостта и Дирекции бюра по труда,НАПОО и др. Ще бъдат издадени : Информационни брошури – 50бр. Информационните брошури ще са цветни и ще дават информация за постигнатите цели и резултати от обучението. Рекламни плакати – 50 бр. Рекламните плакати ще са цветни и ще дават информация за постигнатите цели и резултати от обучението. Рекламните материали ще се разпространяват на територията обслужвана от фирмата с цел Оперативна програма РЧР да придобие повече гражданственост и популярност.
Партньори
Партньори:
Едноличен търговец "ХЛИМИЯ-ХРИСТИНА ЙОНОВА"
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 80 451 BGN
Общ бюджет: 89 107 BGN
БФП: 71 286 BGN
Общо изплатени средства: 71 278 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 71 286 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 16 090 BGN
2010 0 BGN
2011 55 188 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
71 278 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 60 593 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 13 677 BGN
2010 0 BGN
2011 46 910 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
60 586 BGN
В т.ч. Национално финансиране 10 693 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 2 414 BGN
2010 0 BGN
2011 8 278 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
10 692 BGN
Финансиране от бенефициента 20 113 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация
Индикатор 2 дял на лицата, придобили или повишили степента си на професионална квалификация
Индикатор 3 Дял на служителите, успешно завършили обучение


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз