Оперативна програма: Всички
Район за планиране: Всички  
Обобщена информация
 

Идентификация
Номер на проект от ИСУН: BG051PO001-5.1.01-0113-C0001
Номер на проект: BG051PO001-5.1.01/D01/0043
Наименование: Социалното предприемачество – алтернатива за финансова независимост и социална стабилност
Бенефициент: Сдружение "Социални инициативи за личностна алтернатива" - София
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Дата на решение на договарящия орган: 28.09.2009
Начална дата: 13.11.2009
Дата на приключване: 13.05.2011
Статус: Приключен
Място на изпълнение: България
Описание
Описание на проекта: Подготовка и провеждане на информационна кампания ”Социалното предприемачество-финансова независимост и социална стабилност”; в т.ч. Подготовка и провеждане на 11 пресконференции за популяризиране на проекта; Подготовка и провеждане на 11 регионални форума за формиране на местни партньорства за развитие в подкрепа на социалното предприемачество. Изработване на наръчник "Социално предприемачество" и образователен филм „Как да развиваме успешно СП” Създаване на консултативна група от експерти социално предприемачество-обучение за обучители; Развитие на социални предприятия – практически обучения в т.ч. Обучение „Мотивация, оценка на риска и готовността за стартиране на СП”; Тренинг обучение „Генериране на идеи за социално предприятие и оценка на активите на НПО”; Тренинг обучение „Бизнес планиране на СП”; Тренинг обучение „Маркетинг и реклама на СП и изграждане на търговски умения”
Дейности: Организационно управленски дейности за ефективно управление на проекта – разпределение на отговорностите Ще бъдат разпределени задачите и отговорностите между членовете на екипа по проекта, включващ 4 специалисти: ръководител на проекта, счетоводител, координатор на проекта и координатор обучения. Успешната реализация на проекта в шестте планови региона на България, налага проектът да разполага с мотивиран и квалифициран екип от експерти, с регламентирани задължения и отговорности, които да работят в тясно сътрудничество помежду си и със целевата група от действащите ООССВХУ. Ще се сформира експертна група от специалисти в областта на социалното предприемачество, обучители и регионални консултанти за работа с целевата група, които да обезпечат навременното и качествено реализиране на проектните дейности. На работна среща със сформираната експертна група, ще се извърши:  Уточняване на принципите на ефективна и успешна работа в екип;  Синхронизиране на изготвения подробен план-график за реализация на дейностите;  Изясняване отговорностите на членовете на екипа, включените експерти и консултанти и всички участници;  Определяне на принципите на добра комуникация. От ООССВХУ ще бъдат избрани поне по двама представители, които ще се включат активно в проектните дейности: - Поне един представител, който да премине експертен курс на обучение за обучители по “Социално предприемачество”, за да се създаде консултативна група от експерти “Социално предприемачество”, в цялата страна (11 областни града в шестте планови региона). - По един консултант за пряка работа с целевите групи, който да информира, мотивира и фасилитира работата с представителите на целевата група по места. Включването на представители на действащите съвети в реализацията на проектните дейности е необходимо, за гарантиране устойчивост на постигнатите резултати, за осигуряване ангажираност и съпричастност към проектните дейности и задълбочаване на създадените партньорства. В рамките на проекта и проектните дейности, партньорската организация няма да получава и/или разходва средства.
Подготовка и провеждане на тръжни процедури Ще бъде определен член на екипа, който отговаря пряко за подготовката на тръжната документацията и провеждането на тръжните процедури. С помощта на консултант ще се извърши подготовка на тръжна документация и публикуват покани за участие в предвидените търгове – логистични услуги за планираните обучения, изработване и разпространение на рекламно-информационни материали, изработване на телевизионни клипове и образователен филм, изработване на интернет портал. Ще бъдат сформирани тръжни комисии, които ще проведат процедури по избора. Въз основа на проведените процедури ще бъдат избрани изпълнители, с които ще бъдат сключени съответните договори. Настоящата дейност отговаря на изискванията, произтичащи от ПМС №55 на МС за избор на изпълнители и гарантира неговата публичност, прозрачност и законосъобразност.
Подготовка и провеждане на информационно-образователна кампания: ”Социалното предприемачество – финансова независимост и социална стабилност” Ще бъдат организирани и проведени 11 пресконференции за представяне целите на проекта и очакваните резултати. Ще се представят целите на операцията и възможностите на социалното предприемачество като алтернатива за икономическа самостоятелност на неправителствените организации. На пресконференциите ще бъдат поканени представители на медиите и членовете на ООССВХУ. За максимализиране ефекта на кампанията и разширяване на кръга от непреки бенефициенти по проекта, в деня след провеждането на пресконференциите по места ще бъдат организирани регионални форуми „Местни партньорства за развитие на социалната икономика”, на които ще присъстват представители, на местните власти, институциите, членове на ООССВХУ, както и представители на други НПО, работещи с различни групи в неравностойно положение. На форумите ще бъдат представени и популяризирани възможностите на социалното предприемачество с цел, от една страна, стимулиране желанието на различни организации да развиват СП и от друга страна – формиране на партньорства за развитие на социалната икономика. Името на проекта ще бъде използвано за слоган на кампанията. В рамките на дейността ще се извърши дизайн, предпечатна подготовка, печат и разпространение на рекламно-информационни материали. За целите на проекта ще бъдат разпространени 5 000 брошури и 10 000 плаката, представящи проекта и планираните дейности. Ще бъдат изработени 2 рекламно-информационни табели, разположени пред офиса на кандидата и партньора. Три телевизионни клипа и образователен филм "Как да развиваме успешно СП" ще бъдат възложени за изпълнение на продуцентска компания, след провеждането на тръжните процедури. Образователният филм ще е с продължителност 30 минути реално време. ТВ клиповете ще са с продължителност 30 секунди реално време. Към образователния филм ще бъде разработен и специален наръчник „Социално предприемачество”. Наръчникът ще се използва от експертите от консултативната група и от целевата група. ТВ клиповете и образователният филм ще бъдат излъчени по специално разработен за целите на проекта медия план в най-гледаните регионални телевизии във всички 11 области.
Създаване на консултативна група от експерти по социално предприемачество - обучение за обучители В рамките на тази дейност се предвижда да бъде разработена програма за обучение на обучители по социално предприемачество и да бъдат проведени обученията за създаването на консултативна група от експерти в 11-те областни града, включени в проекта. Програмата Обучение за обучители „Експерти Социално предприемачество” ще се състои от четири тридневни образователни модула по следните теми: 1.Модул „Мотивация, оценка на готовността за стартиране на СП, генериране на идеи за социално предприемачество и оценка на риска”; 2.Модул „Бизнес планиране за социално предприемачество”; 3.Модул „Маркетинг, реклама и изграждане на търговски умения за социално предприемачество; 4.Модул „Управление на Човешките ресурси в СП”; Чрез обученията представителите на ООССВХУ ще придобият практически умения за обучение по „Социално предприемачество” на НПО и от друга страна – ще придобият експертни знания и умения за консултиране на хора в неравностойно положение и оказване на подкрепа. По време на обучението, участниците ще бъдат запознати с най-добрите практики и модели на успешни СП в страната и Европейския съюз. Членовете на групата ще работят заедно с членовете на ООССВХУ при изграждане на СП на регионално ниво. Обучените експерти ще формират консултативна група, която ще има ресурса и капацитета да информира, консултира и обучава хората в неравностойно положение за възможностите на СП и начините за стартиране и развитието им и след приключването на проекта. Изграждането на консултативната група ще създаде предпоставки за създаване на мрежа от експерти по „Социално предприемачество”, която да обхваща шестте планови региона на страната. Натрупаният опит от членовете на консултативната група и съвместната работа с доказани експерти в областта на социалното предприемачество ще им позволи сами да предоставят консултантски услуги не само за членовете на ООССВХУ, но и на други НПО, които не са включени в настоящия проект. Обучените експерти ще разполагат с потенциал да създадат собствени СП. Партньорът по проекта съвместно с наетите консултанти ще проведе анализ на нуждата от обучение, ще разработи специфичната методология за обучение на възрастни, ще предостави нужното ноу-хау за провеждане на конкретните обученията и ще разработи подробни планове на занятията. Ще предостави нужните учебни пособия и материали. Съгласно разработения подробен план-график ще бъдат проведени планираните обучения. Екипът по проекта ще обезпечи първоначалното осигуряване на експертите от консултативната група с информационни материали и ресурси за консултиране и подкрепа. В края на обученията експертите ще получат комплект наръчник “Социално предприемачество” и CD с обучителен филм „Как да развиваме успешно социално предприятие”.
Развитие на социални предприятия – практически обучения за членовете на ООССВХУ. Ще бъдат разработени конкретните обучителни програми и ще бъдат проведени предвидените обучения за придобиване на практически познания, от членовете на ООССВХУ. Рамката на програмата е разработена с активното участие на представители на целевата група и след направени предварителни проучвания на нуждата от обучения. Ето защо настоящата практическа програма „Развитие на СП” е съобразена с особеностите и потребностите на целевата група. За всички ООССВХУ, включени в проекта, ще бъдат проведени обучения, по модулите от програмата. Участниците ще получат разработените учебни материали по всяка тема. За успешната реализация на дейността ще бъдат наети между 5 и 10 квалифицирани обучители, с доказан опит в обучението на възрастни и на хора с увреждания. Наетите обучители ще провеждат предвидените обучения, съвместно с местните консултанти, които познават отлично целевата група. Целта на съвместната работа е постигане на максимален ефект за участниците от проведените тренинги и обучения. Разработената програма се състои от следните модули: 5.1.„Мотивация, оценка на риска и готовността за стартиране на СП”. Обучението е основно и е необходимо за да се запознаят участниците с основите на социалното предприемачество. След обучението участниците: - ще познават концепцията и същността на социалното предприемачество; - ще могат да преценяват рисковете и ползите от стартиране на СП; - ще могат да разграничават различните видове СП и да вземат решение за най-удачната форма или модел, който да развият в своите организации; - ще са запознати със стъпките при стартиране на СП, в т.ч. самооценка за готовността на организацията, оценка на околната среда и планиране на необходимите промени и възможните рискове 5.2. Тренинг „Генериране на идеи за СП, оценка и управление на активите на НПО”. Досегашната практика в България показва невъзможността на НПО и особено организациите на хора с увреждания, да генерират жизнеспособни и осъществими идеи за СП. Дори и да разполагат с активи, които биха могли да се използват за генериране на приходи, те не са в състояние самостоятелно да ги оползотворят. След тренинга, участниците ще са в състояние: - да генерират самостоятелно жизнеспособни и осъществими идеи за СП; - да преценяват тяхната технико-икономическа стойност; - да оценяват самостоятелно бизнес потенциала на притежаваните активи; - ще придобият знания и практически умения как да си служат с инструментите за изследване на бизнес идеите и за оценка на активите; Обучението ще се проведе общо за всички участници в проекта, за опознаване, изграждане на партньорства и мотивиране на целевата група. 5.3. Тренинг обучение „Бизнес планиране”; След обучението участниците ще имат практически познания за разработване на Бизнес план /БП/ на социално предприятие; - ще са запознати със стратегическото значение на бизнес планирането за успеха на социалното предприятие; - ще разбират необходимостта от изследване в дълбочина на бизнес идеята преди нейната реализация с оглед избягването на бизнес неуспех и намаляване на риска; 5.4. Тренинг обучение „Маркетинг и реклама на социалните предприятия и изграждане на търговски умения”; Обучението има за цел да изгради знания и умения сред целевата група, с които да се обезпечи успешната реализация на пазара и развитие на техните социални предприятия. След обучението участниците: - ще познават мястото и значението на маркетинга в рамките на БП; - ще придобият нови знания за мястото на рекламата в маркетинг микса; - ще придобият умения за целева сегментация на потребителите; - ще познават общата характеристика на съвременната рекламна комуникация, основните видове реклама и каналите за комуникация; - ще познават същността на продуктите/услугите със „социална стойност” и ще придобият умения за избор на подходяща рекламна стратегия в зависимост от жизнения цикъл на продукта; - ще познават смисъла на понятието „социален маркетинг” и възможностите, които то предлага. 5.5. Обучение „Управление на човешките ресурси /ЧР/ в СП”; Целта на обучението е да осигури базови познания на участниците за процесите при управление на ЧР. Досегашната практика показва, че един от най-важните фактори за успеха на едно СП, е наличието на мотивиран и квалифициран екип, който да осъществява оперативното ръководство на стопанската дейност. След обучението участниците ще притежават основни познания за процесите на подбор, мотивация, оценка на представянето и съществуващите политики по управление на ЧР в СП.
Провеждане на „Ден на Социалното предприемачество” След приключване на практическите обучения за участниците в проекта ще се проведе „Ден на Социалното предприемачество”. Събитието ще бъде организирано под формата на състезание за изготвяне на БП на СП, което е реализиране на практика на методологията “учене чрез правене” и ще подпомогне бъдещата работа на съществуващи или новосъздадени СП на представители от целевата група. Всички участници в проекта ще могат да разработят и представят БП на своето СП. На презентацията на разработените БП ще присъстват представители на местната власт и правителството, институциите, бизнеса и медии. Жури от представители на традиционния бизнес ще оцени изложените БП и ще определи най-добрия от тях. Организациите, които са разработили свой БП, ще получат възможност за допълнителни консултации и/или обучения, според нуждите, за стартиране или развитие на СП, заедно с предвидените по проекта. В “Деня на Социалното предприемачество” участниците от цялата страна ще могат да се срещнат със своите колеги, да обменят опит и да се запознаят с добри практики в областта на социалното предприемачество. Така те ще споделят и обсъдят помежду си и с експерти начини за справяне с възникналите трудности по пътя на социалното предприемачество. Освен обмен на идеи, “Денят на Социалното предприемачество” ще има ролята и на катализатор за организациите на хората с увреждания да стартират СП или да използват споделените добри практики за оптимизиране работата си. Не на последно място, участниците ще могат да популяризират каузата си пред обществеността и да създадат нови ползотворни партньорства.
Създаване на Интернет портал - виртуален бизнес инкубатор за социално предприемачество. В рамките на тази дейност от фирмата изпълнител, спечелила обществената поръчка, ще бъде разработен и оптимизиран за търсещите машини Интернет портал – виртуален бизнес инкубатор за социално предприемачество. Порталът ще обединява четири различни технологии: 1. интернет сайт; 2.електронен справочник; 3.виртуален ресурсен център 4. интерактивно пространство за целевата група 1. Интернет сайт: Порталът ще функционира и като уебсайт, на който ще се популяризира самият проект и ще се публикува информация за дейностите и напредъка. По този начин дейността ще осигури публичност и информираност, което е в унисон с Комуникационната стратегия и план на ОП „Развитие на човешките ресурси”. За целите на проекта Порталът ще бъде използван и като още един комуникационен канал за разпространение на изработените тв клипове. 2. Електронен справочник: Като електронен справочник Порталът ще систематизира и предоставя на потребителите от целевата група списък от полезни връзки към сайтове на държавни институции, агенции, други НПО, развиващи СП, както и връзки към електронни материали за Социалното предприемачество и електронна форма на нормативни документи, които регламентират и засягат въпроси свързани със социалното предприемачество и стопанската дейност на юридическите лица с нестопанска цел. 3. Виртуален ресурсен център: Основната задача на Портала е да функционира като виртуален бизнес инкубатор за социално предприемачество. Екипът по проекта ще обезпечи информационното снабдяване на Портала с материали, касаещи социалното предприемачество: същност, бизнес планиране, маркетинг и др. Посетителите ще могат да открият практически съвети и модели на работещи СП и да изпратят запитване с молба за онлайн консултация. Актуална информация ще се публикува под формата на новини. Порталът ще дава възможност да бъде изтеглен „Наръчник социално предприемачество” и обучителния филм „Как да стартираме и развиваме успешно СП”. Като ресурсен център Интернет порталът ще подпомага и работата на създадената Консултативна група, а заедно с това ще улесни процеса на предаване на придобитите знания на други заинтересовани представители. Натрупването на широко обхватен информационен ресурс гарантира устойчивостта на резултатите по проекта, т.к. участниците ще имат достъп до него и след приключване на дейностите. 4. Интерактивно пространство за целевата група: Порталът ще бъде таргетиран за хора в неравностойно положение. В рамките на Порталът ще се създаде интерактивна част за общуване, където всички потребители ще могат да обменят опит и информация. Този виртуален механизъм ще създаде предпоставки за изграждане на мрежа за обмяна на опит и добри практики в сферата на социалното предприемачество, а също така и възможност за комуникация и възникване на партньорски взаимоотношения. Ще се получи база данни от публикации, документи, статии и новини, по темата за социалното предприемачество. Създаденият Интернет портал за социално предприемачество ще предостави и безплатно рекламно пространство за новосъздадени СП. Предвиденият широк обхват от цели на Портала гарантира мултипликацията и устойчивостта на постигнатите резултати, т.к. до информацията, ще имат достъп всички потребители.
Инициативи за развитие на подкрепени СП – консултации и техническа помощ; Екипът на проекта очаква, според предварителните проучвания сред целевата група, в резултат на проведените тренинги и обучения поне четири НПО да развият свои СП. Три НПО на хора с увреждания, членове на ООССВХУ, са споделили конкретни идеи за развитие на СП, които със съдействието на екипа ще бъдат реално осъществени: - АЛИЗ „Вяра, Надежда, Любов”, гр. Перник - Изработване на изделия от точена керамика в традициите на изработване на бусинската керамика, характерна със своята уникалност в Европа. - Сдружение „Регионална достъпност”, гр. Русе – счетоводни и офис услуги. - Сдружение на инвалидите „Надежда”- гр. Добрич, трудова борса за хора с увреждания. С експертната помощ на специалистите ще бъде избран подходящ модел за развитие, ще бъдат разработени реалистични бизнес планове, ще бъде закупено нужното оборудване (компютри и софтуер) и разработени всички необходими документи за развитие на дейността.
Провеждане на заключителен форум След успешното приключване на предвидените дейности по проекта ще бъде организиран Национален заключителен форум, който ще се проведе в град София. Във форума ще участват екипа по проекта, партньорите, специалисти в областта на социалното предприемачество и работа с хора с увреждания, представители на всички ООССВХУ, представители на институциите, медии и публика. Ще бъдат представени постигнатите преки и косвени резултати, както и възможностите за гарантиране на тяхната устойчивост. Ще бъде изготвена презентация на използваната методология в проекта и изпълнените дейности. Стартиралите СП ще споделят своя опит, като разкажат за своята работа и създадените добри практики. Заключителният форум ще бъде и средство за информиране на обществеността за възможностите на социалното предприемачество.
Контрол, мониторинг и вътрешна оценка на дейностите При реализацията на настоящия проект основните принципи, от които ще се ръководи екипът, са прозрачност и гласност при изпълнението на всички дейности, приложени методи и постигнати резултати. Екипът по проекта ще разработи подробен план график на дейностите по проекта с конкретни срокове и отговорности на партньорите. Ще бъде разработена система за вътрешен мониторинг, включваща протоколи от срещите на екипа по проекта, технически и финансови отчети по изпълнение на дейностите, подробни програми за обучение, анкетни карти за участниците в обученията, формуляри за предоставена консултантска помощ на преките бенефициенти и др. Анкетните карти ще бъдат попълвани в края на планираните тренинги и обученията за оценка на въздействие му и възможностите за мултиплициране. Системата за мониторинг предвижда осъществяване на постоянен контрол от ръководителя на проекта за спазване на графика на дейностите. Ще бъдат предвидени и срещи на екипа на проекта с партньорите поне един път месечно за отчитане на реализираните дейности и подготовка за предстоящите. Ежедневен контрол върху работата по проекта ще се извършва и от координатора на проекта, който ще контролира провеждането на предвидените обучения и консултации.
Финансова информация
Одобрен бюджет БФП: 349 816 BGN
Общ бюджет: 308 191 BGN
БФП: 308 191 BGN
Общо изплатени средства: 300 558 BGN
Източник на финансиране Верифицирани средства Валута
Безвъзмездна финансова помощ 308 191 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 109 717 BGN
2011 157 025 BGN
2012 39 415 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 - 5 598 BGN
300 558 BGN
В т.ч. Финансиране от ЕС 261 962 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 93 259 BGN
2011 133 471 BGN
2012 33 503 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 0 BGN
260 233 BGN
В т.ч. Национално финансиране 46 229 BGN
Реално изплатени суми
Период Размер
2007 0 BGN
2008 0 BGN
2009 0 BGN
2010 16 458 BGN
2011 23 554 BGN
2012 5 912 BGN
2013 0 BGN
2014 0 BGN
2015 - 5 598 BGN
40 325 BGN
Финансиране от бенефициента 0 BGN
Индикатори
Индикатор 1 Брой лица, започнали работа в сектора на социалната икономика
Индикатор 2 Създаване на нови СП
Индикатор 3 Проведени пресконференции..
Индикатор 4 Проведени регионални форуми
Индикатор 5 Брой проведени обучения.
Индикатор 6 Часове консултации
Индикатор 7 Брой обучени организации на/за хора с увреждания, за развитие на СП
Индикатор 8 Разработени БП, стартирали стопанска дейност
Индикатор 9 Брой участници
Индикатор 10 Брой участници във форумите
Индикатор 11 Брой участницобщо в обученията
Индикатор 12 Брой консултирани СП


Забележка:
Подчертан елемент от таблицата позволява показване на детайли при избирането му.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие
ЕС
Европейски съюз