Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-5.2.03-0010-C0001
Номер на проект: BG051PO001-5.2.03/D01/0005
Наименование: "Живеем в един свят"
Бенефициент: Община Кула
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 10.04.2009
Начална дата: 17.06.2009
Дата на приключване: 01.10.2010
Статус: Приключен
Място на изпълнение: БЪЛГАРИЯ
     СЕВЕРНА И ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ
          Северозападен
               Видин
                    Кула
Описание
Описание на проекта: Да допринесе за развитие на нови форми на алтернативни услуги за деца и младежи с умствена изостаналост и ускоряване процеса на реформиране на ДДУИ в град Кула чрез нови интегративни дейности за настанените в институцията и отваряне към общността с изграждане на Център за социална рехабилитация и интеграция.
Дейности: 1. Партньорство и контактна група Дейността гарантира успешното реализиране на проекта и прозрачност в работата. Встъпителна среща за полагане основите на добро партньорство между община Кула, Сдружение „Егида” и всички заинтересовани страни в процеса за съставяне на план за действие, избор на Управителен съвет на проекта и създаване на контактна група „За предлагане и управление на социални услуги”. В контактната група ще влизат представители на местната власт от Община Кула; специалисти, полагащи грижи за хора с увреждания; близки и роднини на настанените в ДДУИ; представители на Съюзите на хора с увреждания и НПО, доставчици на социални услуги. Тя ще сътрудничи при наблюдението и оценката на проекта и провеждането на кръглата маса, обмена на добри практики и разпространението на издадените материали. В рамките на тази дейност УС на проекта и контактната група ще упражняват вътрешен мониторинг и оценка на напредъка. Дейността допринася за превенция срещу дискриминацията, процеса на реформи на специализираните институции, добро управление на проекти и насърчава социалното включване.
2. Материално-техническо осигуряване на дейностите и социалните услуги Провеждане на процедури по ЗОП или ПМС №55, според стойността на материалите, услугите и поръчките. Договори с изпълнители. Ще се предвидят необходимите права, отговорности и гаранции, с оглед спазването на сроковете по проекта, техническата спецификация и офертата. Доставки на материали и предвидените услуги ще се реализират според изискванията на съответните дейности в рамките на целия проект. Ремонтът на покрива на Дневния център и боядисване на 2-та кабинета на последния етаж ще се извърши през месец4 на проекта. Така ще се създадат подходящи условия за функционирането на кабинет за арттерапия и кабинет по интереси. Екипът ще осигурява неоходимите материали през целия период на обученията и услугата. Оборудването ще се достави през мес.4, което ще разнообрази и обогати дейностите в кабинетите по трудотерапия /пещ за глина/ и рехабилитация /сух басейн/. Дейността допринася за процеса на реформи на специализираните институции, добро управление на проекти и прозрачност в работата.
3. Нов подход към нуждите на децата и младежите с увреждания Тази дейност осигурява гаранции за качественото обслужване на децатата и младежите в дома и възможността персоналът да извършва алтернативни социални услуги, като се подготви за работа в третото защитено жилище и Центъра за СРИ. Тя е нужна защото на много от децата и младежите в ДДУИ, липсват изградени умения за самостоятелен живот. Цикъл обучения за професионални компетентности и мотивация на 27 експерти и специалисти: І модул: Предлагане и управление на социална услуга. Теми: Нормативна база за предоставяне на социални услуги; Предоставяне на социални услуги в общността, делегирани от Общината; НПО като предлагаща услуги; Администриране на социална услуга; Мениджърски умения; Работа с местни власти, застъпничество, работа с медиите. ІІ модул: Качество на социалните услуги в общността. Теми: Дефиниция за увреждане и видове увреждания; Общественото мнение за хората с увреждания; Вербална и невербална комуникация; Изработване на индивидуална оценка и план за грижа; Работа в екип; Трудотерапия и арт терапия за деца и младежи с увреждания. ІІІ модул: Социалната услуга „Защитено жилище” Теми: структурата на защитените жилища; видове; подбор на клиентите, настанени в тях; подбор на персонала, който ще ги обгрижва; професионални грижи, които трябва да се полагат за клиентите, настанени в тези жилища. ІV-модул: “Психодрама”. Обучения с мотивационна насоченост: “Сензитивен тренинг” за 7 лица. Всички обучения са с продължителност 10 дни 60 часа. В обучителните групи за цикъла обучения участват 27 мед.специалисти, експерти и възпитатели и друг персонал предоставящ социални услуги в групи по 9 лица в петото обучение участват 7 лица от персонала. Обученията ще се проведат от 10 лектори /по двама за едно обучение – лектори и ко-лектор/, за които са предвидени разходи по проекта. Предвид спецификата на темите лекторите ще бъдат канени от София, където има неабхидимите специалисти. Дейността допринася за превенция срещу дискриминацията, процеса на реформи на специализираните институции, добро управление на проекти и насърчава социалното включване.
4. Индивидуални програми След проведените обучения, участниците в тях с помощтта на контактната група на екипен принцип /мултидисциплинарен екип/ ще извършат обследване и ще изработят индивидуални оценки и план за грижа за всяко от децата и младежите, настанени в ДДУИ–Кула. Тези оценки и планове за грижа в резултат на обученията ще бъдат глобално и индивидуално ориентирани към събуждане и търсене на възможно най-голяма автономност и интеграция на децата и младежите с увреждания. Ще предвидят нови мерки спрямо обучителните, терапевтични, възпитателни и рехабилитационни потребности на всички деца. Новите планове ще помогнат да се селектират 8 деца, които в резултат на подходящи интегративни дейности, в последния месец на проекта ще бъдат подготвени за по-самостоятелен живот в третото защитено жилище на община Кула. Дейността допринася за равенство между половете и превенция срещу дискриминацията, прилага иновативни подходи в реформата на институцията, подпомага добро управление на проекти /включени са всички заинтересовани страни/ и насърчава социалното включване исближаване.
5. Изграждане Център за социална рехабилитация и интеграция и структура за дейността му. Община Кула има готовност и е заявила пред общински съвет потребността от разкриването на Център за социална рехабилитация и интеграция на мястото на Дневния център. Контактната група ще извърши анкетно издирване и отдиференциране на нуждите на потребителите. На базата на това проучване ще бъде обсъден и съставен модел и структура на дейността в Дневен център, отговарящи на съвременните изисквания. Материалите ще се изготвят под ръководството на един консултант, нает по проекта. Съгласувано с РДСП ще се предприемат действия за разкриване на услугата с разрешението на Изпълнителния директор на АСП. Центърът е комплекс от социални услуги за рехабилитация, социално-правни консултации, образователно и професионално обучение и ориентиране, изготвяне и осъществяване на индивидуални програми за социално включване. Осигурява включваща, приемаща и стимулираща развитието среда, при отчитане на рисковите за развитието фактори. Ще предлага специализирано оборудване и обзавеждане, в зависимост от конкретните потребности на лицата. Дейности в Центъра: социална интеграция - работа с роднини и близки на увредените лица, връзки с обществеността и организиране на свободното време, отдих и развлечения на клиентите; рехабилитация – двигателна, логопедична, психологична и социална; терапии – музикална, изобразително изкуство, приложно изкуство, кукло и приказотерапия. - трудотерапия - готварство, шивачество, пране и гладене, цветарство и градинарство, зоотерапия и битови умения. Базата на Центъра ще се ползва за интегративните дейности. Дейността допринася за превенция срещу дискриминацията и равенство между половете, процеса на реформи на специализираните институции чрез иновативни дейности и услуги, гарантира ефективност и ефикасност при добро управление на проекти и насърчава социалното включване.
6. Интегративни дейности и обучения Тази дейност изцяло е насочена целевата група деца и младежи с увреждания на интелекта. Чрез нея децата, младежите и девойките ще се подготвят за извеждането им в защитените жилища с различна степен на самостоятелност. След изработването на индивидуалните програми за всяко от тях ще бъдат предложени най-адекватните интегративни дейности. Чрез тях ще се формират нови знания, социални и трудови умения, умения и навици за самостоятелен живот, посредством оказването на точно дозирана подкрепа. Дейностите ще се извършват по седмичен график за 9 месеца по време на проекта. В помощ на екипа от ВО ще се включат наети почасово по проекта: 1 психолог, 1 детски психиатър, 1 арттерапевт и 1 социален работник. Поради обстоятелството, че в гр. Кула не са налице такива специалисти, същите ще пътуват от други градове на страната – Видин, София, Пазарджик, за което в бюджета са заложени пътни, дневни и нощувки. В часовете по трудотерапия децата ще изработват сувенири от природни материали и глина, които община Кула ще дараява на своите гости. Ще се ползват следните кабинети на Център за социална рехабилитация и интеграция: трудотерапия, арттерапия, обучителен, по интереси, рахабилитационен, сензорна зала и сензорна цветна градина. Оборудвани с маси, столове, дидактични материали, велоергометър, пътека, куб ДЕЖ, мек под, душ кабина, джаги, кът на девойката, печка, хладилник, стереоуредба, телевизор, меки и твърди играчки, водни стълбове, светещи сфери и опашки. В рамките на дейността ще се проведе и обучение на 16 души от целевата група, разпределени в 2 групи: І група – 8 деца, които предстои да бъдат изведени в защитено жилище; ІІ група – 8 младежи, които на следващ етап предстои да излязат от институцията. Теми на обучение “Аз мога” /продължителност 60 часа/: Умение за вземане на решения; Умения за самозастъпничество; Умения за явяване пред обществеността; Умения за контактуване с медиите, даване на интервюта. То ще се извърши от двама лектори от София по три часа дневно за всяка група в рамките на 20 дни. Дейността допринася за равенство между половете и превенция срещу дискриминацията, нови подходи в процеса на реформи на специализираните институции, ефикасност и ефективност за добро управление на проекти и насърчава социалното включване и сближаване
7. Обмен на добри практики и демонстрация “Деца учат деца” Дейноста е необходима за укрепване капацитета на ВО и подобряване информираността на заинтересованите страни от област Видин за добрите практики и постижения в областта на социалните услуги в страната. Ще се извърши посещение и семинар в Пазарджик. Два дни за обмен на опит със сродни институции и посещения на Център за социална рехабилитация и интеграция и защитени жилища. Три дни за провеждане на семинар „Добри практики за хора със специфични възможности”. Ще се промотира наръчника с материали, издадени по проекта. На семинара ще бъдат представени резултатите от проекта и опита на ВО и партньора в работата с хора в неравностойно положение. В пътуването от Кула и Видин ще вземат участие 10 лица от контактната група и експерти и предоставящи социални услеги по проекта. На семинара ще присъстват и 10 лица от сродни институции, НПО и местната власт в Пазарджик. Предвид отдалечеността на двете населени места общата продължителност на дейността ще бъде 7 дни, от които два за пътуването. В бюджета са заложени съответните пътни, дневни и нощувки. За реализацията на семинара ежедневно различни лектори ще направят презентации, поради което са предвидени 3 лица по 8 часа – общо 24 човекочаса. В рамките на дейността група ще се проведе и изложба с мероприятие “Деца учат деца” в с. Горски Сеновец: 10 деца и младежи от ДДУИ - Кула, придружавани от 5 възрастни от контактната група и екипа по проекта ще посетят ДДУИ “Слънчице”, с. Горски Сеновец, общ. Стражица, обл. Велико Търново. Екипът на този дом е известен с прилагавено на множество иновативни политики за интеграция и подготовка към самостоятелен живот на децата. Налице е добро сътрудничество между ВО и колегите, поради което се предвижда необходимо за децата и персонала обучение в практиката. Обменът на опит ще се проведе в рамките на 5 дни + 2 за пътуване поради отдалечеността от Кула /450 км./. Ще се проведе демонстрация на уменията “Деца учат деца” на децата и младежите от двата дома, придобити от интегративните дейности и обученията и изложба на произведени в рамките на интегративните дейности пана, глинени съдове, сувенири, на която ще се поканят представители на общността. Дейността допринася за превенция срещу дискриминацията и равни възможности, ангажиране на всички страни в процеса на реформи на специализираните институции, прилагане принципа на децентрализация, добро управление на проекти чрез прозрачност в работата и устойчиво развитие.
8. Кръгла маса „Нуждаем се един от друг” На кръглата маса ще бъдат поканени представители от различни сфери на активност от област Видин и регион Пазарджик. Изработените материали през времето на проекта ще бъдат представени, подложени на обсъждане и предоставени на участниците, за да бъдат използвани при вземането на решения по социални въпроси. Ще се раздадат произведени от децата и младежите сувенири по време на интегративните дейности. Дейността допринася за превенция срещу дискриминацията, ангажиране на всички страни в процеса на реформи на специализираните институции, прилагане принципа на децентрализация, добро управление на проекти чрез прозрачност в работата и устойчиво развитие чрез насърчаване на знанието и социалното включване.
9. Популяризиране и издаване на наръчник Обучителният наръчник от материали ще бъде издаден във вид на брошура, CD и Pover point презентация. Той ще включва изработени от материали и учебните програми. Ще се публикуват 5 съобщения в медиите на различни етапи от проекта; ще се изработи и поддържа сайт на проекта; две табели за визуализация и брошура за популяризиране на услугите. Дейността е необходима за повишаване капацитета на ВО и партньора, публичност и прозрачност в действията и ангажиране на широк кръг от обществото с поблемите на децаат с увреждания. За успешното реализиране на дейността ще бъде нает един IT-експерт за подържане на сайта, който ще се изработи през месец 2 и ще бъде поддържан почасово 10 месеца в рамките на проекта и след това за сметка на ВО. Ще се наеме почасово и консултант за методическа помощ и подготовка на метериалите за наръчника. Поради липсата на такива експерти в гр. Кула, същите ще се наемат от Видин, за което са предвидени пътни и дневни разходи. Дейността допринася за превенция срещу дискриминацията, ангажиране на всички страни в процеса на реформи на специализираните институции, прилагане принципа на децентрализация, добро управление на проекти чрез прозрачност и публичност в работата и устойчиво развитие чрез насърчаване на знанието и социалното включване.
Партньори
Партньори:
Сдружение "Егида"
Изпълнители:  
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 274 644 BGN
Общ бюджет: 180 426 BGN
БФП: 180 426 BGN
Общо изплатени средства: 166 959 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 180 426 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 54 900 BGN
2010 61 392 BGN
2011 50 667 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
166 959 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 153 362 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 46 665 BGN
2010 52 184 BGN
2011 43 067 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
141 915 BGN
В т.ч. Национално финансиране 27 064 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 8 235 BGN
2010 9 209 BGN
2011 7 600 BGN
2012 0 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
25 044 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой разкрити нови форми на социални услуги в общността
Индикатор 2 Брой подкрепени специализирани институции за подобряване качеството на грижа в тях


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз