Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG161PO003-1.1.02-0002-C0001
Номер на проект: ---
Наименование: Внедряване на фамилия акумулаторни ръчни електроинструменти.
Бенефициент: "СПАРКИ ЕЛТОС" АД
Източник на финансиране: ЕФРР ==> Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика"
Дата на решение на договарящия орган: 20.05.2009
Начална дата: 08.07.2009
Дата на приключване: 08.01.2011
Статус: Прекратен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Северозападен
               Ловеч
                    Ловеч
Описание
Описание на проекта: Общата цел на проекта е повишаването на конкурентоспособността на предприятието СПАРКИ ЕЛТОС АД чрез внедряване на нов иновативен продукт - ФАМИЛИЯ РЪЧНИ ЕЛЕКТРОИНСТРУМЕНТИ С ВИСОКОКАПАЦИТИВНО АКУМУЛАТОРНО ЗАХРАНВАНЕ, базирана на нови знания, ноу-хау и технологичен опит в областта на модерните производствени технологии, изследователски подходи и практики. Конкурентното производството на акумулаторни професионални ръчни електро-инструменти (особено на фона на настъпващите китайски производители), които да отговарят и на най-взискателните европейски и световни пазари със своя потенциал в много доброто им съотношение цена/качество цели да увеличи приходите и допълнителната печалба на фирмата, коятро да осигури възможност за устойчиво развитие на фирмата в средносрочен и дългосрочен план съпроводено с увеличаване на броя на заетите и стабилизиране на производствения и инженерния персонал.
Дейности: 1. Подготовка за доставка на специализирано оборудване. 1. Избор на фирми производители на оборудването. 2. Сключване на договори с избраните доставчици на оборудването.
2. Доставка и въвеждане в експлоатация на технологично и друго специфично оборудване, позволяващо внедряване в редовно производство на фамилия ръчни електроинструменти, с акумулаторно захранване 1. Подготовка на призводствените площи за новото оборудване. 2. Приемане на оборудването при производителя. 3. Доставка на новото оборудване.
2.1 Поръчка и доставка на - Едношпинделен стругов център за производство на финни ротационни детайли до 42 мм. Струговият център е предназначен за производство на ротационни детайли и в частност котвените валове за акумулаторни двигатели. Запресоване на котвените пакети върху валовете ще се осъществява по нова, неизползвана до момента в Спарки Елтос АД технология. Поради липса на допълнителна изолация върху вала запресоването на пакета се осъществява направо върху вала. При това използването на струговия център ще даде възможност да се осъществи окончателна обработка на повърхнините на вала без да се налага допълнително шлифоване.
2.2 Поръчка и доставка на - Едношпинделен стругов център за производство на финни ротационни детайли до 65мм. Струговият център е предназначен за производство на ротационни детайли за редуктори за акумулаторни машини.
2.3 Поръчка и доставка на - Автоматична преса 120 т за производство на закопчани роторни пакети за DC двигатели плюс шанца за производство на роторна пластина Ф38мм. При сегашната технология пластините на роторния пакет се щанцоват поединично. При набиване на пакета направо върху вала е необходимо ориентация и пресовата сглобка на всяка пластина с вала, което е невъзможно за реализация. Поради тази причина роторния пакет трябва да е със закопчани пластини помежду си при щанцоване. Това изисква нов тип автоматична преса за щанцоване и едновременно закопчаване на пластините.Щанцата е специално предназначена само за производство на пластини със закопчаване за роторни пакети за акумулаторни машини. Тази система е ключова за производствения процес на двигателите.
2.4 Поръчка и доставка на - Външношлифовъчена машина за шлифоване на стъпални дълги ротационни повърхнини с малък диаметър. Машината е специализирана за шлифоване на дълги ротационни детайли с малък диаметър и специална конфигурация използвани в редукторите на акумулаторни машини.
2.5 Поръчка и доставка на - Високоскоростни обработващи центри с точност на позициониране 0,002мм за обработка на корпусни детайли от магнезий за акумулаторни машини. Голямото тегло на захранващата батерия на акумулаторната машина изисква намаляване до минимум теглата на другите възли в машината. Поради тази причина корпусните детайли за редуктори ще се отливат от магнезий, който е значително по-лек от алуминия. Механичната обработка на магнезиеви детайли изисква специални машини със защита от запалване.
2.6 Поръчка и доставка на - Взривобезопасна почистваща дробеметна машина за магнезиеви отливки за акумулаторни машини Машината е специализирана за почистване на магнезиеви отливки чрез обструйване, като е съоръжена със специални взривообезопасени агрегати и възли.
2.7 Поръчка и доставка на - Миялна машина за магнезиеви корпусни детайли за акумулаторни машини. Използване на специални смазочно-охлаждащи течности при механичната обработка на магнезиеви отливки изисква тяхното последващото измиване, т.к. детайлите ще са боядисани предварително преди обработката.
2.8 Поръчка и доставка на - Работни места за монтажна линия за акумулаторни машини. Монтажната линия е специализирана само за монтаж на акумулаторни машини.
2.9 Поръчка и доставка на - Транспортна система(лентов транспортьор - конвейр) за монтажна линия за акумулаторни машини Монтажната линия е необходимо да се снабди с транспортна система за транспорт на изделията - акумулаторни машини по отделните работни места.
2.10 Поръчка и доставка на - Двушпинделни стругове за производство на финни ротационни детайли за редуктори на акумулаторни машини. Конструкцията на ротационно-симетричните детайли за редукторите на акумулаторните гайковерти и винтоверти и перфоратори изисква използване на специализирани стругови центри с определена конфигурация и габарит.
2.11 Поръчка и доставка на - Вътрешношлифовъчна машина с възможност за челно шлифоване на малкомодулни зъбни колела за редуктори на акумулаторни машини с манипулатор за залагане и отнемане на детайлите. Машината е специализирана за вътрешно и челно шлифоване при една установка на ротацинни детайли с малък диаметър, които са типични за механичните системи на акумулаторните машини.
3. Инженерингова дейност по доразвиване на машините от фамилията. Технологичен одит. 1. Доразвитие на фамилията иновативни акумулаторни ръчни електроинструменти. 2. Технологичен одит на конструкциите на изделията при внедряване на фамилията акумулаторни ръчни електроинструменти в производството
4. Планирани СМР дейности за подготовка на халетата преди инсталирането на новото оборудване. Извършване на строително монтажни дейности.
5.Оценяване на техн./функционални параметри на усвояваната компонентна база в редовно производство. Проверка/верификация на параметрите на фамилните типопредставители посредством провеждане на необходимите изпитания на пробни серии на продукти от фам 1. Изпитания за производителност на пробни серии на продукти от фамилията акумулаторни ръчни електроинструменти. 2. Изпитания за безопасност на пробни серии на продукти от фамилията акумулаторни ръчни електроинструменти. 3. Изпитания за надеждност на пробни серии на продукти от фамилията акумулаторни ръчни електроинструменти. 4. Сертифициране на продуктите от фамилията акумулаторни ръчни електроинструменти (TUV, CE).
6. Оценка на себестойността и технико-икономическата ефективност на фамилията, с цел осигуряване на устойчиво развитие на продуктите и тяхната пазарна реализация 1. Оценка на пазарните възможности след представяне на първите серии. 2. Оценка на степента на изпълнение на плана за възвращаемост на инвестициията. 3. Оценка на въздействието върху индустриалната среда. 4. Включване на процесите по развитието и производството на фамилията в съществуващата системана управление на качеството ISO9001/2000.
7. Организация и управление на проекта през времетраене изпълнението на проекта, за намаляване на риска от неефективен инвестиционен процес. 1. Планиране, организация и управление на Дейностите/Задачите/Под-задачите от проекта. 2. Непрекъснат контрол за изпълнение на Дейностите/Задачите/Подза-дачите от проекта. 3. Мониторинг за изпълнение на Дейностите/Задачите/Подзадачите от проекта.
Партньори
Партньори:  
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 3 967 036 BGN
Общ бюджет: 0 BGN
БФП: 0 BGN
Общо изплатени средства: 0 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 0 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
0 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 0 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
0 BGN
В т.ч. Национално финансиране 0 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 0 BGN
2011 0 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
0 BGN
Финансиране от бенефициента 3 967 036 BGN
Индикатори
Индикатор 1 брой НИРД проекти, подкрепени за въвеждане на пазара


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз